Förslag till resolution - B8-0604/2016Förslag till resolution
B8-0604/2016

FÖRSLAG TILL RESOLUTION om handelsförbindelserna mellan EU och Kina och status som marknadsekonomi

10.5.2016 - (2016/2667(RSP))

till följd av uttalanden av rådet och kommissionen
i enlighet med artikel 123.2 i arbetsordningen

David Borrelli, Tiziana Beghin, Laura Agea, Isabella Adinolfi, Piernicola Pedicini, Beatrix von Storch för EFDD-gruppen

Förfarande : 2016/2667(RSP)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
B8-0604/2016
Ingivna texter :
B8-0604/2016
Debatter :
Antagna texter :

B8-0604/2016

Europaparlamentets resolution om handelsförbindelserna mellan EU och Kina och status som marknadsekonomi

(2016/2667(RSP))

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–  med beaktande av ingressen till fördraget om Europeiska unionen (EU-fördraget) där det anges att medlemsstaterna är fast beslutna att ”med beaktande av principen om en hållbar utveckling och inom ramen för en förverkligad inre marknad, en ökad sammanhållning och ett förbättrat miljöskydd främja ekonomiska och sociala framsteg för sina folk samt att genomföra en politik som säkerställer att framsteg i fråga om ekonomisk integration åtföljs av motsvarande framsteg på andra områden”,

–  med beaktande av artikel 3.5 i EU-fördraget, där det anges att ”i sina förbindelser med den övriga världen ska unionen bekräfta och främja sina värderingar och intressen samt bidra till skydd av sina medborgare”,

–  med beaktande av artikel 17.1 i EU-fördraget, som anger att kommissionen ”ska främja unionens allmänna intresse och ta lämpliga initiativ i detta syfte”,

–  med beaktande av rådets förordning (EG) nr 1225/2009 av den 30 november 2009 om skydd mot dumpad import från länder som inte är medlemmar i Europeiska gemenskapen[1],

–  med beaktande av sina tidigare resolutioner om handelsförbindelserna mellan EU och Kina,

–  med beaktande av artikel 123.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A.  Europeiska unionen och Kina är två av världens största handelsaktörer, och Kina är EU:s näst största handelspartner.

B.  Förbindelserna mellan EU och Kina måste bygga på ömsesidig respekt och ett jämlikt och rättvist samarbete på det ekonomiska området och andra områden.

C.  Utvecklingen av bilaterala förbindelser mellan EU och Kina bör syfta till att förbättra normerna för mänskliga rättigheter och arbetstagares rättigheter samt att stärka de respektive ekonomierna.

D.  I artikel 9 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget) anges det att ”vid fastställandet och genomförandet av sin politik och verksamhet ska unionen beakta de krav som är förknippade med främjandet av hög sysselsättning, garantier för ett fullgott socialt skydd, [och] kampen mot social utestängning”.

E.  I artikel 151 i EUF-fördraget föreskrivs att ”unionens och medlemsstaternas mål ska [...] vara att främja sysselsättningen [och] att förbättra levnads- och arbetsvillkor”.

F.  Att i nuläget bevilja Kina status som marknadsekonomi skulle innebära ett allvarligt hot mot industrin, sysselsättningen och kompetensen i EU:s strategiska ekonomiska sektorer.

G.  Alla beslut om hur man ska reglera handeln med kinesiska produkter som dumpas måste garantera överensstämmelse med EU:s lagstiftning och WTO:s regler.

H.  En status som marknadsekonomi gör att det blir betydligt svårare att vidta antidumpningsåtgärder vid behov.

I.  Endast avsnitt 15 a ii i protokollet om Kinas anslutning till Världshandelsorganisationen (WTO) kommer att löpa ut i december 2016, medan övriga delar i avsnittet kommer att fortsätta att gälla.

J.  Kina uppfyller inte EU:s fem kriterier för att beviljas status som marknadsekonomi.

K.  Överskottsproduktionen i Kina medför redan nu allvarliga sociala, ekonomiska och miljömässiga konsekvenser för EU, vilket den senaste tidens negativa inverkan på Storbritanniens stålsektor visat.

L.  Om Kina skulle beviljas status som marknadsekonomi skulle detta få allvarliga konsekvenser för handelsförbindelserna med EU:s viktigaste partner, t.ex. USA.

M.  Syftet med kommissionens meddelande av den 10 oktober 2012 En starkare europeisk industri för tillväxt och ekonomisk återhämtning (COM(2012)0582) är att 20 % av EU:s BNP ska komma från industrin år 2020.

N.  Att bevilja Kina status som marknadsekonomi kommer, som det ser ut i nuläget, att få allvarliga konsekvenser för Europas ekonomi och innebära en eventuell BNP-minskning på upp till 2 % och att miljontals arbetstillfällen går förlorade.

O.  Kommissionen är sen med att lägga fram sin bedömning av vilka konsekvenserna blir av att bevilja Kina status som marknadsekonomi sett ur ett ekonomiskt och sysselsättningsmässigt perspektiv.

1.  Europaparlamentet betonar den viktiga roll som parlamentet spelar och avvisar alla förhandlingsförfaranden och institutionella förfaranden som undergräver denna.

2.  Europaparlamentet vill att EU:s strategiska partnerskap med Kina bygger på rättvisa handelsförbindelser i full överensstämmelse med WTO:s regler, ömsesidig respekt, jämlikt och rättvist samarbete, och att det syftar till att förbättra normerna för mänskliga rättigheter och arbetstagares rättigheter.

3.  Europaparlamentet delar den oro som berörda aktörer har uttryckt i debatten om de negativa konsekvenser för Europas sysselsättning och industri som ett beviljande av Kina som marknadsekonomi skulle få. Parlamentet uppmanar kommissionen att ta vederbörlig hänsyn till de ekonomiska och sociala konsekvenserna och den potentiellt mycket stora förlusten av arbetstillfällen och kompetens, särskilt inom vissa strategiska sektorer, i EU.

4.  Europaparlamentet uppmanar kommissionens att inte bevilja Kina status som marknadsekonomi och att inte övergå till standardmetoden för import från Kina förrän landet uppfyller EU:s fem kriterier. Så länge Kina inte uppfyller dessa fem kriterier för att betraktas som marknadsekonomi uppmanas kommissionens att lägga bevisbördan på de kinesiska producenterna.

5.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att samordna sina åtgärder med sina främsta handelspartner och att motarbeta ett ensidigt ställningstagande från Kinas sida som kan undergräva de politiska förbindelserna och handelsförbindelserna med dessa partner.

6.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att föra handelsförhandlingar med Kina utan att låta sig pressas av tidsfrister och ensidiga ställningstaganden.

7.  Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet och kommissionen samt till medlemsstaternas regeringar och parlament.