Ευρετήριο 
 Προηγούμενο 
 Επόμενο 
 Πλήρες κείμενο 
Συζητήσεις
Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2005 - Στρασβούργο Έκδοση ΕΕ

8. Έγκριση των συνοπτικών πρακτικών της προηγούμενης συνεδρίασης: βλ. Συνοπτικά Πρακτικά
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. – Κηρύσσω τη συνέχιση της συνόδου.

Τα συνοπτικά πρακτικά της χθεσινής συνεδρίασης έχουν διανεμηθεί. Υπάρχουν παρατηρήσεις;

 
  
MPphoto
 
 

  Knapman (IND/DEM). (EN) Κύριε Πρόεδρε, εάν η συνεδρίαση πρόκειται να επαναληφθεί στις 15.00, δεν θα ήταν καλή ιδέα να αρχίσει στις 15.00 και να μην διαρκεί το γεύμα μέχρι αργά το απόγευμα; Ωστόσο, υπάρχουν πολύ σοβαρότερα ζητήματα στα οποία θα πρέπει ίσως να επιστήσουμε την προσοχή σας.

Θα γνωρίζετε ότι δύο μέλη του προσωπικού σας προπηλάκισαν δύο από τους υπαλλήλους μας –δηλαδή, υπαλλήλους του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου– σήμερα το πρωί προκαλώντας σωματικές βλάβες. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν αυτό συνέβη κατόπιν οδηγιών σας και αν είστε πρόθυμος ή όχι να αναλάβετε την ευθύνη;

Αναγνωρίζω ότι δεν είστε ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, ο οποίος ήταν ανέκαθεν μεροληπτικός. Στο Westminster, το καθήκον του Προέδρου είναι να προστατεύει τα δικαιώματα των απλών βουλευτών. Το μόνο που φαίνεται ότι κάνει ο Πρόεδρος αυτού του Κοινοβουλίου –ο οποίος είναι εντελώς άπειρος– είναι να θέλει να διατηρήσει το status quo.

Σήμερα το πρωί κηλίδωσε πραγματικά το μητρώο του επειδή, τον περασμένο μήνα, επέτρεψε να παραμείνουν σε αυτή την αίθουσα για πολλή ώρα όλα τα πλακάτ που έγραφαν «Ναι στην Τουρκία». Τότε δημιούργησε προηγούμενο· συνεπώς, γιατί δεν μας επιτράπηκε σήμερα να σηκώσουμε πλακάτ που έγραφαν «Πείτε όχι»;

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. Η ερώτησή σας θα απαντηθεί εν ευθέτω χρόνω.

(Ο κ. Knapman συνεχίζει να μιλά με κλειστό μικρόφωνο)

Δεν είναι ζήτημα επί της διαδικασίας. Είπατε αυτό που θέλατε να πείτε και θα λάβετε την απάντησή σας. Σας ευχαριστώ.

Διαπιστώνω ότι δεν υπάρχουν αντιρρήσεις όσον αφορά τα πρακτικά.

(Ο κ. Knapman συνεχίζει να μιλά με κλειστό μικρόφωνο)

Λυπούμαι, κύριε Knapman. Δεν θα σας δώσω τον λόγο.

(Ο κ. Knapman συνεχίζει να μιλά με κλειστό μικρόφωνο)

Δεν είναι ζήτημα επί της διαδικασίας. Θα λάβετε την απάντησή σας εν ευθέτω χρόνω.

Θεωρούμε ότι τα πρακτικά εγκρίθηκαν.

 
  
MPphoto
 
 

  Ryan (UEN).(EN) Κύριε Πρόεδρε, ο κύριος, οι συνάδελφοί του και το προσωπικό του θα πρέπει να καθαρίσουν τα έντυπα με το «Όχι στην Ευρώπη» και την ακαταστασία γύρω από τον χώρο αυτού του Κοινοβουλίου. Υπάρχουν χαρτιά σε όλο τον χώρο! Ίσως θα μπορούσε να μαζέψει τα σκουπίδια.

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. Το θέμα έληξε. Ας προχωρήσουμε στη συνεδρίαση.

 
  
MPphoto
 
 

  Batten (IND/DEM).(EN) Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να μάθω ποιος είναι υπεύθυνος για το προσωπικό ασφαλείας εκτός της αίθουσας συνεδριάσεων. Δεν μπορώ να βρω τίποτα σχετικό στον Κανονισμό. Ποιος επέτρεψε στο προσωπικό ασφαλείας να παρέμβει στην ελεύθερη και ειρηνική έκφραση πολιτικής γνώμης εκτός αυτού του Κοινοβουλίου, και με ποια εξουσία έγινε αυτό, σύμφωνα με τον Κανονισμό ή κάποια άλλη σχετική εξουσία.

Δεύτερον, γιατί χρησιμοποιήθηκε βία εναντίον γυναικών και, τρίτον, τι μέτρα θα λάβει ο Πρόεδρος για να αποδοθούν ευθύνες; Αυτό αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης καταγγελίας μου στον Πρόεδρο, κ. Borrell Fontelles, με την οποία ζητούσα να διερευνηθεί το ζήτημα.

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. Όπως είπα και στους προηγούμενους ομιλητές, θα λάβετε την απάντησή σας εν ευθέτω χρόνω.

 
  
MPphoto
 
 

  Knapman (IND/DEM).(EN) Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ κοιτάξτε το άρθρο 166 του Κανονισμού και πείτε μου εάν εφαρμόσατε αυτό το άρθρο σε απάντηση των ενστάσεων επί της διαδικασίας, κατόπιν της απόφασής σας να βάλετε το προσωπικό σας να επιτεθεί σε υπαλλήλους μας, προκαλώντας τους σωματικές βλάβες. Ο Κανονισμός ορίζει ρητώς ότι «Κάθε βουλευτής μπορεί να λάβει τον λόγο για να επιστήσει την προσοχή του Προέδρου σε παράβαση του Κανονισμού». Αυτό κάναμε. «Κάθε παρέμβαση επί της εφαρμογής του Κανονισμού έχει προτεραιότητα έναντι όλων των άλλων παρεμβάσεων». Αυτό κάναμε – τουλάχιστον, για μια φορά, κάνατε κάτι σωστά!

Η παράγραφος 4 ορίζει «Ο Πρόεδρος αποφασίζει αμέσως επί των παρατηρήσεων επί της εφαρμογής του Κανονισμού». Ζητάμε από εσάς –αν και γνωρίζω ότι δεν είστε τόσο σημαντικός στην ιεραρχία– να πάρετε μια απόφαση για αυτές τις πολύ σημαντικές ενστάσεις επί της διαδικασίας· ίσως τις πιο σημαντικές ενστάσεις επί της διαδικασίας που θα αντιμετωπίσετε ποτέ στη ζωή σας!

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. Λυπάμαι, αλλά είχατε ήδη τον λόγο. Μιλήσατε τώρα για δεύτερη φορά.

«Καμία απάντηση!» από τον κ. Knapman

Ίσως δεν την βρίσκετε ικανοποιητική, αλλά αυτή ήταν η απάντησή μου.

 
  
MPphoto
 
 

  Clark (IND/DEM).(EN) Κύριε Πρόεδρε, το άρθρο 166 του Κανονισμού δηλώνει σαφώς ότι υποχρεούστε να μας δώσετε μια απάντηση σε καταγγελίες όπως αυτές που έχουν ήδη διατυπωθεί από τους συναδέλφους μου κκ. Batten και Knapman, σχετικά με τη χρήση βίας εναντίον των μελών του προσωπικού μας από τα μέλη του προσωπικού σας. Τι μέτρα λάβατε ή πρόκειται να λάβετε προκειμένου να λογοδοτήσουν όσοι έκαναν χρήση βίας προφανώς εξ ονόματός σας; Θα θέλαμε να μάθουμε τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε ή έχετε ήδη λάβει –έτσι ορίζει το άρθρο 166 του Κανονισμού– και χρειαζόμαστε αυτή την απάντηση τώρα, όχι αύριο.

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. Όπως είπα, θα λάβετε απάντηση εν ευθέτω χρόνω, όχι αυτή τη στιγμή. Θεωρώ το όλο θέμα λήξαν. Δεν θα υπάρξουν άλλες ενστάσεις επί της διαδικασίας.

 
Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου - Πολιτική απορρήτου