FÖRSLAG TILL RESOLUTION om 90 år efter holodomor: erkännande av att massmordet genom svält var ett folkmord
12.12.2022 - (2022/3001(RSP))
i enlighet med artikel 132.2 i arbetsordningen
Pedro Marques, Tonino Picula, Włodzimierz Cimoszewicz
för S&D-gruppen
Se även det gemensamma resolutionsförslaget RC-B9-0559/2022
B9‑0560/2022
Europaparlamentets resolution om 90 år efter holodomor: erkännande av att massmordet genom svält var ett folkmord
Europaparlamentet utfärdar denna resolution
– med beaktande av sina tidigare resolutioner om Ukraina, särskilt resolutionen av den 23 oktober 2008 om minnesdagen för holodomor – den framtvingade hungersnöden i Ukraina (1932–1933)[1],
– med beaktande av FN:s konvention om förebyggande och bestraffning av brottet folkmord,
– med beaktande av Romstadgan för Internationella brottmålsdomstolen,
– med beaktande av artikel 132.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:
A. Holodomor, den framtvingade hungersnöd som Sovjetregimen skapade i början av 1930-talet, orsakade miljontals människors svältdöd i Ukraina, särskilt under vintern 1932–1933, medan ytterligare miljoner människor dog i andra delar av Sovjetunionen, till exempel i Kazakstan eller i regioner längs floderna Volga och Don.
B. Massmord genom svält användes i Ukraina både som ett sätt att straffa dem som protesterade eller misstänktes stå emot påtvingad kollektivisering av gårdar och jordbruksmark och som ett sätt att undertrycka Ukrainas nationella identitet.
1. Europaparlamentet högtidlighåller minnet av alla offer för holodomor, som är ett av de mörkaste kapitlen i Europas gemensamma historia under 1900-talet, då totalitära regimer begick de mest omänskliga brotten som kostade miljontals européer livet och berövade dem familjemedlemmar, personlig säkerhet och välstånd eller deras förhoppningar om en bättre framtid.
2. Europaparlamentet erkänner Holodomor som ett brott mot mänskligheten, vilket också kan beskrivas som folkmord, eftersom det begicks i syfte att förinta en grupp människor genom att uppsåtligen påtvinga gruppen levnadsvillkor som var avsedda att medföra dess fysiska undergång.
3. Europaparlamentet uttrycker sin förhoppning om att högtidlighållandet av holodomor och den ökade medvetenheten om de totalitära brotten i det förflutna kan bidra till att förhindra att liknande brott upprepas nu eller i framtiden och bekämpa dem med beslutsamhet.
4. Europaparlamentet välkomnar de insatser som gjorts av den ukrainska akademiska världen och det civila samhället för att upprätthålla minnet av holodomor i syfte att bidra till att förena människor och samhälle med det förflutna.
5. Europaparlamentet fördömer den nuvarande ryska regimens missbruk och manipulering av den historiska minneskulturen av skäl som hänför sig till politisk ideologi, enbart för att stödja regimens överlevnad. Parlamentet upprepar sitt fördömande av den påtvingade upplösningen av International Memorial Society och Memorial Human Rights Centre, som fastställer internationella standarder för dokumentation av samt forskning och utbildning om politiskt förtryck och totalitära brott i Sovjetunionen och som har blivit en modell för människorättsarbete i många länder runt om i världen.
6. Europaparlamentet uppmanar EU och dess medlemsstater, offentliga och privata institutioner, det civila samhället och enskilda personer att aktivt fördöma och motbevisa alla försök att snedvrida historiska fakta eller manipulera den allmänna opinionen i Europa genom falska historiebeskrivningar som framställs och sprids för att stödja de kriminella regimernas ideologi och överlevnad.
7. Europaparlamentet noterar de slående parallellerna mellan den sovjetiska regimen, som systematiskt förnekade holodomor, misskrediterade den ukrainska nationaliteten och minnet av holodomor och kriminaliserade dess blotta omnämnande, och den nuvarande ryska regimen, som förnekar att den för ett anfallskrig mot Ukraina, återigen försöker misskreditera den ukrainska nationaliteten, förkastar Ukrainas nationella identitet och har kriminaliserat oberoende rapportering om kriget.
8. Europaparlamentet betonar att Rysslands pågående anfallskrig mot Ukraina belyser behovet av en grundlig historisk utvärdering av och en transparent offentlig debatt om den sovjetiska regimens brott, framför allt i själva Ryssland, för att öka allmänhetens medvetenhet, bygga upp motståndskraft mot desinformation och en förvrängd historiebeskrivning och förhindra upprepning av liknande brott.
9. Europaparlamentet avvisar instrumentaliseringen av historiska minnen för politiska ändamål, eftersom det strider mot respekten för värdigheten hos offren för historiska tragedier och brott.
10. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, rådet, kommissionen, medlemsstaternas regeringar och parlament, Europarådet, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa samt till Ukrainas president, regering och parlament.
- [1] EUT C 15E, 21.1.2010, s. 78.