Επιστροφή στη διαδικτυακή πύλη Europarl

Choisissez la langue de votre document :

 Ευρετήριο 
 Πλήρες κείμενο 
Συζητήσεις
Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2005 - Στρασβούργο Έκδοση ΕΕ

Παροχή βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα θύματα του παλιρροϊκού κύματος στην Ασία (συνέχεια)
MPphoto
 
 

  Mitchell (PPE-DE).(EN) Κύριε Πρόεδρε, ο κόσμος συγκλονίστηκε από τον μεγάλο υποθαλάσσιο σεισμό, ο οποίος συνέβη στις 26 Δεκεμβρίου 2004. Πιστεύω ότι η ανικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιδράσει στην τραγωδία με την αποφασιστικότητα των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες έστειλαν τον Υπουργό Εξωτερικών τους, είναι σαφής ένδειξη της επιτακτικής ανάγκης για υπουργό Εξωτερικών της ΕΕ. Δεν συμμερίζομαι την άποψη ορισμένων συναδέλφων. Η καθυστέρηση της ΕΕ να ανταποκριθεί σε ικανοποιητικό επίπεδο ήταν τρομερή και είναι απαράδεκτη· οι επικεφαλής της ΕΕ δεν ήταν ορατοί. Ωστόσο, χαιρετίζω την αντίδραση, όπως παρουσιάζεται τώρα από τον Πρόεδρο της Επιτροπής.

Ο τελευταίος αριθμός για τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές είναι πάνω από 150 000, και υπάρχει ο φόβος ότι οι συνέπειες από το τσουνάμι, με ασθένειες όπως η χολέρα και η ελονοσία, θα αυξήσουν τον αριθμό των θυμάτων. Ωστόσο, δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένο το σπουδαίο ξεχείλισμα στήριξης από το ευρύ κοινό, που προηγήθηκε κατά πολύ των πολιτικών. Πρέπει τώρα να προετοιμαστούμε για τη στιγμή που θα στερέψει ο χείμαρρος των δωρεών, όταν η προσοχή των μέσων μαζικής ενημέρωσης θα πάψει να είναι στραμμένη στην Ασία.

Θα ήθελα να κάνω δύο προτάσεις. Η μια είναι ότι πρέπει κάπως να προσπαθήσουμε να νομοθετήσουμε, ή να πείσουμε τα κράτη μέλη να νομοθετήσουν, τη συνεισφορά του 0,7% του ΑΕΠ, όπως απαιτείται από τη δέσμευσή μας στα Ηνωμένα Έθνη. Δεν το θεωρώ ικανοποιητικό, ακόμη και στην πρόταση ψηφίσματος η οποία εγκρίθηκε πρόσφατα από αυτό το Κοινοβούλιο, να εκφράζεται η ελπίδα ότι αυτό θα συμβεί μέχρι το 2015. Αυτό που συνέβη στη Νοτιοανατολική Ασία δείχνει πόσο επείγον είναι, και η Επιτροπή θα έπρεπε τώρα να προσπαθεί να επεξεργαστεί κάποια βάση συνθήκης για να υποχρεώσει τα κράτη μέλη να ικανοποιήσουν αυτή τη δέσμευση του 0,7%.

Δεύτερον, η εφαρμογή μιας συντονισμένης και αδιάπτωτης προσπάθειας από τις κυβερνήσεις των χωρών δωρητών εγείρει ανησυχίες. Πριν από λίγο καιρό, από μια δέσμευση 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ονδούρα για την ανασυγκρότηση μετά τον τυφώνα Mitch μετά βίας τηρήθηκε το ένα τρίτο: αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο. Αυτό το Κοινοβούλιο δεν πρόκειται να δεχτεί ότι όταν η δημοσιότητα αποστρέψει το βλέμμα της από τη Νοτιοανατολική Ασία, δεν θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνουμε τώρα.

 
Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου - Πολιτική απορρήτου