Tillbaka till Europarl-webbplatsen

Choisissez la langue de votre document :

 Index 
 Föregående 
 Nästa 
 All text 
Fullständigt förhandlingsreferat
Onsdagen den 16 september 1998 - Strasbourg EUT-utgåva

8. Närstående bolag

  Ordföranden . – Nästa punkt på föredragningslistan är betänkande (A4‐0299/98) av Secchi för utskottet för ekonomi, valutafrågor och industripolitik om förslag till rådets direktiv om ett gemensamt system för beskattning av räntor och royalties som betalas mellan närstående bolag i olika medlemsstater.

Eftersom vi absolut måste avbryta debatten kl. 17.30 för frågorna till rådet ber jag Secchi att i sin egenskap av föredragande inleda debatten, men jag vill påpeka att vi kommer att bli tvungna att fortsätta debatten i kväll, efter kl. 21.00.

  Secchi (PPE), föredragande. – (IT) Herr ordförande! Låt mig inleda med att protestera mot det ni just sagt. Jag tycker faktiskt det är ganska absurt att man i en fråga som är så här viktig inleder en debatt som sedan skall fortsätta vid ett senare tillfälle, när de som är intresserade av frågan inte längre kan ha problemets natur och de olika åsikter som kommit fram aktuella. Om vi i stället med ett par minuter överskrider den tidsgräns som angivits – med tanke på att detta redan har skett i dag – så skulle detta knappast vara till skada för Europaparlamentets effektivitet.

  Ordföranden . – Secchi! Ert inlägg kan skjutas upp till i kväll klockan 21.00. Men vi kan absolut inte flytta fram tiden för frågorna till rådet. Ni får därför bestämma själv: antingen nu eller klockan 21.00.

  Secchi (PPE), föredragande. – (IT) Låt mig beskriva det betänkande som godkänts av utskottet för ekonomi, valutafrågor och industripolitik om förslaget till rådets direktiv om ett gemensamt system för beskattning av räntor och royalties som betalas mellan närstående bolag i olika medlemsstater. Detta är ett förslag som kommissionen presenterat som en del av det s.k. ”Monti‐paketet” som, vilket parlamentets ledamöter säkert minns, avser tillämpningen av den strategi som föreslagits av kommissionen, med fullt stöd av parlamentet, när det gäller en skattemässig samordning för att de olika skattesystemen i medlemsstaterna skall utvecklas på ett sätt som är kompatibelt med en väl fungerande inre marknad och så att man även skall kunna undvika de negativa effekterna av den så kallade skadliga skattekonkurrensen. Den 18 juni godkände parlamentet ett första betänkande om det första inslaget i paketet, dvs. uppförandekoden vad gäller företagsbeskattningen. I dag behandlar vi det andra inslaget i paketet och samtidigt arbetar utskottet för ekonomi, valutafrågor och industripolitik på det tredje inslaget som avser förslaget till direktiv om beskattning av ränteinkomster för icke‐medborgare. Tillåt mig i det sammanhanget att nämna ändringsförslag 3 som utskottet för ekonomi, valutafrågro och industripolitik har godkänt, och som kräver att den tidsförskjutning som uppkommer när de olika inslagen i paketet skall godkännas, inte av medlemsstaterna utnyttjas som en ursäkt för att bibehålla status quo. Detta är regler som fungerar bäst tillsammans, men som av nödvändighet måste förverkligas efterhand som lagstiftningsprocessen fortskrider.

Målet med det direktiv som vi behandlar i dag är att undanröja dubbelbeskattning mellan närstående bolag som verkar i olika medlemsstater inom den inre marknaden. Det ekonomiska utskottet föreslår dessutom, i ändringsförslag 2, att detta system gradvis utsträcks till att omfatta samtliga företag som verkar inom den gemensamma marknaden för att man skall kunna undvika dubbelbeskattning. I ändringsförslag 1 stryker vi under den stora betydelse som detta direktiv har, framför allt för de små och medelstora företagen som står sämre rustade att möta denna typ av problem. Vi anser därför att ett snabbt godkännande av direktivet skulle främja integrationsprocessen i Europa och göra det möjligt att fullt ut utnyttja fördelarna med den inre marknaden.

I ändringsförslag 4 föreslår vi att man krymper marginalerna för medlemsstaternas egen tolkning när det gäller att tillämpa direktivet. Jag inser att detta är en mycket känslig fråga, men jag tror att detta är något som vi måste föreslå. I ändringsförslag 5 föreslår vi att godkännandet av detta direktiv skall tjäna som en utgångspunkt för medlemsstaterna att även se över den egna bolagsbeskattningen i linje med direktivet och hela paketet, framför allt vad gäller uppförandekoden, för att främja den process som ligger till grund för hela denna serie förordningar.

I ändringsförslag 6 begär vi slutligen att man efter treårsperiodens utgång, den tidpunkt när kommissionen skall ha rapporterat om hur det har gått med tillämpningen av direktivet, skall göra en omfattande utvärdering av hur denna nya skattestrategi har utvecklats.

Dessutom, herr ordförande, har Gruppen De gröna presenterat fyra ändringsförslag, som jag hittills ställer mig negativ till. Nr 7 är överflödigt och kan feltolkas, nr 8 upprepar sådant som redan sagts i förslag 1 och 3 från utskottet för ekonomi, nr 9 är bättre formulerat i ändringsförslag 4 från utskottet för ekonomi och nr 10, slutligen, är helt förkastligt eftersom det föreslår att medlemsstaterna får ytterligare två år på sig, jämfört med det som anges av rådet, för att tillämpa direktivet.

I och med detta avslutar jag min föredragning, herr ordförande, samtidigt som jag beklagar att debatten måste avbrytas.

ORDFÖRANDESKAP: GUTIÉRREZ DÍAZ
vice ordförande

  Ordförande . – Tack så mycket, Secchi. Jag förstår att det faktum att vi är tvungna att avbryta debatten inte känns bra, men ni vet att vår arbetsordning fastställer att föredragningslistan godkänns då varje sammanträdesperiod inleds och vi har godkänt att frågestunden skulle inledas kl. 17.30.

Rättsligt meddelande - Integritetspolicy