FÖRSLAG TILL RESOLUTION om situationen i Bolivia
25.11.2019 - (2019/2896(RSP))
i enlighet med artikel 132.2 i arbetsordningen
Javi López
för S&D-gruppen
Se även det gemensamma resolutionsförslaget RC-B9-0187/2019
B9‑0192/2019
Europaparlamentets resolution om situationen i Bolivia
Europaparlamentet utfärdar denna resolution
– med beaktande av sina tidigare resolutioner om situationen i Bolivia,
– med beaktande av den europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna,
– med beaktande av den internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter,
– med beaktande av Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna och dess protokoll,
– med beaktande av Amerikanska samarbetsorganisationens rapport av den 14 november 2019 om Bolivia,
– med beaktande av uttalandet av den 13 november 2019 från vice ordföranden/den höga representanten, Federica Mogherini vid plenarsammanträdet, om situationen i Bolivia,
– med beaktande av artikel 132.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:
A. Evo Morales tillträdde sitt ämbete 2006 efter sin seger i presidentvalet, och förnyade sitt mandat i valen 2010 och 2015.
B. President Morales fattade det omstridda beslutet att ställa upp i valet för en fjärde mandatperiod med ett godkännande från författningsdomstolen, trots att han hade förlorat en folkomröstning om en ändring av konstitutionen.
C. Den 20 oktober röstade bolivianerna i ett presidentval som präglades av flera oegentligheter. Detta har fått bolivianerna att gå ut på gatorna i protest, och har lett till våld och civila oroligheter i hela landet.
D. Efter att 83 % av rösterna hade räknats ledde den sittande presidenten Morales med 45 % av rösterna, medan den före detta presidenten Carlos Mesa, hans främsta utmanare, hade fått 38 % av rösterna.
E. Internationella observatörer har uttryckt oro över att rapporteringen av resultatet avbröts under en dag, och följdes sedan av ett uppsving i antalet röster för Evo Morales när räkningen återupptogs. Evo Morales bestred dessa påståenden och inbjöd utländska regeringar att granska valet, samtidigt som han lovade att hålla en avgörande valomgång om valfusk uppdagades.
F. Den bolivianska regeringen inbjöd Amerikanska samarbetsorganisationen att granska valet och gick med på att granskningens resultat skulle vara bindande. I granskningen konstaterades att valresultatet borde annulleras på grund av allvarliga oegentligheter, och nya val hållas så snart som möjligt.
G. Efter att resultaten från Amerikanska samarbetsorganisationens rapport hade offentliggjorts beslutade Evo Morales att utlysa ett nytt val under världssamfundets överinseende.
H. President Morales och hans vicepresident Álvaro García Linera tvingades att avgå och fly landet efter att ha förlorat stödet från polisen och militären.
I. Evo Morales blev tvungen att söka politisk asyl i Mexiko.
J. Efter Evo Morales avgång tillträdde Jeanine Añez i egenskap av högsta tjänsteman enligt den konstitutionella successionsordningen. Hennes enda roll är att anordna ett nytt val.
K. Jeanine Añez undertecknade ett omtvistat dekret som skyddar de väpnade styrkorna från åtal för handlingar som syftar till att återställa den allmänna ordningen.
L. Båda kamrarna i nationalförsamlingen antog den 23 november 2019 lagstiftning som banar väg för presidentvalet, som därefter undertecknades av interimspresidenten Añez.
M. Den antagna lagstiftningen förbjuder dem som innehaft presidentämbetet under två på varandra följande perioder att ställa upp i val, vilket betyder att Evo Morales inte är valbar.
N. Evo Morales kan åtalas för terrorism och uppvigling om han återvänder till Bolivia.
O. De våldsamma protester som utbröt efter att Evo Morales lämnade landet har redan krävt 32 människoliv.
1. Europaparlamentet efterlyser återhållsamhet och gott omdöme för att möjliggöra en konstruktiv dialog mellan alla berörda parter, vilket kan skapa en atmosfär av förtroende och förståelse som räcker för att leda Bolivia mot en fredlig övergång och låta landet komma över det nuvarande dödläget.
2. Europaparlamentet anser att EU och det internationella samfundet måste stödja de ansträngningar som görs av biskopskonferensen och FN:s generalsekreterares personliga sändebud för att bidra till en överenskommelse mellan parterna om att hålla fria, inkluderande och transparenta val i enlighet med den tidsplan som fastställs i konstitutionen.
3. Europaparlamentet anser att alla parter bör agera på ett demokratiskt ansvarsfullt sätt för att möjliggöra snabb försoning och undvika ytterligare våld.
4. Europaparlamentet välkomnar att båda kamrarna i nationalförsamlingen godkände åtgärder för att förbereda nästa presidentval, och anser att det krävs ett nytt val så snart som möjligt för att återställa stabilitet i Bolivia. Parlamentet stöder därför målet att utse en ny oberoende valdomstol för att säkerställa transparenta val. Parlamentet motsätter sig alla regeringsskiften som inte till fullo överensstämmer med den bolivianska konstitutionen.
5. Europaparlamentet motsätter sig det plötsliga regeringsskiftet, som ägde rum utan hänsyn till konstitutionell legitimitet och med hot om våld.
6. Europaparlamentet uttrycker djup oro över oegentligheterna i röstningsförfarandet, som har lett till politisk instabilitet och civila oroligheter.
7. Europaparlamentet beklagar det våld som följde efter valet och Evo Morales flykt från landet, som redan har krävt 32 dödsoffer, mer än 100 skadade och andra fysiska och materiella skador.
8. Europaparlamentet förkastar alla militära ingripanden och all användning av våld mot det bolivianska folket.
9. Europaparlamentet begär ett upphävande av dekret nr 4078, som under vissa omständigheter medger befrielse från åtal för medlemmar av de väpnade styrkor som kan vara ansvariga för polisens och arméns brutala förtryck.
10. Europaparlamentet fortsätter att stödja det bolivianska folket, såsom det gjort under flera år, särskilt under denna svåra tid i landets demokratiska liv.
11. Europaparlamentet fortsätter att stödja republiken Bolivias demokratiska förankring och institutionella utveckling.
12. Europaparlamentet påminner om att Jeanine Añez enda uppgift som ledare för en expeditionsregering är att styra landet mot ett nytt val, där bolivianska medborgare kan välja deras regering och politik på ett demokratiskt sätt.
13. Europaparlamentet begär att vissa mycket oroväckande åtgärder som godkänts av Jeanine Añez expeditionsegering bör upphävas, eftersom de endast förvärrar den aktuella situationen. Dessa åtgärder omfattar utvisning av journalister, direkt statlig kontroll av offentliga radio- och tv-stationer, avskedande av ambassadörer i utlandet eller frysning av diplomatiska förbindelser med vissa grannländer.
14. Europaparlamentet framhåller behovet av att hitta en lösning på denna kris med tanke på den dramatiska ekonomiska situationen, med en ökad brist på bränsle och livsmedel, för att undvika en ny humanitär kris, vars konsekvenser skulle vara svåra att förutsäga.
15. Europaparlamentet stöder ett EU-valobservatörsuppdrag till Bolivia.
16. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, Mångnationella staten Bolivias legitima interimspresident och nationalförsamling, regeringarna och parlamenten i länderna i Limagruppen, den parlamentariska församlingen EU–Latinamerika och Amerikanska samarbetsorganisationens generalsekreterare.