FÖRSLAG TILL RESOLUTION om situationen i Nicaragua
28.5.2018 - (2018/2711(RSP))
i enlighet med artikel 123.2 i arbetsordningen
Javier Couso Permuy, Sofia Sakorafa, Marie-Pierre Vieu, Merja Kyllönen, Paloma López Bermejo, Dimitrios Papadimoulis, Stelios Kouloglou, Miguel Urbán Crespo, Tania González Peñas, Xabier Benito Ziluaga, Lola Sánchez Caldentey, Estefanía Torres Martínez, Neoklis Sylikiotis, Takis Hadjigeorgiou för GUE/NGL-gruppen
Europaparlamentet utfärdar denna resolution
– med beaktande av kapitel 1 artikel 1.2 i FN:s stadga från 1945, där det anges att stadgans ändamål är ”att mellan nationerna utveckla vänskapliga förbindelser, grundade på aktning för principen om folkens lika rättigheter och självbestämmanderätt samt vidtaga andra lämpliga åtgärder för att befästa världsfreden”,
– med beaktande av principen om icke-intervention som fastställs i FN-stadgan,
– med beaktande av artikel 1 i den internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter och artikel 1 i den internationella konventionen om ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter, i vilka det anges att ”alla folk har rätt till självbestämmande” och ”med stöd av denna rätt får de fritt bestämma sin politiska ställning och fritt fullfölja sin ekonomiska, sociala och kulturella utveckling”,
– med beaktande av den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna från 1948,
– med beaktande av Wienkonventionen om diplomatiska förbindelser från 1961,
– med beaktande av avtalet om politisk dialog och samarbete mellan Centralamerika och EU från 2003,
– med beaktande av associeringsavtalet mellan EU och länderna i Centralamerika från 2012, som provisoriskt trädde i kraft i augusti 2013 men ännu inte har ratificerats helt och hållet,
– med beaktande av sina tidigare resolutioner om Nicaragua,
– med beaktande av artikel 123.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:
A. Nicaraguas nuvarande president, José Daniel Ortega Saavedra, valdes demokratiskt i november 2016 med 72,4 % av de totala rösterna.
B. Det politiska partiet Frente Sandinista de Liberación Nacional (FSLN), som stöder Nicaraguas nuvarande regering, vann kommunalvalet – som var det senaste valet i landet – i november 2017 med 68,54 % av de totala rösterna.
C. Syftet med reformen av det nicaraguanska socialförsäkringsinstitutet (INSS), som föreslagits av regeringen, var att garantera hållbarheten i Nicaraguas socialförsäkringssystem, samtidigt som man undviker att genomföra de nyliberala rekommendationer som föreslagits av IMF.
D. Den 19 april 2018 inleddes en våg av protester mot reformen, och sedan dess har 76 människor dödats och över 800 skadats enligt den interamerikanska kommissionen för de mänskliga rättigheterna (IACHR).
E. Nicaraguas regering drog tillbaka sitt förslag till reform efter protesterna och arbetar nu tillsammans med det civila samhället och den privata sektorn på en reform som garanterar hållbarheten i INSS utan att äventyra den nicaraguanska befolkningens skydd och rättigheter.
F. Protesterna mot reformerna av INSS har använts av interna och externa aktörer för att sprida politisk, ekonomisk och social instabilitet i landet.
G. Nicaragua har bland de lägsta nivåerna av våld och mord i regionen – långt från grannländer som Honduras, Guatemala och El Salvador – och en av de högsta nivåerna av tillgång till hälso- och sjukvård och utbildning.
H. Den genomsnittliga BNP-tillväxten för Nicaragua har varit 5,2 % de senaste fem åren.
I. FN:s generalsekreterare António Guterres, har välkomnat inledningen av en nationell dialog i Nicaragua mellan medborgargrupper och regeringen.
1. Europaparlamentet beklagar djupt förlusten av människoliv och uttrycker sitt deltagande med familjerna till dem som fallit offer för våldet i Nicaragua.
2. Europaparlamentet kräver att de ansvariga för uppvigling till dessa brott ställs till svars för sina handlingar. Parlamentet uttrycker sin respekt för Nicaraguas rättssystem.
3. Europaparlamentet fördömer alla våldshandlingar som har försatt landet i den nuvarande situationen, och uppmanar alla berörda aktörer att avstå från att använda våld när de utövar sin legitima rätt att delta i fredliga sammankomster och protester och/eller när de upprätthåller allmän ordning.
4. Europaparlamentet uppmanar de nicaraguanska myndigheterna att förkasta och undersöka all oproportionerlig användning av våld i fullgörandet av deras åtaganden avseende den nicaraguanska befolkningens friheter och demokratiska rättigheter.
5. Europaparlamentet välkomnar att det har inletts en nationell dialog och förhandlingar inom ramen för kommissionen för medling och vittnesmål inom ramen för den nationella dialogen, med deltagande av företrädare för studenter, företag, det civila samhället och regeringen.
6. Europaparlamentet beklagar att förhandlingarna har avbrutits och välkomnar inrättandet av den gemensamma kommittén i syfte att återuppta den nationella dialogen.
7. Europaparlamentet konstaterar att, inom ramen för den nationella dialogen, stöder samtliga parter rekommendationerna från den interamerikanska kommissionen för de mänskliga rättigheterna (IACRH), särskilt inrättandet av en internationell utredningsmekanism och en särskild kommitté som ska övervaka genomförandet av dessa rekommendationer, som utgör ett viktigt steg framåt för att på fredlig väg lösa de nuvarande utmaningarna i Nicaragua.
8. Europaparlamentet fördömer all yttre inblandning i Nicaraguas inre angelägenheter, som syftar till att destabilisera landet, och avvisar alla försök att olagligt avsätta den nuvarande demokratiskt valda regering.
9. Europaparlamentet avvisar alla oärliga försök från Europeiska unionens sida att utnyttja situationen i Nicaragua för politiska syften.
10. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, medlemsstaternas regeringar och Nicaraguas regering och myndigheter samt den parlamentariska församlingen EU–Latinamerika, de regionala latinamerikanska organen, den latinamerikanska samarbetsorganisationen Alba (Alianza Bolivariana para los Pueblos de Nuestra América) och Gemenskapen för Latinamerikas och Västindiens stater (Celac).