Förslag till resolution - B9-0485/2021Förslag till resolution
B9-0485/2021

FÖRSLAG TILL RESOLUTION om situationen i Belarus efter ett års protester som våldsamt slagits ned

4.10.2021 - (2021/2881(RSP))

till följd av ett uttalande av vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik
i enlighet med artikel 132.2 i arbetsordningen

Pedro Marques, Tonino Picula, Robert Biedroń
för S&D-gruppen

Se även det gemensamma resolutionsförslaget RC-B9-0482/2021

Förfarande : 2021/2881(RSP)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
B9-0485/2021
Ingivna texter :
B9-0485/2021
Omröstningar :
Antagna texter :

B9‑0485/2021

Europaparlamentets resolution om situationen i Belarus efter ett års protester som våldsamt slagits ned

(2021/2881(RSP))

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

 med beaktande av sina tidigare resolutioner om Belarus,

 med beaktande av uttalandena på EU:s vägnar av vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, särskilt hans uttalande av den 8 augusti 2021 om den första årsdagen av det riggade presidentvalet i Belarus den 9 augusti 2020,

 med beaktande av uttalandena av Europeiska utrikestjänstens talesperson av den 6 september 2021 om domarna mot Maryja Kalesnikava och Maksim Znak, av den 30 augusti 2021 om förtrycket mot journalister och medier och av den 6 juli 2021 om domarna mot Viktar Babaryka och andra politiska rättegångar,

 med beaktande av Europeiska rådets slutsatser av den 25 juni 2021 om Belarus,

 med beaktande av rådets slutsatser av den 21 juni 2021 om Belarus,

 med beaktande av den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna,

 med beaktande av OSSE:s (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa) Parisstadga för ett nytt Europa,

 med beaktande av artikel 132.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A. Det belarusiska folket har utstått statligt beordrat våld och förtryck, inbegripet tortyr och misshandel, alltsedan fredliga protester bröt ut mot det kraftigt riggade presidentvalet den 9 augusti 2021, och detta har nu således redan pågått i 14 månader.

B. Människorättssituationen i Belarus har försämrats kontinuerligt på grund av omfattande, systematiska och oupphörliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna, däribland arbetstagarnas rättigheter, och flera iscensatta ingripanden mot organisationer i det civila samhället, bland annat kvinnoorganisationer och den polska minoriteten, arbetstagare och fackföreningsaktivister, akademiska institutioner och utbildningsinstitutioner, oberoende medier, onlineplattformar och journalister, däribland Belarusiska journalistförbundet, som tilldelades Europaparlamentets Sacharovpris för tankefrihet 2004, samt den ledande Belarusiska människorättsgruppens centrum för de mänskliga rättigheterna Viasna, som aktivt har övervakat och dokumenterat människorättskränkningar sedan valet i augusti 2020, varav sju medlemmar, däribland grundaren och Sacharovpristagaren 2020 Ales Bjaljatski, har frihetsberövats.

C. Sedan augusti 2020 har nästan 40 000 personer frihetsberövats, över 700 politiska fångar fängslats och över 600 brottmål har inletts mot belarusiska medborgare, medan inte ett enda mål har inletts mot de personer som är ansvariga för eller har medverkat till våldet och förtrycket. Utredningen av Raman Bandarenkas död avbröts den 17 september 2021.

D. Sedan juli 2021 har flera framträdande medlemmar av den demokratiska oppositionen och proteströrelsen dömts till fängelsestraff på tio år eller mer, bland annat Viktar Babaryka, Maksim Znak och Maryja Kalesnikava, som tilldelades parlamentets Sacharovpris för tankefrihet 2020.

E. Hela landets rättsväsende verkar ha omvandlats till regimens instrument och används för att säkerställa dess överlevnad. Förhållandena i fängelserna är omänskliga och kännetecknas av överfulla anläggningar, brist på hygien och tillgång till lämplig medicinsk vård och läkemedel, brutalt fysiskt och sexuellt våld, inklusive tortyr och misshandel, samt psykiska övergrepp. Flera fall av självmordsförsök i domstol och i fängelser samt oförklarliga dödsfall har dokumenterats och rapporterats.

F. Rådet har antagit flera beslut om restriktiva åtgärder sedan oktober 2020 mot 166 personer och 15 enheter hittills. Rådet antog sektorsspecifika sanktioner i juni 2021 och förbereder ytterligare sanktioner.

G. Efter ett års protester som våldsamt slagits ned fortsätter det belarusiska folket att dagligen utsättas för systematiskt förtryck och allvarliga kränkningar av sina mänskliga rättigheter och grundläggande friheter, samtidigt som den belarusiska regimen inte har vidtagit några trovärdiga åtgärder för att uppfylla folkets legitima krav, i synnerhet det villkorslösa frigivandet och rehabiliteringen av alla politiska fångar och godtyckligt frihetsberövade personer, ett omedelbart slut på våldet och förtrycket samt en dialog med demokratiska krafter om en övergångsprocess som leder till nya, fria och rättvisa val.

H. Sedan juli 2020 har en ökning av den olagliga migrationen från Belarus till Litauen, Polen och Lettland lett till tusentals strandsatta migranter vid EU:s gränser. De polska myndigheterna har vägrat migranterna tillträde till polskt territorium, medicinsk hjälp samt mat och vatten. De polska myndigheterna har hindrat Frontex från att samordna situationen på plats.

1. Europaparlamentet upprepar sin djupaste oro över den kontinuerliga försämringen av situationen för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna i Belarus, det oförminskade, systematiska förtrycket och den ihållande straffriheten i landet, och upprepar att det belarusiska folkets legitima krav på demokrati som bygger på mänskliga rättigheter och grundläggande friheter, välstånd, suveränitet och säkerhet måste uppfyllas i linje med OSSE:s principer.

2. Europaparlamentet fortsätter att kräva ett omedelbart frigivande av alla politiska fångar och alla personer som godtyckligt frihetsberövats, gripits eller dömts till långa fängelsestraff, ett omedelbart slut på de statliga myndigheternas våld och förtryck av det belarusiska folket, en dialog mellan regimen och företrädare för de demokratiska krafter som omfattas av OSSE:s medling samt nya, fria och rättvisa val som ska vara föremål för internationell övervakning av OSSE:s kontor för demokratiska institutioner och mänskliga rättigheter (ODIHR).

3. Europaparlamentet fördömer de politiska rättegångarna mot före detta presidentkandidater, medlemmar av den demokratiska oppositionen, demonstranter, journalister och andra godtyckligt frihetsberövade personer. Dessa rättegångar hålls ofta inom stängda dörrar och utan ett korrekt rättsförfarande och strider därför mot landets internationella skyldigheter och åtaganden.

4. Europaparlamentet uttrycker sin besvikelse över att EU hittills inte har lyckats utveckla en övergripande strategi gentemot den belarusiska regimen, och uppmanar med kraft rådet, kommissionen och vice ordföranden/den höga representanten att utarbeta en övergripande strategi gentemot Belarus, baserad på det nuvarande krisstödet till offer för förtryck, strategiskt och långsiktigt politiskt, tekniskt och finansiellt stöd till det belarusiska civila samhället, människorättsförsvarare, oberoende medier, fackföreningar och demokratiska krafter i landet och utomlands, samarbete med grannländer avseende akuta humanitära frågor, nära samordning med internationella partner och relevanta multilaterala organisationer (t.ex. FN, OSSE) samt internationella givare, och gemensamma internationella åtgärder för att komma till rätta med straffriheten.

5. Europaparlamentet uppmanar med kraft Europeiska rådet att vid sitt nästa möte den 21‑22 oktober 2021 komma överens om ytterligare sanktioner mot den belarusiska regimen, vars räckvidd måste vara så bred som möjligt, rikta sig mot ett betydligt större antal personer och enheter än tidigare sanktionspaket, begränsa regimens återstående tillgång till finansiella resurser och dess ekonomiska verksamhet och rikta sig mot dem som fortfarande fortsätter att säkerställa regimens överlevnad. Parlamentet efterlyser en övergång från en stegvis strategi till en mer bestämd strategi för sanktioner, på grundval av det systematiska förtrycket och de allvarliga kränkningarna av de mänskliga rättigheterna.

6. Europaparlamentet uppmanar rådet att göra en uppföljning genom att omedelbart anta och genomföra ytterligare sanktioner och att täppa till alla kryphål i de nuvarande sanktionerna, särskilt de sektorsspecifika sanktioner som infördes i juni 2021 mot kaliumklorid och oljeprodukter samt mot finanssektorn. Parlamentet upprepar sina tidigare krav på antagande av restriktiva åtgärder mot ett avsevärt större antal personer, särskilt från rättsväsendet, brottsbekämpande myndigheter och tjänstemän som arbetar för regimen på områdena propaganda, medier och desinformation, och att relevanta personer som arbetar för de statliga gräns- och migrationsmyndigheterna och i turismsektorn och som har deltagit i organiseringen av olaglig migration och människohandel ska inkluderas. Parlamentet efterlyser dessutom att ytterligare sektorer inkluderas i EU:s ekonomiska sanktioner, såsom stål, trä och kemikalier, och alla återstående statsägda banker och nyckelföretag, såsom Belaruskali och Beltelecom. Parlamentet begär att man överväger möjligheten till retroaktiv tillämpning.

7. Europaparlamentet uppmanar rådet, kommissionen och vice ordföranden/den höga representanten att nära samordna de ekonomiska och sektorsspecifika sanktionerna med likasinnade partner såsom Förenta staterna, Kanada och Förenade kungariket, och att sträva efter samarbete och bred alinjering med andra europeiska partner för att öka sanktionernas symboliska betydelse i lika hög grad som deras konkreta inverkan och effektivitet på den belarusiska regimen. Parlamentet beklagar att årsdagen för protesterna mot det kraftigt riggade presidentvalet den 9 augusti 2020 inte utnyttjades för ett gemensamt tillkännagivande av ytterligare sanktioner, eftersom det skulle ha visat internationell solidaritet med det belarusiska folket och enhet mot den belarusiska regimen. Parlamentet uppmanar EU att gå i spetsen för samordningen av gemensamma internationella åtgärder i samband med liknande symboliska datum i framtiden.

8. Europaparlamentet välkomnar kommissionens förslag av den 29 september 2021 om att delvis upphäva avtalet om förenklade viseringsförfaranden mellan EU och Belarus för medlemmar av officiella belarusiska delegationer, företrädare för regionala och lokala myndigheter samt ledamöter av författningsdomstolen och högsta domstolen. Parlamentet begär att förteckningen över berörda personer breddas och att man redan nu överväger att inkludera kategorier av personer som kan bli föremål för individuella restriktiva åtgärder som en del av framtida sanktionspaket.

9. Europaparlamentet kräver att man omedelbart tar itu med den ihållande straffriheten, liksom den fullständiga avsaknaden av utredning och lagföring av alla som utövat exceptionell brutalitet mot demonstranter, personer som stöder protesterna och deras deltagare och personer som rapporterar om dem och personer som råkat befinna sig i närheten. Parlamentet uppmanar därför kommissionen, rådet och vice ordföranden/den höga representanten att ha kvar frågan högt uppe på den internationella dagordningen och att fortsätta att aktivt stödja den internationella ansvarsskyldighetsplattformen, FN:s råd för mänskliga rättigheter och liknande initiativ. Parlamentet uppmanar med kraft alla medlemsstater att tillämpa principen om universell jurisdiktion och förbereda domstolsärenden mot belarusiska tjänstemän som är ansvariga för eller delaktiga i våld och förtryck, däribland Aleksandr Lukasjenko.

10. Europaparlamentet uppmanar med kraft kommissionen, rådet, vice ordföranden/den höga representanten och EU:s medlemsstater att fortsätta att ta upp situationen i Belarus i alla relevanta europeiska och internationella organisationer, särskilt OSSE och FN och dess specialiserade organ, i syfte att säkerställa internationella åtgärder mot situationen i Belarus och övervinna Rysslands och andra länders hinder för sådana åtgärder. Parlamentet uppmanar EU och dess medlemsstater att gå i spetsen för de internationella insatserna för anordnandet av en internationell högnivåkonferens om situationen i Belarus och att påskynda anordnandet av en internationell givarkonferens för ett demokratiskt Belarus i syfte att sammanföra internationella finansinstitut, G7-länder, EU-institutioner och medlemsstater och andra som är villiga att avsätta ett finansiellt paket för att stödja landets framtida demokratiska reformer och ekonomiska omstrukturering. Parlamentet uppmanar kommissionen att informera parlamentet om framstegen med att uppnå detta.

11. Europaparlamentet påminner om sina tidigare uppmaningar till alla EU-företag med verksamhet i Belarus att uppvisa särskild aktsamhet och ta sitt ansvar för att respektera de mänskliga rättigheterna i enlighet med FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter. Parlamentet uppmanar dem att avstå från nya investeringar och att offentligt protestera hos de belarusiska myndigheterna mot det fortsatta förtrycket av arbetstagare och medborgare i allmänhet.

12. Europaparlamentet fördömer kraftfullt de belarusiska statliga myndigheternas utnyttjande av människor för politiska ändamål, vilket framgår av den statligt stödda smugglingen av migranter, inklusive asylsökande, till gränsen mellan EU och Belarus som svar på EU:s sanktioner och medlemsstaternas stöd till den demokratiska oppositionen i Belarus. Parlamentet fördömer de tragiska dödsfall som rapporterats vid gränsen mellan EU och Belarus och understryker det akuta behovet av att säkerställa respekten för människors säkerhet och värdighet på båda sidor av dessa gränser. Parlamentet insisterar på att alla medlemsstater måste respektera sina skyldigheter enligt EU-rätten och relevant internationell rätt, särskilt Genèvekonventionen, och ge dem som söker internationellt skydd tillgång till sina asylförfaranden. Parlamentet uppmanar kommissionen, rådet och medlemsstaterna att anta en gemensam strategi för denna situation på grundval av relevant EU-rätt och internationell rätt samt principerna om solidaritet, transparens, ansvarsskyldighet och respekt för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna. Parlamentet påminner om att tillgängliga lagliga migrationsvägar skulle vara det bästa verktyget inte bara för att bekämpa smuggling av migranter utan framför allt för att garantera människors värdighet och säkerhet. Parlamentet uttrycker oro över bristen på transparens vid gränsen mellan Polen och Belarus och uppmanar med kraft de polska myndigheterna att på ett transparent sätt se till att all lagstiftning, politik eller praxis vid gränsen mellan Polen och Belarus är förenlig med EU-rätten och säkerställa tillträde till gränsregionen för det civila samhällets organisationer och medierna samt att samarbeta med Frontex för att gemensamt lösa den pågående krisen.

13. Parlamentet påminner om att Aleksandr Lukasjenko inte är Belarus legitima ledare och att internationella avtal som han ingått därför inte får erkännas. Parlamentet understryker att belarusiska parlamentsledamöter och tjänstemän inte bör bjudas in till internationella eller bilaterala evenemang. Parlamentet uppmanar med kraft medlemsstaterna att inte utse nya ambassadörer till Belarus och att inte ackreditera nya ambassadörer som föreslås av den belarusiska regimen. Parlamentet fördömer den belarusiska regimens instrumentalisering av Interpol.

14. Europaparlamentet upprepar sitt starka stöd för de belarusiska demokratiska krafterna, både i Belarus och i exil, och understryker vikten av att upprätthålla förbindelserna med dem och det belarusiska civila samhället, trots regimens tillkännagivande att den kommer att avsluta sitt samarbete med det östliga partnerskapet. Parlamentet efterlyser större samarbete med och närvaro av företrädare för det belarusiska civila samhället och den demokratiska oppositionen i de multilaterala organen inom det östliga partnerskapet, särskilt forumet för det civila samhället inom det östliga partnerskapet och den parlamentariska församlingen Euronest. Parlamentet uppmanar medlemsstaterna att stärka det parlamentariska samarbetet om Belarus genom att inrätta grupper i de nationella parlamenten. Parlamentet uppmanar kommissionen att öka sitt stöd till det belarusiska civila samhället, bland annat genom ekonomiska medel och genom att underlätta ansökningar om EU-medel.

15. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, rådet, kommissionen, medlemsstaternas regeringar och parlament, Europarådet, OSSE samt myndigheterna i Republiken Belarus.

 

Senaste uppdatering: 6 oktober 2021
Rättsligt meddelande - Integritetspolicy