Takaisin Europarl-portaaliin

Choisissez la langue de votre document :

 Hakemisto 
 Koko teksti 
Puheenvuorot
Keskiviikko 12. tammikuuta 2005 - Strasbourg EUVL-painos

Euroopan unionin apu hyökyaallon uhreille Aasiassa (jatkoa)
MPphoto
 
 

  Mitchell (PPE-DE). (EN) Arvoisa puhemies, maailma järkyttyi 26. joulukuuta 2004 tapahtuneesta erittäin voimakkaasta merenalaisesta maanjäristyksestä. Euroopan unionin kyvyttömyys reagoida tragediaan samalla määrätietoisuudella kuin Yhdysvallat, joka lähetti paikalle ulkoministerinsä, on nähdäkseni selkeä osoitus kiireellisestä tarpeesta saada EU:lle oma ulkoministeri. En voi yhtyä joidenkin kollegoiden näkemyksiin vaan katson, että EU:n viivyttely asianmukaisten toimien käynnistämisessä oli erittäin järkyttävää eikä sitä voida hyväksyä. EU:n tärkeimpien johtajien toiminta ei ollut näkyvää. Pidän kuitenkin myönteisenä komission puheenjohtajan nyt antamaa vastausta.

Katastrofissa kuolleiden määrä on tällä hetkellä yli 150 000, ja hyökyaallon vaikutusten pelätään vaativan lisäuhreja esimerkiksi koleran ja malarian kaltaisten sairauksien muodossa. Emme saa kuitenkaan pitää itsestäänselvyytenä sitä valtaisaa tukea, jota paljon poliitikkoja edellä olleet kansalaiset ovat antaneet. Meidän on nyt valmistauduttava aikaan, jolloin lahjoitusten tulva muuttuu pieneksi noroksi, kunhan tiedotusvälineiden huomio on siirtynyt pois Aasiasta.

Haluan esittää seuraavaksi kaksi ehdotusta. Ensinnäkin meidän pitäisi pyrkiä säätämään lailla tai saamaan jäsenvaltiot säätämään, että 0,7 prosenttia bruttokansantuotteesta annetaan julkiseen kehitysapuun, kuten Yhdistyneille Kansakunnille tekemämme sitoumus edellyttää. Parlamentin äskettäin hyväksymässä päätöslauselmassa ilmaistu toive siitä, että näin tapahtuisi vuoteen 2015 mennessä, ei ole mielestäni riittävä. Kaakkois-Aasian tapahtumat osoittavat tämän menettelyn kiireellisyyden, ja komission pitäisi nyt pyrkiä luomaan jonkinlainen sopimusperusta, jolla jäsenvaltiot pakotetaan noudattamaan tätä 0,7 prosentin sitoumusta.

Toiseksi rahoitusta myöntävien hallitusten koordinoitujen ja pitkäaikaisten toimien toteutus antaa aihetta huoleen. Jokin aika sitten 2,5 miljardin euron sitoumuksesta, joka tehtiin Hondurasille Mitch-pyörremyrskyn jälkeiseen jälleenrakennukseen, täytettiin hädin tuskin kolmasosa. Emme voi mitenkään hyväksyä tätä. Parlamentti ei aio suvaita sitä, ettei nyt tekemiämme sitoumuksia täytetä sen jälkeen, kun julkisuuden valokeila on siirtynyt pois Kaakkois-Aasiasta.

 
Oikeudellinen huomautus - Tietosuojakäytäntö