Επιστροφή στη διαδικτυακή πύλη Europarl

Choisissez la langue de votre document :

 Ευρετήριο 
 Πλήρες κείμενο 
Συζητήσεις
Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2005 - Στρασβούργο Έκδοση ΕΕ

Χρέος των υπό ανάπτυξη χωρών
MPphoto
 
 

  Carlotti (PSE), εξ ονόματος της Ομάδας. – (FR) Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η διεθνής κοινότητα προετοιμάζονται για τη διαγραφή μέρους του χρέους του Ιράκ και, πλέον, του χρέους των χωρών που κατέστρεψε το παλιρροϊκό κύμα. Παρά την ικανοποίησή μου γι’ αυτή την εξέλιξη, οι αντιδράσεις αυτές εκδηλώνονται εν θερμώ και σχετίζονται με μια τρέχουσα επείγουσα κατάσταση, ενώ το πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με αντίστοιχη σοβαρότητα και σπουδή είναι το πρόβλημα του χρέους των χωρών του Νότου εν γένει, διότι αυτή η ανησυχητική κατάσταση ενώπιον της οποίας βρισκόμαστε είναι πραγματικά σοβαρή και απαιτεί άμεσα μέτρα.

Τα ποσοστά που καταβάλλουν ετησίως οι χώρες του Νότου για την εξυπηρέτηση του χρέους τους υπερβαίνει κατά πολύ το ύψος της συνολικής ετήσιας αναπτυξιακής βοήθειας, οπότε ουσιαστικά ο Νότος χρηματοδοτεί τον Βορρά. Τα τελευταία είκοσι χρόνια, οι χώρες του Νότου θα έχουν ήδη καταβάλει έξι ευρώ για κάθε ευρώ που έχουν δανειστεί και θα τους ζητούνται τέσσερα ακόμη ευρώ. Εάν επιθυμούμε την πρόοδο του Νότου, το χρέος του πρέπει να μειωθεί, ενώ σήμερα οι πρακτικές απαντήσεις εκφράζονται με μεγάλη διστακτικότητα. Επικροτώ την πρωτοβουλία του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ακυρώσει το μερίδιο που της αναλογεί από το χρέος που οφείλουν οι φτωχότερες χώρες στην Παγκόσμια Τράπεζα, και ανυπομονώ να δω το σύνολο των χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης να πράττουν το ίδιο. Εάν όλες αυτές οι χώρες ακολουθήσουν το παράδειγμα της Βρετανίας, θα αυξανόταν κατά 45 εκατομμύρια ο αριθμός των παιδιών που έχουν πρόσβαση σε πρωτοβάθμια εκπαίδευση, 140 εκατομμύρια άτομα θα αποκτούσαν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό – με την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι το ποσό του χρέους που θα ακυρωθεί θα προστεθεί στην τρέχουσα αναπτυξιακή βοήθεια, και με την προϋπόθεση ότι ο Βορράς θα σταματήσει να παίρνει με το ένα χέρι αυτά που προσφέρει με το άλλο.

Επί του παρόντος, είναι απολύτως απαραίτητο να βρεθεί μια γενική, δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα του χρέους, ενώ η Ομάδα των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι πεπεισμένη ότι την πρωτοβουλία για κάτι τέτοιο μπορεί να αναλάβει μόνον η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της. Αυτό μπορεί να γίνει με την ακύρωση του χρέους του συνόλου των φτωχότερων χωρών, με τη λήψη μέτρων για τη βελτίωση της κατάστασης των χωρών που βρίσκονται σε οριακή θέση, με τον τερματισμό της επιβολής «διαρθρωτικών προσαρμογών» ως προϋποθέσεων, ενώ, βεβαίως, όπως έχει ήδη λεχθεί, οφείλουμε να εντάξουμε αυτά τα μέτρα σε μια συνολική πολιτική στήριξης και να αναζητήσουμε επειγόντως νέες πηγές χρηματοδότησης.

 
Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου - Πολιτική απορρήτου