Förslag till resolution - B9-0275/2019Förslag till resolution
B9-0275/2019

FÖRSLAG TILL RESOLUTION om de våldsamma ingripandena mot den senaste tidens protester i Iran

17.12.2019 - (2019/2993(RSP))

till följd av ett uttalande av vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik
i enlighet med artikel 132.2 i arbetsordningen

Michael Gahler, Željana Zovko, Sandra Kalniete, David McAllister
för PPE-gruppen

Se även det gemensamma resolutionsförslaget RC-B9-0271/2019

Förfarande : 2019/2993(RSP)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
B9-0275/2019

B9‑0275/2019

Europaparlamentets resolution om de våldsamma ingripandena mot den senaste tidens protester i Iran

(2019/2993(RSP))

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

 med beaktande av sina tidigare resolutioner om Iran,

 med beaktande av uttalandet av den 8 december 2019 från vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik på Europeiska unionens vägnar om den senaste tidens protester i Iran,

 med beaktande av uttalandet av den 21 november 2019 från Europeiska utrikestjänstens talesperson om utvecklingen i Iran,

 med beaktande av den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna från 1948,

 med beaktande av den internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter från 1966,

 med beaktande av den iranske presidentens medborgarrättsstadga,

 med beaktande av artikel 132.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A. Tiotusentals människor i Iran har utövat sin grundläggande rätt att mötas och har uttryckt sin oro över det ekonomiska läget.

B. De iranska säkerhetsstyrkorna använde oproportionerligt våld mot demonstranterna.

C. Protesterna har enligt rapporter lett till ett stort antal dödsfall och till att många människor skadats.

D. FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter uppgav att minst 7 000 människor enligt rapporter har gripits.

E. De iranska myndigheterna började blockera internetanslutningarna och de sociala medierna.

F. Människorättsförsvarare, journalister, advokater och nätaktivister i Iran utsätts fortfarande för trakasserier, godtyckliga gripanden, kvarhållanden och åtal.

1. Europaparlamentet fördömer den utbredda och oproportionerliga användningen av våld mot fredliga demonstranter. Parlamentet uppmanar med kraft de iranska myndigheterna att säkerställa öppna och trovärdiga utredningar för att klargöra antalet dödsfall och gripna personer. Parlamentet förväntar sig att alla förövare av våld ställs till svars.

2. Europaparlamentet uttrycker sitt deltagande med offrens anhöriga. Parlamentet hoppas att de skadade snart återhämtar sig.

3. Europaparlamentet begär att alla frihetsberövade som utövade sin rätt att demonstrera fredligt frisläpps, och uppmanar myndigheterna att säkerställa deras rätt till ett korrekt rättsförfarande, inbegripet tillgång till en advokat som de själva väljer.

4. Europaparlamentet fördömer Irans beslut att stänga ner internetanslutningen till globala nät i mer än en vecka och därmed förhindra kommunikation. Parlamentet förväntar sig att de iranska myndigheterna säkerställer ett fritt informationsflöde och tillgången till internet.

5. Europaparlamentet understryker att yttrandefriheten och mötesfriheten är grundläggande rättigheter som måste respekteras. Parlamentet uppmanar de iranska myndigheterna att respektera sina internationella förpliktelser, särskilt den internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter.

6. Europaparlamentet uppmanar Iran att samarbeta med FN:s särskilda rapportör om människorättssituationen i Islamiska republiken Iran.

7. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, medlemsstaternas regeringar och parlament, den högste ledaren i Islamiska republiken Iran, presidenten i Islamiska republiken Iran samt ledamöterna av det iranska Majlis.

 

Senaste uppdatering: 18 december 2019
Rättsligt meddelande - Integritetspolicy