Förslag till resolution - B8-0121/2015Förslag till resolution
B8-0121/2015

FÖRSLAG TILL RESOLUTION om förlängningen av mandatet för Forumet för förvaltning av internet

4.2.2015 - (2015/2526(RSP))

till följd av ett uttalande av kommissionen
i enlighet med artikel 123.2 i arbetsordningen

Michel Reimon, Julia Reda för Verts/ALE-gruppen
Cornelia Ernst, Curzio Maltese för GUE/NGL-gruppen

Se även det gemensamma resolutionsförslaget RC-B8-0099/2015

Förfarande : 2015/2526(RSP)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
B8-0121/2015
Ingivna texter :
B8-0121/2015
Antagna texter :

B8‑0121/2015

Europaparlamentets resolution om förlängningen av mandatet för Forumet för förvaltning av internet

(2015/2526(RSP))

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–       med beaktande av sin resolution av den 23 juni 2005 om informationssamhället[1],

–       med beaktande av sin resolution av den 14 januari 2008 om det andra mötet i Forumet för förvaltning av Internet[2] (nedan kallat forumet),

–       med beaktande av den principförklaring och handlingsplan som antogs vid världstoppmötet om informationssamhället (WSIS) i Genève den 12 december 2003,

–       med beaktande av kommissionens meddelande För ett globalt partnerskap i informationssamhället: Att omsätta Genèveprinciperna i handling (COM(2004)0480),

–       med beaktande av Tunisåtagandet och Tunisagendan för informationssamhället, som antogs den 18 november 2005,

–       med beaktande av kommissionens meddelande som uppföljning av WSIS 2006 (COM(2006)0181),

–       med beaktande av sin resolution av den 15 juni 2010 om förvaltning av Internet – framtida åtgärder[3],

–       med beaktande av uttalandet av den 24 april 2014 från flerpartsmötet Netmundial (Netmundial Multistakeholder Statement),

–       med beaktande av kommissionens meddelande Internetpolitik och förvaltning av internet – Europas roll i utformningen av framtidens internetförvaltning (COM(2014)0072),

–       med beaktande av det gemensamma uttalandet från EU:s delegation till forumet den 2–5 september 2014 i Istanbul,

–       med beaktande av artikel 123.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A.     Enligt vår uppfattning utgör internet inte bara ett offentligt rum som främjar demokrati, kulturell mångfald, mänskliga rättigheter, innovation och handel, utan även en hörnsten i den digitala inre marknaden.

B.     Syftet med forumet är att fullgöra dess mandat från WSIS, dvs. att diskutera frågor på ett stort antal områden rörande förvaltning av internet och vid behov lägga fram rekommendationer till det internationella samfundet.

C.     Den 20 december 2010 beslutade FN:s generalförsamling att förlänga forumets mandat med ytterligare fem år, och under 2015 kommer generalförsamlingen att diskutera och fatta beslut om huruvida forumets mandat ska förlängas igen.

D.     År 2005 skickade Europaparlamentet en ad hoc-delegation till WSIS, och har sedan dess gjort så för varje årsmöte i forumet. Dessa delegationer har tillsammans med kommissionen spelat en avgörande roll i fråga om främjandet av europeiska värden och samspelet med de organisationer inom det civila samhället och de företrädare för nationella parlament som har närvarat vid dessa arrangemang.

E.     Vid det ad hoc-möte om den framtida förvaltningen av internet (Netmundial – Global Multistakeholder Meeting) som hölls i april 2014 utarbetades en uppsättning principer för förvaltningen av internet och en färdplan för framtida utveckling av internetekosystemet. Icke desto mindre behövs det en i högre grad inkluderande och förutsägbar mekanism för alla berörda parter.

F.     Den 27 november 2014 godkände EU:s transport-, telekommunikations- och energiministrar rådets slutsatser, där man framhåller betydelsen av en samordnad europeisk ståndpunkt om förvaltningen av internet.

1.      Europaparlamentet anser att Europeiska unionen har ett ansvar att stödja forumet och låta sig inspireras av diskussionerna som en positiv och konkret utgångspunkt för utformningen av internets framtid.

2.      Europaparlamentet betonar att parlamentet bör fortsätta att delta med en större delegation – inbegripet företrädare för alla politiska grupper – i framtida möten med forumet för att på ett ändamålsenligt sätt, och tillsammans med medlemsstaterna och kommissionen, bidra till utformningen av en konsekvent och heltäckande EU-strategi.

3.      Europaparlamentet betonar att det är fast beslutet att hitta den bästa modellen för förvaltning av internet, och uppmanar kommissionen, medlemsstaterna och alla relevanta parter att ytterligare stärka förvaltningen av internet genom att se till att aktörer och processer på nationell, regional och internationell nivå blir mer inkluderande, insynsvänliga och ansvarsskyldiga.

4.      Europaparlamentet uppmanar EU:s institutioner att bidra till ett stärkt deltagande från de berörda parternas sida samt verka för att alla organisationer ges möjligheter att delta på lika villkor.

5.      Europaparlamentet uppmanar de berörda EU-institutionerna att fortsatt låta forumet vara en prioriterad fråga och att även framöver stödja forumets sekretariat finansiellt, så att man bidrar till utvecklingen av en effektiv och oberoende organisation som kan utöva sitt mandat och bidra till den framväxande modellen för förvaltning av internet.

6.      Europaparlamentet uppmanar FN:s generalförsamling att förlänga forumets mandat, öka resurstilldelningen och vidareutveckla bottom-up-modellen för förvaltningen av internet så att den blir inkluderande och insynsvänlig samt medger ansvarsutkrävande.

7.      Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till kommissionen, rådet, medlemsstaterna och de nationella parlamenten.