Förslag till resolution - B8-0220/2014Förslag till resolution
B8-0220/2014

FÖRSLAG TILL RESOLUTION om den humanitära situationen i Sydsudan

5.11.2014 - (2014/2922(RSP))

till följd av ett uttalande av vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik
i enlighet med artikel 123.2 i arbetsordningen

Linda McAvan, Norbert Neuser, Arne Lietz, Enrique Guerrero Salom, Vincent Peillon, Marlene Mizzi, Michela Giuffrida, Elena Valenciano Martínez-Orozco, Doru-Claudian Frunzulică för S&D-gruppen

Se även det gemensamma resolutionsförslaget RC-B8-0213/2014

Förfarande : 2014/2922(RSP)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
B8-0220/2014
Ingivna texter :
B8-0220/2014
Debatter :
Antagna texter :

B8‑0220/2014

Europaparlamentets resolution om den humanitära situationen i Sydsudan

(2014/2922(RSP))

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–       med beaktande av sina tidigare resolutioner om Sydsudan, särskilt av den 10 december 2013 om världssamfundets insatser på området för utveckling och statsbyggande i Sydsudan[1] och av den 16 januari 2014 om situationen i Sydsudan[2],

–       med beaktande av uttalandena av den 23 januari 2014 och den 10 maj 2014 från Catherine Ashton, vice ordförande för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, om situationen i Sydsudan,

–       med beaktande av uttalandet av den 28 augusti 2014 från den höga representantens talesperson om situationen i Sydsudan,

–       med beaktande av rådets uttalande av den 10 juli 2014 om Sydsudan,

–       med beaktande av rådets slutsatser av den 20 januari 2014 och den 17 mars 2014 om Sydsudan,

–       med beaktande av uttalandet av den 25 september 2014 från Kristalina Georgieva, kommissionsledamot för internationellt samarbete, humanitärt bistånd och krishantering,

–       med beaktande av uttalandet av den 30 oktober 2014 från FN:s generalsekreterare, Ban Ki‑moon,

–       med beaktande av uttalandet av den 20 oktober 2014 från den mellanstatliga utvecklingsmyndigheten (Igad),

–       med beaktande av den färdplan för Sudan och Sydsudan som lades fram i kommunikén av den 24 april 2012 från Afrikanska unionens freds- och säkerhetsråd och som har EU:s fulla stöd,

–       med beaktande av det reviderade Cotonouavtalet,

–       med beaktande av den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna,

–       med beaktande av Afrikanska stadgan om mänskliga och folkens rättigheter,

–       med beaktande av artikel 123.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A.     Det har uppstått en politisk konflikt efter att landets president, Salva Kiir, anklagat sin avskedade vice president, Riek Machar, för att ha planerat en statskupp mot honom. Riek Machar har förnekat att han försökt genomföra en sådan kupp.

B.     Enligt FN:s uppskattningar har mer än 10 000 människor dött under de flera månader långa striderna, och oerhörda grymheter och etniskt våld som utgör krigsförbrytelser har rapporterats.

C.     Sydsudan är världens nyaste och bräckligaste stat och ligger på andra plats i kommissionens slutindex för sårbarhets- och krisbedömning.

D.     Den 7 januari 2014 inleddes förhandlingar i Addis Abeba mellan parterna i konflikten i Sydsudan, under den mellanstatliga utvecklingsmyndigheten Igads överinseende.

E.     Ett avtal om eldupphör undertecknades den 23 januari 2014 och bekräftades åter den 9 maj 2014, men fortsätter att brytas utan att några bestraffningsåtgärder vidtas.

F.     Fredssamtalen har lett till få framsteg mot en varaktig lösning, och FN:s samordnare av humanitärt bistånd har meddelat att utsikterna till hållbar fred på politisk nivå mellan folkgrupperna inte är goda.

G.     Striderna mellan president Kiirs styrkor och rebeller som är lojala mot Riek Machar återupptogs redan när regnperioden upphörde och kommer sannolikt att trappas upp under den torra årstiden om ingen politisk lösning nås.

H.     Denna humanitära kris riskerar att drabba en mycket större region i ett redan nu instabilt område, då även sudanesiska rebellgrupper och ugandiska trupper redan har gått in i striderna.

I.      Konflikten har enligt den särskilda representanten för FN:s generalsekreterare i frågor om sexuellt våld i konflikter, Zainab Bangura, lett till fruktansvärt sexuellt våld i en förskräckande omfattning. Det fortsätter också att cirkulera obekräftade rapporter om rekrytering av barnsoldater i Sydsudan.

J.      FN har förklarat att katastrofnivå 3 gäller för situationen i Sydsudan – den högsta nivån för en humanitär kris.

K.     3,5 miljoner människor i Sydsudan har nåtts av humanitärt bistånd sedan början av året. Tack vare en kombination av lokala överlevnadsmekanismer och internationellt humanitärt bistånd har svält kunnat undvikas.

L.     3,8 miljoner sydsudaneser uppskattas vara i behov av humanitärt bistånd, 1,4 miljoner är internflyktingar och över 470 000 har flytt till grannländerna.

M.    De mest akuta humanitära behoven gäller livsmedel, rent vatten, hälso- och sjukvård, tak över huvudet, sanitet, hygien, insatser mot epidemier (t.ex. kolera) och skydd. Det behövs ökat psykosocialt stöd för personer som överlevt sexuellt våld.

N.     Landet utsikter till livsmedelsförsörjning är dystra för 2015, med 2,5 miljoner människor som väntas stå inför en osäker livsmedelsförsörjning på kris- och nödnivå om striderna återupptas.

O.     Möjligheterna att nå fram till de nödlidande hindras fortsatt av fientligheter och våld, som också riktar sig mot biståndsarbetare och leveranser.

P.     I september 2014 förklarade arbetsministern i Sydsudan att alla utländska arbetstagare måste lämna landet senast i mitten av oktober, ett uttalande som han senare tog tillbaka.

Q.     Antagandet av en ”lag om icke-statliga organisationer” som syftar till att begränsa utrymmet för icke-statliga organisationer och det civila samhället att arbeta i Sydsudan har skjutits upp till december 2014.

R.     De internationella humanitära resurserna är pressade till det yttersta på grund av de flertaliga och långvariga globala kriserna. Världssamfundet kommer varken ekonomiskt eller operativt att kunna fortsätta att bemöta en långvarig kris.

S.     EU står för mer än en tredjedel (38 %) av alla internationella bidrag för att bemöta den humanitära krisen i Sydsudan, och enbart kommissionen ökar sina anslag till humanitärt bistånd för krisen till över 130 miljoner euro under 2014.

T.     EU har omprogrammerat ett ”kontrakt om statsbyggande”, som ursprungligen planerades ta formen av budgetstöd, till ett partnerskap med icke-statliga och internationella organisationer till förmån för utbildning och hälsa.

U.     Afrikanska unionen har tillsatt en undersökningskommission som ska utreda de allmänt rapporterade grova människorättsbrotten.

V.     Den pågående konflikten måste få en demokratisk och politisk lösning som banar väg för demokratiskt överenskomna institutioner som kan bygga upp den nya stat som kom till efter folkomröstningen om självständighet.

W.    Den 10 juli 2014 flaggade EU för en första uppsättning riktade åtgärder mot enskilda personer som hindrar fredsprocessen, bryter mot avtalet om eldupphör och gör sig skyldiga till grova kränkningar av de mänskliga rättigheterna. EU:s vapenembargo mot Sydsudan har upprätthållits.

X.     För varaktig fred, statsuppbyggnad efter konflikten och insatser för att få bukt med instabiliteten krävs ett långsiktigt perspektiv och ett starkt, pålitligt och stabilt engagemang från världssamfundets sida.

1.      Europaparlamentet fördömer kraftfullt de illavarslande, av människan skapade katastroferna i Sydsudan, som strider mot värderingarna och målsättningen för landets befrielserörelse.

2.      Europaparlamentet fördömer det återuppblossande våldet och de upprepade tidigare kränkningarna av avtalet om upphörande av fientligheter. Parlamentet beklagar djupt den svaga ledningen och kontrollen över de väpnade styrkorna, som ökar risken för ytterligare fragmentering av de stridande styrkorna.

3.      Europaparlamentet uppmanar alla parter att infria avtalet och på ett konstruktivt sätt engagera sig i fredssamtalen i Addis Abeba. Parlamentet understryker skyldigheten enligt internationell humanitär rätt att skydda civilbefolkningen, och betonar att en varaktig politisk lösning är det bästa sättet att få ett slut på den humanitära krisen i Sydsudan.

4.      Europaparlamentet påminner om att det humanitära biståndet är viktigt men att det inte kan lösa ett politiskt problem, och att det främsta ansvaret för att skydda civilbefolkningen faller på regeringen. Parlamentet begär därför att landets rikedomar direkt ska gå till det sydsudanesiska folkets välstånd. Parlamentet begär också ett fullständigt genomförande av avtalet om eldupphör och ett skyndsamt återupptagande av samtalen om bildandet av en övergångsregering för nationell enhet som den enda långsiktiga lösningen.

5.      Europaparlamentet varnar för konfliktens spridningseffekter och destabiliserande inverkan i en redan instabil region, särskilt till följd av det ökande antalet flyktingar i grannländerna. Parlamentet uppmanar också Afrikanska unionen att övervaka situationen i regionen.

6.      Europaparlamentet välkomnar EU:s bidrag till den humanitära krisen i Sydsudan, och uppmanar medlemsstaterna att hitta en lösning för att finansiera det ökande antalet kriser i linje med sina internationella åtaganden.

7.      Europaparlamentet uppmanar världssamfundet att infria sina finansieringsåtaganden gentemot Sydsudan och regionen och att mobilisera resurser i syfte att omedelbart bemöta den allt värre humanitära situationen i landet.

8.      Europaparlamentet uppmanar EU att omprogrammera sitt utvecklingsbistånd för att tillgodose de mest akuta behoven för Sydsudans befolkning och stödja en övergång till fred och stabilitet. Parlamentet välkomnar därför den tillfälliga indragningen av utvecklingsbiståndet genom budgetstöd till Sydsudan – med undantag för åtgärder som ger direkt stöd till befolkningen eller till övergången till demokrati samt humanitärt bistånd – och efterlyser en omdirigering av biståndet via icke-statliga och internationella organisationer.

9.      Europaparlamentet uppmanar världssamfundet att snarast och i tillräcklig omfattning finansiera åtgärdsplanen för Sydsudan och den regionala åtgärdsplanen för flyktingar.

10.    Europaparlamentet fördömer de försämrade förbindelserna mellan de humanitära organisationerna och alla parter i konflikten, inbegripet olaglig beskattning av bistånd och trakasserier och rentav mord på biståndsarbetare där de skyldiga går ostraffade.

11.    Europaparlamentet insisterar på att humanitärt bistånd och livsmedelsbistånd måste tillhandahållas enbart efter de mest utsattas behov, och påminner alla parter i konflikten i Sydsudan om deras skyldighet att erkänna och respektera de humanitära biståndsarbetarnas neutralitet, oberoende och opartiskhet, underlätta livräddande bistånd till människor i nöd, oberoende av deras politiska och etniska tillhörighet, samt omedelbart upphöra med alla trakasserier mot biståndsarbetare, beslagtagande av humanitära tillgångar och förskingring av bistånd. Parlamentet kräver också att den så kallade lagen om icke-statliga organisationer ska dras tillbaka eller avvisas.

12.    Europaparlamentet insisterar på att humanitärt bistånd, särskilt i form av grundläggande tjänster och livsmedelsbistånd, inte får avledas till väpnade grupper.

13.    Europaparlamentet är djupt oroat över livsmedelsförsörjningskrisen i Sydsudan, som har orsakats av konflikten och försvårats av de återkommande naturkatastroferna. Situationen väntas förvärras dramatiskt om striderna återupptas.

14.    Europaparlamentet insisterar på att ett fredsavtal skulle göra det möjligt för människor att återvända till övergivna jordbruk, öppna marknader på nytt och återuppbygga sina bostäder.

15.    Europaparlamentet fördömer kraftfullt de utomrättsliga avrättningarna och massmorden, de avsiktliga angreppen mot civila, godtyckliga gripanden och frihetsberövanden, påtvingade försvinnanden, misshandel och tortyr, användningen av barnsoldater samt det sexuella våldet mot kvinnor, som används som vapen i krigföringen av alla parter. Parlamentet anser att president Kiir och Riek Machar bör göra allt som står i deras makt för att hindra soldater under deras ledning från att begå sådana övergrepp mot befolkningen.

16.    Europaparlamentet är djupt oroat över konfliktens etniska dimension. Parlamentet betonar att det strider mot den demokratiska rättsstatsprincipen och internationell rätt att sträva efter makt genom våld eller splittring längs etniska skiljelinjer.

17.    Europaparlamentet efterlyser en rättvis och hållbar förhandlingslösning som gör att Sydsudans ledare kan lösa sina meningsskiljaktigheter på fredlig och demokratiskt väg, liksom en nationell försoning som gynnar det sydsudanesiska folket som helhet.

18.    Europaparlamentet efterlyser trovärdiga, öppna och omfattande utredningar i enlighet med internationella normer, särskilt av Afrikanska unionens undersökningskommission, av alla anklagelser om allvarliga brott som begåtts av någon part i konflikten. Parlamentet uppmuntrar inrättandet av mekanismer för övergångsrättvisa, med allt nödvändigt internationellt stöd, för att främja både försoning och ansvarsskyldighet. Parlamentet uppmuntrar Sydsudans regering att ansluta sig till Romstadgan för Internationella brottmålsdomstolen så snart som möjligt.

19.    Europaparlamentet stöder i detta sammanhang inrättandet av en särskild ”hybridtribunal” med internationellt deltagande, i syfte att ställa ledare till svars för de grova kränkningar av de mänskliga rättigheterna som begåtts av båda sidor i konflikten, så som föreslogs av FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon och rekommenderades i en rapport om mänskliga rättigheter från Unmiss.

20.    Europaparlamentet välkomnar det kollektiva ansvar för konflikten som tas av alla parter, men vidhåller att orden måste följas av handling. Parlamentet beklagar att inga betydande framsteg har gjorts inom ramen för Igads fredsförhandlingar.

21.    Europaparlamentet fortsätter dock att stödja den medling som leds av Igad och dess insatser för att bereda väg för en politisk dialog där alla får komma till tals. Parlamentet uppmanar EU att fortsätta att stödja Igad både materiellt och ekonomiskt och bidra med personal till övervakningen av vapenvilan och kontrollmekanismen.

22.    Europaparlamentet beklagar att de enskilda sanktioner som EU infört inte haft någon verkan, och efterlyser riktade sanktioner från Igad och världssamfundet. Parlamentet stöder ett fortsatt vapenembargo mot Sydsudan och kräver att ett vapenembargo ska antas av FN.

23.    Europaparlamentet stöder det civila samhällets deltagande i fredsförhandlingarna och anser att det är väsentligt.

24.    Europaparlamentet uppmanar samtliga grannländer till Sydsudan att samarbeta för att förbättra säkerhetsläget i landet och den större regionen och finna en väg till en fredlig och varaktig politisk lösning på den pågående krisen. Parlamentet betonar att samarbete med i synnerhet Sudan skulle förbättra relationerna.

25.    Europaparlamentet välkomnar det arbete som utförs av EU:s särskilde representant för Afrikas horn, Alexander Rondos. Parlamentet uppmanar honom att göra allt han kan för att bidra till en varaktig lösning.

26.    Europaparlamentet uppmuntrar Sydsudans regering att ratificera Cotonouavtalet mellan EU och gruppen av stater i Afrika, Västindien och Stillahavsområdet (AVS-staterna).

27.    Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, medlemsstaternas regeringar och parlament, Sydsudans regering, Sydsudans kommissarie för mänskliga rättigheter, Sydsudans nationella lagstiftande församling, Afrikanska unionens institutioner, den mellanstatliga utvecklingsmyndigheten (Igad), medordförandena i den parlamentariska AVS–EU-församlingen samt FN:s generalsekreterare.