Επιστροφή στη διαδικτυακή πύλη Europarl

Choisissez la langue de votre document :

 Ευρετήριο 
 Πλήρες κείμενο 
Συζητήσεις
Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2004 - Στρασβούργο Έκδοση ΕΕ

Κατάσταση στο Ιράκ
MPphoto
 
 

  Beer (Verts/ALE). (DE) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Επίτροπο Patten για τα ξεκάθαρα λόγια που είπατε στο τέλος της ομιλίας σας. Καταστήσατε σαφές ότι η σημερινή συζήτηση δεν αφορά μόνο το Ιράκ αλλά πρέπει να λάβει υπόψη μία ευρεία πολιτική προσέγγιση. Έχει καταστεί σαφές ότι το βασικό συμφέρον της Ευρώπης πρέπει να είναι κυρίως η εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης όχι μόνο για το Ιράκ αλλά για ολόκληρη την περιοχή. Πρέπει να αναπτύξουμε μια συνεκτική πολιτική για το Ιράκ, το Ιράν, τη Συρία και φυσικά το Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Κάθε λύση θα είναι δύσκολη, όμως βαδίζοντας προς κάποια λύση πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτήν τη συζήτηση για να αποκτήσουμε σαφήνεια και για να αναλύσουμε το θέμα, ακόμα κι αν δεν γνωρίζουμε ακόμα τις οριστικές απαντήσεις.

Τους τελευταίους μήνες έχουμε γίνει μάρτυρες μιας απόλυτης ασυδοσίας της βίας όσον αφορά το Ιράκ: Προληπτικά χτυπήματα των συμμάχων, το Guantanamo, το Abu Ghraib με όλες αυτές τις φοβερές απόπειρες δικαιολόγησης των βασανιστηρίων, φοβερές τρομοκρατικές επιθέσεις, εκτελέσεις αθώων ομήρων, ενώ κρατούνται όμηροι μέχρι και σήμερα. Θα αναφέρω σε συνάρτηση με αυτά και μία άλλη είδηση που μου προξένησε σήμερα σοκ, την έκθεση μιας μυστικής υπηρεσίας όπου αναφέρεται ότι η Συρία υποτίθεται πως έκανε δοκιμές χημικών όπλων πάνω σε Σουδανέζους. Όλα αυτά τα δείγματα αχαλίνωτης βίας είναι γεγονότα που όλοι τα καταδικάζουμε με βαθιά πεποίθηση, και όχι μόνο αυτό, αλλά τα καταπολεμούμε και έχουμε επίσης καταγράψει την καταδίκη τους στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

Πού βρισκόμαστε σήμερα; Μετά την χθεσινή φρικτή επίθεση με τους πολυάριθμους νεκρούς –τουλάχιστον 60– ίσως μια ματιά στον Τύπο μας δείξει τις διαφορές και τη σύγχυση που επικρατεί στην πολιτική. Η Berner Zeitung γράφει “Έξω από το Ιράκ”, η Le Figaro “Οι ΗΠΑ πρέπει να τελειώσουν τον πόλεμο”, η Kurier “Το Ιράκ καταρρέει κάτω από το βλέμμα των κατακτητών” και “Ο Μπους εξήγγειλε ότι θα χρησιμοποιήσει τώρα τα κονδύλια που προβλέπονταν για την ασφάλεια αντί να διασφαλίσει την παροχή νερού στον λαό”.

Πού έγκειται η ευθύνη μας και τι μπορούμε να κάνουμε; Πιστεύω ότι πρέπει παρά τις διαφορές μας να προσπαθήσουμε να εγκαθιδρύσουμε μαζί την πολιτική ευθύνη. Πρέπει να επιτύχουμε την αξιοπιστία. Αυτό πιστεύω ότι θα είναι αναγκαίο γιατί μόνο με την αξιοπιστία θα κερδίσουμε την υποστήριξη του πληθυσμού και θα επιτύχουμε την ενίσχυση των Ηνωμένων Εθνών. Για τον σκοπό αυτόν πρέπει να καταδικάζουμε όσα είναι καταδικαστέα και να κάνουμε τα πάντα όσο πιο γρήγορα γίνεται για να προετοιμάσουμε τις ελεύθερες εκλογές με όλα τα δημοκρατικά μέσα, προκειμένου ο λαός του Ιράκ να αποκτήσει ξανά την ανεξαρτησία του.

 
Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου - Πολιτική απορρήτου