Förslag till resolution - B8-0222/2014Förslag till resolution
B8-0222/2014

FÖRSLAG TILL RESOLUTION om den humanitära situationen i Sydsudan

5.11.2014 - (2014/2922(RSP))

till följd av ett uttalande av vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik
i enlighet med artikel 123.2 i arbetsordningen

Charles Goerens, Louis Michel, Ivo Vajgl för ALDE-gruppen

Se även det gemensamma resolutionsförslaget RC-B8-0213/2014

Förfarande : 2014/2922(RSP)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
B8-0222/2014
Ingivna texter :
B8-0222/2014
Debatter :
Antagna texter :

B8‑0222/2014

Europaparlamentets resolution om den humanitära situationen i Sydsudan

(2014/2922(RSP))

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–       med beaktande av sina tidigare resolutioner om Sydsudan,

–       med beaktande av uttalandena av den 28 augusti 2014 från vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik om situationen i Sydsudan,

–       med beaktande av den färdplan för Sudan och Sydsudan som antogs den 24 april 2012,

–       med beaktande av artikel 123.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A.     FN har förklarat att katastrofnivå 3 gäller för situationen i Sydsudan – den högsta nivån för en humanitär kris.

B.     Sydsudan är världens nyaste och bräckligaste stat och ligger på andra plats i kommissionens slutliga humanitära globala sårbarhets- och krisbedömningsindex.

C.     Sedan början av 2014 har 2,4 miljoner människor i Sydsudan mottagit humanitärt bistånd.

D.     FN:s säkerhetsråds resolution 2155 (2014) uttrycker stora farhågor över den storskaliga förflyttningen av människor och den fördjupade humanitära krisen.

E.     Man beräknar att omkring 3,8 miljoner sydsudaneser är i behov av humanitärt bistånd, 1,4 miljoner är internflyktingar och över 450 000 söker skydd i grannländerna.

F.     Sju miljoner människor riskerar att hamna i en situation med osäker livsmedelsförsörjning, och för 3,9 miljoner är risken överhängande. Ledande biståndsorgan har varnat för att delar av Sydsudan kan drabbas av svält i början av 2015 om nya strider bryter ut.

G.     De främsta humanitära behoven gäller livsmedel, rent vatten, hälso- och sjukvård, tak över huvudet, sanitet, hygien, insatser mot epidemier (t.ex. kolera) och skydd.

H.     Det nya utbrottet av kolera i regionen Lopa-Lafon är oroväckande.

I.      Den 20 oktober 2014 ökade kommissionen sitt humanitära bistånd på 100 miljoner euro med 20 miljoner euro, vilket innebär att EU:s humanitära bidrag i samband med krisen totalt uppgår till drygt 245 miljoner euro för 2014, vilket motsvarar mer än en tredjedel av alla internationella bidrag.

J.      Möjligheterna att nå fram till de nödlidande hindras fortsatt av fientligheter och våld, som också riktar sig mot biståndsarbetare och leveranser. I Sydsudan bedriver icke-statliga organisationer 80 procent av all sjukvård och grundläggande service.

K.     Behovet av leveranser av baslivsmedel och näringstillskott är särskilt stort i Bor och Bentiu.

L.     EU har omprogrammerat ett ”kontrakt om statsbyggande”, som ursprungligen planerades ta formen av budgetstöd, till ett partnerskap med icke-statliga och internationella organisationer för att tillgodose behov inom utbildning och hälsa.

M.    Efter en begäran från FN om bistånd aktiverades den 4 januari 2014 unionens civilskyddsmekanism, i syfte att stödja Sydsudan.

N.     De humanitära resurserna är pressade till det yttersta på grund av de många och långvariga globala kriserna.

O.     Denna humanitära kris riskerar att drabba en mycket större region i ett redan nu instabilt område.

P.     Det könsrelaterade våldet i Sydsudan är djupt rotat.

Q.     Fredssamtalen har lett till få framsteg, och FN:s samordnare av humanitärt bistånd har meddelat att utsikterna till hållbar fred på politisk nivå och mellan folkgrupperna inte är goda.

1.      Europaparlamentet är djupt oroat över den humanitära situationen och livsmedelsförsörjningen i Sydsudan, som försvårats av de återkommande naturkatastroferna. Parlamentet betonar att landet är särskilt skört och instabilt, och är djupt oroat över att denna folkhälsokris i Sydsudan kommer att kräva ännu fler liv.

2.      Europaparlamentet uppmanar världssamfundet att infria sina finansieringsåtaganden och mobilisera resurser i syfte att omedelbart bemöta den allt värre humanitära situationen i landet.

3.      Europaparlamentet fördömer de försämrade förbindelserna mellan de humanitära organisationerna och regeringen, i synnerhet olaglig beskattning av bistånd, trakasserier och rentav mord på biståndsarbetare där de skyldiga går ostraffade.

4.      Europaparlamentet uppmanar eftertryckligen regeringen och samtliga parter att respektera internationell humanitär rätt och människorättslagstiftning och bevilja tillträde och skydd till de humanitära organisationer som ger bistånd till den utsatta civilbefolkningen samt att öppna upp humanitära korridorer så att förnödenheter och utrustning kan nå fram. Parlamentet noterar att ett antal utländska biståndsorganisationer redan har dragit sig tillbaka från Sydsudan.

5.      Europaparlamentet uppmanar EU att omprogrammera sitt utvecklingsbistånd för att tillgodose de mest akuta behoven för Sydsudans befolkning och stödja en övergång till fred och stabilitet.

6.      Europaparlamentet fördömer de rapporterade människorättskränkningarna och övergreppen och uppmanar samtliga parter att omedelbart upphöra med alla sådana kränkningar, däribland de som riktar sig mot flyktingar och fördrivna personer, kvinnor och utsatta grupper samt journalister, och kräver att de som gjort sig skyldiga till människorättskränkningar ska ställas till svars.

7.      Europaparlamentet fördömer de tidigare kränkningarna av avtalet om upphörande av fientligheter, och uppmanar eftertryckligen samtliga parter att infria avtalet och inte förnya striderna.

8.      Europaparlamentet påminner om att ett fullständigt genomförande av avtalet om eldupphör och ett skyndsamt återupptagande av samtalen om bildandet av en övergångsregering för nationell enighet är den enda långsiktiga lösningen för det sydsudanesiska folket. Parlamentet är djupt oroat över konfliktens etniska dimension.

9.      Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, medlemsstaternas regeringar och parlament, Sydsudans regering, Sydsudans kommissarie för mänskliga rättigheter, Sydsudans nationella lagstiftande församling, Afrikanska unionens institutioner, den mellanstatliga utvecklingsmyndigheten (Igad), medordförandena i den parlamentariska AVS–EU-församlingen samt FN:s generalsekreterare.