FÖRSLAG TILL RESOLUTION om Rysslands odemokratiska presidentval och dess olagliga utvidgning till de ockuperade territorierna
22.4.2024 - (2024/2665(RSP))
i enlighet med artikel 132.2 i arbetsordningen
Michael Gahler, Andrius Kubilius, Vladimír Bilčík, Rasa Juknevičienė, Sandra Kalniete, Andrey Kovatchev, David McAllister
för PPE-gruppen
Se även det gemensamma resolutionsförslaget RC-B9-0253/2024
B9‑0260/2024
Europaparlamentets resolution om Rysslands odemokratiska presidentval och dess olagliga utvidgning till de ockuperade territorierna
Europaparlamentet utfärdar denna resolution
– med beaktande av sina tidigare resolutioner om Ryssland,
– med beaktande av uttalandet av den 18 mars 2024 från unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik på Europeiska unionens vägnar om det ryska presidentvalet och dess icke-tillämplighet på ukrainskt territorium,
– med beaktande av artikel 132.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:
A. Ryska federationens centrala valkommission vägrade utan giltiga skäl att för det så kallade presidentvalet 2024 registrera politiker som är kritiska mot regimen och/eller aggressionskriget mot Ukraina, däribland vissa som enligt uppgift hade samlat in mer än 100 000 underskrifter, såsom föreskrivs i den nationella lagstiftningen. Detta understryker de oproportionerliga och orimliga hindren för kandidatur, vilket strider mot Rysslands åtaganden som deltagande stat i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) och mot andra internationella normer.
B. Enligt påståenden från Ryska federationens centrala valkommission fick Vladimir Putin 87,28 % av rösterna i presidentvalet i mars 2024.
C. Detta så kallade val var odemokratiskt och genomfördes i en mycket restriktiv kontext med systemiskt internt förtryck och under Ryska federationens olagliga aggressionskrig mot Ukraina. Det förekom att väljare hotades, att väljarnas förvägrades sin rösträtt, att valurnor fylldes med falska valsedlar, att valprotokoll från valdistrikt förfalskades i stor skala och att oberoende inhemska valobservatörer frihetsberövades.
D. De ryska myndigheterna har fortsatt att öka det interna förtrycket genom att slå ned på oppositionspolitiker, organisationer i det civila samhället, oberoende medier och andra kritiska röster med hjälpa av repressiv lagstiftning och politiskt motiverade fängelsedomar. Ryska väljare fick aldrig några verkliga alternativ i detta val.
E. Dessa val genomfördes också i de ockuperade områdena i Ukraina, såsom Krimhalvön och delar av länen Donetsk, Cherson, Luhansk och Zaporizjzja, i Abchazien och Sydossetien och i Transnistrien.
F. Folk gick i stora skaror till vallokalerna klockan 12 den sista valdagen till stöd för demonstrationen ”tolvslag mot Putin” som Aleksej Navalnyj hade utropat innan han mördades i fängelse efter tortyr och omänsklig behandling.
G. I sin rekommendation från 2021 om inriktningen på de politiska förbindelserna mellan EU och Ryssland[1] drog parlamentet slutsatsen att de konstitutionella ändringar som genomfördes i juni 2020 var olagliga, vilket också Europarådets parlamentariska församling gjorde i sin resolution från 2023[2].
H. I sin rekommendation från 2021 om inriktningen på de politiska förbindelserna mellan EU och Ryssland förklarade parlamentet att EU bör fördöma alla försök från president Putins sida att stanna kvar i ämbetet efter utgången av hans nuvarande och slutliga presidentmandatperiod den 7 maj 2024, med hänvisning till de konstitutionella ändringar 2020 som parlamentet hade bedömt som ”olagligt antagna”.
I. Ryssland bjöd inte in OSSE:s kontor för demokratiska institutioner och mänskliga rättigheter (OSSE/ODIHR) att övervaka valet.
J. Europarådet har vid flera tillfällen uppmanat det internationella samfundet att inte erkänna Vladimir Putin som legitim president av Ryska federationen och att avsluta förbindelserna med honom.
K. Om en ståndpunkt från EU-institutionerna, särskilt Europaparlamentet, där dessa val förklaras vara ofria och odemokratiska och där Vladimir Putin förnekas legitimitet som president, antogs, skulle den ryska demokratiska oppositionen i Ryssland och utomlands se detta som ett mycket välkommet tecken på stöd för sin kamp för demokrati.
1. Europaparlamentet beklagar djupt bristen på demokrati och friheter, det systemiska förtrycket och kränkningarna av medborgerliga och politiska rättigheter i Ryska federationen, och beklagar djupt att den ryska oppositionen har undertryckts brutalt och att alla kritiker av Kremlregimen antingen har fängslats eller tvingats lämna landet.
2. Europaparlamentet konstaterar att det under det så kallade presidentvalet i Ryska federationen inte fanns några verkliga alternativa kandidater, inga fria medier, inga trovärdiga observatörer och inga politiska friheter.
3. Europaparlamentet uttrycker solidaritet med de ryska människor som i protest samlades i stora skaror på tolvslaget söndagen den 17 mars 2024 i Ryssland och utomlands, vilket Aleksej Navalnyj hade föreslagit strax innan han mördades.
4. Europaparlamentet betonar att de ryska myndigheternas beslut att inte bjuda in OSSE/ODIHR:s valobservatörsuppdrag att övervaka valet visar att de vill neka väljarna en opartisk och oberoende bedömning av valet.
5. Europaparlamentet påminner om sin resolution av den 28 februari 2024 om mordet på Aleksej Navalnyj[3], där det anges att Kremlregimen och Vladimir Putin personligen bär straffrättsligt och politiskt ansvar för att deras mest framstående motståndare, Aleksej Navalnyj, dödats. Parlamentet betonar att dessa omständigheter är tillräckliga skäl för att neka Vladimir Putin legitimitet som president.
6. Europaparlamentet fördömer skarpt att det så kallade presidentvalet i Ryska federationen genomfördes i de ockuperade territorierna i Ukraina, i Abchazien och Sydossetien och i Transnistrien, i strid med internationell rätt och ländernas oberoende, suveränitet och territoriella integritet.
7. Europaparlamentet påminner om att förfarandet för att bevilja Vladimir Putin fler mandatperioder stred mot rysk nationell lagstiftning och internationella rättsliga principer.
8. Europaparlamentet drar slutsatsen att presidentvalet i Ryssland var odemokratiskt och saknade legitimitet, och att Vladimir Putins presidentskap därför är olagligt.
9. Europaparlamentet uppmanar med kraft det internationella samfundet att sluta hänvisa till Vladimir Putin som Ryska federationens president när hans nuvarande mandatperiod löper ut den 7 maj 2024 och att upphöra med alla kontakter med honom, eftersom han inte kommer att ha något politiskt eller moraliskt mandat att ingå ytterligare avtalsförbindelser på Ryska federationens vägnar, utom i strävan efter hållbar fred och för humanitära ändamål, såsom att organisera utbyten av fångar eller se till att de bortförda barnen från Ukraina återförs till sina hem.
10. Europaparlamentet uttrycker sitt orubbliga stöd för det ryska civila samhället, den demokratiska oppositionen och folket, både i Ryssland och i exil, som försöker omvandla sitt land till en demokrati. Parlamentet kräver att Ryska federationen upphör med sitt aggressionskrig mot Ukraina och drar tillbaka alla sina styrkor från utländskt territorium, och avvisar rysk imperialism.
11. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, rådet och kommissionen.
- [1] Europaparlamentets rekommendation av den 16 september 2021 till rådet, kommissionen och vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik om riktningen för de politiska förbindelserna mellan EU och Ryssland (EUT C 117, 11.3.2022, s. 170).
- [2] Resolution 2519 (2023) av den 13 oktober 2023 från Europarådets parlamentariska församling och dess rapport nr 15827 ”Examining the legitimacy and legality of the ad hominem term-limit waiver for the incumbent President of the Russian Federation”,
- [3] Antagna texter, P9_TA(2024)0118.