FÖRSLAG TILL RESOLUTION om bränderna i Mati i den grekiska regionen Attika i juli 2018 och EU:s reaktion
11.9.2018 - (2018/2847(RSP))
i enlighet med artikel 123.2 i arbetsordningen
Sofia Sakorafa, Dimitrios Papadimoulis, Nikolaos Chountis, Marisa Matias, Merja Kyllönen, Takis Hadjigeorgiou, Neoklis Sylikiotis, Kateřina Konečná, Jiří Maštálka, Stelios Kouloglou, Kostadinka Kuneva, Xabier Benito Ziluaga, Estefanía Torres Martínez, Miguel Urbán Crespo, Tania González Peñas, Lola Sánchez Caldentey för GUE/NGL-gruppen
Se även det gemensamma resolutionsförslaget RC-B8-0388/2018
B8‑0393/2018
Europaparlamentets resolution om bränderna i Mati i den grekiska regionen Attika i juli 2018 och EU:s reaktion
Europaparlamentet utfärdar denna resolution
– med beaktande av artikel 174 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget),
– med beaktande av rådets förordning (EG) nr 2012/2002 av den 11 november 2002 om inrättande av Europeiska unionens solidaritetsfond[1],
– med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1303/2013 av den 17 december 2013 om fastställande av gemensamma bestämmelser för Europeiska regionala utvecklingsfonden, Europeiska socialfonden, Sammanhållningsfonden, Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling och Europeiska havs- och fiskerifonden, om fastställande av allmänna bestämmelser för Europeiska regionala utvecklingsfonden, Europeiska socialfonden, Sammanhållningsfonden och Europeiska havs- och fiskerifonden samt om upphävande av rådets förordning (EG) nr 1083/2006 (nedan kallad förordningen om gemensamma bestämmelser)[2],
– med beaktande av artikel 123.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:
A. Grekland har nyligen drabbats av de mest förödande skogsbränderna i ett europeiskt lands historia, med bränder som lett till att 98 människor mist livet, hundratals skadats och tusentals blivit hemlösa. De materiella skadorna och miljöskadorna är oöverskådliga och landskapet som lämnats kvar liknar en krigszon.
B. Den 24 juli 2018 utsattes Grekland för en explosiv blandning av extrema väderförhållanden, värmebölja, starka vindar och snustorra skogar.
C. Genom skogsbränder i EU brinner i genomsnitt en halv miljon hektar skogs- och naturområden upp varje år. Även om brändernas storlek varierar avsevärt från ett år till ett annat, är 85 % av den totala areal som årligen brinner i Europa belägen i fem medlemsstater i Medelhavsområdet (Portugal, Spanien, Frankrike, Italien och Grekland).
D. Över 200 människor omkom 2017 i naturkatastrofer i Europa, över en miljon hektar skog förstördes och EU:s civilskyddsmekanism aktiverades sjutton gånger för att ingripa i svåra skogsbränder i Europa.
E. Den åtstramningspolitik som tillämpats i Grekland har lett till undermålig finansiering av den grekiska civilskyddsmekanismen, och dess kapacitet att effektivt reagera i nödsituationer har kraftigt försvagats.
F. Katastrofen i östra Attika har visat att det behövs ett system för tidig varning för att slå larm till boende och turister vid överhängande faror eller när större katastrofer håller på att uppstå, om lidande och förluster av människoliv ska kunna förebyggas eller minskas. Flera grekiska regeringar har upprepade gånger försummat att uppgradera sina tjänster för det europeiska nödsamtalsnumret 112, så att de omfattar ett system för tidig varning till medborgarna som de nationella myndigheterna kan använda för att skicka varningar till boende och turister som befinner sig i ett särskilt område vid överhängande fara för katastrof och nödsituationer.
G. De institutionella ramarna för civilskyddet i Grekland präglas av juridisk uppsplittring, formalism, bristande operativ beredskap och många beslutsnivåer.
H. Grekland är den enda staten inom EU som inte har ett nationellt fastighetsregister. Att det inte finns ett övergripande fastighetsregister, ett ordentligt skogsregister och detaljerade kartor innebär ett tomrum som ofta utnyttjas av skrupelfria byggherrar som bygger på mark som brunnit och röjts.
I. Enligt Greklands tekniska nämnd finns det hundratals otillåtna byggnationer i Mati och hundratusentals i hela landet. Den grekiska regeringen har meddelat att arbetet med en prioriteringsplan pågår för att riva 3 200 byggnader och strukturer som uppförts utan byggnadstillstånd och för vilka rivningsbeslut som inte går att överklaga redan har utfärdats, under den decentraliserade förvaltningens ansvar.
J. Den extrema förödelse som bränderna orsakat såväl i östra som i västra Attika skapar en överhängande risk för översvämningar i de berörda områdena.
K. Kommissionen aktiverade EU:s civilskyddsmekanism den 24 juli 2018 som svar på den grekiska regeringens begäran om internationellt bistånd.
L. Greklands statsminister har tagit politiskt ansvar för bränderna och de grekiska myndigheternas agerande. Den 25 juli 2018 meddelade den grekiska regeringen att man beslutat om ett åtgärdspaket för att lindra nöden och reparera de materiella skadorna. En rättslig utredning av eventuella fel från statstjänstemännens sida och orsakerna till de förödande bränderna i Attika är på gång.
1. Europaparlamentet uttrycker sin djupa sorg och medkänsla med de avlidnas familjer och människorna som bor i de drabbade områdena, och uttrycker sin tacksamhet mot brandmän, kustbevakare, frivilliga och alla andra människor som riskerat sina liv för att försöka släcka bränderna och hjälpa sina medmänniskor.
2. Europaparlamentet är bekymrat över det ökande antalet naturkatastrofer som enligt experterna främst beror dels på klimatförändringar som medför en intensifiering av extrema väderförhållanden, dels på ohållbart och/eller olagligt byggande, och dessutom på att skogarna är mer sårbara än tidigare på grund av dålig förvaltning av naturresurser och ohållbara markanvändningsbeslut. Kommissionen och rådet uppmanas att i linje med Europa 2020-målen och unionens internationella åtaganden försöka motverka klimatförändringarna och öka budgeten för klimatrelaterade åtgärder.
3. Europaparlamentet välkomnar aktiveringen av EU:s civilskyddsmekanism.
4. Europaparlamentet gläds över den starka solidaritet som medlemsstaterna och tredje länder visat när det gällt att bistå Grekland under de katastrofala skogsbränderna, genom att bidra med flygplan, brandbekämpningsutrustning, sjukvårdspersonal och annan personal samt expertis.
5. Europaparlamentet uppmanar den grekiska regeringen att snarast möjligt uppgradera sina tjänster för det europeiska nödsamtalsnumret 112, så att det inbegriper ett system för tidig varning för boende och turister som befinner sig i ett drabbat område.
6. Europaparlamentet beklagar djupt åtstramningspolitikens negativa inverkan på den operativa kapaciteten inom Greklands civilskydd.
7. Europaparlamentet uppmanar de grekiska myndigheterna att anslå tillräckliga medel till det grekiska civilskyddssystemet för att säkerställa bästa möjliga operativa beredskap. Parlamentet begär att utgifterna för civilskyddsmekanismer ska dras av från beräkningen av budgetunderskottet.
8. Europaparlamentet är oroat över att Grekland är den enda medlemsstat som inte har upprättat ett övergripande nationellt fastighets- och skogsregister. Vissa framsteg har gjorts på detta område, och parlamentet uppmanar den grekiska regeringen att snarast möjligt fullborda arbetet med fastighets- och skogsregistret.
9. Europaparlamentet begär att man omedelbart gottgör de drabbade medborgarna, att ersättning för materiella skador betalas ut, och att skadorna på miljön kompenseras utan byråkratiskt krångel. Parlamentet noterar att den grekiska regeringen har aktiverat den särskilda utvecklingsplanen för att hantera konsekvenserna av naturkatastrofer och återuppbyggnaden av drabbade områden.
10. Europaparlamentet understryker att modernisering, rationalisering och förenkling av politiken för naturkatastrofer i Grekland fortfarande har högsta prioritet.
11. Europaparlamentet uppmanar kommissionen att utnyttja Europeiska unionens solidaritetsfond.
12. Europaparlamentet uppmanar kommissionen att se till att alla tillgängliga instrument inom EU:s struktur- och investeringsfonder används ändamålsenligt för förebyggande verksamhet och för återuppbyggnad och återställande av infrastruktur samt alla andra insatser som behövs, i fullt samarbete med de nationella och regionala myndigheterna i Grekland.
13. Europaparlamentet önskar att parlamentet, rådet och kommissionen ska påskynda sina interinstitutionella förhandlingar om EU:s nya civilskyddsmekanism, med tanke på den enorma omfattningen av förödelsen i Grekland och andra medlemsstater denna sommar.
14. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, medlemsstaternas regeringar samt de berörda områdenas regionala och lokala myndigheter.