Förslag till resolution - B9-0069/2023Förslag till resolution
B9-0069/2023

FÖRSLAG TILL RESOLUTION om inrättandet av en tribunal för aggressionsbrottet mot Ukraina

16.1.2023 - (2022/3017(RSP))

till följd av ett uttalande av kommissionen
i enlighet med artikel 132.2 i arbetsordningen

Pedro Marques, Tonino Picula, Juozas Olekas, Raphaël Glucksmann
för S&D-gruppen

Se även det gemensamma resolutionsförslaget RC-B9-0063/2023

Förfarande : 2022/3017(RSP)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
B9-0069/2023
Ingivna texter :
B9-0069/2023
Debatter :
Antagna texter :

B9‑0069/2023

Europaparlamentets resolution om inrättandet av en tribunal för aggressionsbrottet mot Ukraina

(2022/3017(RSP))

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

 med beaktande av sina tidigare resolutioner om Ukraina och Ryssland, särskilt resolutionen av den 19 maj 2022 om kampen mot strafflöshet för krigsförbrytelser i Ukraina[1],

 med beaktande av Europeiska rådets slutsatser av den 15 december 2022,

 med beaktande av FN-stadgan,

 med beaktande av Romstadgan för Internationella brottmålsdomstolen (ICC),

 med beaktande av FN:s generalförsamlings resolution av den 14 november 2022 om främjande av prövning och gottgörelse för aggressionen mot Ukraina,

 med beaktande av FN:s generalförsamlings resolution 377 (V) av den 3 november 1950 med titeln Uniting for Peace,

 med beaktande av artikel 132.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A. Enligt FN-stadgan och folkrättens principer åtnjuter alla stater suverän likställdhet och ska i sina internationella förbindelser avhålla sig från hot om eller bruk av våld mot någon stats territoriella integritet eller politiska oberoende.

B. I sin resolution av den 2 mars 2022 betraktade FN:s generalförsamling Rysslands krig mot Ukraina som en aggressionshandling i strid med artikel 2.4 i FN-stadgan och begärde i sin resolution av den 24 mars 2022 att Ryska federationen omedelbart skulle upphöra med fientligheterna mot Ukraina.

C. Den 16 mars 2022 beordrade Internationella domstolen Ryska federationen att omedelbart avbryta sina militära operationer på Ukrainas territorium.

D. De ryska väpnade styrkornas rapporterade grymheter i Butja, Irpin och många andra ukrainska städer under den ryska ockupationen visar brutaliteten i det anfallskrig som Ryska federationen för mot Ukraina och understryker vikten av samordnade internationella insatser för att fastställa ansvarsskyldighet för aggressionsbrottet och alla kränkningar av internationell humanitär rätt.

E. ICC har, efter två ad hoc-förklaringar från Ukraina, jurisdiktion över krigsförbrytelser, brott mot mänskligheten och folkmord som begåtts på Ukrainas territorium sedan november 2013, men den har, enligt definitionen i artikel 8 i Romstadgan, inte jurisdiktion över aggressionsbrott i denna situation, eftersom varken Ukraina eller Ryska federationen har ratificerat Romstadgan och de ändringar av den som rör aggressionsbrott. Sedan den 2 mars 2022 håller ICC:s åklagare på med en utredning av situationen i Ukraina. Inrättandet av en särskild tribunal för aggressionsbrott kommer inte att påverka ICC:s jurisdiktion över andra brott, utan kommer i stället att komplettera den.

F. Den 30 november 2022 lade kommissionen fram alternativa möjligheter att fastställa ansvarsskyldighet, närmare bestämt genom en särskild oberoende internationell domstol grundad på ett multilateralt fördrag eller en specialdomstol som ingår i ett nationellt rättssystem med internationella domare. Båda dessa alternativ skulle kräva starkt stöd från FN.

G. I sina slutsatser av den 15 december 2022 uppmuntrade Europeiska rådet de fortsatta ansträngningarna för att säkerställa fullständig ansvarsskyldighet för krigsförbrytelser och för att säkerställa ansvarsskyldighet för aggressionsbrott, och uppmanade kommissionen, vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik och rådet att gå vidare med detta, i enlighet med EU‑rätten och internationell rätt, och framhöll att lagföring av aggressionsbrott angår hela det internationella samfundet.

1. Europaparlamentet upprepar sitt fördömande, i starkast möjliga ordalag, av Rysslands anfallskrig mot Ukraina, sitt orubbliga stöd för Ukrainas oberoende, suveränitet och territoriella integritet inom landets internationellt erkända gränser och sitt krav på ansvarsskyldighet för alla krigsförbrytelser, brott mot mänskligheten och aggressionsbrott.

2. Europaparlamentet kräver att Ryssland omedelbart avbryter all militär verksamhet i Ukraina och villkorslöst drar tillbaka samtliga trupper och all militär utrustning från Ukrainas hela internationellt erkända territorium.

3. Europaparlamentet betonar att Rysslands aggressionsbrott mot Ukraina är ett tydligt och obestridligt brott mot FN-stadgan, som med hänsyn till den globala säkerheten och den regelbaserade världsordningen inte kan lämnas obesvarat av det internationella samfundet.

4. Europaparlamentet uttrycker sitt fulla stöd för den pågående utredning av situationen i Ukraina som ICC:s åklagare har inlett, inbegripet påstådda krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten.

5. Europaparlamentet uppmanar med kraft Ukraina och Ryska federationen att ratificera Romstadgan för Internationella brottmålsdomstolen och dess ändringar och att formellt bli medlemmar av Internationella brottmålsdomstolen för att stödja internationella insatser som syftar till att fastställa ansvarsskyldighet för allvarliga internationella brott. Parlamentet uppmanar EU att göra ytterligare diplomatiska insatser för att uppmuntra ratificeringen av Romstadgan och alla dess ändringar på global nivå.

6. Europaparlamentet upprepar sin begäran om inrättande av en särskild internationell tribunal för att utreda och lagföra det aggressionsbrott mot Ukraina som begåtts av Ryska federationens politiska och militära ledning. Parlamentet uppmanar kommissionen, rådet och Europeiska utrikestjänsten att inta en ledande roll i inrättandet av den särskilda tribunalen och att tillhandahålla allt nödvändigt politiskt, ekonomiskt och praktiskt stöd för dess inrättande, bland annat genom att inrätta en tillfällig åklagarmyndighet i Haag som ett första praktiskt steg mot internationella utredningar av aggressionsbrottet mot Ukraina och framtida lagföring.

7. Europaparlamentet uppmanar EU-institutionerna, särskilt kommissionen, vice ordföranden/den höga representanten och utrikestjänsten, att arbeta för att öka stödet bland internationella partner och organisationer, särskilt inom FN, för inrättandet av en effektiv rättslig mekanism för att ta itu med aggressionsbrott och för FN:s generalförsamlings godkännande av en sådan mekanism.

8. Europaparlamentet noterar att FN:s generalförsamling i sin resolution av den 14 november 2022 erkände att Ryska federationen måste ställas till svars inte enbart för alla kränkningar av internationell rätt i eller mot Ukraina, utan även för dess aggression i strid med FN-stadgan.

9. Europaparlamentet uppmanar kommissionen, vice ordföranden/den höga representanten och utrikestjänsten att tillsammans med de ukrainska myndigheterna bygga vidare på stödet inom FN:s generalförsamling och undersöka ytterligare möjligheter till ett FN‑initiativ avseende den särskilda tribunalen.

10. Europaparlamentet understryker att den särskilda tribunalens exakta sammansättning och arbetssätt visserligen inte har fastställts ännu, men att de strängaste kriterierna för öppenhet och opartiskhet måste respekteras. Parlamentet anser dessutom att den särskilda internationella tribunalen måste ha behörighet att utreda inte bara Ryska federationens politiska och militära ledning, utan även ledningen i Belarus, som gör det möjligt för Ryska federationen att genomföra sitt anfallskrig mot Ukraina från belarusiskt territorium och med logistiskt stöd.

11. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, medlemsstaternas regeringar och parlament, Europarådet, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, Ukrainas president, regering och parlament samt Ryska federationens president, regering och parlament.

 

Senaste uppdatering: 18 januari 2023
Rättsligt meddelande - Integritetspolicy