Takaisin Europarl-portaaliin

Choisissez la langue de votre document :

 Hakemisto 
 Koko teksti 
Puheenvuorot
Keskiviikko 12. tammikuuta 2005 - Strasbourg EUVL-painos

Kehitysmaiden velka
MPphoto
 
 

  Carlotti (PSE), ryhmän puolesta. – (FR) Euroopan unioni ja kansainvälinen yhteisö valmistautuvat peruuttamaan osan Irakin veloista ja valmistautuvat parhaillaan peruuttamaan osan hyökyaallon riepottelemiksi joutuneiden maiden veloista. Vaikka olen tästä iloinen, nämä reaktiot ovat syntyneet tilanteen ollessa vielä tuore ja ne liittyvät hädän ajankohtaisuuteen. Yhtä kiireellisesti ja ripeästi olisi puututtava maapallon kaikkien kehitysmaiden velkaantuneisuuteen, koska tämä edessämme avautuva karu todellisuus edellyttää yhtä lailla kiireellisiä toimia.

Kehitysmaat lyhentävät vuodessa velkaansa paljon enemmän kuin saavat takaisin julkisena kehitysapuna, ja itse asiassa etelän kehitysmaat rahoittavat kehittynyttä pohjoista. Kehitysmaat ovat 20 vuoden kuluessa maksaneet jo kuusi euroa jokaisesta lainaamastaan eurosta, ja yhä niitä pyydetään maksamaan neljä euroa. Jos kehitysmaiden halutaan kehittyvän, niiden velkoja on alennettava, ja tällä hetkellä käytännön vastaukset näyttävät viipyvän. Olen tyytyväinen Yhdistyneen kuningaskunnan aloitteeseen eli siihen, että se on ilmoittanut aikomuksestaan peruuttaa oma osuutensa lainasta, jonka köyhimmät maat ovat ottaneet Maailmanpankilta, ja odotan malttamattomasti, että kaikki Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestöön OECD:hen kuuluvat maat toimivat samoin. Jos ne kaikki seuraavat Yhdistyneen kuningaskunnan esimerkkiä, 45 miljoonaa lasta enemmän voi käydä koulua ja 140 miljoonaa ihmistä enemmän saa käyttöönsä puhdasta juomavettä tietenkin sillä edellytyksellä, että velkojen peruuttaminen toteutetaan nykyisen kehitysavun lisäksi ja että pohjoisen rikkaat maat lakkaavat ottamasta toisella kädellä takaisin sen, mitä yhdellä kädellä antavat.

Tällä hetkellä on välttämätöntä löytää maailmanlaajuinen, oikeudenmukainen ja kestävä ratkaisu velkaongelmaan, ja Euroopan parlamentin sosiaalidemokraattinen ryhmä on vakuuttunut siitä, että Euroopan unioni ja sen jäsenvaltiot voivat tehdä tällaisen aloitteen. Ne voivat toimia näin peruuttaessaan köyhimpien maiden kaikki velat; ryhtyessään toimiin, joilla helpotetaan väliinputoajamaiden asemaa, ja luopuessaan "rakennesopeutusten" vaatimisesta yhtenä edellytyksenä. Kuten on jo todettu, meidän on tietenkin otettava nämä toimet osaksi kokonaisvaltaista kehitysapupolitiikkaa ja etsittävä ripeästi uusia rahoituslähteitä.

 
Oikeudellinen huomautus - Tietosuojakäytäntö