Förslag till resolution - B8-0399/2015Förslag till resolution
B8-0399/2015

FÖRSLAG TILL RESOLUTION om situationen i Maldiverna

27.4.2015 - (2015/2662(RSP))

till följd av ett uttalande av vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik
i enlighet med artikel 123.2 i arbetsordningen

Marie-Christine Vergiat, Patrick Le Hyaric, Kostas Chrysogonos, Younous Omarjee, Malin Björk för GUE/NGL-gruppen

Se även det gemensamma resolutionsförslaget RC-B8-0392/2015

Förfarande : 2015/2662(RSP)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
B8-0399/2015
Ingivna texter :
B8-0399/2015
Debatter :
Antagna texter :

B8-0399/2015

Europaparlamentets resolution om situationen i Maldiverna

(2015/2662(RSP))

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–       med beaktande av sina tidigare resolutioner om Maldiverna, särskilt den av den 16 september 2004 om den politiska situationen på Maldiverna[1],

–       med beaktande av den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna,

–       med beaktande av uttalandet av talespersonen för vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik av den 14 mars 2015 om domen mot Maldivernas tidigare president Mohamed Nasheed,

–       med beaktande av sin rekommendation av den 13 juni 2013 till rådet om utkastet till EU:s riktlinjer om främjande och skydd av religions- och trosfriheten[2],

–       med beaktande av den internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter, särskilt artikel 18 och det andra fakultativa protokollet om dödsstraff,

–       med beaktande av den internationella konventionen om ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter,

–       med beaktande av det internationella fördraget om vapenhandel,

–       med beaktande av FN:s konvention mot tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning,

–       med beaktande av FN:s resolutioner om dödsstraff, särskilt resolution 69/186 av den 18 december 2014,

–       med beaktande av pressmeddelandet av den 14 mars 2015 från utrikestjänstens talesperson om domen mot Maldivernas tidigare president Mohamed Nasheed,

–       med beaktande av rapporten av den 22 mars 2014 från EU:s valobservatörsuppdrag om parlamentsvalet i Maldiverna,

–       med beaktande av det gemensamma lokala meddelandet från september 2014 från unionen och medlemsstaternas ambassader samt Norges och Schweiz ambassader om hoten mot civilsamhället och de mänskliga rättigheterna i Maldiverna,

–       med beaktande av Amnesty Internationals rapport av den 23 april 2015 Maldives: Assault on Civil and Political Rights,

–       med beaktande av Amnesty Internationals rapport av den 16 april 2015 Suggested recommendations to States considered in the 22nd round of the Universal Periodic Review, 4-15 May 2015, samt dess kapitel om Maldiverna,

–       med beaktande av Amnesty Internationals meddelande av den 13 mars 2015 Maldives: 13 year sentence for former president – a travesty of justice,

–       med beaktande av artikel 123.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A.     Republiken Maldivernas förste demokratiskt valde president, Mohamed Nasheed, dömdes fredagen den 13 mars 2015 till 13 års fängelse anklagad för ”terrorism”. Den före detta försvarsministern och en parlamentsledamot dömdes i samma affär – under hans mandatperiod – gällande gripandet av en chefsdomare vid brottmålsdomstolen anklagad för korruption 2012. Två av de tre domarna i det fallet vittnade även mot Mohamed Nasheed under utredningen.

B.     FN och EU har uttryckt allvarliga tvivel om det maldiviska rättsväsendets opartiskhet i denna affär, med tanke på de ståndpunkter som icke-statliga organisationer intagit i vad som förefaller vara en petning av ex-president Mohamed Nasheed, som valdes 2008.

C.     Människorättsförsvararen och oppositionspolitikern Mohamed Nasheed fängslades flera gånger under Maumoon Abdul Gayooms 30 år långa styre. Fyra år efter sitt makttillträde tvingades han avgå, bland annat efter uppror inom polisen och armén.

D.     Nasheeds advokater har talat om en förvanskad dom som syftar till att ödelägga hans politiska karriär. Demonstranter som protesterat mot rättsväsendets beslut har gripits, däribland parlamentsledamöter från hans parti, Maldivernas demokratiska parti. Advokaterna i hans parti har sagt sig vilja överklaga domen till Högsta domstolen.

E.     Abdulla Yameens regering har bedrivit repressiva kampanjer mot icke-statliga organisationer, journalister och oppositionspolitiker.

F.     Nästa presidentval äger rum 2018.

G.     Det första flerpartivalet 2008 och antagandet av en ny författning ger hopp om demokratisering för att bryta med landets auktoritära förflutna. Presidentvalet 2013 och parlamentsvalet 2014 visade dock på bestående problem med rättsstaten och rättsväsendets oberoende, inte minst vad gäller en exakt befogenhetsavgränsning för valkommissionen, där sex personer har stängts av och fängslats.

H.     Maldivernas rättsliga myndigheter dömde landets människorättskommission strax efter det att dess FN-rapport om den periodiska översynen för Maldiverna 2015 kom ut i september 2014. Dess medlemmar är anklagade för högförräderi.

I.      Landet är skådeplats för islamisk lag, stening och spöstraff, särskilt mot kvinnor i samband med äktenskapsbrott, förtryck av ateister och mer allmänt hot mot yttrandefriheten.

J.      Väpnade ligor utför attacker mot medborgare, av vilka en del anklagas för att främja ateism. Europaparlamentet verkar för att främja och skydda principerna om religions- och trosfrihet för att säkra freden dels mellan troende, dels mellan troende och icke-troende. I sin rekommendation till rådet av den 13 juni 2013 om utkastet till EU:s riktlinjer om främjande och skydd av religions- och trosfriheten skriver parlamentet att ”sekularism [...] innebär ett förkastande av all religiös inblandning i samhällets styrning och all offentlig inblandning i religiösa angelägenheter”.

K.     Dödsstraffet återinfördes 2014, även för minderåriga och i vissa fall för barn från och med 7 års ålder, efter ett 60 år långt moratorium. Konventionen om barnets rättigheter har undertecknats och ratificerats av Maldiverna, som uttryckligen förbjuder bruket av dödsstraff mot minderåriga under 18 år.

L.     Världssamfundets ansträngningar är alltjämt otillräckliga för att bemöta klimatförändringarna, som direkt hotar Maldivernas runt 1 200 öar på i genomsnitt två meters höjd över havet. Den förödande tsunamin 2004 var en av de största naturkatastroferna i nutidshistorien.

1.      Europaparlamentet erinrar Republiken Maldiverna om landets internationella åtaganden i fråga om rättsväsendets oberoende och respekten för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna, inte minst för att säkerställa yttrandefriheten och rätten till en rättvis rättegång i varje enskilt fall. Främjandet av dessa faktorer är av väsentlig betydelse för landets demokratiseringsprocess.

2.      Europaparlamentet begär att villkoren för en rättvis rättegång som medger insyn ska säkerställas i enlighet med internationella standarder, om fängelsedomen mot Mohamed Nasheed skulle överklagas.

3.      Europaparlamentet fördömer trakasserierna, hoten och våldet mot människorättsförsvarare, journalister och oppositionspolitiker som fredligt uttrycker sina åsikter. Parlamentet uppmanar myndigheterna att omedelbart frige de personer som sitter fängslade eller häktade på politiska grunder.

4.      Europaparlamentet understryker att de maldiviska myndigheterna måste säkra mötes- och föreningsfriheten och vidta alla nödvändiga åtgärder för att människorättsförsvarare ska kunna verka i full frihet och i fullt oberoende, samt att de måste göra opartiska utredningar av alla påstådda attacker.

5.      Europaparlamentet uppmanar den maldiviska regeringen att snarast möjligt avskaffa dödsstraffet eller att i annat fall återinföra moratoriet för detta det mest grymma, omänskliga och förnedrande straff som finns, oberoende av vilken gärning som begåtts. Parlamentet uppmanar därför Maldiverna att förbehållslöst ratificera det andra fakultativa protokollet till den internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter. Myndigheterna uppmanas även att införa ett omedelbart moratorium för kroppsbestraffning, med sikte på ett avskaffande.

6.      Europaparlamentet bekräftar på nytt tanke-, tros- och religionsfriheten, som innefattar rätten att tro eller inte tro, att utöva vilken religion man vill och att byta religion. Parlamentet fördömer alla former av diskriminering och intolerans. Parlamentet uppmanar därför de maldiviska myndigheterna att tillämpa artikel 18 i den internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter och att se över de artiklar i nationell rätt som inskränker dessa rättigheter.

7.      Europaparlamentet uppmanar Republiken Maldiverna att utan dröjsmål ansluta sig till och tillämpa fördraget om vapenhandel. Parlamentet erinrar de maldiviska myndigheterna om att antiterrorlagarna inte på något vis får åsidosätta respekten för de mänskliga rättigheterna och folkrätten. Parlamentet erinrar mer allmänt om att det runtom i världen är muslimer som, både bokstavligen och bildligt, är de första offren för terroristvåld och framväxande religiös fundamentalism.

8.      Europaparlamentet uttrycker oro över det klimat präglat av rädsla och politiska spänningar som växer fram i landet. Parlamentet uppmanar de maldiviska myndigheterna att inför valet 2018 ta fasta på rekommendationerna i rapporten från EU:s valobservatörsuppdrag, inte minst dem om ett klargörande av valkommissionens befogenheter, respekt för valhemligheten, bekämpande av klientelism samt transparenta finansieringar, i syfte att säkerställa en så rättvis konkurrens som möjligt.

9.      Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, medlemsstaternas regeringar och parlament samt Republiken Maldivernas regering och nationalförsamling.