FÖRSLAG TILL RESOLUTION om den humanitära situationen i Sydsudan
5.11.2014 - (2014/2922(RSP))
i enlighet med artikel 123.2 i arbetsordningen
Ignazio Corrao, Fabio Massimo Castaldo för EFDD-gruppen
Se även det gemensamma resolutionsförslaget RC-B8-0213/2014
Europaparlamentet utfärdar denna resolution
– med beaktande av sina tidigare resolutioner om Sydsudan, särskilt av den 10 december 2013 om världssamfundets insatser på området för utveckling och statsbyggande i Sydsudan[1] och av den 16 januari 2014 om situationen i Sydsudan[2],
– med beaktande av det övergripande fredsavtalet för Sudan från 2005,
– med beaktande av rådets slutsatser om Sydsudan från mötena den 20 januari och den 17 mars 2014,
– med beaktande av uttalandena av den 28 augusti 2014 om situationen i Sydsudan från talesmannen för vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik,
– med beaktande av uttalandet av den 25 september 2014 från Kristalina Georgieva, kommissionsledamot för internationellt samarbete, humanitärt bistånd och krishantering,
– med beaktande av uttalandet av den 30 oktober 2014 från FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon,
– med beaktande av färdplanen för Sudan och Sydsudan från april 2012,
– med beaktande av Afrikanska stadgan om mänskliga och folkens rättigheter, FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna och Cotonouavtalet,
– med beaktande av uttalandet av den 20 oktober 2014 från den mellanstatliga utvecklingsmyndigheten (Igad),
– med beaktande av artikel 123.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:
A. Den politiska konflikten uppstod efter att landets president Salva Kiir, som tillhör folkgruppen dinka, anklagade sin avskedade vice president Riek Machar, som tillhör folkgruppen nuer, för att ha planerat en statskupp mot honom. Riek Machar har förnekat att han försökt genomföra en kupp.
B. Sedan den 15 december 2013 har ett de facto-inbördeskrig pågått i de nordliga och östliga delarna av landet, vilket har tvingat mer än 1,7 miljoner personer på flykt i och utanför Sydsudan, däribland 1,3 miljoner internflyktingar av vilka cirka 100 000 har sökt sig till de överfulla områden för skydd av civila som har upprättas på baser tillhörande FN:s uppdrag i Sydsudan (Unmiss) och där levnadsförhållandena ligger under minimala humanitära förhållanden. Vidare har över 452 000 flyktingar sökt sig till grannländer (Etiopen, Kenya, Sudan och Uganda).
C. I slutet av 2014 beräknas 2,3 miljoner människor vara på flykt i och utanför Sydsudan.
D. Sydsudan har plågats av ihållande kriser som har medfört ett enormt humanitärt behov. Som en direkt konsekvens av striderna har Sydsudan drabbats av en allvarlig livsmedelsförsörjnings- och näringskris. 7 miljoner människor riskerar att hamna i en situation med osäker livsmedelsförsörjning, och för 3,9 miljoner är risken överhängande. Ledande biståndsorgan har varnat för att delar av Sydsudan kan drabbas av svält i början av 2015 om nya strider bryter ut.
E. De grundläggande mänskliga behoven inbegriper tillgång till livsmedel, rent vatten, hälso- och sjukvård, sanitära anläggningar, tak över huvudet och skydd.
F. Konflikten har förstört miljoner människors liv och har en särskilt allvarlig effekt på barn. Om inte tillgången på mat förbättras omedelbart riskerar 50 000 barn under fem år att dö. Över 9 000 barn har rekryterats av väpnade styrkor och cirka 11 000 barn har drabbats av väpnade attacker mot sina skolor och sin sysselsättning.
G. Trots att skördesäsongen har börjat räknar man med att 1,5 miljoner människor fortfarande befinner sig i en kris- eller nödsituation när det gäller livsmedelstryggheten. Utsikterna för 2015 är dystra, i synnerhet i de konfliktdrabbade områdena där det finns många flyktingar och där det knappt är möjligt att bedriva jordbruk eller skörda.
H. De akuta undernäringstalen (allvarlig akut undernäring och global akut undernäring) ligger över gränsvärdena i många områden, med de högsta talen hos det konfliktdrabbade nuerfolket.
I. I oktober 2014 ökade kommissionen sin tilldelning på 100 miljoner euro i humanitärt bistånd med ytterligare 20 miljoner euro för att möta de akuta behoven hos sydsudanesiska flyktingar i grannländerna. EU – medlemsstaterna och kommissionen – har hittills bidragit med över 245 miljoner euro under 2014, vilket utgör mer än en tredjedel av allt humanitärt bistånd.
J. Sydsudan är världens yngsta och mest bräckliga stat, samt en av de minst utvecklade. FN har förklarat att situationen i Sydsudan motsvarar katastrofnivå 3, dvs. värsta tänkbara humanitära kris, och landet ligger på andra plats i Echos slutindex för sårbarhets- och krisbedömning.
K. Det förekommer upprepat, extremt våld och avsiktliga attacker mot civila, där offren i många fall väljs ut utifrån etnisk och/eller politisk tillhörighet.
L. Den nuvarande krisen är till största delen en följd av en väpnad konflikt, och den drabbade befolkningen har utsatts för allvarliga brott. Militära grupper, som stöds av politiska aktörer, gör sig ofta skyldiga till angrepp mot civila, riktade mord på etniska grupper och sexuella trakasserier mot kvinnor; det är dessutom vanligt med övergrepp mot barn. Sjukvårdsinrättningar har förstörts och patienter har våldtagits och/eller mördats i sina sängar.
M. Sydsudan har präglats av konflikt och försummelse i årtionden, samtidigt som naturkatastrofer och epidemier har varit vanliga.
N. En koleraepidemi härjar och andra sjukdomar (bland annat malaria, kala-azar och hepatit) har ökat, delvis på grund av regnperioden men även på grund av att flyktingtillvaron har försvagat befolkningen ytterligare.
O. Konflikten och de återkommande naturkatastroferna drabbar även landets redan svaga ekonomi, eftersom skördar förstörs och livsmedelsproduktionen minskas på grund av översvämning, torka och flyktingströmmar.
P. Humanitärt bistånd delas ut under extremt utmanande förhållanden, och möjligheterna att nå ut till de nödställda begränsas kraftigt av att hjälparbetare utsätts för fientliga angrepp, samtidigt som beslagtagande av tillgångar och andra olagliga hinder ytterligare begränsar biståndsorganisationerna i deras arbete.
1. Europaparlamentet fördömer de tidigare kränkningarna av avtalet om upphörande av fientligheter, och uppmanar eftertryckligen samtliga parter att infria avtalet och inte förnya striderna.
2. Europaparlamentet är djupt oroat över livsmedelsförsörjningskrisen i Sydsudan, som har orsakats av konflikten och försvårats av de återkommande naturkatastroferna.
3. Europaparlamentet bekräftar sitt stöd för Sudans och Sydsudans suveränitet, oberoende, enhet och territoriella integritet samt påminner om betydelsen av principerna om god grannsämja, icke-inblandning och regionalt samarbete.
4. Europaparlamentet välkomnar EU:s insats för att motverka den humanitära krisen i Sydsudan, och uppmanar medlemsstaterna att hitta en lösning för att finansiera insatser mot det ökande antalet kriser i linje med sina internationella åtaganden.
5. Europaparlamentet uppmanar världssamfundet att infria sina finansieringsåtaganden gentemot Sydsudan och regionen samt att mobilisera resurser i syfte att omedelbart bemöta den allt värre humanitära situationen i landet.
6. Europaparlamentet uppmanar samtliga grannländer till Sydsudan att samarbeta för att förbättra säkerhetsläget i landet och regionen och finna en väg till en fredlig och varaktig politisk lösning på den pågående krisen.
7. Europaparlamentet beklagar att man inte har gjort några betydande framsteg, trots Igads ihärdiga försök att medla vid fredsförhandlingar för att upprätta en övergångsregering som präglas av nationell enhet. Parlamentet stöder dock den fortsatta medling som leds av Igad och dess insatser för att bereda väg för en politisk dialog där alla får komma till tals, samt uppmanar EU att fortsätta att stödja Igad både materiellt och ekonomiskt och bidra med personal till övervakningen av vapenvilan och kontrollmekanismen.
8. Europaparlamentet betonar behovet av en effektiv övervakning av de mänskliga rättigheterna, bland annat av allt sexuellt och könsrelaterat våld samt kränkningar och övergrepp mot barn.
9. Europaparlamentet vill se ett genomförande av alla återstående frågor från det övergripande fredsavtalet.
10. Europaparlamentet är djupt oroat över konfliktens etniska dimension. Parlamentet betonar att det strider mot den demokratiska rättsstatsprincipen och internationell rätt att sträva efter makt genom våld eller splittring längs etniska skiljelinjer. Parlamentet varnar också för konfliktens spridningseffekter och destabiliserande inverkan i en redan instabil region, särskilt till följd av det ökande antalet flyktingar i grannländerna.
11. Europaparlamentet påminner om att det humanitära biståndet är viktigt men att det inte löser ett politiskt problem eller leder till fred, säkerhet och stabilitet. Parlamentet anser att dialog och samarbete mellan parterna samt fullt genomförande av avtalet om eldupphör är avgörande inte bara för att nå fred, säkerhet och stabilitet utan även för en långsiktig lösning för befolkningen i Sydsudan. Parlamentet understryker att civilsamhället måste delta i fredsförhandlingarna.
12. Europaparlamentet fördömer det faktum att det humanitära biståndet fortfarande hindras av strider och av att biståndsarbetare, utrustning och infrastruktur angrips från båda sidor. Parlamentet uppmanar alla deltagande parter att ge den humanitära personalen fullständig, säker och obehindrad tillgång till civila som behöver stöd samt till nödvändig utrustning för att bedriva sin verksamhet, i enlighet med internationell lagstiftning, inklusive tillämplig internationell humanitär rätt och i enlighet med FN:s vägledande principer om humanitärt bistånd.
13. Europaparlamentet efterlyser program för skydd av barn, däribland för att spåra och återförena familjer och förhindra och motverka könsbaserat våld, skydda, bevaka och stödja utsatta individer samt minska riskerna för våld genom att till exempel förbättra belysningen i byarna.
14. Europaparlamentet fördömer det faktum att konflikten har förhindrat grundläggande samhällstjänster och att hundratusentals barn inte går i skolan. Parlamentet är djupt oroat av att barnen fortsätter att vara de som drabbas hårdast av våldet; de utsätts för psykiska påfrestningar och saknar tillgång till grundläggande tjänster såsom utbildning. Parlamentet kräver att parternas väpnade styrkor slutar att rekrytera och utnyttja barn samt upphör med andra grova brott mot barn.
15. Europaparlamentet vill att livsmedelstryggheten ska fortsätta att vara ett av de viktigaste insatsområdena och att man ska förbättra målriktningen och effektiviteten i det humanitära livsmedelsbiståndet. Vidare bör mottagarna rangordnas utifrån sina behov och biståndet riktas i enlighet med detta.
16. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, medlemsstaternas regeringar och parlament, Sydsudans regering, Sydsudans kommissarie för mänskliga rättigheter, Sydsudans nationella lagstiftande församling, Afrikanska unionens institutioner, den mellanstatliga utvecklingsmyndigheten (Igad), medordförandena i den parlamentariska AVS–EU-församlingen samt FN:s generalsekreterare.
- [1] Antagna texter, P7_TA(2013)0546.
- [2] Antagna texter, P7_TA(2014)0042.