Förfarande : 2016/2993(RSP)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång : B8-1279/2016

Ingivna texter :

B8-1279/2016

Debatter :

Omröstningar :

PV 24/11/2016 - 8.7
Röstförklaringar

Antagna texter :


FÖRSLAG TILL RESOLUTION
PDF 259kWORD 63k
22.11.2016
PE593.713v01-00
 
B8-1279/2016

till följd av ett uttalande av vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik

i enlighet med artikel 123.2 i arbetsordningen


om förbindelserna mellan EU och Turkiet (2016/2993(RSP))


Marine Le Pen, Marcel de Graaff, Harald Vilimsky, Mireille D’Ornano, Edouard Ferrand, Mario Borghezio, Gerolf Annemans, Janice Atkinson, Marcus Pretzell, Jean-Luc Schaffhauser, Laurenţiu Rebega, Michał Marusik, Matteo Salvini för ENF-gruppen

Europaparlamentets resolution om förbindelserna mellan EU och Turkiet (2016/2993(RSP))  
B8-1279/2016

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–  med beaktande av uttalandet av den 22 november 2016 från kommissionens vice ordförande/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik om förbindelserna mellan EU och Turkiet,

–  med beaktande av artikel 123.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A.  Situationen i Turkiet för demokrati och grundläggande rättigheter har försämrats avsevärt sedan anslutningsförhandlingarna inleddes 2005.

B.  Den turkiska regeringen missbrukar undantagstillståndet och utnyttjar det misslyckade kuppförsöket den 15 juli 2016 för att kraftigt begränsa yttrandefriheten, mediefriheten och demokratiska rättigheter i allmänhet.

C.  Enligt Reportrar utan gränser greps 89 journalister under undantagstillståndets första sex veckor, 104 medieföretag stängdes, med följden att mer än 2 300 journalister förlorade sina jobb, och minst 330 journalister fick sina presskort återkallade. Många andra journalister hålls för närvarande i polisförvar eller har frihetsberövats och släppts utan åtal. Andra har ännu inte frihetsberövats, men en häktningsorder har utfärdats mot dem.

D.  Många systematiska kränkningar av pressfriheten skedde även före det misslyckade kuppförsöket och det efterföljande undantagstillståndet. De mest kända fallen är terrorism- och spioneriutredningen i maj 2015 av tidningen Cumhuriyet, efter att tidningen lagt ut en video och nyhetsrapporter på internet som visar lastbilar fullastade med vapen till jihadistgrupper i Syrien, gripandet av tidningens chefredaktör Can Dündar och journalisten Erdem Gül i november, polisens razzia mot mediegruppen Ipeks tv-kanaler och tidningar och avskedandet av dess journalister i oktober 2015 samt statens övertagande av tidningen Zaman i mars 2016.

E.  Turkiets kränkningar av mediefriheten har också drabbat medborgare från europeiska länder, till exempel den tyska satirikern Jan Böhmermann och den nederländska journalisten Ebru Umar.

F.  Tusentals webbsidor blockeras för närvarande i Turkiet. Enligt Human Rights Watch stod de turkiska myndigheterna bakom nästan tre fjärdedelar av alla krav i hela världen till Twitter om att avlägsna inlägg och blockera konton under de första sex månaderna 2015.

G.  Selahattin Demirtaş och Figen Yüksekdağ, gemensamma ledare för oppositionspartiet HDP, har gripits tillsammans med tio andra parlamentsledamöter.

H.  Gripandet och avstängningen av tusentals domare och åklagare har allvarligt komprometterat rättsväsendets oberoende och maktfördelningen.

I.  Turkiet vägrar att ompröva sin illegala militära ockupation av norra delen av Cypern, som pågår sedan 1974. Turkiet vägrar att erkänna Republiken Cypern och att fullgöra sina skyldigheter från Ankaraprotokollet.

J.  Religiösa minoriteter förföljs och diskrimineras systematiskt.

K.  Den turkiska regeringen har beslutat att delegera befogenheten att fatta beslut om utnämningen av rektorer vid offentliga och privata universitet till premiärministern.

L.  Den turkiska regeringen har tillhandahållit stöd och vapen till jihadistgrupper i Syrien, och fortsätter att göra det.

M.  Den turkiska regeringen hotar med att låta tre miljoner migranter komma in i EU för att få till stånd ett undantag från viseringsskyldigheten för turkiska medborgare.

N.  Turkiet erhöll nästan 10 miljarder euro i föranslutningsstöd mellan 2005 och 2016.

O.  Många opinionsundersökningar i de flesta medlemsstater visar att en överväldigande majoritet av medborgarna är emot att Turkiet går med i EU.

1.  Europaparlamentet uppmanar rådet att avbryta förhandlingarna om Turkiets anslutning till EU.

2.  Europaparlamentet uppmanar rådet att omedelbart ställa in alla utbetalningar till Turkiet inom ramen för föranslutningsinstrumentet.

3.  Europaparlamentet uppmanar medlemsstaterna att precisera sina egna framtida förbindelser med Turkiet.

4.  Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, rådet, kommissionen, medlemsstaternas regeringar och Turkiets regering.

Rättsligt meddelande - Integritetspolicy