Förslag till resolution - B8-1278/2015Förslag till resolution
B8-1278/2015

FÖRSLAG TILL RESOLUTION om en ny strategi för djurs välbefinnande för 2016–2020

24.11.2015 - (2015/2957(RSP))

till följd av frågan för muntligt besvarande B8-1107/2015
i enlighet med artikel 128.5 i arbetsordningen

Fredrick Federley, Ivan Jakovčić för ALDE-gruppen

Se även det gemensamma resolutionsförslaget RC-B8-1278/2015

Förfarande : 2015/2957(RSP)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
B8-1278/2015
Ingivna texter :
B8-1278/2015
Debatter :
Antagna texter :

B8-1278/2015

Europaparlamentets resolution om en ny strategi för djurs välbefinnande för 2016–2020

(2015/2957(RSP))

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–  med beaktande av artikel 13 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, enligt vilken välfärden för djuren som kännande varelser ska beaktas fullt ut när unionens politik utformas och genomförs i fråga om jordbruk, fiskeri, transport, inre marknad, forskning och teknisk utveckling samt rymden, samtidigt som unionen och medlemsstaterna ska respektera medlemsstaternas lagar och andra författningar samt sedvänjor, särskilt i fråga om religiösa riter, kulturella traditioner och regionalt arv,

–  med beaktande av artikel 43 i EUF-fördraget om den gemensamma jordbrukspolitikens och den gemensamma fiskeripolitikens funktionssätt,

–  med beaktande av kommissionens meddelande av den 15 februari 2012 om EU:s strategi för djurskydd och djurs välbefinnande 2012–2015 (COM(2012)0006/2),

–  med beaktande av sin ståndpunkt vid första behandlingen den 15 april 2014 om förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning om djurhälsa[1],

–  med beaktande av kommissionens meddelande av den 15 november 2011 om en handlingsplan mot antimikrobiell resistens (COM(2011)0748),

–  med beaktande av frågan till kommissionen om en ny strategi för djurs välbefinnande för 2016–2020 (O-000141/2015 – B8-1107/2015),

–  med beaktande av artiklarna 128.5 och 123.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A.  I den befintliga unionslagstiftningen om djurs hälsa och välbefinnande betraktas inte djur som kännande varelser i enlighet med artikel 13 i EUF-fördraget.

B.  De europeiska medborgarna har ett starkt intresse för djurs välbefinnande och vill kunna göra mer välgrundade val som konsumenter.

C.  EU:s lagstiftning på området djurs välbefinnande bidrar till lika villkor inom unionen och därmed till en välfungerande inre marknad.

D.  Produktionen och konsumtionen av animaliskt baserade livsmedel står för en stor andel av resursanvändningen och har en betydande inverkan på djurs hälsa och välbefinnande, folkhälsan, klimatet och miljön.

E.  Djurskyddet bör förbättras ytterligare på grundval av rådande vetenskapliga rön och med vederbörlig hänsyn till effektiviteten och konkurrenskraften för boskapsskötseln inom jordbruket.

F.  Djurens välbefinnande har ett nära samband med djur- och folkhälsan.

G.  Det är viktigt med en hög djurskyddsnivå för att garantera hållbarhet, även om det medför investeringar och ytterligare driftskostnader som inte fördelas proportionerligt över hela livsmedelskedjan.

H.   Eftersom EU:s bestämmelser och de nationella bestämmelserna om djurs välbefinnande är komplexa och tolkas på olika sätt skapas rättslig osäkerhet, samtidigt som producenterna i vissa medlemsstater utsätts för stora konkurrensnackdelar. När unionslagstiftningen tillämpas följs den inte fullständigt, standarderna är inte harmoniserade och juridiska milstolpar saknas. Följden av detta blir konkurrenssnedvridningar och ojämlika villkor.

I.  Den föreslagna lagen om djurhälsa innehåller ingen tydlig definition av ”djurhållning”, och det kan finnas flera tolkningar av detta begrepp bland medlemsstaterna.

1.  Europaparlamentet uppmanar med kraft kommissionen att utan dröjsmål genomföra de kvarstående punkterna från EU:s strategi för djurskydd och djurs välbefinnande 2012‑2015.

2.  Europaparlamentet erinrar om att artikel 13 i fördraget är allmängiltig och övergripande, och därmed är lika viktig som bestämmelserna om miljön eller konsumentskyddet och har rättsligt företräde framför alla interna marknadsstrategier.

3.  Europaparlamentet konstaterar att över 30 grundläggande rättsakter om djurs välbefinnande har antagits under mer än 30 år, varav många erbjuder varierande djurskyddsnivåer. Parlamentet betonar att merparten av de befintliga rättsakterna inte i tillräcklig utsträckning erkänner djur som kännande varelser, såsom krävs i artikel 13 i EUF-fördraget.

4.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att föreslå en harmoniserad, uppdaterad, heltäckande och tydlig rättslig ram för att till fullo genomföra kraven i artikel 13 i EUF‑fördraget, inbegripet en definition av begreppet ”god djurhållning”. Parlamentet understryker att kommissionen bör vidta rättsliga åtgärder mot de medlemsstater som inte följer relevant lagstiftning.

5.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att se till att alla kategorier av djur – produktionsdjur, vilda djur, forskningsdjur, sällskapsdjur och vattenlevande djur – omfattas av någon harmonisering av lagstiftningsramen om djurs välbefinnande.

6.  Europaparlamentet vill få en försäkran om att harmoniseringen av lagstiftningsramen inte kommer att leda till sänkta djurskyddskrav eller lägre ambitionsnivå när det gäller att förbättra djurs välbefinnande, och uppmanar kommissionen att öka de befintliga kraven på grundval av uppdaterade vetenskapliga rön.

7.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att utveckla, utbyta och sprida vetenskapligt grundad bästa praxis för förebyggande och human hantering av invasiva främmande arter i medlemsstaterna.

8.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att ge medborgarna egenmakt och skydd genom att tillhandahålla konsumentvägledning om köp, försäljning, utplacering i hem och uppfödning av djur som hålls eller utgör föremål för handel i samband med ekonomisk verksamhet, särskilt hundar, katter, exotiska djur och hästdjur.

9.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att se till att den gemensamma jordbrukspolitiken till fullo erkänner djur som kännande varelser och tar ett helhetsgrepp på miljö- och folkhälsoutmaningar förknippade med dåligt djurskydd. Kommissionen uppmanas vidare att stödja utvecklingen av en ny hållbar livsmedelspolitik som erkänner förbättringen av produktionsdjurs välbefinnande tillsammans med spridandet av vegetarisk mat och konsumtion.

10.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att använda unionens nya referenscentrum för djurskydd i syfte att ge stöd till genomförandet av befintliga bestämmelser genom att sprida information och utbyta bästa praxis, tillhandahålla de behöriga myndigheterna utbildning samt införa validerade indikatorer för djurs välbefinnande.

11.  Europaparlamentet uppmanar eftertryckligen kommissionen att erkänna att djurs välbefinnande är en drivkraft för ekonomisk utveckling.

12.  Europaparlamentet efterlyser inrättandet av en övergripande, kommissionsomfattande, permanent plattform för djurs välbefinnande för att bättre underlätta samarbetet, fokusera på djurskyddsutmaningar och främja samverkan med intressenter, däribland det civila samhället.

13.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att beskriva de juridiska milstolparna inom en sådan strategi.

14.  Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet och kommissionen samt till medlemsstaternas regeringar och parlament.