FÖRSLAG TILL RESOLUTION om situationen i Jemen
27.1.2016 - (2016/2515(RSP))
i enlighet med artikel 123.2 i arbetsordningen
Fabio Massimo Castaldo, Ignazio Corrao, Rolandas Paksas för EFDD-gruppen
Se även det gemensamma resolutionsförslaget RC-B8-0151/2016
Europaparlamentet utfärdar denna resolution
– med beaktande av sina tidigare resolutioner om Jemen,
– med beaktande av uttalandet av den 26 mars 2015 från Federica Mogherini, vice ordförande för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, om situationen i Jemen,
– med beaktande av det gemensamma uttalandet av den 1 april 2015 från Federica Mogherini, vice ordförande för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, och Christos Stylianides, kommissionsledamot med ansvar för humanitärt bistånd och krishantering, om konsekvenserna av striderna i Jemen,
– med beaktande av det gemensamma uttalandet av den 11 maj 2015 från Federica Mogherini, vice ordförande för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, och Christos Stylianides, kommissionsledamot med ansvar för humanitärt bistånd och krishantering, om den föreslagna vapenvilan i Jemen,
– med beaktande av det gemensamma uttalandet av den 3 juli 2015 från Federica Mogherini, vice ordförande för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, och Christos Stylianides, kommissionsledamot med ansvar för humanitärt bistånd och krishantering, om krisen i Jemen,
– med beaktande av det gemensamma uttalandet av den 2 oktober 2015 från Federica Mogherini, vice ordförande för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, och Christos Stylianides, kommissionsledamot med ansvar för humanitärt bistånd och krishantering, om Jemen,
– med beaktande av rådets slutsatser av den 20 april och 16 november 2015 om Jemen,
– med beaktande av uttalandena av den 26 oktober, 6 december och 15 december 2015 från Europeiska utrikestjänstens talesperson,
– med beaktande av Förenta Nationernas (FN) säkerhetsråds resolutioner 2014(2011), 2051(2012), 2140(2014), 2201(2015) och 2216(2015),
– med beaktande av uttalandet av den 24 maj 2015 från medordförandena för det 24:e gemensamma råds- och ministermötet mellan Gulfstaternas samarbetsråd och EU (GCC-EU),
– med beaktande av FN:s säkerhetsråds pressmeddelanden av den 25 juni, 23 oktober och 23 december 2015 om situationen i Jemen,
– med beaktande av den resolution som den 2 oktober 2015 antogs av FN:s råd för mänskliga rättigheter om tekniskt stöd och kapacitetsuppbyggnad för Jemen på området för mänskliga rättigheter,
– med beaktande av rapporten av den 7 september 2015 från FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter om människorättssituationen i Jemen,
– med beaktande av avtalet om fred och nationellt partnerskap av den 21 september 2014, slutdokumentet från konferensen om den nationella dialogen av den 25 januari 2014 och initiativet från Gulfstaternas samarbetsråd av den 21 november 2011,
– med beaktande av FN-stadgan,
– med beaktande av artikel 123.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:
A. Den saudiskledda koalitionen har inte lyckats stabilisera Jemen, och antalet dödsoffer som inbördeskriget har krävt överstiger nu 6 000.
B. Extremistgrupper som har koppling till Daish och al-Qaida på Arabiska halvön (Aqap) har fortsatt strida i södra Jemen, särskilt i områdena kring Aden.
C. Trots att de lokala miliser som är allierade med den södra separatiströrelsen vid flera tillfällen har drivit tillbaka Daish och Aqap, har inte den saudiskledda koalitionen lyckats stödja dessa styrkor i landets södra del, och extremistgrupperna har därför kunnat återvända till de ställningar som de tidigare hade.
D. Jemen är nu tydligt uppdelat efter klan- och religionstillhörighet, samtidigt som den saudiskledda koalitionen har blundat för verkligheten och fortsatt agera utifrån sina egna regionala intressen i stället för att utgå från det jemenitiska folkets intresse.
E. Den saudiskledda koalitionen har inte åstadkommit något konstruktivt samarbete med lokala ledare för att nå en varaktig lösning, och situationen försämras snabbt eftersom de stridande på marken inte tror att de kommer att kunna göra sig hörda i ett framtida Jemen.
F. Stränga importrestriktioner, som huvudsakligen orsakats av den sjöblockad som koalitionsstyrkorna infört under konflikten, har allvarligt förvärrat den humanitära situationen, och den kommersiella bränsleimport som behövs för att driva landets infrastruktur, bl.a. sjukhus, har minskat till endast 1 % av månadsbehovet, samtidigt som en begränsad livsmedelsimport gör att befolkningen svälter. Över 21 miljoner människor, vilket är mer än 80 % av befolkningen, är nu beroende av någon form av humanitärt stöd för att tillgodose sina basala behov.
G. Flera europeiska länder har på ett oansvarigt sätt exporterat vapen och ammunition till Saudiarabien. Denna export strider mot vapenhandelsfördraget och mot den gemensamma ståndpunkten 2008/944/Gusp om vapenexportkontroll, och således mot både EU-rätt och internationell rätt. Förenta staterna har stöttat den saudiskledda koalitionen med logistiskt stöd och underrättelsestöd, inklusive riktat stöd och viktigt stöd till bränslepåfyllning av flyg, och med vapenförsäljning till ett värde av flera miljarder dollar.
H. Flera parter, bl.a. FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Zeid Ra’ad Zeid Al Hussein, FN:s särskilda rådgivare för förebyggande av folkmord och skyldighet att skydda, humanitära organisationer samt Europaparlamentet i sina tidigare resolutioner, har rekommenderat att en oberoende och opartisk internationell mekanism inrättas för att utreda påstådda kränkningar av och brott mot internationell människorättslagstiftning och humanitär rätt i Jemen.
I. Det utkast till resolution som lades fram av Nederländerna där man efterlyste ett FN-uppdrag för att dokumentera kränkningar av alla parter i Jemen och som presenterades för FN:s råd för mänskliga rättigheter drogs tillbaka den 30 september 2015 efter att Saudiarabien utövat intensiva påtryckningar och på grund av otillräckligt stöd från vissa viktiga länder, inklusive EU-medlemsstater. I stället antogs en urvattnad resolution som inte nämnde något om en oberoende FN-utredning.
1. Europaparlamentet uttrycker stor oro inför den förvärrade humanitära situationen i Jemen, förstörelsen av infrastruktur, däribland skolor och sjukhus, till följd av den saudiskledda koalitionens och huthirebellernas flyganfall och granatbeskjutning, bristen på basal sjukvård för befolkningen och mycket dåliga sanitära förhållanden samt brist på livsmedel och vatten, som gör att 80 % av befolkningen är i akut behov av humanitärt stöd.
2. Europaparlamentet kräver ett omedelbart slut på attackerna mot sjukvårdsinrättningar och uppmanar alla parter att verkligen lova att inte attackera civila eller civila strukturer, i enlighet med internationell humanitär rätt och internationell människorättslagstiftning.
3. Europaparlamentet efterlyser ett omedelbart humanitärt eldupphör så att biståndsarbetare får obegränsad tillgång till humanitära organisationer och kan ge stöd, livsmedel, mediciner och bränsle till de mest behövande. Parlamentet uppmanar EU, dess medlemsstater och andra internationella givare att hörsamma FN:s humanitära appell för Jemen, som hittills endast delvis understötts ekonomiskt.
4. Europaparlamentet fördömer de flygangrepp som den saudiskledda koalitionen utfört och uppmanar koalitionen att genast avbryta dessa och häva blockaden. Parlamentet uppmanar huthirebellerna att upphöra med alla destabiliserande åtgärder för att det humanitära stödet ska kunna nå de behövande och för att skapa förutsättningar för en dialog mellan parterna.
5. Europaparlamentet anser att en politisk lösning är den enda tänkbara. Parlamentet uppmanar FN och dess särskilda sändebud att göra allt för att underlätta inkluderande förhandlingar, i linje med initiativet från Gulfstaternas samarbetsråd, som beaktar de positioner som ledarna för de olika stridande fraktionerna har intagit och inbegripa klanledare liksom företrädare för separatiströrelser.
6. Europaparlamentet uppmanar med kraft den saudiskledda koalitionen att se till att konflikten i Jemen inte längre betraktas som en strid mellan sunni- och shiamuslimer, och att fortsätta förhandla med Iran för att begränsa konflikten.
7. Europaparlamentet uppmanar med kraft EU:s medlemsstater att omedelbart upphöra med alla vapenöverföringar eller andra former av militärt stöd till Saudiarabien och dess koalitionspartner som skulle kunna användas för att begå eller underlätta allvarliga brott mot internationella mänskliga rättigheter i Jemen. Parlamentet uppmanar eftertryckligen vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik att ta initiativ till ett vapenembargo mot Saudiarabien vid nästa möte i rådet (utrikes frågor) den 5–6 februari 2016.
8. Europaparlamentet efterlyser en omedelbar, oberoende och ändamålsenlig internationell utredning av påstådda brott mot internationell människorättslagstiftning och internationell humanitär rätt i Jemen, och uppmanar med kraft medlemsstaterna att stödja en sådan utredning i FN:s råd för mänskliga rättigheter.
9. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, medlemsstaternas parlament och regeringar, FN:s generalsekreterares särskilda sändebud i Jemen, regeringarna i Jemen och i Konungariket Saudiarabien samt parlamenten och regeringarna i länderna i Gulfstaternas samarbetsråd och i Arabförbundet.