Förslag till resolution - B9-0561/2022Förslag till resolution
B9-0561/2022

FÖRSLAG TILL RESOLUTION om 90 år efter holodomor: erkännande av att massmordet genom svält var ett folkmord

12.12.2022 - (2022/3001(RSP))

till följd av ett uttalande av kommissionen
i enlighet med artikel 132.2 i arbetsordningen

Viola von Cramon‑Taubadel, Francisco Guerreiro, Ignazio Corrao, Rosa D’Amato, Hannah Neumann, Sergey Lagodinsky, Reinhard Bütikofer
för Verts/ALE-gruppen

Se även det gemensamma resolutionsförslaget RC-B9-0559/2022

Förfarande : 2022/3001(RSP)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
B9-0561/2022
Ingivna texter :
B9-0561/2022
Debatter :
Omröstningar :
Antagna texter :

B9‑0561/2022

Europaparlamentets resolution om 90 år efter holodomor: erkännande av att massmordet genom svält var ett folkmord

(2022/3001(RSP))

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

 med beaktande av sina tidigare resolutioner om Ukraina och Ryssland, särskilt resolutionen av den 23 oktober 2008 om minnesdagen för holodomor – den framtvingade hungersnöden i Ukraina (1932–1933)[1],

 med beaktande av den europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna,

 med beaktande av FN:s konvention om förebyggande och bestraffning av brottet folkmord,

 med beaktande av Romstadgan för Internationella brottmålsdomstolen,

 med beaktande av resolutionen från Ukrainas Verchovna Rada från 2003, i vilken den medvetet orsakade hungersnöden förklarades vara ett folkmord,

 med beaktande av FN:s gemensamma uttalande från 2003 om den stora svälten 1932–1933 i Ukraina (holodomor),

 med beaktande av artikel 132.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A. I FN:s konvention om förebyggande och bestraffning av brottet folkmord straffbeläggs ett antal gärningar förövade i avsikt att helt eller delvis förinta en nationell, etnisk, rasmässigt bestämd eller religiös grupp, inbegripet att döda medlemmar av gruppen, att tillfoga medlemmar av gruppen svår kroppslig eller själslig skada, att uppsåtligen påtvinga gruppen levnadsvillkor som är avsedda att medföra dess fysiska undergång helt eller delvis, att genomföra åtgärder som är avsedda att förhindra födslar inom gruppen och att med våld överföra barn från gruppen till annan grupp.

B. Svältkatastrofen holodomor 1932–1933, som orsakade miljontals ukrainares död, planerades på ett cyniskt och grymt sätt av Stalins regim för att tvinga igenom Sovjetunionens politik att kollektivisera jordbruket mot den ukrainska landsbygdsbefolkningens vilja och sannolikt tillintetgöra Ukrainas självständighetsrörelse. Massmorden genom svält användes som ett medel för att undertrycka Ukrainas nationella identitet och motverka ”ukrainiseringsprocessen”.

C. Stalins regim använde liknande grymma metoder i andra delar av Sovjetunionen, särskilt i Kazakstan, Belarus, Nordkaukasien och på andra håll. Det systematiska dödandet av huvudsakligen ukrainare på landsbygden åtföljdes ofta av s.k. agitprop som gjorde bönder till syndabockar och gav dem skulden för hungersnöden.

D. Att komma ihåg brott mot mänskligheten i Europas historia bör hjälpa oss att förebygga liknande brott i framtiden. Den auktoritära regim i Ryssland som leds av Vladimir Putin driver en ideologiserad historisk politik som förhindrar en omprövning av stalinistiska brott, däribland holodomor. Den domstolsbeordrade stängningen (i slutet av 2021) av människorättsorganisation Memorial International, som bland annat behandlade omprövningen av sovjetiska brott, understryker den revisionistiska ideologin i Rysslands historiska politik.

E. Rysslands anfallskrig mot Ukraina och dess förstörelse av Ukrainas energi- och jordbruksinfrastruktur, inbegripet blockeringen av Ukrainas spannmålsexport och det faktum att Ryssland har stulit flera miljoner ton spannmål, har fått människor att på nytt frukta för en storskalig, medvetet framkallad hungersnöd i Ukraina samt på det södra halvklotet, där man är beroende av ukrainskt spannmål till ett rimligt pris.

1. Europaparlamentet hedrar minnet av alla offer för holodomor och uttrycker sin solidaritet med det ukrainska folket som drabbades av denna tragedi, särskilt dem som överlevde holodomor och fortfarande lever och offrens familjer och anhöriga. Parlamentet vill hedra dem som dog till följd av dessa omänskliga brott som begåtts av en totalitär regim.

2. Europaparlamentet fördömer skarpt holodomor som ett brott mot mänskligheten, som skulle kunna erkännas som folkmord enligt FN:s konvention om förebyggande och bestraffning av brottet folkmord.

3. Europaparlamentet uppmanar de före detta länderna i Sovjetunionen att ge full tillgång till arkiven om holodomor i Ukraina 1932–1933 för en omfattande granskning, så att alla orsaker och konsekvenser kan avslöjas och till fullo utredas.

4. Europaparlamentet uttrycker sin önskan om att högtidlighållandet av holodomor och den ökade medvetenheten om de totalitära brotten i det förflutna kan bidra till att förhindra att liknande brott upprepas nu och i framtiden och bekämpa dem med beslutsamhet, särskilt med tanke på Rysslands pågående anfallskrig mot Ukraina.

5. Europaparlamentet fördömer den ryska regimens missbruk och manipulering av historiska minnen för politisk ideologi, och efterlyser internationella påtryckningar på Ryska federationen, i egenskap av rättslig efterträdare till Sovjetunionen, att sluta förneka holodomor och avge en officiell ursäkt.

6. Europaparlamentet uppmanar alla EU-institutioner och medlemsstaterna att stödja den akademiska världen och det civila samhället när det gäller att dokumentera, forska och upplysa om politiskt förtryck och totalitära brott i Sovjetunionen, samt att aktivt fördöma och motbevisa alla försök att förvrida historiska fakta eller manipulera den allmänna opinionen i Europa genom en felaktig historiebeskrivning som framställs och sprids för att stödja kriminella regimers ideologi och överlevnad.

7. Europaparlamentet upprepar att Rysslands pågående anfallskrig mot Ukraina belyser behovet av en grundlig historisk och rättslig utvärdering av och en transparent offentlig debatt om den sovjetiska regimens brott, framför allt i Ryssland, för att öka allmänhetens medvetenhet, bygga upp motståndskraft mot desinformation och en förvrängd historiebeskrivning och förhindra upprepning av liknande brott.

8. Europaparlamentet uppmanar EU, dess medlemsstater och dess internationella partner att fortsätta att ge Ukraina allt nödvändigt politiskt, ekonomiskt, humanitärt och militärt stöd mot bakgrund av Rysslands olagliga, omotiverade och oprovocerade anfallskrig mot Ukraina.

9. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, medlemsstaternas regeringar och parlament, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, Europarådet, Förenta nationerna samt Ukrainas president, regering och Verchovna Rada.

 

Senaste uppdatering: 14 december 2022
Rättsligt meddelande - Integritetspolicy