Förslag till resolution - B8-0222/2015Förslag till resolution
B8-0222/2015

FÖRSLAG TILL RESOLUTION om förbindelserna mellan EU och Arabförbundet för samarbete i kampen mot terrorism

4.3.2015 - (2015/2573(RSP))

till följd av ett uttalande av vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik
i enlighet med artikel 123.2 i arbetsordningen

Knut Fleckenstein, Tanja Fajon, Victor Boștinaru, Richard Howitt, Birgit Sippel, Claude Moraes, Liisa Jaakonsaari, Jeppe Kofod, Marlene Mizzi, Alessia Maria Mosca, Kashetu Kyenge, Victor Negrescu, Viorica Dăncilă för S&D-gruppen

Se även det gemensamma resolutionsförslaget RC-B8-0215/2015

Förfarande : 2015/2573(RSP)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
B8-0222/2015
Ingivna texter :
B8-0222/2015
Debatter :
Antagna texter :

B8‑0222/2015

Europaparlaments resolution om förbindelserna mellan EU och Arabförbundet för samarbete i kampen mot terrorism

(2015/2573(RSP))

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–       med beaktande av sina tidigare resolutioner om arabländerna,

–       med beaktande av FN:s generalförsamlings resolutioner om FN:s globala strategi för terrorismbekämpning (resolutionerna 60/288 av den 20 september 2006, 62/272 av den 5 september 2008 och 64/297 av den 8 september 2010),

–       med beaktande av FN:s internationella konvention om medborgerliga och politiska rättigheter, som antogs 1966,

–       med beaktande av rådets (utrikes frågor) slutsatser om terrorismbekämpning, särskilt de från februari 2015,

–       med beaktande av mötena mellan Europeiska unionens och Arabförbundets utrikesministrar, särskilt det som hölls i Aten i juni 2014,

–       med beaktande av uttalandena från vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik om kampen mot extremism och terrorism,

–       med beaktande av det samförståndsavtal mellan Europeiska utrikestjänsten och Arabförbundets generalsekretariat som undertecknades den 19 januari 2015 i Bryssel och uttalandena från vice ordföranden/den höga representanten till följd av hennes möte med Arabförbundets generalsekreterare, Nabil El Araby,

–       med beaktande av EU:s strategi mot terrorism/utländska stridande (antagen den 20 oktober 2014) när det gäller Syrien och Irak, som särskilt inriktas på terrorister som är utländska stridande, och av EU:s meddelande om Maghreb,

–       med beaktande av det gemensamma meddelandet om EU:s regionala strategi för Syrien och Irak och hotet från Isil,

–       med beaktande av uttalandena från Europeiska rådets medlemmar, särskilt uttalandet efter det informella mötet mellan EU:s stats- och regeringschefer den 12 februari 2015,

–       med beaktande av relevanta resolutioner från FN:s säkerhetsråd, särskilt resolutionerna 2170 och 2178 (2014),

–       med beaktande av förklaringen från Natos toppmöte den 5 september 2014,

–       med beaktande av artikel 123.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A.     Terrorism och våldsbejakande extremism utgör stora hot mot säkerheten och friheten på global nivå.

B.     Terrorism syftar inte enbart till att ödelägga människors känsla av trygghet, utan riktar även in sig på yttrandefriheten och samhällenas mångfald.

C.     Terrorism är ett globalt hot som kräver ett samlat agerande från nationella regeringar och regionala och internationella organisationer. En global allians som agerar helt i enlighet med internationell rätt, grundläggande värden och internationella människorättsnormer är den enda vägen att gå för att effektivt bemöta detta hot.

D.     Säkerhetsläget i Europa har under de senaste åren genomgått dramatiska förändringar på grund av nya konflikter och omvälvningar i EU:s omedelbara grannskap, den snabba utvecklingen av ny teknik samt en oroväckande ökning av radikaliseringen som leder till våld och terrorism både inom EU, i EU:s grannländer och på global nivå.

E.     EU:s externa politik måste bidra till att motverka terroristhotet, som håller på att eskalera i vissa delar av EU:s grannskap, särskilt Syrien och Libyen. Förebyggande strategier för terrorismbekämpning bör bygga på ett mångfasetterat tillvägagångssätt som syftar till att direkt bekämpa förberedande av attacker på EU:s territorium, men som även tar fasta på behovet att angripa de underliggande orsakerna till terrorism.

F.     Det samförståndsavtal mellan Europeiska utrikestjänsten och Arabförbundets generalsekretariat som undertecknades den 19 januari 2015 syftade bland annat till att stärka samarbetet mellan parterna i fråga om politiska och säkerhetsmässiga frågor på områdena tidig varning och krishantering, terrorismbekämpning, gränsöverskridande organiserad brottslighet och motverkandet av spridning av massförstörelsevapen.

G.     EU står inför ett ständigt och växande terroristhot som under det senaste decenniet har drabbat flera av dess medlemsstater genom attacker riktade mot både medborgarna och de värden och friheter som EU bygger på.

H.     Spridningen av terroristpropaganda underlättas av internet och sociala medier. Genom cyberterrorism kan terroristgrupper knyta nya och upprätthålla befintliga kontakter utan att behöva möta fysiska hinder i form av gränser, vilket därmed minskar deras behov av baser eller fristäder i olika länder.

I.      EU står inför ett allvarligt och växande hot från ”EU:s utländska stridande”, det vill säga personer som reser till länder som de varken är bosatta eller medborgare i, för att utföra, planera eller förbereda terrordåd eller erbjuda eller genomgå terroristutbildning, även i samband med väpnade konflikter. Uppskattningsvis mellan 3 500 och 5 000 unionsmedborgare har lämnat sina hem för att bli utländska stridande sedan kriget och våldet i Syrien, Irak och Libyen bröt ut. Detta innebär en oerhörd utmaning för EU-medborgarnas säkerhet.

1.      Europaparlamentet välkomnar EU:s och arabländernas gemensamma ansträngningar när det gäller hanteringen av de aspekter som är av gemensamt intresse, däribland de återkommande mötena mellan Europeiska unionen och Arabförbundet och samförståndsavtalet mellan Europeiska utrikestjänsten och Arabförbundets generalsekretariat.

2.      Europaparlamentet välkomnar inrättandet av en strategisk dialog mellan EU och Arabförbundet, som bland annat ska inbegripa utbyten om politiska frågor och säkerhetsfrågor, regelbundna möten mellan EU:s kommitté för utrikes- och säkerhetspolitik och arabländernas ständiga representanter, och berömmer de framsteg som gjorts på området för tidig varning och krishantering, i synnerhet det fullständiga genomförandet av projektet för tidig varning och krishantering.

3.      Europaparlamentet välkomnar att initiativen blir fler över hela Europa, vilket sammanför olika folkgrupper och religiösa grupper i kampen mot extremismen och till försvar för grundläggande värden, frihet och säkerhet för samtliga medborgare. Parlamentet välkomnar även samförståndsavtalet mellan EU och Arabförbundet, vilket tar dialogen och samarbetet till multilateral nivå.

4.      Europaparlamentet konstaterar att jihadistisk extremism är en av de viktigaste orsakerna till terroristhotet i EU och arabländerna. Parlamentet ställer sig bakom åsikten att en strategi för avradikalisering och terrorismbekämpning aldrig kan fungera utan aktivt deltagande från muslimska samfund inom Europa och dialog och nära samarbete med de muslimska länderna utanför Europa.

5.      Europaparlamentet framhåller betydelsen av samarbete i frågor som rör humanitärt bistånd genom informationsutbyte om krissituationer. Parlamentet understryker hur viktigt det är att, när så är lämpligt, utbyta information och bästa praxis samt att samarbeta för att ta fram praktiska strategier i syfte att lättare kunna ringa in hoten. Dessa strategier bör inbegripa effektivare åtgärder för att förhindra radikalisering, rekrytering och terroristers och utländska stridandes resor samt åtgärder till stöd för de stridande som återvänder till avreseorten.

6.      Europaparlamentet efterlyser samarbete i kampen mot gränsöverskridande organiserad brottslighet, till exempel i fråga om människohandel och olaglig narkotikahandel, samt förbättrad säkerhet vid gränserna. Parlamentet uppmanar till respekt för FN:s säkerhetsråds resolution 2133 om betalning av lösensummor till terroristgrupper.

7.      Europaparlamentet framhåller hur viktigt det är att EU och Arabförbundet samarbetar i frågor som rör mänskliga rättigheter, med betoning på att fortsätta främja och skydda de mänskliga rättigheterna och upprätthålla samtliga mänskliga rättigheter för alla, däribland rätten till ekonomisk och social utveckling, yttrandefriheten och religions- eller trosfriheten, och samtidigt värna tolerans och samexistens mellan olika religioner och ta avstånd från utestängning, extremism och uppmaningar till och spridning av hat och våld.

8.      Europaparlamentet fördömer med kraft de attentat som terroristgrupper och enskilda terrorister nyligen utfört i Europa, Mellanöstern, Afrika och Asien. Terrorism utgör ett direkt hot mot alla länder och människor oavsett etnisk bakgrund, religion eller trosuppfattning.

9.      Europaparlamentet vidhåller att det finns ett behov att integrera åtgärder mot terrorism i EU:s politiska dialog med tredjeländer, särskilt i arabvärlden och Afrika, och att främja internationellt samarbete och genomförandet av relevanta resolutioner från FN.s säkerhetsråd.

10.    Europaparlamentet påminner om att det internationella samfundet i och med antagandet av generalförsamlingens resolution om FN:s globala strategi för terrorismbekämpning åtagit sig att vidta åtgärder för att upprätthålla respekten för de mänskliga rättigheterna och rättsstatsprincipen som grundförutsättningar i kampen mot terrorism. Medlemsstaterna ska i enlighet med denna strategi vidta åtgärder som syftar till att ta itu med de förhållanden som befrämjar spridningen av terrorism, däribland bristande respekt för rättsstatsprincipen och de mänskliga rättigheterna, och säkerställa att de åtgärder som vidtas för att bekämpa terrorismen är förenliga med deras skyldigheter enligt internationell rätt, i synnerhet när det gäller människorättslagstiftning, flyktinglagstiftning och internationell humanitär rätt.

11.    Europaparlamentet vidhåller att EU:s insatser för att bekämpa terrorismen även bör ringa in och fokusera på de djupgående socioekonomiska och kulturella rötterna till denna företeelse. Parlamentet förespråkar starkt att man undersöker det politiska systemets karaktär i de länder EU samarbetar med för att kunna upprätthålla respekten för principerna om mänskliga rättigheter, rättsstaten och demokrati.

12.    Europaparlamentet kräver att EU i samarbete med Arabförbundet inrättar en särskild mekanism för att sätta stopp för vapenhandeln, framförallt med inriktning på de länder där terrorismen har sitt ursprung eller där terroristerna utbildas. EU bör noggrant övervaka vapenexporten, i synnerhet när det gäller teknik med dubbla användningsområden, som skulle kunna bli redskap för terroristernas ändamål.

13.    Europaparlamentet efterlyser riktade och förbättrade dialoger om säkerhetsfrågor och terrorismbekämpning med Algeriet, Egypten, Irak, Israel, Jordanien, Marocko, Libanon, Saudiarabien, Tunisien och Gulfstaternas samarbetsråd. Parlamentet efterlyser vidare en förstärkt politisk dialog med Arabförbundet, Islamiska samarbetsorganisationen, Afrikanska unionen och andra relevanta regionala samarbetsorgan, t.ex. G5 Sahel.

14.    Europaparlamentet anser att samarbetet för att bekämpa terrorism uttryckligen ska rikta in sig på hotet från IS, eftersom IS har utvecklats till en viktig faktor för att underlätta terrorism både inom och utanför de territorier som den kontrollerar. Parlamentet betonar att en kamp mot terrorismen är detsamma som en kamp mot IS, oavsett var den pågår.

15.    Europaparlamentet stöder de internationella initiativen för att bekämpa radikalisering och terrorism, till exempel det första internationella Hedayah-kompetenscentrumet för motverkande av våldsbejakande extremism i Abu Dhabi och Global Community Engagement and Resilience Fund (GCERF) i Genève. EU:s nätverk för kunskapsspridning om radikalisering (RAN), som varit framgångsrikt, erbjuder expertis inför dialoger med lokalsamhällen och tredjeländer.

16.    Europaparlamentet uppmanar kommissionen och Europeiska utrikestjänsten att i samarbete med internationella partner vidta åtgärder för att dämpa terroristhoten och hoten mot stabiliteten genom en helhetstrategi som kombinerar diplomatiska, socioekonomiska, utvecklingsinriktade, konfliktförebyggande, fredsbyggande och krishanteringsinriktade verktyg.

17.    Europaparlamentet efterlyser fördjupat samarbete med viktiga partner och länder för att bekämpa finansieringen av terrorism. Parlamentet uppmanar EU att föra en dialog med partnerländerna om att motarbeta finansieringen av terrorism, i synnerhet finansieringen av Isil, och att ha ett nära samarbete med partner, däribland koalitionen mot Isil, när det gäller denna viktiga fråga.

18.    Europaparlamentet framhåller vikten av att angripa de faktorer som ligger bakom radikalisering genom stöd till initiativ i hela arabvärlden med avseende på ungdomsfrågor, utbildning inklusive yrkesutbildning, arbetstillfällen, det civila samhället, en reform av säkerhetssektorn samt kvinnors ställning.

19.    Europaparlamentet framhåller vikten av förbättrad strategisk kommunikation, utarbetande av en strategi för utåtriktad verksamhet i arabvärlden, bl.a. framtagande av motbilder till terroristpropaganda, främjande av grundläggande rättigheter och beaktande av att internet i ökad utsträckning missbrukas för radikalisering genom att möjliggöra en dialog genom sociala medier och bättre kommunikation på arabiska.

20.    Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till kommissionen, rådet, Europeiska utrikestjänsten, medlemsstaternas parlament, Arabförbundet, Islamiska samarbetsorganisationen och Afrikanska unionen.