Επιστροφή στη διαδικτυακή πύλη Europarl

Choisissez la langue de votre document :

 Ευρετήριο 
 Πλήρες κείμενο 
Πληρη πρακτικα των συζητησεων
Τετάρτη 31 Μαρτίου 2004 - Στρασβούργο Έκδοση ΕΕ

Κατάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ΕΕ (2003)
MPphoto
 
 

  Turco (NI).(IT) Κύριε Πρόεδρε, χαιρετίζω και εγώ το έργο που επιτέλεσε η συνάδελφος κ. Boumediene-Thiery, και το οποίο ήταν επίσης πολύ σημαντικό για τη συζήτηση που ακολούθησε στην Επιτροπή Ελευθεριών και Δικαιωμάτων των Πολιτών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων.

Θα ήθελα να επισημάνω κάτι: εδώ και πολλά χρόνια η ετήσια αυτή έκθεση μοιάζει ολοένα και περισσότερο με τις προηγούμενες. Διαπιστώνεται πλέον μια συνεχής παραβίαση των ίδιων πάντα δικαιωμάτων και διεξάγεται πάντα η ίδια συζήτηση χωρίς να καταλήγουμε στο καίριο σημείο που έθεσε η συνάδελφος κ. Swiebel. Επιθυμούν η Επιτροπή και το Συμβούλιο να καταστήσουν τον σεβασμό των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων μια πραγματική πολιτική; Επ’ αυτού αναμένουμε μια απάντηση. Εάν όμως η απάντηση αναφέρει ότι υπάρχει ήδη το άρθρο 7 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε πρέπει να κατανοήσετε εδώ και τώρα ότι πρόκειται για μια υποκριτική απάντηση. Αν και υφίστανται οι συνθήκες για την εφαρμογή του, το άρθρο 7 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εφαρμόστηκε και ούτε θα εφαρμοστεί ποτέ σε ένα θεσμικό πλαίσιο στο οποίο, για προφανείς λόγους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα έχει ποτέ τη δύναμη να αντιπαρατεθεί με ένα από τα κράτη μέλη. Κατά συνέπεια, όταν υπάρχουν παραβιάσεις που επαναλαμβάνονται στον χρόνο και καταγγέλλονται με αυτές τις εκθέσεις και όταν απουσιάζουν οι κυρώσεις, είναι αναπόφευκτο το προσεχές έτος να διαπιστώσουμε ακόμη μια φορά την επιδείνωση αυτής της εικόνας.

Σε όλα αυτά, πρέπει να προστεθούν οι επονομαζόμενες πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Όλες οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε ή θα ήθελε να αναλάβει το Συμβούλιο το τελευταίο διάστημα έχουν στην ουσία ως μόνη πρακτική συνέπεια τον περιορισμό των ελευθεριών των πολιτών, αν και έχουν ως στόχο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Όσον αφορά δε τη μόνη πραγματικά χρήσιμη πρωτοβουλία, τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής υπηρεσίας πληροφοριών, διαβάσαμε τις δηλώσεις του ιταλού υπουργού Εσωτερικών σύμφωνα με τις οποίες αυτό δεν είναι εφικτό, καθώς όλες οι εθνικές υπηρεσίες αποκρύπτουν τα στοιχεία τους. Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση υπερασπίζεται με αυτόν τον τρόπο τους πολίτες της από τους κινδύνους της τρομοκρατίας, πώς μπορεί να αποκτήσει ποτέ τη δύναμη και την ικανότητα να τους υπερασπίζεται από τις παραβιάσεις που διαπράττουν τα ίδια τα κράτη μέλη εις βάρος τους;

 
Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου - Πολιτική απορρήτου