Σουλαδάκης (PSE). - Κύριε Πρόεδρε, με τη σημερινή συζήτηση πάνω στην έκθεση Bonino, η οποία είναι πολύ καλή, ουσιαστικά κωδικοποιούμε δράσεις σε σχέση με ένα πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα διεθνούς χαρακτήρα. Με την έκθεση Titley που ψηφίσαμε προ ημερών συμπληρώνεται ουσιαστικά ένα δεύτερο βήμα πάνω σε ζητήματα κοινής εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και ασφάλειας, που πιστεύω έτσι σιγά-σιγά θα οικοδομηθεί στο σύνολό της για την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα πάρει σάρκα και οστά με ενιαίους όρους και ενιαίους κανόνες. Πιστεύω ότι η πορεία των πραγμάτων θα δικαιώσει όλους εκείνους που ανέλαβαν την πρωτοβουλία, έτσι ώστε να παύσουμε να βλέπουμε φιλάνθρωπους κυρίους ή κυρίες να βρίσκονται δίπλα σε παιδιά με κομμένα πόδια, ενώ ουσιαστικά η πολιτική πρέπει να είναι προληπτική και όχι κατασταλτική. Δεν είναι τυχαίο ότι οι νάρκες βρίσκονται, κατά κύριο λόγο, σε περιοχές κρίσεων, σε περιοχές δηλαδή που θα μπορούσαν να αναληφθούν άλλου τύπου πρωτοβουλίες προκειμένου να ξεπεραστούν αυτές οι κρίσεις.
Σε σχέση τώρα με ένα θέμα που θίχθηκε για την πατρίδα μου, την Ελλάδα. Είμαι σίγουρος ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο δεν θα αργήσει να επικυρώσει τη σχετική σύμβαση, μια και την έχει υπογράψει ως χώρα. Όμως, πρέπει να λάβετε υπόψη ότι αυτό θα γίνει παρά το γεγονός ότι η "γείτων Τουρκία" δεν έχει τις καλύτερες των διαθέσεων απέναντί μας. Αυτό, δυστυχώς, είναι ένα πραγματικό γεγονός και αποδείχθηκε ακόμη πρόσφατα, την περασμένη εβδομάδα, εν μέσω μιας άσκησης του ΝΑΤΟ, που θεωρήθηκε ως μια ευκαιρία για μια άλλου τύπου πολιτική επίδειξης αδιαλλαξίας. Αλλά ας ελπίσουμε ότι το μέλλον θα λύσει και τέτοια ζητήματα.
Εν πάση περιπτώσει, πιστεύω ότι η μεγάλη πλειοψηφία που αυτή η έκθεση θα πάρει στην ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο θα την ενδυναμώσει τόσο πολύ, ώστε και εκεί ακόμη που δεν υπάρχουν αυτιά να ακούσουν και μάτια να δουν, και θα ακούσουν και θα δούνε.