Επιστροφή στη διαδικτυακή πύλη Europarl

Choisissez la langue de votre document :

 Ευρετήριο 
 Πλήρες κείμενο 
Συζητήσεις
Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2004 - Στρασβούργο Έκδοση ΕΕ

Συζήτηση για περιπτώσεις παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου (Άρθρο 115 του Κανονισμού)
MPphoto
 
 

  Attard-Montalto (PSE).(EN) Κύριε Πρόεδρε, μόλις επέστρεψα από μια ιδιωτική επίσκεψη στη Ζιμπάμπουε. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάσταση στη χώρα δεν φαίνεται να είναι απελπιστική. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, η κατάσταση ενδέχεται να είναι χειρότερη σε άλλες περιοχές, τις οποίες δεν επισκέφθηκα.

Όταν συζητούμε για χώρες όπως η Ζιμπάμπουε, στις οποίες το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν συζητείται καν λόγω του φόβου των διώξεων, πρέπει να εξετάζουμε ποια είναι η κατάλληλη στάση που πρέπει να τηρήσουμε προκειμένου να προσπαθήσουμε να επηρεάσουμε τους κυβερνώντες. Γνωρίζουμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα καθεστώς το οποίο δεν είναι δημοκρατικό και το οποίο έχει προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει κάθε δυνατό μέσο για να καταργήσει τα δημοκρατικά και θεμελιώδη δικαιώματα μέρους του πληθυσμού του. Από την άλλη πλευρά, διαπιστώσαμε προσφάτως ότι υπάρχουν κάποιες αχτίδες φωτός. Τα δικαστήρια, για παράδειγμα, αγωνίζονται από μια πολύ δύσκολη θέση να διατηρήσουν κάποιο βαθμό αμεροληψίας.

Ορισμένες φορές αναρωτιέμαι κατά πόσον μια πολιτική του μαστιγίου και του καρότου είναι ίσως πιο κατάλληλη και αποτελεσματική από την απλή έγκριση καταδικαστικών ψηφισμάτων. Μπορούμε να εγκρίνουμε αυτό το ψήφισμα, αλλά τι αποτέλεσμα μπορεί να έχει; Ελάχιστο, νομίζω, απέναντι σε ένα καθεστώς όπως αυτό του Μουγκάμπε. Εάν θέλουμε να είμαστε αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση καθεστώτων αυτού του είδους, πρέπει να αρχίσουμε να σκεπτόμαστε διαφορετικά.

 
Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου - Πολιτική απορρήτου