FÖRSLAG TILL RESOLUTION om 90 år efter holodomor: erkännande av att massmordet genom svält var ett folkmord
12.12.2022 - (2022/3001(RSP))
i enlighet med artikel 132.2 i arbetsordningen
Petras Auštrevičius, Nicola Beer, Dita Charanzová, Katalin Cseh, Vlad Gheorghe, Nathalie Loiseau, Javier Nart, Urmas Paet, Michal Šimečka, Ramona Victoria Strugariu, Ioan Dragoş Tudorache
för Renew-gruppen
Se även det gemensamma resolutionsförslaget RC-B9-0559/2022
B9‑0559/2022
Europaparlamentets resolution om 90 år efter holodomor: erkännande av att massmordet genom svält var ett folkmord
Europaparlamentet utfärdar denna resolution
– med beaktande av sina tidigare resolutioner om Ukraina och Ryssland, särskilt resolutionen av den 23 oktober 2008 om minnesdagen för holodomor – den framtvingade hungersnöden i Ukraina (1932–1933)[1],
– med beaktande av den europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna,
– med beaktande av FN:s konvention om förebyggande och bestraffning av brottet folkmord, den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna och FN:s övriga konventioner om och instrument för mänskliga rättigheter,
– med beaktande av de gemensamma uttalandena om årsdagarna för holodomor som antagits vid FN:s generalförsamlings plenarsessioner,
– med beaktande av Europarådets parlamentariska församlings resolution 1723 (2010) till minne av offren för den stora svälten (holodomor) i f.d. Sovjetunionen,
– med beaktande av Ukrainas lag av den 28 november 2006 om holodomor i Ukraina 1932–1933 och Ukrainas Verchovna Radas vädjan den 16 november 2022 till internationella organisationer och parlament i länder runt om i världen att erkänna holodomor i Ukraina 1932–1933 som folkmord på det ukrainska folket,
– med beaktande av artikel 132.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:
A. 2022 och 2023 är det 90 år sedan holodomor, den framtvingade hungersnöden 1932–1933 i Ukraina.
B. FN:s konvention om förebyggande och bestraffning av brottet folkmord kriminaliserar flera gärningar förövade i avsikt att helt eller delvis förinta en nationell, etnisk, rasmässigt bestämd eller religiös grupp: att döda medlemmar av gruppen, att tillfoga medlemmar av gruppen svår kroppslig eller själslig skada, att uppsåtligen påtvinga gruppen levnadsvillkor som är avsedda att medföra dess fysiska undergång helt eller delvis, att genomföra åtgärder som är avsedda att förhindra födelser inom gruppen, och att med våld överföra barn från gruppen till en annan grupp.
C. Svälten (holodomor) 1932–1933, som kostade miljontals ukrainare livet, planerades cyniskt och genomfördes på ett grymt sätt av den stalinistiska regimen för att genomdriva Sovjetunionens politik för en kollektivisering av jordbruket och förtrycka det ukrainska folket.
D. Det finns belägg för att den sovjetiska regeringen avsiktligt beslagtog spannmålsskördar och stängde gränserna för att förhindra ukrainare från att fly från svälten. Under 1932 och 1933 exporterade Sovjetunionen spannmål från ukrainskt territorium medan människor där svalt.
E. I december 2022 hade holodomor erkänts som folkmord eller som ett brott mot det ukrainska folket och mot mänskligheten av över 20 länder, antingen i respektive lands parlament eller i någon annan representativ statlig institution.
1. Europaparlamentet erkänner holodomor, den framtvingade hungersnöden i Ukraina 1932–1933, orsakad av den sovjetiska regimens avsiktliga politik, som folkmord på det ukrainska folket.
2. Europaparlamentet fördömer å det kraftfullaste dessa handlingar från den totalitära sovjetiska regimens sida, som ledde till att miljontals ukrainare dog och som allvarligt skadade det ukrainska samhällets grundvalar.
3. Europaparlamentet uttrycker sin medkänsla med det ukrainska folket och vill hedra dem som dog till följd av den framtvingade hungersnöden 1932–1933, men också dem som överlevde.
4. Europaparlamentet uppmanar alla länder, särskilt Ryska federationen och de andra länderna som uppstod efter Sovjetunionens upplösning, att öppna sina arkiv om den framtvingade hungersnöden 1932–1933 i Ukraina.
5. Europaparlamentet uppmanar EU:s medlemsstater och tredjeländer att öka medvetenheten om dessa händelser och andra brott som begåtts av Sovjetregimen genom att införliva den historiska kunskapen om dem i utbildnings- och forskningsprogram för att försöka förhindra liknande tragedier i framtiden.
6. Europaparlamentet beklagar djupt att 90-årsdagen av holodomor äger rum medan Ryssland fortsätter sitt anfallskrig mot Ukraina, kränker landets suveränitet och territoriella integritet och strävar efter att tillintetgöra Ukraina som nationalstat och förstöra folkets identitet och kultur. Parlamentet fördömer dessutom att Rysslands anfallskrig mot Ukraina har skapat en global livsmedelskris, där Ryssland förstör och plundrar Ukrainas spannmålslager och fortsätter att göra det svårt för Ukraina att exportera spannmål till de länder som har det sämst ställt.
7. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till Ukrainas parlament (Verchovna Rada), president och regering, vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, rådet, kommissionen, medlemsstaternas regeringar och parlament, Ryska federationens president, regering och parlament, FN:s generalsekreterare, OSSE:s generalsekreterare och Europarådets generalsekreterare.
- [1] EUT C 15E, 21.1.2010, s. 78.