FÖRSLAG TILL RESOLUTION om samförståndsavtalet mellan EU och Arabförbundet om samarbete för att bekämpa terrorism
4.3.2015 - (2015/2573(RSP))
i enlighet med artikel 123.2 i arbetsordningen
Geoffrey Van Orden, Beatrix von Storch, Charles Tannock, Daniel Hannan, Marcus Pretzell, Hans-Olaf Henkel för ECR-gruppen
Se även det gemensamma resolutionsförslaget RC-B8-0215/2015
B8‑0221/2015
Europaparlaments resolution om samförståndsavtalet mellan EU och Arabförbundet om samarbete för att bekämpa terrorism
Europaparlamentet utfärdar denna resolution
– med beaktande av den resolution som FN:s säkerhetsråd antog den 24 september 2014 om det hot mot internationell fred och säkerhet som terroristhandlingar utgör (resolution 2178 (2014)),
– med beaktande av det gemensamma Rigauttalandet till följd av det informella mötet mellan ministrarna för rättsliga och inrikes frågor i Riga den 29–30 januari 2015,
– med beaktande av Maltakommunikén, som antogs vid det första utrikesministermötet mellan Europeiska unionen och Arabförbundet (i Malta den 11 februari 2008),
– med beaktande av EU:s och Arabförbundets sambandskontor i Malta som ska underlätta dialogen mellan kommissionen och Arabförbundet,
– med beaktande av Kairoförklaringen, som antogs vid det andra utrikesministermötet mellan Europeiska unionen och Arabförbundet (i Kairo den 13 november 2012),
– med beaktande av Atenförklaringen, som antogs vid det tredje utrikesministermötet mellan Europeiska unionen och Arabförbundet (i Aten den 10–11 juni 2014),
– med beaktande av det samförståndsavtal som ingicks mellan Europeiska utrikestjänsten och Arabförbundets generalsekretariat (i Bryssel den 19 januari 2015),
– med beaktande av sin resolution av den 11 februari 2015 om åtgärder mot terrorism[1],
– med beaktande av sin resolution av den 15 januari 2015 om situationen i Egypten[2],
– med beaktande av sin resolution av den 17 december 2014 om att förnya strategin för inre säkerhet i EU[3],
– med beaktande av sin resolution av den 2 april 2014 om halvtidsöversynen av Stockholmsprogrammet[4],
– med beaktande av artikel 123.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:
A. De senaste terroristattackerna i Frankrike, de åtgärder mot terrorism som vidtagits i Belgien och Tyskland samt det växande hotet från utländska stridande runtom i världen skickar starka och tydliga signaler om att terrorismbekämpningsinsatserna måste stärkas både på nationell nivå och på EU-nivå.
B. Arabförbundet, som består av 22 arabstater och bildades 1945, kan spela en konstruktiv roll för att stödja övergången i södra Medelhavsområdet.
C. EU och dess medlemsstater vill intensifiera förbindelserna med Arabförbundet genom att upprätta en arbetsstruktur och en regelbunden politisk dialog för att hantera de gemensamma utmaningarna rörande terrorismbekämpning och ett förbättrat partnerskap för säkerhet.
D. Fenomenet med stridande från Europa som tar sig till olika platser för att bedriva jihad, och det säkerhetshot dessa kan utgöra i EU när de återvänder, lär bestå under åren framöver.
E. Det primära ansvaret för kampen mot terrorism vilar på medlemsstaterna, medan EU kan och bör verka understödjande genom att hjälpa till med hanteringen av hotets gränsöverskridande aspekt.
F. EU arbetar engagerat för att utveckla samarbetet med sina regionala partner i frågor som rör krishantering och tidig varning som en del av EU:s utrikespolitik.
G. Arabvärlden stod i fokus för en rad möten och evenemang som anordnades gemensamt av Europaparlamentet och Arabförbundet i samband med året för interkulturell dialog 2008.
H. Europaparlamentet har utvecklat det interparlamentariska samarbetet med det ständiga arabiska parlamentet bestående av företrädare för flera nationella parlament.
I. Samförståndsavtalet ska stödja och stärka förbindelserna mellan EU:s medlemsstater och Arabförbundets medlemmar för att stärka dialogen mellan dem i syfte att uppnå gemensamma mål på områden av gemensamt intresse.
J. Dialogen och samarbetet inom ramen för detta samförståndsavtal ska främja informationsutbytet, den ömsesidiga förståelsen, samråden och upprättandet av kontaktpunkter samt stödja och stärka förbindelserna mellan de båda parterna.
1. Europaparlamentet uttrycker sin djupa bestörtning över det mänskliga lidandet och förlusterna av människoliv, som på grund av terroristattacker nu nått hittills oöverträffade nivåer, och uttrycker sin solidaritet med de anhöriga till alla oskyldiga offer. Parlamentet fördömer i starka ordalag samtliga terroristattacker, särskilt de som riktas mot judiska befolkningsgrupper och som genomförs av medborgare från EU-medlemsstaterna som har återvänt från konfliktområden i arabvärlden.
2. Europaparlamentet bekräftar än en gång att terroristhoten måste bemötas genom en fortsatt balans mellan frihet och säkerhet. Dessutom bör samtliga åtgärder övervägas utifrån deras förenlighet med rättsstatsprincipen och kraven beträffande grundläggande rättigheter.
3. Europaparlamentet välkomnar det samförståndsavtal som undertecknades den 19 januari 2015 mellan EU och Arabförbundet om samarbete för att bekämpa terrorism.
4. Europaparlamentet uppmuntrar starkt EU:s medlemsstater och Arabförbundets medlemmar att stärka sin dialog och sitt samarbete för att främja den strategiska dialogen mellan EU och Arabförbundet genom att
a) öka sitt samförstånd i politiska och säkerhetsrelaterade frågor genom olika permanenta och tillfälliga utbyten,
b) samarbeta inom sina behörighetsområden för att ta hänsyn till utvecklingen och de frågor som omfattas av den strategiska dialogen och som tas upp vid andra möten såsom ministermötena mellan EU och Arabförbundet och andra valkretsbaserade möten,
c) stärka sitt samarbete och diskutera politiska och säkerhetsrelaterade frågor på områdena tidig varning och krishantering, terrorismbekämpning, gränsöverskridande organiserad brottslighet och motverkande av spridning av massförstörelsevapen,
d) identifiera utmaningar, gemensamma mål och eventuella åtgärder på områden av gemensamt intresse.
5. Europaparlamentet konstaterar att Arabförbundet är en viktig regional organisation i Mellanösternregionen, och uppmanar Europeiska utrikestjänsten och medlemsstaterna att utöka såväl det bilaterala som det multilaterala samarbetet med arabländer och Medelhavsländer – Arabförbundet till att börja med.
6. Europaparlamentet betonar vikten av samstämdhet mellan säkerhetens inre och yttre aspekter. Synergieffekterna bör maximeras mellan verktygen inom den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken och rättsliga och inrikes frågor (RIF), däribland informationsutbyte, polissamarbete och rättsligt samarbete med tredjeländer, särskilt med hjälp av avtal om ömsesidig rättslig hjälp. De principer som fastställs i artiklarna 2, 3, 6 och 21 i EU-fördraget måste härvid följas till fullo. Parlamentet framhåller att alla relevanta aktörer, inklusive EU:s samordnare för kampen mot terrorism, bör föra ett nära samarbete som inkluderar de inre och yttre aspekterna.
7. Europaparlamentet uppmanar EU att förhindra okontrollerad invandring till medlemsstaterna genom att övervaka EU:s yttre gränser.
8. Europaparlamentet uppmuntrar medlemsstaterna att främja regelbundna kontakter mellan tjänstemän vid underrättelsetjänsterna för att förbättra samarbetet i säkerhets- och terrorismrelaterade frågor och att även främja ett bättre informationsutbyte mellan medlemsstaternas brottsbekämpande myndigheter och EU-organen, med inriktning på de islamistiska utländska stridande som återvänder till sina hemländer och utgör ett säkerhetshot utan tidigare motstycke.
9. Europaparlamentet uppmanar EU, Arabförbundet och medlemsstaterna att i synnerhet ta itu med det ideologiska hot som terrorismen utgör liksom det hot som de som stöder den utgör, hindra medborgare från att dras in i terrorismverksamhet och se till att de får lämplig rådgivning och lämpligt stöd. Därvidlag bör man samarbeta med samtliga berörda sektorer och institutioner där det finns risker för radikalisering som behöver hanteras.
10. Europaparlamentet upprepar sin ståndpunkt att det i kampen mot terrorism är av avgörande betydelse att man angriper inte bara konsekvenserna utan också de faktorer som ligger bakom radikalisering, och understryker behovet av ett heltäckande och sektorsövergripande tillvägagångssätt som garanterar att åtgärder vidtas inom samtliga berörda politiska områden. Det är bland annat viktigt att främja en kultur som kännetecknas av integration och tolerans genom exempelvis utbildning och social och regional politik.
11. Europaparlamentet upprepar sin ståndpunkt att religiösa minoriteters rättigheter är oupplösligt kopplade till respekten för andra grundläggande mänskliga rättigheter och friheter såsom rätt till frihet, säkerhet, jämlikhet och yttrandefrihet. Parlamentet uppmanar Arabförbundet, Europeiska utrikestjänsten och medlemsstaterna att skydda de religiösa minoriteterna i arabvärlden och till fullo genomföra EU:s riktlinjer om främjande och skydd av religions- och trosfriheten.
12. Europaparlamentet upprepar sin ståndpunkt att åtgärder mot terrorism måste vidtas mot alla former av terrorism och inte bara mot al-Qaida och enskilda personer som stöder den islamistiska våldsideologi som är kopplad till den organisationen, och att medel måste fördelas proportionerligt utifrån de verkliga hoten i medlemsstaterna.
13. Europaparlamentet upprepar sin ståndpunkt att Saudiarabien har en ledande roll när det gäller finansieringen, spridandet och främjandet världen över av en särskilt extremistisk tolkning av islam, vars mest sekteristiska vision har inspirerat terroristorganisationer såsom den så kallade Islamiska staten och al-Qaida.
14. Europaparlamentet efterlyser än en gång en gemensam utvärdering av fenomenet med unga européer som reser till Syrien för jihad och en bättre kartläggning av de olika grupper som strider i Syrien samt åtgärder för att hindra ungdomar från att resa till Syrien eller för att hjälpa dem när de återvänder. Parlamentet efterlyser också upptäckt av resemönster och straffrättsliga åtgärder som svar på detta samt ett samarbete med tredjeländer.
15. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att vidarebefordra denna resolution till rådet, kommissionen och Arabförbundet samt till medlemsstaternas parlament.
- [1] Antagna texter, P8_TA(2015)0032.
- [2] Antagna texter, P8_TA(2015)0012.
- [3] Antagna texter, P8_TA(2014)0102.
- [4] Antagna texter, P7_TA(2014)0276.