Förslag till resolution - B8-1338/2016Förslag till resolution
B8-1338/2016

FÖRSLAG TILL RESOLUTION om internationella luftfartsavtal

7.12.2016 - (2016/2961(RSP))

till följd av frågan för muntligt besvarande B8-1807/2016
i enlighet med artikel 128.5 i arbetsordningen

Daniela Aiuto, Rolandas Paksas, Rosa D’Amato, Peter Lundgren för EFDD-gruppen

Förfarande : 2016/2961(RSP)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
B8-1338/2016
Ingivna texter :
B8-1338/2016
Debatter :
Antagna texter :

B8-1338/2017

Europaparlamentets resolution om internationella luftfartsavtal

(2016/2961(RSP))

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–  med beaktande av rådets beslut av den 8 mars 2016 om bemyndigande för kommissionen att inleda förhandlingar om flygsäkerhetsavtal med Japan och Kina,

–  med beaktande av rådets beslut av den 7 juni 2016 om bemyndigande för kommissionen att inleda förhandlingar om luftfartsavtal på EU-nivå med Sydostasiatiska nationers förbund (Asean), Turkiet, Qatar och Förenade Arabemiraten,

–  med beaktande av kommissionens meddelande av den 7 december 2015 En luftfartsstrategi för Europa (COM(2015)0598),

–  med beaktande av sin resolution av den 11 november 2015 om luftfart[1],

–  med beaktande av ramavtalet om förbindelserna mellan Europaparlamentet och kommissionen[2] (nedan kallat ramavtalet), särskilt punkterna 23–29 samt bilagorna 2 och 3,

–  med beaktande av domstolens rättspraxis, särskilt domarna av den 24 juni 2014 i målet Mauritius (C-658/11) och av den 14 juni 2016 i målet Tanzania (C-263/14),

–  med beaktande av det interinstitutionella avtalet av den 12 mars 2014 mellan Europaparlamentet och rådet om överförande till och hantering inom Europaparlamentet av säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter som innehas av rådet vilka rör andra frågor än de som omfattas av den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken[3],

–  med beaktande av beslutet av Europaparlamentets presidium av den 15 april 2013 om bestämmelserna för Europaparlamentets hantering av sekretessbelagd information,

–  med beaktande av de praktiska arrangemangen för tillhandahållande av information om förhandlingar om internationella luftfartsavtal, inbegripet tillgång till sekretessbelagd information, enligt överenskommelse mellan ordföranden för parlamentets utskott för transport och turism och kommissionsledamoten för transport, i form av en skriftväxling den 19 januari och 18 mars 2016,

–  med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget), särskilt artikel 218,

–  med beaktande av frågan till kommissionen om internationella luftfartsavtal (O‑000128/2016 – B8-1807/2016),

–  med beaktande av artiklarna 128.5 och 123.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A.  Inom ramen för luftfartsstrategin för Europa föreslog kommissionen att man skulle inleda förhandlingar om flygsäkerhetsavtal med Japan och Kina, samt om luftfartsavtal på EU-nivå med Kina, Turkiet, Mexiko, sex medlemsstater i Gulfstaternas samarbetsråd, Armenien och Asean.

B.  Rådet har bemyndigat kommissionen att inleda förhandlingar om flygsäkerhetsavtal med Japan och Kina och om luftfartsavtal på EU-nivå med Asean, Turkiet, Qatar och Förenade Arabemiraten.

C.  Parlamentets godkännande krävs för att ingå internationella avtal på områden som omfattas av det ordinarie lagstiftningsförfarandet.

D.  När kommissionen förhandlar om avtal mellan unionen och tredjeländer eller internationella organisationer ska parlamentet ”omedelbart och fullständigt informeras i alla skeden av förfarandet”[4].

E.  Ramavtalet bör garantera att institutionernas befogenheter och rättigheter utövas så effektivt och öppet som möjligt.

F.  Kommissionen har i ramavtalet förpliktigat sig att respektera grundprincipen om lika behandling av parlamentet och rådet i lagstiftnings- och budgetfrågor, i synnerhet när det gäller tillträde till möten och utlämning av dokument och annan information.

Luftfartsavtal

1.  Europaparlamentet anser att luftfartsavtal på EU-nivå med grannländer eller viktiga globala partner har en viktig inverkan på passagerare, fraktoperatörer och flygbolag, såväl genom marknadstillträde som enhetliga regelverk för att främja sund konkurrens, bland annat vad gäller statliga stöd, sociala normer och miljöstandarder.

2.  Europaparlamentet uppmanar med eftertryck kommissionen att säkerställa lika spelregler för europeiska flygbolag och flygplatser, säkerställa ömsesidighet och inkludera en verkningsfull klausul om sund konkurrens i luftfartsavtalen. Om dessa luftfartsavtal ska fungera i praktiken måste de enligt parlamentet innehålla en skyddsklausul med definitioner av överträdelser och rättsliga konsekvenser av överträdelser.

3.  Europaparlamentet påpekar att flyg- och luftfartssäkerhetsnormerna är av grundläggande betydelse för passagerare, besättningar och luftfarten i allmänhet och stöder därför ingåendet av luftsäkerhetsavtal med länder som har en betydande flygplansindustri med tanke på kostnadsbesparingarna och den jämna och höga standard som kan uppnås genom att minska dubbelarbetet i samband med utvärderingar, tester och kontroller.

4.  Europaparlamentet noterar att rådet ännu inte har beviljat kommissionen mandat att förhandla om luftfartsavtal på EU-nivå med Folkrepubliken Kina, Mexiko, Armenien, Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar och Saudiarabien. Parlamentet anser att denna underlåtenhet skadar staters intressen, framför allt med tanke på den snabba tillväxten i dessa ekonomier.

5.  Europaparlamentet påpekar att det kommer att försöka tillämpa en konsekvent uppsättning normer när det utvärderar de luftfartsavtal som läggs fram för godkännande. Framför allt kommer parlamentet vid utvärderingen att kontrollera om hindren för marknadstillträde och investeringsmöjligheter tas bort på ett balanserat sätt, om det tillhandahålls stimulansåtgärder för att bibehålla och stärka sociala normer och miljöstandarder, om lämpliga garantier erbjuds för dataskydd och personlig integritet, om avtalet omfattar ett ömsesidigt erkännande av säkerhets- och skyddsnormer och om man garanterar att passagerarnas rättigheter tillvaratas i tillräckligt hög grad.

6.  Europaparlamentet riktar uppmärksamheten på den ökande betydelsen av luftfartssektorns bidrag till den globala uppvärmningen och anser att avtal bör innehålla ett åtagande om att samarbeta, inom ramen för Internationella civila luftfartsorganisationen, för att minska luftfartygens utsläpp parallellt med målen att stärka det tekniska samarbetet inom klimatvetenskap (koldioxid och andra klimatpåverkande utsläpp i atmosfären), forskning, teknikutveckling och bränsleeffektivitet.

7.  Europaparlamentet konstaterar när det gäller säkerhetsavtal att parlamentets utvärdering av avtal som läggs fram för godkännande bygger på bland annat följande kriterier: fullständigt ömsesidigt erkännande av certifieringsrutiner och certifieringsförfaranden, utbyte av säkerhetsuppgifter, gemensamma inspektioner, ökat samarbete i regelfrågor och samråd på teknisk nivå för att lösa problem innan mekanismen för tvistlösning utlöses.

Förfarande

8.  Europaparlamentet betonar att parlamentet måste följa förfarandet från början för att kunna fatta ett beslut om eventuellt godkännande när förhandlingarna slutförts. Parlamentet anser att det även ligger i de andra institutionernas intresse att alla problem som är så betydelsefulla att de kan skapa tveksamhet kring parlamentets beredskap att ge sitt godkännande identifieras och behandlas i ett tidigt skede.

9.  Europaparlamentet påminner om att det i ramavtalet från 2010 särskilt påpekas att parlamentet redan från början, regelbundet, och vid behov på sekretessmässiga grunder, ska hållas fullt underrättat om alla steg i förhandlingarna genom att ges all information om utvecklingen.

10.  Europaparlamentet förväntar sig att kommissionen ska förse parlamentets behöriga utskott med information om avsikten att föreslå förhandlingar i syfte att ingå och ändra internationella luftfartsavtal, utkast till förhandlingsdirektiv, utkast till förhandlingstexter och det dokument som ska paraferas, tillsammans med övriga relevanta handlingar och upplysningar.

11.  Europaparlamentet påpekar att ovannämnda information, enligt artikel 24 i ramavtalet, måste lämnas vidare till parlamentet på ett sätt som gör det möjligt för parlamentet att vid behov yttra sig. Parlamentet uppmanar kommissionen eftertryckligt att redogöra för hur man kommer att ta hänsyn till parlamentets yttranden.

12.  Europaparlamentet påminner om att rådet och kommissionen, i enlighet med artikel 218.10 i EUF-fördraget, är skyldiga att omedelbart och fullständigt informera parlamentet i alla skeden av förfarandet.

13.  Europaparlamentet inser att det har en skyldighet att bevara sekretessen när det mottar känslig information om pågående förhandlingar.

14.  Europaparlamentet konstaterar att dess arbetsordning medger att parlamentet ”på grundval av ett betänkande från det ansvariga utskottet [kan] anta rekommendationer och begära att dessa beaktas innan det internationella avtalet i fråga ingås” (artikel 108.4).

°

° °

15.  Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet och kommissionen.