Terug naar het Europarl-portaal

Choisissez la langue de votre document :

 Index 
 Volledige tekst 
Debatten
Donderdag 18 november 2004 - Straatsburg Uitgave PB

Debatten over gevallen van schending van de mensenrechten, de democratie en de rechtsstaat (artikel 115 van het Reglement)
MPphoto
 
 

  Attard-Montalto (PSE).(EN) Mijnheer de Voorzitter, Eritrea kent geen gelukkige geschiedenis, maar ik kan me in het recente verleden van dit land geen situatie voor de geest halen die zo gruwelijk was als die van nu.

Wie de ontwerpresolutie doorneemt, ziet dat mijn land, Malta, en Libië worden genoemd. Het was zeer ongelukkig dat enige tijd geleden een aanzienlijk aantal Eritreeërs gedwongen terug moest keren naar eigen land. Ze hadden niet de vereiste documenten om de vluchtelingenstatus aan te vragen en Malta wilde de procedure niet opstarten want het land was nog geen lid van de Unie en bovendien was Italië de oorspronkelijke reisbestemming. Een betreurenswaardige gang van zaken. Malta mag dan technisch gesproken in zijn recht hebben gestaan, het had zeker niet het morele gelijk aan zijn zijde.

Thans is het vreselijke lot dat de Eritreeërs ten deel is gevallen, bekend en verteld door een of twee overlevenden die erin slaagden hun land opnieuw te ontsnappen. Een groot aantal van hen werd opgesloten, velen werden gemarteld. Een ooggetuige vertelde zelfs dat een aantal van hen om het leven gekomen of vermoord zijn. Gezien de huidige situatie vind ik dat de Europese Unie zich anders moet opstellen tegenover dit land. De dialoog moet worden stopgezet, want de boodschap komt niet over. De dialoog is aan scherven. Onze toonzetting moet zodanig assertief zijn dat de Eritreeërs gaan beseffen dat zij de Europese Unie nodig hebben. Financiële steun en alle vormen van hulpverlening kunnen worden stopgezet.

 
Juridische mededeling - Privacybeleid