Förslag till resolution - B8-0607/2016Förslag till resolution
B8-0607/2016

FÖRSLAG TILL RESOLUTION om Kinas status som marknadsekonomi

10.5.2016 - (2016/2667(RSP))

till följd av uttalanden av rådet och kommissionen
i enlighet med artikel 123.2 i arbetsordningen

Alexander Graf Lambsdorff, Marietje Schaake, Marielle de Sarnez, Dita Charanzová, Hannu Takkula, Johannes Cornelis van Baalen för ALDE-gruppen

Se även det gemensamma resolutionsförslaget RC-B8-0607/2016

Förfarande : 2016/2667(RSP)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
B8-0607/2016
Ingivna texter :
B8-0607/2016
Debatter :
Antagna texter :

B8-0607/2016

Europaparlamentets resolution om Kinas status som marknadsekonomi

(2016/2667(RSP))

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–  med beaktande av EU:s antidumpningslagstiftning (rådets förordning (EG) nr 1225/2009 av den 30 november 2009 om skydd mot dumpad import från länder som inte är medlemmar i Europeiska gemenskapen[1]) och dess antisubventionsförordning (rådets förordning (EG) nr 597/2009 av den 11 juni 2009 om skydd mot subventionerad import från länder som inte är medlemmar i Europeiska gemenskapen[2]),

–  med beaktande av protokollet om Kinas anslutning till Världshandelsorganisationen (WTO), särskilt avsnitt 15,

–  med beaktande av sina tidigare resolutioner om handelsförbindelserna mellan EU och Kina,

–  med beaktande av kommissionens meddelande av den 10 oktober 2012 En starkare europeisk industri för tillväxt och ekonomisk återhämtning (COM(2012)0582), som innehåller målet att industrins andel av EU:s BNP ska öka till 20 procent fram till 2020,

–  med beaktande av artikel 123.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A.  Europeiska unionen och Kina är två av de största handelsaktörerna i världen. Kina är EU:s näst största och EU Kinas ledande handelspartner, med ett handelsutbyte på gott och väl över en miljard euro om dagen.

B.  EU-rättens förenlighet med WTO:s bestämmelser måste vara ledstjärnan för alla beslut om hur man ska förhålla sig till att avsnitt 15 a ii i protokollet om Kinas anslutning till WTO upphör att gälla och hur man ska hantera olagligt dumpad import från Kina efter december 2016.

C.  När Kina anslöt sig till WTO infördes övergångsbestämmelser för landets anslutning enligt vilka en särskild metod skulle användas för beräkning av dumpning. Dessa bestämmelser infogades i avsnitt 15 i anslutningsprotokollet och ligger till grund för särbehandlingen av import från Kina.

D.  Kina uppfyller för närvarande inte EU:s kriterier för att erkännas som en marknadsekonomi och kommer säkerligen inte heller att göra det i slutet av 2016.

E.  En bedömning måste göras av de exakta juridiska konsekvenserna av att avsnitt 15 a ii upphör att gälla i fråga om den metod som för närvarande används i samband med beslut om antidumpningsåtgärder för att fastställa normalvärdet för kinesiska varor som exporteras till EU, liksom när det gäller rättsverkan av de återstående delarna av avsnitt 15.

F.  Statens inflytande över den kinesiska ekonomin är för närvarande så omfattande att företagens beslut om priser, kostnader, produktion och insats ofta inte fattas som svar på marknadssignaler som återspeglar utbud och efterfrågan.

G.  Bristen på insyn och samarbete gör det ofta svårt för EU att riktigt kontrollera påståenden om prismanipulation och statliga ingripanden i Kinas industrisektor.

H.  Kinas produktionsöverkapacitet i vissa sektorer pressar ner världsmarknadspriserna, och den kinesiska exporten säljs till så låga priser att det påverkar vissa industrier i EU, vilket framgår av den senaste tidens negativa inverkan på EU:s stålsektor.

I.  Det nyligen inledda offentliga samrådet och studien om konsekvenserna av eventuella förändringar av EU:s antidumpningsförfaranden beträffande Kina skulle kunna ge ytterligare information som kan bli till nytta för behandlingen av frågan.

1.  Europaparlamentet upprepar betydelsen av EU:s strategiska partnerskap med Kina, i vilket handel och investeringar spelar en central roll, Kinas betydelse i de globala värdekedjorna och det faktum att många arbetstillfällen i EU är beroende av handelsförbindelserna med Kina.

2.  Europaparlamentet konstaterar att avsnitt 15 a ii i protokollet om Kinas anslutning till WTO upphör att gälla den 11 december 2016. Parlamentet uppmanar kommissionen att på lämpligt sätt överväga vilka rättsliga förändringar som kan komma att behövas för att ta hänsyn till detta upphörande.

3.  Europaparlamentet begär att alla eventuella förslag som kommissionen planerar ska vara fast förankrade i följande fyra huvudprinciper:

•  Behovet att se till att EU-rätten förblir fullt förenlig med EU:s skyldigheter till följd av WTO:s bestämmelser och de rättsliga konsekvenserna av ändringar i vissa delar av avsnitt 15 i protokollet om Kinas anslutning.

•  Behovet att inte bara ta hänsyn till de specifika rättsliga följderna av att avsnitt 15 a ii upphör att gälla utan även att se till att de avsnitt av protokollet som kommer att fortsätta att gälla efter den 11 december 2016 får en korrekt juridisk tolkning.

•  Behovet att se till att EU, som en fråga av kritisk och avgörande betydelse, bevarar en fullständig och fortsatt möjlighet att i god tid vidta nödvändiga och verksamma antidumpningsåtgärder och att trappa upp sin förmåga att bekämpa subventioner och överkapacitet hos handelspartner till EU när sådant skadar EU:s industri samt se till att EU-företag även fortsättningsvis kan verka under globalt sett likvärdiga förutsättningar.

•  Att ett eventuellt lagstiftningsförslag bygger på en noggrann och välavvägd bedömning av vilka följder de juridiska aspekterna av ett eventuellt beslut kan få samt av de ekonomiska, sociala, industriella, politiska och strategiska följdverkningar som kan uppstå på medellång och lång sikt.

4.  Europaparlamentet begär att dessa överväganden ska göras frikopplat från det överhängande behovet av en mer allmän reform av EU:s handelspolitiska skyddsåtgärder.

5.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att fortsätta dialogen med samtliga berörda industrisektorer i EU, såsom stålindustrin, keramikindustrin och pappersindustrin, om vilka åtgärder som ska vidtas härnäst.

6.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att skapa samordning med sina viktigaste handelspartner, även i samband med det stundande G7-toppmötet, i fråga om vilka åtgärder som ska vidtas efter det att vissa bestämmelser i avsnitt 15 upphör att gälla.

7.  Europaparlamentet begär att inga förslag ska läggas fram av kommissionen under parlamentets uppehållsperioder.

8.  Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet och kommissionen samt till medlemsstaternas regeringar och parlament.