FÖRSLAG TILL RESOLUTION om handels- och investeringsförbindelserna mellan EU och Taiwan
7.12.2023 - (2023/2829(RSP))
i enlighet med artikel 136.5 i arbetsordningen
Iuliu Winkler
för utskottet för internationell handel B9‑0498/2023
Europaparlamentets resolution om handels- och investeringsförbindelserna mellan EU och Taiwan
Europaparlamentet utfärdar denna resolution
– med beaktande av sina tidigare resolutioner om Taiwan,
– med beaktande av resultaten av den andra handels- och investeringsdialogen mellan EU och Taiwan som ägde rum den 28 april 2023,
– med beaktande av de pågående förhandlingarna om Förenta staternas och Taiwans handelsinitiativ för 2000-talet, som har pågått sedan den 27 juni 2022,
– med beaktande av undertecknandet den 8 november 2023 av ett förstärkt handelspartnerskap mellan Förenade kungariket och Taiwan,
– med beaktande av det gemensamma meddelandet av den 16 september 2021 från kommissionen och unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik om EU:s strategi för samarbete i regionen Indiska oceanen/Stilla havet (JOIN(2021)0024),
– med beaktande av det gemensamma meddelandet av den 20 juni 2023 från kommissionen och unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik om en europeisk strategi för ekonomisk säkerhet (JOIN(2023)0020),
– med beaktande av frågan till kommissionen om handelsförbindelserna mellan EU och Taiwan (O-000046/2023 – B9-0000/2023),
– med beaktande av artiklarna 136.5 och 132.2 i arbetsordningen,
– med beaktande av förslaget till resolution från utskottet för internationell handel, och av följande skäl:
A. EU upprätthåller sin politiska ståndpunkt om ett enat Kina.
B. EU och Taiwan är likasinnade partner och delar grundläggande värden såsom respekt för mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstaten.
C. Taiwan har förbundit sig till ett regelbaserat system inom Världshandelsorganisationen (WTO). Taiwan har varit WTO-medlem sedan 2002 och har varit avtalspart i WTO‑avtalet om offentlig upphandling sedan 2009.
D. Taiwan har ett antal frihandelsavtal, bilaterala investeringsavtal och ekonomiska dialoger med länder i regionen Indiska oceanen/Stilla havet, särskilt med Förenta staterna, Australien, Japan, Malaysia, Nya Zeeland, Singapore och Vietnam, samt ett ramavtal om ekonomiskt samarbete med Kina.
E. Taiwan har ställts sig bakom EU:s sanktioner mot Ryssland. i förbindelse med Ukraina.
F. EU:s strategi för regionen Indiska oceanen/Stilla havet visar att EU också kommer att upprätthålla sina djupgående handels- och investeringsförbindelser med Taiwan.
G. EU är Taiwans fjärde största handelspartner efter Kina, Förenta staterna och Japan. Taiwan var 2022 EU:s 12:e största handelspartner. EU är den största källan till utländska investeringar i Taiwan. Taiwans investeringar i EU ligger fortfarande under sin potential.
H. EU:s import från Taiwan uppgick 2022 till 49,2 miljarder euro i varor och 6,4 miljarder euro i tjänster, och EU:s export till Taiwan uppgick till totalt 35,1 miljarder euro i varor och 6,9 miljarder euro i tjänster.
I. En lösning på de befintliga handelshindren med Taiwan skulle gagna handelsförbindelserna mellan EU och Taiwan.
1. Europaparlamentet erkänner att Taiwan är en viktig ekonomisk partner och investeringspartner för EU, med en total varuhandel som nådde en rekordnivå på 84,2 miljarder euro 2022 och EU utgör den största källan till utländska direktinvesteringar i Taiwan. Parlamentet anser att det finns stor potential att öka dessa siffror.
2. Europaparlamentet betonar att Taiwan är avgörande för EU och de globala leveranskedjorna. Parlamentet betonar den strategiska betydelsen av handelsmässiga och ekonomiska förbindelser med Taiwan som en tillförlitlig och likasinnad partner i den nuvarande geopolitiska situationen i linje med Europeiska unionens strategi för ekonomisk säkerhet.
3. Europaparlamentet uppmuntrar Taiwan att samarbeta konstruktivt för en ambitiös reform av WTO, inbegripet dess tvistlösningsorgan. Parlamentet uppmanar Taiwan att under tiden överväga att ansluta sig till det tillfälliga flerpartsarrangemanget för skiljedomsförfaranden.
4. Europaparlamentet anser att bilaterala handelsförbindelser är väsentliga för den gröna och digitala omställningen, eftersom Taiwan är en ledande producent av högteknologiska varor, särskilt halvledare och elektroniska produkter.
5. Europaparlamentet uppmanar både kommissionen och Taiwan att stärka samarbetet för att ytterligare stärka de ekonomiska, handelsmässiga och investeringsmässiga förbindelserna i syfte att täcka ett utökat tekniskt samarbete på områden som förnybar energi och hållbara industrier.
6. Europaparlamentet välkomnar de överenskomna åtagandena i den andra handels- och investeringsdialogen om att främja bilaterala handelsförbindelser och behandla viktiga handelsfrågor, däribland havsbaserad vindkraft och marknadstillträde för EU:s jordbruksprodukter, digitala handelsfrämjande åtgärder och säkerhetsrelaterade aspekter av handel och investeringar. Parlamentet vill se snabba framsteg med att omsätta dessa åtaganden i praktiken och genomföra de nödvändiga förändringarna. Parlamentet betonar behovet av liknande framsteg när det gäller att lösa problemet med hinder i samband med krav på lokalt innehåll.
7. Europaparlamentet välkomnar den gemensamma viljan att samarbeta för att harmonisera EU:s och Taiwans sanktioner mot Ryssland liksom Taiwans åtagande att stödja Ukraina mot Rysslands brutala och oberättigade aggression.
8. Europaparlamentet välkomnar det årliga anordnandet av EU:s investeringsforum i Taiwan och uppmuntrar till fler bilaterala investeringar i båda riktningarna.
9. Europaparlamentet uppmanar återigen EU att gå ett steg längre än handels- och investeringsdialogen och öka handels- och investeringssamarbetet med Taiwan genom ett formellt bilateralt avtal, bland annat genom ett avtal om resilienta leveranskedjor, och upprepar sitt krav på ett bilateralt investeringsavtal.
10. Europaparlamentet uppmanar ännu en gång bestämt kommissionen och Europeiska utrikestjänsten att utveckla en strategi för resiliens och snabbt börja arbetet med ett avtal om resilienta leveranskedjor med Taiwan i syfte att åtgärda de respektive sårbarheterna på ett ömsesidigt fördelaktigt sätt och för att bevara Taiwans säkerhet genom att stärka dess ”kiselskydd”.
11. Europaparlamentet ser samarbetsmöjligheter på det centrala området för skydd av kritisk infrastruktur liksom i kampen mot ekonomiskt tvång och uppnåendet av ekonomisk säkerhet. Parlamentet vill se ökat samarbete på området för digital handel, tull och cyberresiliens, som är avgörande för att säkra förutsägbara och obehindrade handelsflöden.
12. Europaparlamentet uppmanar kommissionen och medlemsstaterna att underlätta och uppmuntra kultur- och utbildningsutbyten för att främja vetenskapligt och akademiskt samarbete inom ramen för de bredare handels- och investeringsförbindelserna.
13. Europaparlamentet uppmanar kommissionen att underlätta för företrädare för det taiwanesiska civila samhället, företag och organisationer att delta i det handelsmässiga och ekonomiska samarbetet.
14. Europaparlamentet uppmanar bestämt kommissionen och utrikestjänsten att öka sitt stöd för att göra det möjligt för Taiwan att närvara i multilaterala och internationella forum.
15. Europaparlamentet framhåller den parlamentariska dimensionens roll för att underlätta starkare handels- och investeringsförbindelser med Taiwan.
16. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik samt till de taiwanesiska myndigheterna.