Förslag till resolution - B9-0483/2021Förslag till resolution
B9-0483/2021

FÖRSLAG TILL RESOLUTION om situationen i Belarus efter ett års protester som våldsamt slagits ned

4.10.2021 - (2021/2881(RSP))

till följd av ett uttalande av vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik
i enlighet med artikel 132.2 i arbetsordningen

Manu Pineda
för The Left-gruppen

Förfarande : 2021/2881(RSP)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
B9-0483/2021
Ingivna texter :
B9-0483/2021
Omröstningar :
Antagna texter :

B9‑0483/2021

Europaparlamentets resolution om situationen i Belarus efter ett års protester som våldsamt slagits ned

(2021/2881(RSP))

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

 med beaktande av Förenta nationernas stadga,

 med beaktande av Republiken Belarus konstitution,

 med beaktande av slutsatserna från det enda internationella valobservatörsuppdrag som genomförts av Oberoende staters samvälde och av avsaknaden av en inbjudan i rätt tid till OSSE/ODIHR att genomföra ett valobservatörsuppdrag i samband med presidentvalet,

 med beaktande av uttalandena av den 10 och 14 augusti 2020 och av den 24 maj 2021 från FN:s generalsekreterare,

 med beaktande av uttalandet av den 19 november 2020 från FN:s särskilda rapportör om situationen för de mänskliga rättigheterna i Belarus om rättsstatsprincipen och en inkluderande politisk dialog,

 med beaktande av Rysslands och Belarus fördrag om upprättande av en unionsstat, som undertecknades den 8 december 1999,

 med beaktande av de senaste avtalen mellan Ryssland och Belarus, som undertecknades den 9 september 2021 inom ramen för unionsstaten,

 med beaktande av uttalandet av den 21 september 2021 från FN:s flyktingkommissariat (UNHCR) och Internationella organisationen för migration (IOM) om dödsfall nära gränsen mellan Belarus och Polen,

 med beaktande av det undantagstillstånd som Polen utlyste den 2 september 2021,

 med beaktande av ändringarna i juli och augusti 2021 av den litauiska lagen om utlänningars rättsliga ställning och av de föreslagna reformer av den litauiska lagstiftningen som tillkännagavs av landets regering den 15 september 2021, och som avser frihetsberövande,

 med beaktande av artikel 132.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A. Situationen i Belarus har blivit allt sämre sedan presidentvalet den 9 augusti 2020. FN:s institutioner har rapporterat om kraftåtgärder mot demonstranter och oppositionsledare, och har begärt att rättsstatsprincipen ska säkerställas i rättssystemet. FN:s särskilda rapportör om situationen för de mänskliga rättigheterna i Belarus har förklarat att den enda vägen ut ur denna situation är genom inkluderande politisk dialog och ansvarsskyldighet.

B. Antalet personer som söker internationellt skydd från flera länder och som kommer in i EU via Belarus gränser till Polen och Litauen har ökat under de senaste månaderna. Enligt de polska myndigheterna har 3 800 personer försökt ta sig in i Polen från Belarus sedan den 1 september 2021. De polska myndigheternas reaktion på detta stigande antal anländande har varit att sätta in soldater vid gränsen och utlysa undantagstillstånd i området, vilket hindrar icke-statliga organisationer och journalister från att arbeta fritt i området. Även Lettland och Litauen har utlyst undantagstillstånd av samma skäl.

C. För närvarande sitter dussintals människor fast i gränsregioner mellan Belarus och Polen, och de flesta av dem kommer från Afghanistan och Irak. UNHCR och IOM har kritiserat de polska myndigheternas vägran att ge dem tillträde till dessa människor för att förse dem med grundläggande förnödenheter och tjänster som de saknar, såsom tillräckligt med mat och vatten, sanitet eller medicinsk hjälp. Under den senaste veckan har fem människor dött vid gränsen mellan Belarus och Polen.

D. De polska och litauiska myndigheterna nekar asylsökande som anländer via Belarus rätten till tillgång till internationellt skydd. Dessa myndigheter genomför regelbundet massåtersändanden utan korrekta rättsförfaranden vid sina gränser till Belarus, i uppenbar strid mot internationell asyllagstiftning.

E. Bara i augusti 2021 lämnade Frontex-tjänstemän in 12 rapporter om allvarliga tillbud avseende påstådda illegala avvisningar och kränkningar av grundläggande rättigheter inom ramen för Frontex gemensamma insats FOA Land 2021 efter att Frontex-tjänstemän hade överlämnat grupperna till de litauiska gränsvakterna. Parlamentet uppmanar med kraft ombudet för grundläggande rättigheter att inleda ett förfarande för skälig försiktighet (due diligence) avseende denna insats, och begär att insatsen ska avbrytas tillfälligt i enlighet med artikel 46 i förordningen om den europeiska gräns- och kustbevakningen.

F. Icke-statliga organisationer som bistår människor som söker internationellt skydd i gränsregionerna i Polen och Litauen har fördömt det systematiska våldet mot anländande människor, liksom de polska och litauiska myndigheternas försök att skrämma dem och hindra dem från att ge hjälp. Personer som arbetar i det litauiska asylsystemet har kritiserat regeringen för att ha uppmanat dem att avslå asylansökningar, genomföra skenintervjuer och tvinga personer som ansöker om internationellt skydd att återvända frivilligt.

G. Den litauiska regeringen har meddelat sin avsikt att avskaffa den nuvarande tidsfristen på sex månader och tillåta att migranter hålls i förvar på obestämd tid, i ett försök att avskräcka anländande oavsett konsekvenserna för de mänskliga rättigheterna.

H. Den amerikanska armén har satt in mekaniserade enheter i områden i Litauen som ligger nära den belarusiska gränsen. USA stationerade 2020 över 20 000 soldater i Estland, Lettland, Litauen och Polen. Den ryska armén stationerade extra trupper i den västra delen av Ryska federationen nära den belarusiska gränsen och genomförde militära övningar i samband med Zapad 2021-övningen.

I. Belarus omfattas av EU:s initiativ för det östliga partnerskapet. Belarus och EU har under de senaste åren undertecknat flera avtal, bland annat om samhällsstyrning. Under perioden 2014–2020 uppgick EU:s stöd till Belarus inom ramen för det europeiska grannskapsinstrumentet till 170 miljoner euro.

J. Sedan oktober 2020 har EU infört fyra paket med sanktioner mot Belarus, varav det senaste, från den 21 juni 2021, omfattar 78 personer och 8 belarusiska enheter, däribland offentligägda företag. EU förbjöd belarusiska lufttrafikföretag att använda flygplatser i EU eller att flyga i EU:s luftrum efter det att oppositionsjournalisterna Raman Pratasevitj och Sofja Sapega greps när det flygplan som de färdades i tvingades landa i Minsk.

1. Europaparlamentet uttrycker djup oro över situationen i Belarus. Parlamentet betonar att det behövs en fredlig och demokratisk lösning på den nuvarande krisen.

2. Europaparlamentet uttrycker djup oro över den humanitära situationen vid gränserna mellan Belarus och EU för personer som söker internationellt skydd, och fördömer alla former av instrumentalisering av människor som söker internationellt skydd. Parlamentet uppmanar alla aktörer att fullt ut respektera internationell rätt, inbegripet principen om non-refoulement.

3. Europaparlamentet fördömer de strategier som de polska, lettiska och litauiska myndigheterna tillämpar för att förhindra att personer som söker internationellt skydd tar sig över gränserna från Belarus, och som har lett till fem dödsfall under den senaste veckan och resulterat i en humanitär kris. Parlamentet uttrycker sitt deltagande med familjerna till offren för dessa strategier och begär att de politiskt ansvariga ska ställas till svars.

4. Europaparlamentet påminner om att medlemsstaterna måste respektera relevant EU‑lagstiftning om asyl och kodexen om Schengengränserna, bevilja tillträde till sitt territorium, tillhandahålla lämpliga mottagningsförhållanden och ge tillgång till ett rättvist och tillförlitligt asylförfarande för alla som vill söka internationellt skydd. Parlamentet upprepar att medlemsstaterna måste visa solidaritet med varandra så att ett adekvat mottagande och en rättvis omplacering av asylsökande kan säkerställas i hela EU.

5. Europaparlamentet uppmanar de polska, lettiska och litauiska myndigheterna att omedelbart upphäva det undantagstillstånd som de har infört som ett sätt att förhindra att asylsökande ges adekvat stöd och möjliggöra för gränsmyndigheterna att tillämpa oövervakade åtgärder. Parlamentet uppmanar de litauiska myndigheterna att sätta stopp för alla planer på att tillåta frihetsberövande av migranter på obestämd tid och att dra tillbaka de senaste reformerna av deras asyllagstiftning, inbegripet möjligheten att utvisa personer vars överklaganden av ett första asylbeslut ännu inte är färdigbehandlade.

6. Europaparlamentet uttrycker djup oro över de ökande spänningarna mellan EU och Ryssland och den militära upptrappningen i regionen. Parlamentet uppmanar alla aktörer, inklusive Nato och Ryssland, att visa återhållsamhet och sluta underblåsa spänningar i regionen.

7. Europaparlamentet uttrycker sin oro över bristerna i EU:s politik för det östliga partnerskapet och understryker att det behövs en ny inriktning. Parlamentet uppmanar vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik att lägga fram en plan för konstruktiv dialog med Ryssland som betonar den viktiga roll som grannländerna spelar.

8. Europaparlamentet motsätter sig införandet av sanktioner, eftersom de är kontraproduktiva och medför negativa konsekvenser för befolkningen, vilket har framförts av olika oppositionsgrupper och fredliga demonstranter.

9. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, medlemsstaternas regeringar och parlament samt Belarus regering.

Senaste uppdatering: 6 oktober 2021
Rättsligt meddelande - Integritetspolicy