Επιστροφή στη διαδικτυακή πύλη Europarl

Choisissez la langue de votre document :

 Ευρετήριο 
 Προηγούμενο 
 Επόμενο 
 Πλήρες κείμενο 
Πληρη πρακτικα των συζητησεων
Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2000 - Στρασβούργο Έκδοση ΕΕ

7. ΨΗΦΟΦΟΡIΕΣ
  

Έκθεση (A5-0267/2000) της κυρίας Montfort εξ ονόματος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Εξωτερικού Εμπορίου, Έρευνας και Ενέργειας σχετικά με την πρόταση απόφασης του Συμβουλίου ([KOM(2000) 256 - C-0274/2000 - 2000/0107(CNS)] που αφορά ένα πολυετές πρόγραμμα για τις επιχειρήσεις και το επιχειρηματικό πνεύμα 2001 - 2005

(Το Σώμα εγκρίνει το νομοθετικό ψήφισμα.)

Έκθεση (A5-0283/2000) της κυρίας Peijs εξ ονόματος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής σχετικά με την ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο [KOM(2000) 36 - C5-0103/2000 - 2000/2018(COS)] και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις Πληρωμές Μικρών Ποσών στην Ενιαία Αγορά

(Το Σώμα εγκρίνει το νομοθετικό ψήφισμα.)

Έκθεση (A5-0287/2000) της κυρίας Kαραμάνου εξ ονόματος της Επιτροπής Ελευθεριών και Δικαιωμάτων των Πολιτών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων σχετικά με το προσχέδιο δράσης για την Αλβανία και τη γειτονική περιοχή [7886/2000 - C5-0305/2000 - 2000/2158(COS)]

(Το Σώμα εγκρίνει το νομοθετικό ψήφισμα.)

 
  
MPphoto
 
 

  Sylla (GUE/NGL). - (FR) Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε που διακόπτω τη συνεδρίαση, αλλά οι ειδήσεις που φθάνουν σε εμάς από την Ακτή του Ελεφαντοστού είναι εξαιρετικά σοβαρές. Αυτήν τη στιγμή, μεταξύ των οπαδών του Gbagbo και του Ouattara διεξάγεται ένας εμφύλιος πόλεμος, ο οποίος ξαναρχίζει και επειδή είχαμε ζητήσει, σήμερα το πρωί, από την Πρόεδρο να διαβιβάσει τα συγχαρητήριά μας στους υποψηφίους που αυτοανακηρύχθηκαν νικητές, πιστεύω ότι πρέπει καλύτερα να ζητήσουμε και να επιμείνουμε στην επιθυμία μας να διοργανωθούν δημοκρατικές εκλογές που θα λαμβάνουν υπόψη το σύνολο των κομμάτων τα οποία είχε παρακάμψει η στρατιωτική δικτατορία, με τον κίνδυνο αυτή η περιοχή να μετατραπεί ολοκληρωτικά και αναπόφευκτα σε μια νέα βαλκανική χερσόνησο.

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. – Ευχαριστούμε για την ανακοίνωσή σας κύριε συνάδελφε. Θα το διαβιβάσω περαιτέρω στην κυρία Πρόεδρο, εφόσον και εσείς συμφωνείτε.

Έκθεση (A5-0269/2000) του κυρίου Wuermeling εξ ονόματος της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων και Εσωτερικής Αγοράς σχετικά με τις εκθέσεις της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο:

- "Βελτίωση της νομοθεσίας: "Συνυπευθυνότητα" (1998) [KOM(1998) 715 - C5-0266/2000 - 1999/2197(COS)]

- " Βελτίωση της νομοθεσίας 1999" [KOM(1999) 562 - C5-0266/2000 - 1999/2197(COS)]

(Το Σώμα εγκρίνει την πρόταση ψηφίσματος.)

Αιτιολογήσεις ψήφου

 
  
  

- Έκθεση Peijs ( A5-0283/2000)

 
  
MPphoto
 
 

  Karas (PPE-DE), γραπτώς. - (DE) Υπερψήφισα την έκθεση, παρά το γεγονός ότι δεν είμαι απόλυτα σίγουρος για ορισμένες τροπολογίες, επειδή αφορά το υψηλό κόστος μετατροπής και το υψηλό κόστος μεταφοράς ποσών στη ζώνη του ευρώ.

Η Επιτροπή, στις 4 Ιουλίου, προειδοποίησε τις τράπεζες στο Βέλγιο, στη Φινλανδία, στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία για πρακτικές εχθρικές προς τον ανταγωνισμό, εξαιτίας των τελών που επέβαλαν στις πληρωμές για νομίσματα της ζώνης του ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή απέστειλε σχεδόν σε 120 τράπεζες και τραπεζικές ενώσεις πράξεις αμφισβήτησης και τους έδωσε προθεσμία απάντησης έως τις αρχές Οκτωβρίου, καθιστώντας ωστόσο σαφές ότι θα επέβαλε ποινές σε όσες τράπεζες προέβαιναν σε συμφωνίες σχετικά με τον καθορισμό τελών που θα παρεμπόδιζαν την εισαγωγή των χαρτονομισμάτων και των κερμάτων ευρώ και θα έβλαπταν τους καταναλωτές.

Από την 1η Ιανουαρίου 1999 οι συναλλαγματικές ισοτιμίες είναι αμετάκλητα καθορισμένες. Είναι λογικό οι πολίτες να έχουν απογοητευτεί από τα συνεχιζόμενα υψηλά τέλη, διότι οι τράπεζες από τώρα και εις το εξής δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν κινδύνους από τις συναλλαγματικές διακυμάνσεις.

Αυτά τα τέλη υπάρχουν, όπως και παλαιότερα, ανεξάρτητα από το εάν πρόκειται για ανταλλαγή μετρητών ή για διασυνοριακές πληρωμές. Εν όψει του γεγονότος ότι τώρα ζούμε σε μια ενιαία αγορά με ένα ενιαίο νόμισμα μπορεί να υποθέσει κανείς ότι αυτά τα υπερτιμημένα τέλη θα συνεχίσουν να υφίστανται.

Η συνέχεια αυτής της κατάστασης θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την αποδοχή του ευρώ από τους πολίτες. Εάν οι τράπεζες δεν συνεργαστούν και συνεχίσουν να επιβάλλουν υψηλά τέλη στη ζώνη του ευρώ υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οι καταναλωτές να αμφισβητήσουν το νόημα και τη σκοπιμότητα του ευρώ.

Ζητώ από τις τράπεζες το συντομότερο δυνατόν να εφαρμόσουν τα πρότυπα που επεξεργάστηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τραπεζικών Προτύπων (ECBS), τα οποία θα οδηγήσουν στην αυτόματη και άμεση συνέχεια των διασυνοριακών εντολών πληρωμής μεταξύ των τραπεζών.

Μια έρευνα στις ένδεκα χώρες της ζώνης του ευρώ έδειξε ότι οι καταναλωτές για μια μεταφορά ποσού 100 ευρώ μεταξύ κρατών μελών εξακολουθούν να πρέπει να πληρώνουν τέλη κατά μέσο όρο 17,10 ευρώ. Αυτή η αφόρητη κατάσταση πρέπει να σταματήσει αμέσως.

Οι τράπεζες και τα πιστωτικά ιδρύματα πρέπει να πετύχουν πολύ μεγαλύτερη μείωση του κόστους των πληρωμών μικρών ποσών μεταξύ των κρατών μελών. Ως εκ τούτου ζητώ επίμονα τη διαμόρφωση φθηνότερων, αποτελεσματικότερων και πιο αξιόπιστων εμβασμάτων.

 
  
MPphoto
 
 

  Meijer (GUE/NGL), γραπτώς. – (NL) Μετά την καθιέρωση του λογιστικού ευρώ, όλοι αντιλήφθηκαν ότι οι αναλήψεις από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους γίνονται ακριβότερες όταν έχουν διασυνοριακό χαρακτήρα. Η παλαιά διαφορά συναλλαγματικής ισοτιμίας μεταξύ αγοράς και πώλησης αντικαταστάθηκε από ένα σταθερό τέλος για κάθε ανάληψη. Όταν σε 15 μήνες θα αρχίσουν να κυκλοφορούν σε έντεκα κράτη μέλη τα ίδια κέρματα και χαρτονομίσματα, θα είναι ακόμα πιο δαπανηρό να αποκτήσει κανείς το ενιαίο νόμισμα έξω από τη χώρα στην οποία κατοικεί. Η ίδια δυσφορία δημιουργείται από τα υψηλά τραπεζικά τέλη για τις πληρωμές μικρών ποσών στο εξωτερικό. Για τους κατοίκους των χωρών μας τα σύνορα εξακολουθούν να υπάρχουν, ακόμη και αν τα κράτη μέλη έχουν εκχωρήσει πολλές από τις αρμοδιότητές τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι εθνικές τράπεζες συγχωνεύονται πέραν των συνόρων. Εκτός από την ΕΕΕ, που δρα ως φερέφωνο των γαλλικών τραπεζών, όλες οι άλλες παρατάξεις αναφωνούν σήμερα ότι η κατάσταση αυτή είναι ανεπίτρεπτη. Τι κάνουμε όμως; Ο Επίτροπος Bolkestein απαντά ότι νομίζει πως θα μπορέσει να λύσει το πρόβλημα αυτό με την έρευνα και τον ελεύθερο ανταγωνισμό, αντί για τη ρύθμιση των τιμών. Η παθητικότητα που δείχνει είναι η καλύτερη εγγύηση για τη διατήρηση του κόστους και της δυσφορίας. Όσο ο στόχος των τραπεζών είναι τα μεγάλα κέρδη και όσο δεν υπόκεινται σε δημοκρατικό έλεγχο, η κατάσταση αυτή θα εξακολουθεί να υφίσταται.

 
  
MPphoto
 
 

  Posselt (PPE-DE). - (DE) Κύριε Πρόεδρε, στην Επιτροπή Ελευθεριών και Δικαιωμάτων των Πολιτών, Δικαιοσύνης και Εξωτερικών Υποθέσεων επεξεργαστήκαμε με μεγάλη προσοχή την έκθεση Καραμάνου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη συνάδελφο Καραμάνου για τις προσπάθειες που κατέβαλε προς αυτή την κατεύθυνση. Στο πλαίσιο της έκθεσης κάναμε συμβιβασμούς που δεν μας ικανοποιούσαν πάντα, αλλά σε γενικές γραμμές ήταν αποδεκτοί. Το χειρότερο είναι ότι τώρα η εν λόγω έκθεση έχει προσλάβει καθαρά ιδεολογικό χαρακτήρα μέσω μιας απαράδεκτης τροπολογίας – αριθ.18 – της συναδέλφου Ludford. Για αυτόν τον λόγο αναγκαστήκαμε να την καταψηφίσουμε και θα ήθελα εδώ να πω στην ομάδα των φιλελεύθερων ότι αυτό μακροπρόθεσμα θα επιβαρύνει τη συνεργασία στο Κοινοβούλιο όταν κάθε φορά από την πλευρά των φιλελεύθερων στην Επιτροπή Ελευθεριών και Δικαιωμάτων των Πολιτών, Δικαιοσύνης και Εξωτερικών Υποθέσεων κατατίθενται τέτοιες ακροαριστερές τροπολογίες μέσω της συναδέλφου Ludford! Νομίζω ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για μια συνετή συνεργασία!

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. – Κύριε συνάδελφε, όλα αυτά ήταν πολύ ενδιαφέροντα, δεν είχαν όμως και πολύ να κάνουν με τη διαδικασία της ψηφοφορίας! Παρά ταύτα δεν σας διέκοψα.

(Η συνεδρίαση λήγει στις 18.36.)(1)

 
  

(1) Για την ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης: βλ. Συνοπτικά πρακτικά.

Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου - Πολιτική απορρήτου