FÖRSLAG TILL RESOLUTION om den humanitära situationen i Sydsudan
5.11.2014 - (2014/2922(RSP))
i enlighet med artikel 123.2 i arbetsordningen
Mark Demesmaeker, Nirj Deva, Charles Tannock, Jan Zahradil för ECR-gruppen
Se även det gemensamma resolutionsförslaget RC-B8-0213/2014
Europaparlamentet utfärdar denna resolution
– med beaktande av sina tidigare resolutioner om Sudan och Sydsudan, särskilt resolutionen av den 16 januari 2014 om situationen i Sydsudan[1],
– med beaktande av rådets slutsatser av den 20 oktober 2014 om de pågående konflikterna i Sudan,
– med beaktande av Ocha:s (FN:s kontor för samordning av humanitära frågor) lägesrapport nr 59 av den 23 oktober 2014 om krisen i Sydsudan,
– med beaktande av Ocha:s lägesrapport av den 15 juli 2014,
– med beaktande av pressuttalandet av den 4 januari 2014 på Afrikanska unionens vägnar från ordföranden för Afrikanska unionens kommission, Nkosazana Dlamini-Zuma,
– med beaktande av det reviderade Cotonouavtalet,
– med beaktande av den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna,
– med beaktande av den internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter,
– med beaktande av Afrikanska stadgan om mänskliga och folkens rättigheter,
– med beaktande av artikel 123.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:
A. Republiken Sydsudan är världens bräckligaste stat och ett av världens fattigaste och minst utvecklade länder (trots de potentiella oljerikedomarna). 50 procent av befolkningen befinner sig under fattigdomsgränsen, mödradödligheten är den högsta i världen, spädbarnsdödligheten är bland de högsta i världen, cirka 75 procent av befolkningen är analfabeter och endast en tredjedel av befolkningen har tillgång till rent vatten. Bristen på livsmedel hotar över en miljon människor varje år.
B. Sedan inbördeskriget bröt ut i december 2013 har fler än 1,7 miljoner människor flytt sina hem, varav 450 000 har sökt skydd i grannländerna.
C. Sydsudan står just nu inför den svåraste livsmedelskrisen i världen, vilken påverkar upp emot 7 miljoner människor, och för 3,9 miljoner är livsmedelsbristen akut. Denna situation skulle kunna leda till hungersnöd 2015.
D. FN har förklarat att situationen i Sydsudan motsvarar katastrofnivå 3, dvs. värsta tänkbara humanitära kris, och landet ligger på andra plats i Echos slutindex för sårbarhets- och krisbedömning, efter Centralafrikanska republiken.
E. Situationen för barnen är särskilt oroväckande. I ett land där nästan halva befolkningen är under 15 år är barnen den mest utsatta gruppen och ses ofta som potentiell militär arbetskraft.
F. De grundläggande humanitära behoven inbegriper tillgången till livsmedel, rent vatten, hälso- och sjukvård, sanitära anläggningar, tak över huvudet och skydd.
G. 2,4 miljoner människor i Sydsudan har mottagit humanitärt bistånd sedan krisen startade. EU:s medlemsstater och kommissionen har hittills under 2014 gett bistånd till ett värde på över 245 miljoner euro.
H. Humanitärt bistånd delas ut under extrema förhållanden, och möjligheterna att nå ut till de nödställda begränsas kraftigt av att hjälparbetare utsätts för fientliga angrepp och nekas tillträde av myndigheterna.
I. Stridigheterna väntas öka under den kommande torrperioden, vilket kommer att driva fler människor på flykt från sina hem.
1. Europaparlamentet uppmanar världssamfundet att infria sina finansieringsåtaganden till Sydsudan och regionen och mobilisera resurser i syfte att omedelbart bemöta den kritiska humanitära situationen i landet.
2. Europaparlamentet fördömer med kraft de återupptagna stridigheterna i Sydsudan, vilka tillskrivs Sudan People’s Liberation Movement-in-Opposition (ett utbrytarparti som har bildats ur Sudanesiska folkets befrielserörelse).
3. Europaparlamentet uttrycker djup oro över det pågående inbördeskriget och det etniska våldet, som har allvarliga humanitära, säkerhetsmässiga, politiska, ekonomiska och sociala konsekvenser i det redan sköra och instabila landet och skulle kunna destabilisera hela den östafrikanska regionen. Parlamentet är särskilt oroat över konfliktens etniska dimension. Parlamentet betonar att det strider mot den demokratiska rättsstatsprincipen att sträva efter makt genom våld eller splittring längs etniska skiljelinjer.
4. Europaparlamentet uppmanar båda parterna att genomföra det fredsavtal som undertecknades i Addis Abeba i maj 2014 och som öppnar upp för en permanent vapenvila, vilken kan åtföljas av inrättandet av en övergångsregering som har till uppgift att utarbeta den nya konstitutionen och organisera demokratiska val.
5. Europaparlamentet välkomnar Afrikanska unionens och den mellanstatliga utvecklingsmyndighetens (Igad) insatser för att främja en inkluderande dialog och medling. Parlamentet uppmanar EU att fortsätta att stödja Igad både materiellt och ekonomiskt och bidra med personal till övervakningen av vapenvilan och kontrollmekanismen.
6. Europaparlamentet efterlyser långsiktiga lösningar som grundar sig på nationsuppbyggande åtgärder, såsom inrättandet av en statsförvaltning och en fungerande administration samt utbyggnaden av infrastrukturen, vilka, tillsammans med rättsstatsprincipen, god samhällsstyrning och öppenhet, kännetecknar en modern stat.
7. Europaparlamentet uppmanar samtliga grannländer till Sydsudan och regionala myndigheter att nära samarbeta för att förbättra säkerhetsläget i landet och regionen och finna en väg till en fredlig och varaktig politisk lösning på den pågående krisen. Parlamentet betonar att samarbete med i synnerhet Sudan skulle förbättra relationerna. Parlamentet anser det vara nödvändigt att lösa frågor som rör skuldfördelning och oljeintäkter för att undvika militära konflikter i framtiden.
8. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, medlemsstaternas regeringar och parlament, Sydsudans regering, Sydsudans kommissarie för mänskliga rättigheter, Sydsudans nationella lagstiftande församling, Afrikanska unionens institutioner, den mellanstatliga utvecklingsmyndigheten (Igad), medordförandena i den parlamentariska AVS–EU-församlingen samt FN:s generalsekreterare.
- [1] Antagna texter, P7_TA(2014)0042).