Förslag till resolution - B8-0164/2019Förslag till resolution
B8-0164/2019

FÖRSLAG TILL RESOLUTION om säkerhetshot kopplade till Kinas ökande teknologiska närvaro i EU och möjliga åtgärder på EU-nivå för att minska dem

6.3.2019 - (2019/2575(RSP))

till följd av uttalanden av rådet och kommissionen
i enlighet med artikel 123.2 i arbetsordningen

Hans‑Olaf Henkelför ECR-gruppen

Förfarande : 2019/2575(RSP)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
B8-0164/2019
Ingivna texter :
B8-0164/2019
Debatter :
Omröstningar :
Antagna texter :

B8‑0164/2019

Europaparlamentets resolution om säkerhetshot kopplade till Kinas ökande teknologiska närvaro i EU och möjliga åtgärder på EU-nivå för att minska dem

(2019/2575(RSP))

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–  med beaktande av FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna av den 10 december 1948 (UN A/RES/3/217 A),

–  med beaktande av Förenta nationernas stadga från 1945,

–  med beaktande av det avtal från 1994 genom vilket Världshandelsorganisationen (WTO) inrättades,

–  med beaktande av sin resolution av den 13 juni 2018 om it-försvar[1],

–  med beaktande av sin ståndpunkt som antogs vid första behandlingen den 14 februari 2019 om förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning om upprättande av en ram för granskning av utländska direktinvesteringar i Europeiska unionen[2],

–  med beaktande av hotbildsrapporten för 2018 från Europeiska unionens byrå för nät- och informationssäkerhet (Enisa),

–  med beaktande av de åtgärder för uppbyggnad av stark cybersäkerhet i Europa som kommissionen föreslog i talet om tillståndet i unionen 2018,

–  med beaktande av kommissionens faktablad av den 6 juni 2018 om den digitala inre marknaden och den politiska överenskommelsen om regler för utformning av telekommunikationsmarknaden i 5G-tidsåldern,

–  med beaktande av den utfrågning som hölls den 19 februari 2019 av utskottet för industrifrågor, forskning och energi,

–  med beaktande av studien av den 19 juli 2018 från sitt generaldirektorat för unionens externa politik A new era in EU-China relations:more wide-ranging strategic cooperation?,

–  med beaktande av Världshandelsorganisationens avtal om handelsrelaterade aspekter av immaterialrätter (Trips) och fördraget om upphovsrätt från Världsorganisationen för den intellektuella äganderätten (Wipo),

–  med beaktande av statistik från Eurostat av den 25 februari 2019 om EU:s stock av direktinvesteringar i Kina och Kinas stock av direktinvesteringar i EU, av vilken det framgick att EU:s investeringar i Kina under perioden 2013–2017 uppgick till 1 082 806 miljoner euro, medan Kinas direktinvesteringar i EU uppgick till 195 681 miljoner euro,

–  med beaktande av artikel 123.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A.  Att genomföra 5G är dels ett centralt mål för att den digitala inre marknaden ska kunna förverkligas, dels utslagsgivande för ekonomisk och teknisk utveckling inom EU överlag.

B.  5G kommer att förbättra både livet och arbetslivet för EU:s invånare och företag, erbjuda snabbare förbindelser än någonsin förr och bli en drivkraft för effektivitet och produktivitet.

C.  Kinesiska leverantörer av teknik har vunnit alltmer insteg i hela EU, eftersom de ofta erbjuder ett mera avancerat och billigare alternativ än sina europeiska konkurrenter. Detta är en strategisk utmaning för EU och andra västländer.

D.  EU måste fortsätta stå öppet för investeringar och restriktiva åtgärder får vidtas endast av omsorg om nationell säkerhet.

E.  Vissa av EU:s strategiska partner, såsom Förenta staterna, Australien och Nya Zeeland har yppat farhågor om användningen av kinesisk utrustning i 5G-nät. Cyberangrepp är i dag en av världens mest kritiska risker.

F.  Europeiska företag och offentliga organ utsätts för ökande cyberhot, exempelvis angrepp från motståndare i form av cyberspionage, sabotageprogram, internetbaserade angrepp, angrepp på internettillämpningar eller nätfiske.

G.  Europeiska unionen och Kina är två av världens största handelsmakter. Kina är nu EU:s näststörsta handelspartner, efter Förenta staterna, och EU är Kinas största handelspartner.

H.  EU och Kina inledde under 2013 förhandlingar om ett investeringsavtal med syfte att ge investerare på båda hållen förutsägbart och långfristigt tillträde till marknaderna i EU och Kina och att skydda investerare och deras investeringar.

I.  Kinesiska företag kan snart bli världsetta på nästa generations 5G-teknik för höghastighetsmobilnät.

J.  En stark och innovativ europeisk IKT-industri är en förutsättning för ett verkningsfullt försvar mot cyberangrepp utifrån.

K.  Kinesiska företag och offentliga myndigheter är inte bundna av några rigorösa dataskyddsbestämmelser och får därför en konkurrensfördel, både vid åtkomsten till stordata och vid utvecklingen av artificiell intelligens.

L.  Europas IKT-sektor har inom många områden hamnat på efterkälken jämfört med IKT‑sektorn i Förenta staterna, Japan och Kina, trots ett flertal EU-program, bland vilka märks Horisont 2020. Tidigare välkända europeiska IKT-företag har nu nästan försvunnit från marknaden, medan deras motparter från Förenta staterna och Kina blivit globala aktörer.

M.  EU löper risk att förlora kampen om ledarskap inom artificiell intelligens, med tanke på hur viktigt det är med stordata.

1.  Europaparlamentet betonar vikten av ett riskbaserat tillvägagångssätt och riskreducerande åtgärder, också i form av ett omfattande informationsutbyte mellan operatörer, leverantörer och nationella säkerhetsmyndigheter.

2.  Europaparlamentet konstaterar att man helst bör anlita flera olika leverantörer vid utvecklingen och utbyggnaden av 5G-nät, eftersom det inte är önskvärt att en betydande del av den kritiska infrastrukturen och tekniken har sitt ursprung i ett enda land. Parlamentet uppmanar medlemsstaterna att kritiskt bedöma investeringar inom detta område, antingen från kinesiska privatföretags eller kinesiska statens sida.

3.  Europaparlamentet uppmanar till att investerandet i olika områden av avancerad teknik ska ske utgående från ömsesidighet och lojal konkurrens, varvid det samtidigt måste säkerställas att säkerhetsbestämmelserna följs överallt inom EU.

4.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att säkerställa lojal konkurrens på den inre marknaden och att utvärdera hur de kinesiska företagens möjligheter på EU:s inre marknad utvecklat sig, liksom också möjligheterna på den kinesiska marknaden för stora företag, medelstora företag och småföretag från EU, för att säkerställa lika villkor. Parlamentet anser att EU bör hålla fast vid kravet på ömsesidighet inom alla sektorer, inklusive sektorerna för avancerad teknik inom området information och telekommunikationer.

5.  Europaparlamentet konstaterar vilken risk Kina innebär, i och med att landet redan till följd av storleken på sin marknad kan ställa upp framtidens standarder för informations- och kommunikationsindustrin. Parlamentet uppmanar kommissionen att, i egenskap av EU:s myndighet med ansvar för konkurrensfrågor, arbeta tillsammans med sina globala motparter för att upprätta en världsomfattande myndighet som ska bekämpa karteller och monopol.

6.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att övervaka situationen för rättsstaten och respekten för de mänskliga rättigheterna i Kina, och att reagera på lämpligt sätt ifall den framtida händelseutvecklingen i Kina skulle komma att hota säkerheten för invånare, företag eller offentliga institutioner och organ inom EU.

7.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att hålla fast vid att Kina ska göra avsevärt mer för att skydda och genomdriva samtliga immateriella rättigheter.

8.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att få till stånd lika villkor med Kina, antingen genom att övertyga de kinesiska myndigheterna att följa en liknande dataskyddsstrategi som EU eller genom att EU antar en egen strategi, för att inte skapa ett hinder mot åtkomsten av stordata och utvecklingen av artificiell intelligens. Parlamentet framhåller vikten att man gör detta, utan att därvid göra avkall på de befintliga nivåerna av integritets- och uppgiftsskydd inom EU.

9.  Europaparlamentet konstaterar att EU, i sin hantering av kinesiska företags ökade tekniska kapacitet och deras närvaro i EU, måste vidta åtgärder för att minska riskerna med koppling till cybersäkerheten. Parlamentet framhåller att forskningsprogrammen på EU-nivå ytterligare bör förbättra försvarskapaciteten mot cyberkrigföring.

10.  Europaparlamentet uppmanar EU att utföra en omfattande översyn av den programvara, it- och kommunikationsutrustning och infrastruktur som används inom institutionerna, för att kunna utesluta potentiellt farliga program och enheter och förbjuda dem som har bekräftats som skadliga.

11.  Europaparlamentet uppmanar FN:s säkerhetsråd att behandla angrepp inom ramen för cyberkrigföring med samma allvar som andra folkrättskränkande angrepp.

12.  Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till kommissionen, rådet, medlemsstaternas och kandidatländernas regeringar och parlament, Europeiska unionens byrå för grundläggande rättigheter, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, Regionkommittén – för vidarebefordran till subnationella parlament och råd samt till Europarådet och Förenta nationerna.

Senaste uppdatering: 11 mars 2019
Rättsligt meddelande - Integritetspolicy