Ευρετήριο 
 Προηγούμενο 
 Επόμενο 
 Πλήρες κείμενο 
Πληρη πρακτικα των συζητησεων
Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2005 - Στρασβούργο Έκδοση ΕΕ

9. Παροχή βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα θύματα του παλιρροϊκού κύματος στην Ασία (συνέχεια)
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. – Συνεχίζεται η συζήτηση των δηλώσεων του Συμβουλίου και της Επιτροπής σχετικά με τη βοήθεια προς τα θύματα του παλιρροϊκού κύματος στην Ασία.

 
  
MPphoto
 
 

  Czarnecki, Ryszard (NI).(PL)… πρακτικές στο παρόν Σώμα εάν οι εκπρόσωποι όλων των Ομάδων –ακόμη και της πιο μικρής Ομάδας, αυτής των Μη Εγγεγραμμένων βουλευτών– δεν λαμβάνουν τον λόγο πριν από μια ψηφοφορία. Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, οι πολίτες των κρατών μελών της ΕΕ δεν θέλουν να χρησιμοποιούμε την ξύλινη γλώσσα της πολιτικής, αλλά να είμαστε ειλικρινείς. Πρέπει επιτέλους να ακουστεί η απλή αλήθεια σχετικά με τα πολιτικά συμφραζόμενα αυτής της καταστροφής.

Στη σκιά της φοβερής τραγωδίας που προκάλεσε το παλιρροϊκό κύμα παίζεται ένα παιχνίδι τοπικών πολιτικών συμφερόντων. Γίνεται προσπάθεια αναζωογόνησης του καταρρακωμένου κύρους του ΟΗΕ χάρη στα μέτρα αρωγής που λαμβάνει για την Ασία. Οι ΗΠΑ και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να βελτιώσουν την εικόνα τους σε αυτό το τμήμα της Ασίας και να επεκτείνουν την επιρροή τους στην ασιατική ήπειρο μέσω της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας. Τα θύματα της καταστροφής λαμβάνουν παρεμπιπτόντως κάποια βοήθεια, αλλά είναι απολύτως σαφές ότι αντλούνται τεράστια οφέλη από την όλη υπόθεση.

Θέλω να πιστεύω ότι τα γενναιόδωρα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα χρησιμοποιηθούν μόνο για σκοπούς αρωγής, και ότι δεν θα εκμεταλλευτούμε, ως ΕΕ, την ανθρώπινη δυστυχία για να προαγάγουμε τα δικά μας στενά συμφέροντα μετά από μια τέτοια φοβερή τραγωδία. Η αρωγή που προσφέρουμε πρέπει να είναι ταχεία και να στηρίζεται στην αλληλεγγύη, και να μην συναντά προσκόμματα γραφειοκρατικού χαρακτήρα.

 
  
MPphoto
 
 

  Nassauer (PPE-DE).(DE) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, θα ήθελα καταρχάς να συμφωνήσω με όλες τις εκφράσεις συμπάθειας σχετικά με την καταστροφή στη Νότια Ασία και να περιοριστώ κατά τα άλλα σε λίγες και μάλλον νηφάλιες παρατηρήσεις.

Η καλή θέληση που αποδεικνύεται από τις δωρεές των ανθρώπων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε ολόκληρο τον κόσμο είναι πραγματικά συγκλονιστική. Επίσης, είναι πολύ εντυπωσιακή η ολοφάνερη συγκίνηση ολόκληρου του παγκοσμιοποιημένου κόσμου για το φοβερό αυτό γεγονός.

Όμως στη Γερμανία υπάρχει μια παροιμία που λέει ότι η καλή προαίρεση δεν έχει πάντα καλά αποτελέσματα. Πρέπει να μάθουμε πώς να βοηθάμε. Ο σημερινός τίτλος μιας μεγάλης γερμανικής εφημερίδας είναι: «Το χάος των πολλών δυνάμεων αρωγής δυσκολεύει το έργο στην Ινδονησία». Αλλά και ο τρόπος με τον οποίο εμφανίστηκε εκεί η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα οδηγήσει οπωσδήποτε σε μεγάλο ενθουσιασμό σχετικά με την επιτυχία του έργου της. Επιτρέψτε μου να επαναλάβω εδώ άλλη μια φράση, συγκεκριμένα: «Αν οι απανταχού παρούσες στρατιές των Αμερικανών και των Αυστραλών δεν εκτελούσαν τακτικά δρομολόγια μεταφοράς φορτίου, η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη». Εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα. Είναι ολοφάνερο πως αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι μόνο καλή θέληση και προθυμία να διαθέσουμε πολλά χρήματα, αλλά και μια οργάνωση που θα φέρει αυτά τα χρήματα όπως πρέπει στους ανθρώπους που τα χρειάζονται.

Γι’ αυτό θα ήθελα να υποστηρίξω αυτό που ειπώθηκε ήδη σήμερα το πρωί: Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται πρωτίστως μια δύναμη διαχείρισης κρίσεων, κάτι δηλαδή που θα διαθέτει δυνατότητες μεταφοράς, ηγετικά στελέχη και επικοινωνιακούς πόρους, καθώς και μονάδες υγειονομικής περίθαλψης και τροφοδοσίας. Αυτό είναι απαραίτητο αν θέλουμε να προσφέρουμε πραγματικά πρακτική και πολύ γρήγορη βοήθεια. Όσο η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν διαθέτει δικό της στρατό που θα εκτελεί τέτοια καθήκοντα, τότε, παρ’ όλη την καλή μας θέληση, χρειαζόμαστε πρακτικούς τρόπους για να υλοποιήσουμε αυτή τη βοήθεια και η ιδέα ενός σώματος διαχείρισης κρίσεων είναι η σωστή. Σε αυτό θα πρέπει να επικεντρωθεί η ΕΕ.

 
  
MPphoto
 
 

  Gill (PSE).(EN) Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα πρώτα να ζητήσω συγγνώμη για τη συμπεριφορά κάποιων συμπατριωτών μου. Με έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση η εν λόγω συμπεριφορά τους και το ότι διακόπτουν μια πολύ σοβαρή συζήτηση για τόσο τραγικά θέματα.

Εάν μας επιτρέπεται να συνεχίσουμε – η 26η Δεκεμβρίου 2004 δεν ήταν η ίδια πέρυσι, ούτε θα είναι ποτέ ξανά. Η δυσπιστία μετατράπηκε σε ακατανοησία, σε πόνο, σε συμπόνια· μια πληθώρα συναισθημάτων καθώς παρακολουθούσαμε την τραγωδία του παλιρροϊκού κύματος να εκτυλίσσεται. Τα κύματα και οι σεισμοί ήταν ένα συγκλονιστικό παράδειγμα του πόσο κοινή είναι η μοίρα όλων μας σε ένα παγκόσμιο θέατρο περιβαλλοντικών και φυσικών κινδύνων.

Ως πρόεδρος της αντιπροσωπείας για τη Νότια Ασία, θα ήθελα να υποβάλω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια σε όσους επλήγησαν από αυτή την τραγωδία. Συγκινήθηκα πολύ από την ολόψυχη παγκόσμια ανταπόκριση σε αυτή την άνευ προηγουμένου καταστροφή. Μπροστά στο παλιρροϊκό κύμα, οι ευρωπαίοι πολίτες ήταν μεταξύ των πλέον γενναιόδωρων.

Την περασμένη εβδομάδα, επισκέφτηκα το Chennai στη Νότια Ινδία για να διαπιστώσω ιδίοις όμμασι το έργο ανθρωπιστικής βοήθειας που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συναντήθηκα με αξιωματούχους του ΠΑΗΕ, της UNICEF και ΜΚΟ. Η άμεση ανταπόκριση της ΕΕ μέσα σε 24 ώρες επαινέθηκε θερμά, καθώς και η ανιδιοτελής απόφαση της Ινδίας η οποία ζήτησε να αποσταλεί η βοήθεια στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, όπως η Σρι Λάνκα και η Ινδονησία. Ως εκ τούτου, ελπίζω ότι οι φήμες σύμφωνα με τις οποίες η τρέχουσα χρηματοδότηση προς την Ινδία θα διοχετευτεί σε άλλες περιοχές δεν είναι αληθείς. Έχοντας δει με τα ίδια μου τα μάτια τις ανάγκες στην Ινδία, ελπίζω ότι δεν θα αγνοηθούν βραχυπρόθεσμα. Θα ζητούσα από την Επιτροπή να μην αναδιατάξει ή αναπρογραμματίσει κονδύλια από οποιαδήποτε υπάρχοντα προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή. Θα ήταν εγκληματικό να πάρει από τους φτωχότερους του κόσμου για να χρηματοδοτήσει αυτή την τραγωδία. Χαιρετίζω την υπόσχεση της Επιτροπής για επιπλέον 350 εκατομμύρια, αλλά δεν πείσθηκα από την εξήγηση του Προέδρου Barroso σήμερα το πρωί, επειδή επί χρόνια τα κονδύλια ανθρωπιστικής βοήθειας για την Ασία φθίνουν, από 70% το 1990 σε 38% το 2000. Ως εκ τούτου, είναι απαράδεκτο να διοχετεύσουμε χρήματα από προγράμματα για την εξάλειψη της φτώχειας· θα πρέπει να προσθέσουμε περισσότερα χρήματα.

Χρειάζεται να προσεγγίσουμε αυτή την τραγωδία διαφορετικά από οποιαδήποτε άλλη και να διερευνήσουμε τη χρήση νέων ειδικευμένων ομάδων σε αυτές τις χώρες. Δεν χρειάζονται μόνο χρήματα: χρειάζεται επίσης να προσφέρουμε τεχνική εμπειρογνωμοσύνη. Θα ήθελα να ζητήσω από την Επιτροπή να εξετάσει διαρκείς αλλαγές.

 
  
MPphoto
 
 

  Bonino (ALDE).(IT) Κύριε Πρόεδρε, ενόψει των μέσων που διαθέτει επί του παρόντος η Επιτροπή, θεωρώ ότι αντέδρασε ικανοποιητικά. Υπάρχει ωστόσο ένα θέμα που αφορά την κατάσταση στη Νοτιοανατολική Ασία και το οποίο διαπιστώνω πως αποσιωπάται, στις δημόσιες τουλάχιστον τοποθετήσεις όλων των πολιτικών. Αναφέρομαι στην πολιτική αναταραχή που επικρατεί σε πολλές από αυτές τις χώρες: από τη Σρι Λάνκα ώς τη Νότιο Ταϊλάνδη και την Ινδονησία, ιδίως στην περιοχή Banda Aceh. Πρόκειται για επεμβάσεις σε περιοχές όπου υπάρχουν και δρουν από πολλού ένοπλα αυτονομιστικά κινήματα. Περιοχές όπου διεξάγονται βίαιες συγκρούσεις και υπάρχουν μάλιστα διεισδύσεις ισλαμιστών που συνδέονται με την Αλ Κάιντα ή την οργάνωση Al-Gama’a al-Islamiyya.

Τα στοιχεία αυτά καθιστούν ιδιαίτερα προβληματική την όλη προσπάθεια της ανασυγκρότησης, αλλά ωστόσο οι αναφορές σε αυτά είναι ελάχιστες, στις δημόσιες τουλάχιστον τοποθετήσεις. Είμαι πεπεισμένη ότι μια πραγματική και αποτελεσματική ανασυγκρότηση είναι αδύνατη χωρίς την επίλυση των πολιτικών προβλημάτων: πρέπει να ξεκινήσει μια πραγματική πολιτική ανασυγκρότηση όλης της περιοχής για να αποκατασταθούν οι ειρηνευτικές διαδικασίες που σήμερα έχουν διακοπεί, αλλά και για να ενισχυθούν οι θεσμοί και το κράτος δικαίου, χωρίς τα οποία υπάρχει κίνδυνος να υπερισχύσουν τα στοιχεία αστάθειας. Μας δίδεται μια μεγάλη ευκαιρία. Εάν την εκμεταλλευθούμε σωστά, όλο το πρόγραμμα ανασυγκρότησης θα δράσει ως ένας μεγάλος μοχλός για την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαδικασιών, ενώ, σε αντίθετη περίπτωση, η κακή διαχείριση μπορεί να προκαλέσει έκρηξη των εντάσεων που είναι ήδη πολύ ισχυρές.

Από αυτή την άποψη, πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της πολιτικής της παρουσίας στη φάση της ανασυγκρότησης, καθώς προς το παρόν δεν έγινε και ούτε πρόκειται να γίνει ορατή. Θεωρώ για παράδειγμα απαράδεκτο το γεγονός ότι η πρώτη συνάντηση της κυβέρνησης της Τζακάρτα με τους αντάρτες του κινήματος για την απελευθέρωση του Ασέχ (Gam) διεξήχθη με την παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Σουηδίας, της Ιαπωνίας, της Σιγκαπούρης και της Λιβύης, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση σαφώς απουσίαζε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Αυτά είναι τα θέματα τα οποία, εάν παραβλεφθούν, δεν θα σας επιτρέψουν να διαχειριστείτε σωστά τη διαδικασία ανασυγκρότησης που θα είναι μακρόχρονη και δύσκολη, αλλά εν δυνάμει πολύ θετική.

 
  
MPphoto
 
 

  Schlyter (Verts/ALE).(SV) Κύριε Πρόεδρε, όταν έφτασε το παλιρροϊκό κύμα, επλήγησαν εξίσου πλούσιοι και φτωχοί. Όλοι προσπάθησαν να σώσουν τις ζωές τους, και τα παιδιά δέχθηκαν το ισχυρότερο πλήγμα. Χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον εφιάλτη του να μην είναι σε θέση να προστατεύσουν τα παιδιά τους. Τώρα έχουμε όλοι ευθύνη να τους προσφέρουμε τη στήριξή μας και να πληροφορηθούμε τις ανάγκες τους.

Σας καλώ να διαβιβάσετε τις θερμές μας ευχαριστίες στον λαό της Ταϊλάνδης και των υπολοίπων χωρών οι οποίες εκπλήρωσαν τα κοινά μας ιδεώδη της συμπόνιας, του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης. Με ανιδιοτέλεια και χωρίς διακρίσεις, βοήθησαν όλα τα θύματα, ανεξαρτήτως της κουλτούρας, της θρησκείας ή του χρώματος του δέρματός τους. Ειδικότερα, πολλοί από τους συμπατριώτες μου δέχθηκαν σημαντική βοήθεια, γεγονός που καταδεικνύει ότι αυτές οι έννοιες είναι παγκόσμιες και όχι αποκλειστικά χριστιανικές ή ευρωπαϊκές.

Μπορούμε να αρχίσουμε να εφαρμόζουμε στην πράξη τα ίδια ιδεώδη προσφέροντας σημαντική βοήθεια στις πληγείσες χώρες, θεσπίζοντας μέτρα θεμιτού εμπορίου, καταπολεμώντας τη φτώχεια και την πείνα και προσφέροντας τη δυνατότητα στις υπηρεσίες αρωγής μας να βοηθούν η μια την άλλη πιο αποτελεσματικά.

 
  
MPphoto
 
 

  Παπαδημούλης (GUE/NGL). – Κύριε Πρόεδρε, η εντυπωσιακή κινητοποίηση της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής κοινής γνώμης ωθεί τις κυβερνήσεις αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση να ενεργήσουν πιο αποτελεσματικά ενισχύοντας τη διεθνή συνεργασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Τέσσερα σημεία θα ήθελα να αναφέρω: Το πρώτο και σημαντικότερο αυτή τη στιγμή είναι να διασφαλισθεί ότι οι υποσχέσεις θα τηρηθούν και δεν θα μείνουν στα λόγια όπως σε άλλες περιπτώσεις, ότι η βοήθεια, δηλαδή, θα φθάσει γρήγορα και αποτελεσματικά στους πολίτες που την έχουν ανάγκη, χωρίς να σπαταληθεί ή να κλαπεί από διεφθαρμένους ενδιάμεσους κρίκους, και εδώ είναι κρίσιμος ο ρόλος του ΟΗΕ.

Δεύτερον, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ζητήσει από τις πιστώτριες χώρες τη διαγραφή του χρέους των χωρών που χτυπήθηκαν και όχι απλώς την αναστολή πληρωμής κάποιων δόσεων. Η ανακοίνωση των 7 πλουσιότερων χωρών για απλή αναστολή πληρωμής χάριν των χωρών που χτυπήθηκαν, μοιάζει υποκριτική, αν αναλογιστούμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν τη διαγραφή του χρέους του Ιράκ, μιας χώρας που ελέγχουν στρατιωτικά.

Τρίτον, προτείνω στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να υποστηρίξει την πρόταση που διατυπώθηκε ήδη από το Σεπτέμβριο του 2004 στα Ηνωμένα Έθνη και που την υποστηρίζουν ήδη περίπου 100 χώρες για ένα παγκόσμιο φόρο στην κίνηση κεφαλαίων, στις πωλήσεις όπλων ή στην κατανάλωση μη ανανεώσιμης ενέργειας, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν έκτακτες ανάγκες από φυσικές καταστροφές.

Τέταρτον, χρειάζεται εμείς να ενισχύσουμε πιο γενναιόδωρα το ευρωπαϊκό πρόγραμμα πολιτικής προστασίας σε μέσα και μηχανισμούς. Η σχετική έκθεση που εισηγήθηκα πριν από ένα μήνα και ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία πρέπει να ενισχυθεί πιο γενναιόδωρα τα επόμενα χρόνια.

 
  
MPphoto
 
 

  Borghezio (IND/DEM).(IT) Κύριε Πρόεδρε, πόσες ημέρες πέρασαν πριν φτάσει κάποια βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις χώρες που επλήγησαν από το παλιρροϊκό κύμα, μολονότι ήταν γνωστό από τις πρώτες κιόλας ώρες της καταστροφής ότι είχε πλήξει χιλιάδες τουρίστες ευρωπαϊκής καταγωγής; Πιθανώς οι υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απουσίαζαν όλοι σε διακοπές, αλλά στις χώρες αυτές, για παράδειγμα στην Ταϊλάνδη, δεν εμφανίσθηκε για πολλές ημέρες κανένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η απουσία αυτή επέτρεψε τις ταφές σε ομαδικούς τάφους, καθιστώντας δύσκολη και ίσως αδύνατη την αναγνώριση των σορών ευρωπαίων αγνοουμένων.

Δεν μας δίνετε καμία πληροφορία επί του θέματος, αλλά θα ήθελα να μάθω ποιοι απεστάλησαν πού και με πόση καθυστέρηση, γιατί, επαναλαμβάνω, σε πολλές από τις χώρες αυτές δεν υπήρξε καμία παρουσία. Έως το τέλος του έτους δεν είχε εμφανιστεί ακόμη κανένας ευρωπαίος αξιωματούχος.

Θα ήθελα επίσης να καταχωρηθεί στα πρακτικά μια διαμαρτυρία για την απόλυτη αδιαφορία πολλών αραβικών κρατών για τους λαούς αυτούς, μεγάλο μέρος των οποίων είναι μουσουλμάνοι. Κινήθηκε η Ευρώπη και η Δύση, αλλά τα εξαιρετικά εύπορα αυτά κράτη και τα πάμπλουτα μουσουλμανικά καθεστώτα και χώρες έλαμψαν με τη φειδώ τους.

 
  
MPphoto
 
 

  Ryan (UEN). (EN) Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα πρώτον να εκφράσω και εγώ τη συμπάθειά μου προς τους ανθρώπους της Νοτιοανατολικής Ασίας που επλήγησαν τόσο σοβαρά από αυτή τη φοβερή τραγωδία. Βλέπουμε ακόμη εικόνες και βίντεο από ό,τι συνέβη και εξακολουθεί να είναι δύσκολο να κατανοήσουμε τη μαζική κλίμακα καταστροφής και απώλειας ανθρώπινων ζωών.

Η αντίδραση των πολιτών της Ευρώπης και άλλων μερών του κόσμου υπήρξε εξαιρετική: ο κόσμος έδειξε πράγματι την ανθρωπιά του στους πληγέντες. Το ποσό των χρημάτων που δόθηκε από ιδιώτες ήταν εκπληκτικό. Η ανταπόκριση των κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο ήταν επίσης πολύ καλή.

Αναφέρθηκε ένας αριθμός πραγμάτων. Ένα από αυτά είναι ότι είναι πολύ σημαντικό να γίνει χρήση των στρατιωτικών και μη στρατιωτικών πόρων όσο το δυνατόν συντομότερα –όπως έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες– σε αυτή την καταστροφή. Σπεύδουν πάντα πρώτες για να αντιμετωπίσουν αυτά τα φοβερά προβλήματα. Θα ήθελα επίσης να πω, όπως έκαναν άλλοι ομιλητές, ότι, μετά τη συνεδρίαση τη Δευτέρα το βράδυ, δεν με έπεισε απόλυτα η θέση του Προέδρου Barroso για τους πόρους. Οι πόροι δεν θα έπρεπε να προέρχονται από υπάρχοντα κονδύλια και υποσχεθέντα χρήματα· πρέπει να υπάρξουν νέοι πόροι. Πρέπει να δείξουμε στους ανθρώπους ότι το εννοούμε και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτό που συνέβη σε περιοχές όπως το Ιράν και το Αφγανιστάν δεν θα ξανασυμβεί όσον αφορά το πώς…

(Ο Πρόεδρος διακόπτει τον ομιλητή)

 
  
MPphoto
 
 

  Bowis (PPE-DE).(EN) Κύριε Πρόεδρε, σείστηκε η γη, χτύπησε η τραγωδία και ο κόσμος μας άλλαξε. Οι φοβερές εικόνες της πανίσχυρης θάλασσας να καταβροχθίζει την ξηρά και να τσακίζει ανθρώπους, σπίτια, μνημεία ήταν τρομακτικές και τρομερές. Ο κόσμος συγκλονίστηκε από τη μοίρα των ανθρώπινων υπάρξεων, το μαρτύριο των επιζώντων και το δράμα των ορφανών. Στην Ευρώπη θρηνούμε χιλιάδες δικούς μας πολίτες, αλλά με θαυμασμό και ευγνωμοσύνη προς τους ντόπιους, οι οποίοι, παρ’ όλο τον δικό τους πόνο και απώλειες, βρήκαν το κουράγιο και τη συμπόνια να νοιαστούν για τους ταραγμένους και φοβισμένους ξένους τουρίστες.

Σείστηκε η γη και η κοινή γνώμη συγκλονίστηκε. Οι πρώτοι που ενήργησαν δεν ήταν οι κυβερνήσεις, αλλά οι άνθρωποι. Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο άνοιξαν την καρδιά τους και άνοιξαν τα πορτοφόλια τους, φιλοτιμώντας τις κυβερνήσεις τους να παραβγούν στα χρήματα που πρόσφεραν οι λαοί τους. Τώρα απαιτούμε πραγματική, διαρκή και αποτελεσματική δράση. Η ανθρωπιστική βοήθεια και η βοήθεια για την ανασυγκρότηση πρέπει να δοθούν και να χρησιμοποιηθούν με διαφάνεια και λογοδοσία, και τα συστήματα χρέους να μεταρρυθμιστούν.

Οι δράσεις μας πρέπει να βοηθήσουν να έρθει η ειρήνη, να στηριχθούν η χρηστή διακυβέρνηση και τα ανθρώπινα δικαιώματα, να επιτευχθεί η συμμετοχή των ντόπιων και να καταπολεμηθεί η φτώχεια. Πρέπει να τηρηθούν οι υποσχέσεις και πρέπει να αναπτύξουμε τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης τα οποία, όπως τώρα γνωρίζουμε, είναι ήδη διαθέσιμα με τη μορφή συστημάτων υπόγειων δοκιμών που βρίσκονται στη Βιέννη.

Πάνω από όλα, η Ευρώπη πρέπει τώρα να ανταποκριθεί στη νέα διάθεση της κοινής γνώμης η οποία απαιτεί να επουλωθούν οι διαχωριστικές γραμμές του κόσμου μας μέσω μιας αποφασιστικής καταπολέμησης της φτώχειας και των ασθενειών και της άρσης των φραγμών που εμπόδιζαν τις φτωχότερες χώρες να συναλλάσσονται στις αγορές μας. Οι άνθρωποι του κόσμου μας δεν έχουν αισθανθεί ποτέ πιο κοντά. Σίγουρα οι κυβερνήσεις μας –Βορρά και Νότου– και η Ευρωπαϊκή μας Ένωση μπορούν να εργαστούν σε αυτή τη βάση.

 
  
MPphoto
 
 

  Martínez Martínez (PSE).(ES) Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να εκφράσω τη φρίκη μας, τα συλλυπητήριά μας, την αλληλεγγύη μας και τη δέσμευσή μας να συμβάλουμε προκειμένου να απαλύνουμε τις συνέπειες αυτής της καταστροφής.

Οι προτάσεις της Σοσιαλιστικής Ομάδας εμφανίζονται στο κοινό ψήφισμα, το οποίο θα ψηφίσουμε με πεποίθηση και το οποίο μπορεί να συνοψιστεί σε επτά σημεία.

Πρώτον, θετική αξιολόγηση των ενδεδειγμένων δράσεων του Συμβουλίου και της Επιτροπής, που αντέδρασαν αμέσως στην καταστροφή και δέσμευσαν τους αναγκαίους πόρους και ενημέρωσαν το Κοινοβούλιο – μολονότι διαπιστώνεται ότι υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης και επικοινωνίας με την κοινωνία, γεγονός που μπορεί να οδήγησε ορισμένους βουλευτές να συμπεράνουν ότι δεν υπάρχει κανείς επιτόπου, όταν στην πραγματικότητα έχει αναληφθεί αξιοθαύμαστη δράση.

Δεύτερον, οι πόροι που έχουμε υποσχεθεί πρέπει να δοθούν αμέσως και, εν πάση περιπτώσει, σύμφωνα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Τρίτον, όλοι οι πόροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να είναι νέα χρήματα, και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφαιρεθούν από άλλα προγράμματα· τα επιχειρήματα του Προέδρου Barroso δεν ήταν πειστικά ως προς αυτό.

Τέταρτον, δέσμευση να συνοδευτούν οι δράσεις έκτακτης ανάγκης από τις απαραίτητες δράσεις ανασυγκρότησης, σε συμφωνία με τους κύριους πρωταγωνιστές – τις χώρες που έχουν πληγεί.

Πέμπτον, δέσμευση να εφαρμοστεί ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης ικανό να αποτρέψει παρόμοιες καταστροφές.

Έκτον, δέσμευση να τεθεί επίσης σε εφαρμογή ένας μηχανισμός αντίδρασης σε καταστροφές που θα έχει μόνιμο και επαγγελματικό χαρακτήρα και θα είναι σε θέση να παρέμβει σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η πρόληψη. Και υπάρχει ένα σημαντικό σημείο αναφοράς στο Σύνταγμα με τη μορφή της δημιουργίας ενός σώματος εθελοντών ανθρωπιστικής βοήθειας.

Έβδομον, αυτές οι ενέργειες δεν πρέπει να είναι όλες το αποτέλεσμα αυθόρμητων δράσεων, συνασπισμών μεταξύ αυθαίρετων ομάδων χωρών, αλλά πρέπει να είναι το αποτέλεσμα κινητοποίησης στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, και με την ενεργό και ορατή συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, κύριε Πρόεδρε, πρέπει να σταθεί στο ύψος αυτής της καταστροφής και στο ύψος της κινητοποίησης που δείχνουν οι κοινωνίες μας.

 
  
MPphoto
 
 

  Romeva i Rueda (Verts/ALE).(ES) Κύριε Πρόεδρε, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο μεγάλος αριθμός των νεκρών εξαιτίας αυτής της καταστροφής αντικατοπτρίζει ουσιαστικά το πόσο ευάλωτοι είναι οι λαοί της περιοχής. Επομένως, πιστεύω ότι έχουμε μια ευθύνη, που είναι ταυτόχρονα και μια ευκαιρία. Μιλάω για τη σοβαρή αντιμετώπιση του θέματος του χρέους των χωρών που επλήγησαν.

Επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό το χρέος συνήφθη από διεφθαρμένες και δικτατορικές κυβερνήσεις, όπως η Ινδονησία του Σουχάρτο, στις οποίες δόθηκαν χρήματα κατά ανενδοίαστο τρόπο, οδηγώντας σε αυτό που είναι γνωστό σήμερα ως το χρέος του μίσους. Ορισμένοι χορηγοί, επομένως, φέρουν ευθύνη, η οποία θα πρέπει πρώτα να ερευνηθεί και στη συνέχεια να αναληφθεί.

Υπάρχει μια διπλή ευκαιρία εδώ: ενώ, αφενός, είναι εξαιρετικά επείγον να ακυρώσουμε αυτό το χρέος αμέσως –όχι ως πράξη οίκτου, αλλά ως αναγνώριση του γεγονότος ότι οι άνθρωποι που έχουν υποφέρει ήδη εξαιτίας ανεύθυνων καθεστώτων δεν θα πρέπει να χρειαστεί να υποφέρουν ξανά ξεπληρώνοντας τα χρέη τους– αφετέρου, η διεθνής βοήθεια πρέπει να βασίζεται κυρίως σε συνεισφορές και όχι σε νέα δάνεια που αυξάνουν το βάρος αυτού του χρέους ακόμη περισσότερο.

 
  
MPphoto
 
 

  Svensson (GUE/NGL).(SV) Κύριε Πρόεδρε, η τραγωδία που έπληξε την Ασία είναι ακόμη αδιανόητη για πολλούς από εμάς. Βρισκόμαστε όλοι σε πένθος, ανεξαρτήτως εθνικότητας, και η συμπάθειά μας προέρχεται από αυτό το αίσθημα αλληλεγγύης. Σας καλώ να χρησιμοποιήσουμε αυτό το αίσθημα αλληλεγγύης για να επιλέξουμε καλύτερα τις προτεραιότητές μας για το μέλλον.

Οι ερευνητές για θέματα περιβάλλοντος ισχυρίζονται ότι η καταστροφή μπορούσε να έχει αποφευχθεί, τουλάχιστον εν μέρει –με πολύ λιγότερα θύματα και υλικές καταστροφές– εάν οι κοραλλιογενείς ύφαλοι και τα δάση μαγκροβίων δεν είχαν καταστραφεί. Εάν βασική προτεραιότητα ήταν η ανθρώπινη ασφάλεια, αντί της στρατιωτικής ασφάλειας, πιθανότατα δεν θα βρισκόμασταν σήμερα στη θέση να διαπιστώνουμε το μέγεθος της καταστροφής και τον αριθμό των θανάτων που βλέπουμε τώρα. Εάν οι κυβερνήσεις είχαν προχωρήσει σε κάποιου είδους αντικειμενική ανάλυση των απειλών όχι μόνο για τις χώρες τους αλλά και για τον πλανήτη και το σύνολο της ανθρωπότητας και είχαν προετοιμαστεί καταλλήλως, τότε θα είχαν αναπτυχθεί συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και οι δραστηριότητες επείγουσας αρωγής θα είχαν σχεδιαστεί πολύ καλύτερα.

Μεγάλες και πλούσιες δυνάμεις προετοιμάζονται προκειμένου να είναι έτοιμες να εξαπολύσουν πολέμους, περιλαμβανομένων και πυρηνικών πολέμων, σε ελάχιστα λεπτά. Ωστόσο, δεν υπάρχει σύστημα προειδοποίησης για τους φτωχούς της Ασίας. Εν τω μεταξύ, ο κόσμος δαπανά μυθώδη ποσά για τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας –ένα μικρό πρόβλημα ως προς το κόστος σε ανθρώπινες ζωές– και για έναν πόλεμο ο οποίος, όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, παράγει απλώς περισσότερη τρομοκρατία. Γιατί δεν μεριμνούμε περισσότερο για τα προβλήματα της φτώχειας και της οικολογικής ασφάλειας; Πρέπει κάποτε να διδαχθούμε από τα σφάλματά μας.

 
  
MPphoto
 
 

  Lundgren (IND/DEM).(SV) Κύριε Πρόεδρε, η καταστροφή από το παλιρροϊκό κύμα στον Ινδικό Ωκεανό αποτελεί για πολλούς λόγους σημείο καμπής στην ιστορία του σύγχρονου κόσμου. Για πρώτη φορά, υπήρξε ένα γνήσιο κύμα συμπάθειας σε ανθρώπους από ολόκληρο σχεδόν τον κόσμο, και όχι μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή που επλήγη.

Οι κυνικοί ισχυρίζονται ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στην περιοχή γύρω από τον Ινδικό Ωκεανό υπήρχαν πολλοί τουρίστες από πλούσιες χώρες τους οποίους επίσης έπληξε η καταστροφή. Αυτό είναι αλήθεια, αλλά δεν πρέπει να λησμονούμε ότι αυτό καταδεικνύει συγχρόνως ότι ο τουρισμός, όπως και το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών, στην πραγματικότητα φέρνει πιο κοντά ανθρώπους από ολόκληρο τον κόσμο και μας κάνει να συνειδητοποιούμε την κοινή μας μοίρα.

Ωστόσο, αισθάνομαι αμηχανία για το γεγονός ότι, στην προκειμένη περίπτωση, η ΕΕ φαίνεται να ενδιαφέρεται κυρίως για την προαγωγή των δικών της θέσεων έναντι αυτής της τραγωδίας η οποία, εάν την εξετάσουμε πιο προσεκτικά, αποκαλύπτει ότι εκείνο που χρειάζεται είναι η εγκατάσταση συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και όχι η ΕΕ. Πρόκειται για ένα θέμα παγκόσμιας σημασίας, το οποίο πρέπει να χειριστεί κατά κύριο λόγο ο ΟΗΕ. Τα χρήματα δεν πρέπει να διοχετευθούν μέσω της ΕΕ· πρέπει να προέρχονται απευθείας από τις επιμέρους χώρες και λαούς. Το ζήτημα είναι ο συντονισμός της αρωγής σε επιχειρησιακό επίπεδο, και αυτός είναι ο κεντρικός ρόλος του ΟΗΕ.

Τι καλείται να πράξει η ΕΕ; Να παρέμβει εγκαίρως για την απομάκρυνση των πολιτών της ΕΕ. Στην προκειμένη περίπτωση το πρόβλημα δεν ήταν ότι η ΕΕ δεν διέθετε κάποια συγκεκριμένη πολιτική, αλλά το γεγονός ότι ορισμένες χώρες, όπως η Ιταλία, λειτούργησαν πολύ αποτελεσματικά σε αυτόν τον τομέα ενώ άλλες χώρες, όπως η δική μου, λειτούργησαν αναποτελεσματικά. Δεν πρέπει να προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε τέτοιες τραγωδίες για τους σκοπούς της ΕΕ, αλλά να εξετάσουμε πώς ακριβώς μπορεί να συμβάλει η ΕΕ σε μια τέτοια προσπάθεια, υποθέτω όσο αφορά τον συντονισμό των προξενικών υπηρεσιών.

 
  
MPphoto
 
 

  Vaidere (UEN). (LV) – Κυρίες και κύριοι, την περασμένη εβδομάδα είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με άτομα από τις χώρες τις οποίες έπληξε η καταστροφή και σήμερα θέλω να σας μεταφέρω τις ανησυχίες αυτών των ανθρώπων.

Πρώτον, ανησυχούν μήπως τα ποσά που έχουμε υποσχεθεί δεν θα διατεθούν στην πράξη. Δεύτερον, επιθυμούν να προχωρήσουν στην αποκατάσταση με δικές τους προσπάθειες των ζωών και των φυσικών πόρων που έχουν καταστραφεί. Τρίτον, πολλοί φοβούνται ότι η βοήθεια θα χαθεί στα γρανάζια της γραφειοκρατίας των δωρητών. Ως εκπρόσωπος ενός νέου κράτους μέλους, κατανοώ αυτούς τους φόβους, καθόσον η ενίσχυση που μας χορηγούνταν ενίοτε διοχετευόταν στις τσέπες των συμβούλων που έστελναν οι ίδιοι οι δωρητές.

Με ποιον τρόπο μπορούμε να διασκεδάσουμε αυτές τις ανησυχίες; Πρώτον, θέλω να τονίσω τη διαφορά μεταξύ της αρωγής που προσφέρεται στην Αφρική, για παράδειγμα, όπου πρέπει να επιλυθούν σοβαρά και μακροχρόνια διαρθρωτικά προβλήματα ενώ κάποιες φορές είναι δύσκολο να απορροφηθούν οι πόροι, και στην περιοχή που έπληξε αυτή η καταστροφή, όπου υπάρχει ανάγκη ταχείας και άμεσης βοήθειας, οι συνήθεις οικονομικές δραστηριότητες πρέπει να αποκατασταθούν και οι κάτοικοι των εν λόγω περιοχών γνωρίζουν πώς να εργαστούν και τι ακριβώς πρέπει να γίνει.

Συνεπώς, πρωτίστως, η αρωγή που θα προσφέρει η Ευρώπη δεν πρέπει να χαρακτηρίζεται από γραφειοκρατία και να προσφέρεται, μεταξύ άλλων, με τη μορφή μικρών δανείων τα οποία θα χορηγούνται, για παράδειγμα, απευθείας για την αποκατάσταση μικρών αλιευτικών εκμεταλλεύσεων, τουριστικών και άλλου είδους δραστηριοτήτων. Δεύτερον δεδομένου ότι ο ΟΗΕ επιτελεί κεντρικό ρόλο ως προς τον συντονισμό της βοήθειας, το Κοινοβούλιο πρέπει να ενημερωθεί για τις απόψεις του ΟΗΕ κατά την προσεχή σύνοδο, όσον αφορά τόσο την κατάσταση όσο και τη χρησιμοποίηση της παρεχόμενης βοήθειας.

 
  
MPphoto
 
 

  Mathieu (PPE-DE).(FR) Κύριε Πρόεδρε, ως αντιπρόεδρος της αντιπροσωπείας στον Σύνδεσμο των Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των θυμάτων στη νοτιανατολική Ασία, καθώς και στις οικογένειες των θυμάτων που προέρχονταν από ευρωπαϊκές χώρες.

Μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για το σημαντικό ποσό που η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζεται να διαθέσει στις χώρες της νοτιανατολικής Ασίας, ένα ποσό το οποίο αποφασίστηκε στη διάσκεψη δωρητών της Γενεύης. Εντούτοις, η κοινή συνεδρίαση την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες των επιτροπών ανάπτυξης, εξωτερικών υποθέσεων και προϋπολογισμών μας κάνει να φοβόμαστε ότι το ζήτημα περιορίζεται στη διάθεση πόρων οι οποίοι προορίζονται για χορήγηση αναπτυξιακής βοήθειας.

Παρότι έχει ληφθεί η απόφαση να χρησιμοποιηθούν 100 εκατομμύρια ευρώ από το αποθεματικό επείγουσας βοήθειας, επί του παρόντος δεν γνωρίζουμε ποιο ποσοστό θα αντιστοιχεί στην αναδιανομή πόρων και ποιο θα αντιστοιχεί στους πόρους που έχουν συγκεντρωθεί αυτή την περίοδο. Καθόσον είναι εμφανές ότι η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να αυξήσει το ποσό της βοήθειας που θα προσφέρει, πρέπει να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στη βέλτιστη δυνατή χρήση αυτής της βοήθειας, μεριμνώντας για τον συντονισμό των ευθυνών που έχει αναλάβει, όσον αφορά τα υγειονομικά και ιατρικά προγράμματα, την αποκατάσταση των υποδομών και την ανοικοδόμηση.

Είναι επίσης σημαντικό, αυτός ο συντονισμός των υγειονομικών προγραμμάτων που εφαρμόζονται στην περιοχή, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, να συνοδεύεται από περαιτέρω ενίσχυση, ιδίως στις χώρες οι οποίες σπαράσσονται από συγκρούσεις, καθώς και από τον συντονισμό των πολιτικών και στρατιωτικών πόρων, κυρίως στον τομέα της ανοικοδόμησης.

Σε αυτόν ακριβώς τον τομέα, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους που δημιουργούν οι φυσικές καταστροφές, οι οποίες δυστυχώς εκδηλώνονται με όλο και πιο μεγάλη συχνότητα, θα ήταν επιθυμητό να συνδυάσουμε σε κάποιο βαθμό τις δυνατότητες των ευρωπαϊκών κρατών στον τομέα της πολιτικής προστασίας, μια επιλογή η οποία θα είναι ανοικτή για όλα τα κράτη μέλη και θα αφορά κοινές ομάδες ταχείας αντίδρασης οι οποίες θα χαρακτηρίζονται από διαλειτουργικότητα.

Επιπλέον, εκτός της άμεσης βοήθειας και της ανάλυσης της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, είμαστε υποχρεωμένοι να εξετάσουμε προσεκτικά πώς μπορούμε να αποτρέψουμε μια παρόμοια καταστροφή. Η Ευρώπη θα μπορούσε να προτείνει, στη διάσκεψη του Κόμπε, τη χρήση πόρων από το παγκόσμιο περιβαλλοντικό ταμείο για την ανάπτυξη μονάδων πολιτικής ασφάλειας, ή και τη σύσταση ενός ταμείου εθελοντικών εισφορών για τη δημιουργία ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης, όπως αυτό που υφίσταται στον Ινδικό Ωκεανό.

Επιτρέψτε μου, εν κατακλείδι, να δηλώσω ότι θεωρώ ότι η διεθνής ώθηση που δημιούργησε αυτή η πρωτοφανής καταστροφή υποχρεώνει σήμερα τις αναπτυγμένες χώρες να μεριμνήσουν για την επανεξέταση του συνόλου των χρεών αυτών των χωρών.

 
  
MPphoto
 
 

  Van den Berg (PSE).(NL) Κύριε Πρόεδρε, η ευφροσύνη που αισθανόμουν το πρωί της Κυριακής, καθώς έτρωγα το πρωινό μου στις ινδικές ακτές, στη συνέχεια μετατράπηκε σε φρίκη όταν ξεκίνησα για το εσωτερικό και είδα τις εικόνες βίας και καταστροφής που είχε αφήσει στο πέρασμά του ο φονιάς της Κυριακής. Πολλές ημέρες αργότερα, αποδείχθηκε ότι είχαν χάσει τη ζωή τους 150 000 άνθρωποι και 2 εκατομμύρια είχαν μείνει άστεγοι.

Τα 475 εκατομμύρια ευρώ που προσφέρει η ΕΕ αποτελεί μείζονα συμβολή στις προσπάθειες της Ασίας και των χωρών της Αφρικής, αλλά, όπως δήλωσε ο κ. Deva και η κ. Mathieu, θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο να διατίθεται μέρος αυτών των χρημάτων μέσω ανακατανομής των πόρων για την Ασία και των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης (ΕΤΑ). Προσθέτω ότι το ίδιο ισχύει και για τις δεσμεύσεις για παροχή περίπου 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ από τα κράτη μέλη της ΕΕ. Η Επιτροπή και το Συμβούλιο πρέπει, συνεπώς, να μεριμνήσουν για τη δημιουργία περαιτέρω νέων ταμείων. Αυτό είναι κάτι που δημιουργεί δυσκολίες στο Κοινοβούλιο, και θα χρειαστεί να το ξανασυζητήσουμε στο μέλλον.

Είναι ζωτικής σημασίας να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο ο ΟΗΕ, και να γίνει σεβαστός ο ρόλος των τοπικών οργανώσεων και των προτεραιοτήτων των τοπικών κοινοτήτων. Σε συνεργασία με τους ομολόγους μας από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών, οι βουλευτές του παρόντος Σώματος πρέπει να δημιουργήσουμε ένα είδος παρατηρητηρίου για τα θύματα του παλιρροϊκού κύματος, για να παρακολουθούμε κατά πόσον οι δεσμεύσεις υλοποιούνται στην πράξη και να διασφαλίσουμε την ταχεία θέσπιση μεταβατικών κανονισμών.

Ποιες είναι οι ενέργειες στις οποίες προβαίνει η ΕΕ για την ευέλικτη ανοικοδόμηση προκειμένου να προληφθεί η επανάληψη της κατάστασης που δημιουργήθηκε μετά τον τυφώνα Mitch – ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ της επείγουσας βοήθειας, αφενός, και της διαρθρωτικής βοήθειας, αφετέρου; Ο Επίτροπος Michel υποσχέθηκε ότι θα δημιουργηθεί ένας πίνακας αποτελεσμάτων σχετικά με τα 475 εκατομμύρια ευρώ που έχει αποφασιστεί να διατεθούν. Αυτό πρέπει να οργανωθεί σε τριμηνιαία βάση, και να ενημερωνόμαστε σε ποιο σημείο βρίσκονται οι προσπάθειες για τη δημιουργία του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης στην Ασία. Επιθυμούμε την εγκατάσταση παρομοίου συστήματος στην Αφρική, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει δεκτό.

Εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία κατά τη γνώμη μου είναι να φροντίσουμε ώστε οι άνθρωποι που ζουν υπό συνθήκες ακραίας φτώχειας να λάβουν τους πόρους που τους έχουμε υποσχεθεί και να έχουν λόγο όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα δαπανηθούν αυτοί οι πόροι. Διαφορετικά, τα χρήματα θα χαθούν για μια ακόμη φορά στην πορεία, και θα είναι πολύ κρίμα να συμβεί κάτι τέτοιο. Σας απευθύνω, συνεπώς, έκκληση να δώσετε σαφείς οδηγίες στις κοινοτικές αντιπροσωπείες που βρίσκονται στην περιοχή και να εντάξετε στον πίνακα αποτελεσμάτων σας αυτή την ποιοτική προϋπόθεση. Όσον αφορά την Ευρώπη, παραπέμπω στα λόγια του Johan Cruyff: «elk nadeel heeft zijn voordeel» – με άλλα λόγια, ουδέν κακόν αμιγές καλού. Ευελπιστώ ότι θα μπορέσουμε από κοινού να εκμεταλλευτούμε αυτό το ερέθισμα προς όφελος της ουσιαστικής ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

 
  
MPphoto
 
 

  Beer (Verts/ALE). (DE) Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ κι εγώ εξ ονόματος των Πρασίνων όλους εκείνους που έκαναν ή υποσχέθηκαν ότι θα κάνουν δωρεές, θα ήθελα όμως να πω και ως πρόεδρος της αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με το Ιράν ότι ανησυχώ μήπως συμβεί ακριβώς το ίδιο με αυτό που συνέβη πριν από έναν χρόνο: στις 26 Δεκεμβρίου 2003, ένας σεισμός κατέστρεψε ένα χωριό στο Ιράν. Ακολούθησαν υποσχέσεις για τεράστιες δωρεές, αλλά τα χρήματα δεν ήρθαν. Οι φοβερές αυτές επέτειοι θα μείνουν χαραγμένες στη μνήμη μας και στη μνήμη όλων των ανθρώπων.

Αποτελεί ζήτημα αξιοπιστίας για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Ένωση να φροντίσει για τρία θέματα. Πρώτον, δεν πρέπει να παραμεληθούν οι υπόλοιπες περιοχές. Δεύτερον, πρέπει να εξασφαλιστεί ότι δεν θα γίνει κατάχρηση των χρεών που θα διαγραφούν και των δωρεών και ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς. Τρίτον, θέλω να υπογραμμίσω και πάλι ότι χρειαζόμαστε ικανότητα ανθρωπιστικής και πολιτικής επέμβασης και αυτό είναι συστατικό της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την ασφάλεια. Αποφασίσαμε ήδη τη σύσταση του ευρωπαϊκού ειρηνευτικού μη στρατιωτικού σώματος που ορίζεται στο σύνταγμά μας. Αντί να προσπαθούμε να εφεύρουμε εκ νέου τον τροχό, καλύτερα να καταφύγουμε στις προτάσεις της Επιτρόπου Ferrero-Waldner για να αποφύγουμε τα ελλείμματα και να αντιμετωπίσουμε όσα θα εμφανιστούν.

 
  
MPphoto
 
 

  Salafranca Sánchez-Neyra (PPE-DE).(ES) Κύριε Πρόεδρε, πιστεύω ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε –όπως είπα στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων, Ανάπτυξης και Προϋπολογισμών– είναι να εκφράσουμε την αναγνώρισή μας για την άμεση αντίδραση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, και ιδιαίτερα της Επιτροπής, την οποία τόσο συχνά επικρίνουμε και η οποία σε αυτή την περίπτωση πιστεύω ότι στάθηκε στο ύψος των σοβαρών περιστάσεων και του παραδείγματος που μας έδωσε η κοινωνία των πολιτών.

Πιστεύω ότι εκείνο που επείγει περισσότερο αυτή τη στιγμή είναι να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τα θύματα που εξακολουθούν να χρειάζονται νερό, τρόφιμα και νοσοκομεία και τα οποία χρειάζονται την αποκατάσταση των επικοινωνιών.

Επιπλέον, όπως είπε η Επίτροπος Benita Ferrero-Waldner στην ομιλία της, πρέπει να εκπονήσουμε τώρα ένα σχέδιο αποκατάστασης και ανοικοδόμησης στο οποίο θα πρέπει να κινητοποιήσουμε μια ολόκληρη σειρά δημοσιονομικών πόρων, ιδιαίτερα επιπρόσθετων πόρων, όπως είπε πολύ σωστά ο κ. van den Berg πριν από λίγο.

Πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέργησε σωστά· τώρα πρέπει να εφαρμόσουμε μια αποτελεσματική μέθοδο για να βοηθήσουμε τα θύματα.

Κύριε Πρόεδρε, πιστεύω ότι ένα άλλο ιδιαίτερα σημαντικό σημείο –και ζητώ από τον Επίτροπο να διαβιβάσει αυτό το σχόλιο στον αρμόδιο Επίτροπο για τις Μεταφορές– είναι ότι είναι απίστευτο το γεγονός ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν υπάρχει ακόμη ένα κοινό σύστημα για την πρόληψη των παλιρροϊκών κυμάτων. Είναι ένα πολύ φτηνό σύστημα και πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, στον τομέα της βοήθειας προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, τις χώρες ΑΚΕ και τις χώρες της μεσογειακής λεκάνης, θα μπορούσε να το προσφέρει με ένα πραγματικά σημαντικό τρόπο προκειμένου να αποτραπούν αυτού του είδους οι καταστροφές.

Ένα από τα ορθά, κατά τη γνώμη μου, στοιχεία του σχεδίου ψηφίσματος που πρόκειται να εγκρίνει το Κοινοβούλιο αύριο, κύριε Πρόεδρε, είναι η μνεία της αλληλεγγύης που επέδειξαν οι ντόπιοι πληθυσμοί και της αλληλεγγύης και στήριξης που προσέφεραν στις οικογένειες από την Ευρωπαϊκή Ένωση οι οποίες έπεσαν θύματα αυτής της τραγωδίας.

 
  
MPphoto
 
 

  Westlund (PSE).(SV) Κύριε Πρόεδρε, θέλω και εγώ να εκφράσω καταρχάς τη βαθύτατη συμπάθειά μου για τους ανθρώπους, από ολόκληρο τον κόσμο, τους οποίους έπληξε το παλιρροϊκό κύμα στην Ασία. Εκείνο που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να εστιάσουμε την προσοχή μας στις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη μείωση του ανθρώπινου πόνου, τη φροντίδα των τραυματιών, την ταυτοποίηση των νεκρών, τη στήριξη των πενθούντων και τη διευκόλυνση και υποστήριξη της ανοικοδόμησης.

Ως υπεύθυνοι για τη λήψη αποφάσεων, οφείλουμε επίσης να αναλάβουμε τις μακροπρόθεσμες ευθύνες μας. Η καταστροφή που προκάλεσε ο σεισμός στη νοτιανατολική Ασία είναι, αναμφίβολα, μεγαλύτερη από αυτή που προκλήθηκε πέρυσι στο Ιράν. Η αδυναμία μας να ανταποκριθούμε άμεσα με πρακτικό τρόπο στις καταστροφές είναι εξίσου προφανής τώρα όσο και τότε. Εάν επιθυμούμε την αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών επείγουσας βοήθειας, πρέπει να υπάρχει ένας διεθνής οργανισμός οι εθνικές συνιστώσες του οποίου θα έχουν συμμετάσχει σε συχνές κοινές ασκήσεις και ο οποίος θα αναλαμβάνει δράση σε κρίσεις οι οποίες προκαλούνται, για παράδειγμα, από σεισμούς, πλημμύρες ή τρομοκρατικές επιθέσεις.

Συνεπώς, η ΕΕ πρέπει να διαθέτει μια υπηρεσία επείγουσας βοήθειας η οποία θα λειτουργεί τόσο εντός όσο και εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων και η οποία θα προσφέρει πάντοτε άμεσα τη βοήθειά της, ανεξαρτήτως του εάν τα θύματα είναι Ισπανοί, Σουηδοί ή Σομαλοί. Τι μπορεί να είναι πιο σημαντικό, εξάλλου, για μια μορφή διεθνούς συνεργασίας όπως η ΕΕ από τη διάσωση ανθρωπίνων ζωών;

Η όποια κοινοτική υπηρεσία παροχής επείγουσας βοήθειας πρέπει να ενισχύει και να συμπληρώνει τις αντίστοιχες υπηρεσίες και μέσα διαχείρισης πολιτικών κρίσεων των ιδίων των κρατών μελών και, ασφαλώς, να συνεργάζεται στενά με τον ΟΗΕ. Εκείνο που έχει σημασία είναι να διαθέτει μια συγκεκριμένη διάρθρωση και να αναλάβει την ευθύνη για τους εξής τομείς: ανάλυση –και σχεδιασμός για την αντιμετώπιση– των αναγκών μελλοντικών επιχειρήσεων άμεσης επέμβασης, σχεδιασμός και πραγματοποίηση κοινών ασκήσεων και συντονισμός και κινητοποίηση των πόρων για την εκκένωση, την παροχή ιατρικής φροντίδας και τη μεταφορά τροφίμων, φαρμάκων, ρούχων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης στην περιοχή που αντιμετωπίζει μια τέτοια κατάσταση.

Καλώ το Συμβούλιο να δημιουργήσει μια τέτοια κοινοτική υπηρεσία άμεσης βοήθειας. Ευελπιστώ ότι η Επιτροπή θα φροντίσει χωρίς καθυστέρηση να επεκτείνει τις υφιστάμενες αρμοδιότητες για τη διαχείριση κρίσεων προκειμένου να μπορεί να αναληφθούν ακόμη μεγαλύτερες ευθύνες για τις μελλοντικές καταστροφές για τις οποίες, δυστυχώς, θεωρώ ότι πρέπει να προετοιμαζόμαστε.

 
  
MPphoto
 
 

  Kusstatscher (Verts/ALE).(DE) Κύριε Πρόεδρε, θα αναφερθώ σε δύο μόνο σημεία. Η καταστροφή στην Ασία ήταν φυσική, αλλά και οικολογική καταστροφή. Μεγάλες παραλίες έχουν υποστεί τεράστιες ζημίες, ύφαλοι καταστράφηκαν, τα κοράλλια τους καλύφθηκαν με άμμο και σκουπίδια, ενώ συσκευές που παρασύρθηκαν στη θάλασσα είναι ωρολογιακές βόμβες έτοιμες να εκραγούν. Έτσι μειώνεται και η τουριστική έλξη για τις περιοχές αυτές.

Παράλληλα με την κατά το δυνατόν αποκατάσταση των περιβαλλοντικών ζημιών, προτεραιότητα έχει η ανακατασκευή των τουριστικών υποδομών. Ο τουρισμός είναι σημαντικός οικονομικός παράγων, αλλά ο χωρίς σχεδιασμό μαζικός τουρισμός δεν σέβεται το περιβάλλον. Η αποκατάσταση πρέπει να γίνει σε ευρύτερη βάση και με πιο βιώσιμο τρόπο. Πρέπει να μαθαίνει κανείς από τα λάθη του παρελθόντος. Μπορεί κανείς να δει την καταστροφή και σαν ευκαιρία.

Ως προς αυτό, το πιλοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος της Ταϊλάνδης μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη και την Παγκόσμια Τράπεζα για την αποκατάσταση οικολογικών προβλημάτων στο νησί Koh Phi Phi είναι κατά τη γνώμη μου πρωτοποριακό.

 
  
MPphoto
 
 

  Martens (PPE-DE).(NL) Κύριε Πρόεδρε, η τεράστια έκταση της καταστροφής που προξένησε το παλιρροϊκό κύμα, καθώς και οι συναισθηματικές και φυσικές επιπτώσεις του, θα ακολουθούν τα θύματα για πολλά ακόμη χρόνια. Συγχαίρω την Επιτροπή και το Συμβούλιο για την ταχεία και επαρκή τους ανταπόκριση αμέσως μετά την καταστροφή και για τη διάθεση συμμετοχής που επέδειξαν. Πλέον, λίγες εβδομάδες αργότερα, πρέπει να προετοιμάσουμε ένα από τα πιο εκτεταμένα προγράμματα ανοικοδόμησης στην Ιστορία. Η βασική μου ανησυχία είναι να αποφύγουμε την επανάληψη λαθών του παρελθόντος.

Εν πάση περιπτώσει, η βοήθεια που θα προσφερθεί στην Ασία δεν πρέπει να μειώσει τις προσπάθειες αρωγής που καταβάλλονται σε άλλες περιοχές που πλήττονται από τη φτώχεια, όπως η Αφρική. Η προσοχή του κόσμου έχει στραφεί στην Ασία, και αυτό είναι εύλογο, αλλά και αύριο 20 000 άτομα θα πεθάνουν από ασθένειες που σχετίζονται με τη φτώχεια, όπως το HIV/AIDS, η ελονοσία και η φυματίωση. Και αύριο, πολλοί ακόμη άνθρωποι θα πεθάνουν ή θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, για παράδειγμα στο Νταρφούρ του Σουδάν και αλλού. Οι άνθρωποι αυτί δεν πρέπει να πέσουν θύματα των χρήσιμων και γενναιόδωρων εκστρατειών για την Ασία.

Ένα άλλο ζήτημα είναι ο τρόπος με τον οποίο εμείς οι Ευρωπαίοι μπορούμε να μεριμνήσουμε ώστε η βοήθεια να καταλήξει στους αποδέκτες για τους οποίους προορίζεται, δηλαδή στα θύματα και, συνεπώς, όχι στα χέρια αμφίβολης αξιοπιστίας οργανώσεων ή εγκληματιών, ή ακόμη και στις τσέπες διεφθαρμένων αξιωματούχων. Ο ορθός συντονισμός πρέπει να αποτελέσει αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση της παροχής βοήθειας, και επ’ αυτού σημαντικό ρόλο καλείται να διαδραματίσει ο ΟΗΕ. Χαίρομαι διότι, στην Τζακάρτα, έχουν συναφθεί παρόμοιες συμφωνίες, οι οποίες πρέπει να τηρηθούν.

Έχει ζωτική σημασία να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην επιτρέψουμε σε εγκληματικές οργανώσεις να αποκομίσουν εύκολα κέρδη από το χάος που έχει προκληθεί μέσω λεηλασιών, διακίνησης παιδιών και άλλων παρόμοιων δραστηριοτήτων. Τεράστια σημασία σε αυτόν τον τομέα έχει η διεθνής συνεργασία. Είναι επίσης σημαντικό, όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, να εγκατασταθεί ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για παρόμοιους υποθαλάσσιους σεισμούς.

Εν ολίγοις, ευελπιστώ ότι η καταστροφή δεν θα αποτελέσει απλώς μοναδικό υπόδειγμα οικονομικής αλληλεγγύης, αλλά και μοναδικό υπόδειγμα του πώς πρέπει να εφαρμόζονται τα προγράμματα αρωγής. Δεν πρέπει να προσφέρουμε μόνο με την καρδιά μας, όπως ανέφερε προηγούμενος ομιλητής, αλλά και με το μυαλό μας.

 
  
MPphoto
 
 

  Kinnock, Glenys (PSE) . – (EN) Κύριε Πρόεδρε, όπως είπαν και άλλοι, αυτοί που υπέφεραν τόσο σε αυτή την καταστροφή δεν θέλουν μόνο υποσχέσεις στήριξης ή τη μεταφορά χρημάτων από τη μια καταστροφή στην άλλη – από την Αφρική στο Aceh για παράδειγμα. Σε τελική ανάλυση, όταν συγκεντρώθηκαν 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια για ανθρωπιστική βοήθεια στο Ιράκ ήταν κατά το μεγαλύτερο μέρος εις βάρος της Αφρικής. Χρειαζόμαστε νέα, πρόσθετα χρηματικά ποσά, και οι ανάγκες των θυμάτων άλλων κρίσεων, όπως στο Σουδάν, το Κονγκό, την Αϊτή, τη Λιβερία και τη βόρεια Ουγκάντα, δεν πρέπει να ξεχαστούν.

Οι προσπάθειές μας επιπλέον δεν πρέπει να αποβούν εις βάρος των οκτώ εκατομμυρίων ανθρώπων που πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν, όπως η ελονοσία. Θα προέτρεπα την Επιτροπή να εξετάσει πάλι προσεκτικά το αίτημα των χωρών ΑΚΕ να αποκτήσουν το δικό τους σύστημα προειδοποίησης καταστροφών και θα προέτρεπα επίσης να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις ανάγκες της Σομαλίας και των Σεϋχέλλων, όπου χιλιάδες άνθρωποι εκτοπίστηκαν και οι ζωές τους καταστράφηκαν.

Μια από τις παραγράφους στο ψήφισμά μας αντιτίθεται στη χρήση του κονδυλίου Β του ΕΤΑ για να στηρίξει αυτές τις χώρες στην Ανατολική Αφρική. Πράγματι, είναι πολύ ασαφές πώς μπορούν να διατεθούν πόροι για τη Σομαλία από ένα κονδύλιο του ΕΤΑ του οποίου η χώρα αυτή δεν είναι καν δικαιούχος.

 
  
MPphoto
 
 

  Mitchell (PPE-DE).(EN) Κύριε Πρόεδρε, ο κόσμος συγκλονίστηκε από τον μεγάλο υποθαλάσσιο σεισμό, ο οποίος συνέβη στις 26 Δεκεμβρίου 2004. Πιστεύω ότι η ανικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιδράσει στην τραγωδία με την αποφασιστικότητα των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες έστειλαν τον Υπουργό Εξωτερικών τους, είναι σαφής ένδειξη της επιτακτικής ανάγκης για υπουργό Εξωτερικών της ΕΕ. Δεν συμμερίζομαι την άποψη ορισμένων συναδέλφων. Η καθυστέρηση της ΕΕ να ανταποκριθεί σε ικανοποιητικό επίπεδο ήταν τρομερή και είναι απαράδεκτη· οι επικεφαλής της ΕΕ δεν ήταν ορατοί. Ωστόσο, χαιρετίζω την αντίδραση, όπως παρουσιάζεται τώρα από τον Πρόεδρο της Επιτροπής.

Ο τελευταίος αριθμός για τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές είναι πάνω από 150 000, και υπάρχει ο φόβος ότι οι συνέπειες από το τσουνάμι, με ασθένειες όπως η χολέρα και η ελονοσία, θα αυξήσουν τον αριθμό των θυμάτων. Ωστόσο, δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένο το σπουδαίο ξεχείλισμα στήριξης από το ευρύ κοινό, που προηγήθηκε κατά πολύ των πολιτικών. Πρέπει τώρα να προετοιμαστούμε για τη στιγμή που θα στερέψει ο χείμαρρος των δωρεών, όταν η προσοχή των μέσων μαζικής ενημέρωσης θα πάψει να είναι στραμμένη στην Ασία.

Θα ήθελα να κάνω δύο προτάσεις. Η μια είναι ότι πρέπει κάπως να προσπαθήσουμε να νομοθετήσουμε, ή να πείσουμε τα κράτη μέλη να νομοθετήσουν, τη συνεισφορά του 0,7% του ΑΕΠ, όπως απαιτείται από τη δέσμευσή μας στα Ηνωμένα Έθνη. Δεν το θεωρώ ικανοποιητικό, ακόμη και στην πρόταση ψηφίσματος η οποία εγκρίθηκε πρόσφατα από αυτό το Κοινοβούλιο, να εκφράζεται η ελπίδα ότι αυτό θα συμβεί μέχρι το 2015. Αυτό που συνέβη στη Νοτιοανατολική Ασία δείχνει πόσο επείγον είναι, και η Επιτροπή θα έπρεπε τώρα να προσπαθεί να επεξεργαστεί κάποια βάση συνθήκης για να υποχρεώσει τα κράτη μέλη να ικανοποιήσουν αυτή τη δέσμευση του 0,7%.

Δεύτερον, η εφαρμογή μιας συντονισμένης και αδιάπτωτης προσπάθειας από τις κυβερνήσεις των χωρών δωρητών εγείρει ανησυχίες. Πριν από λίγο καιρό, από μια δέσμευση 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ονδούρα για την ανασυγκρότηση μετά τον τυφώνα Mitch μετά βίας τηρήθηκε το ένα τρίτο: αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο. Αυτό το Κοινοβούλιο δεν πρόκειται να δεχτεί ότι όταν η δημοσιότητα αποστρέψει το βλέμμα της από τη Νοτιοανατολική Ασία, δεν θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνουμε τώρα.

 
  
MPphoto
 
 

  Zani (PSE).(IT) Κύριε Πρόεδρε, το παλιρροϊκό κύμα απαιτεί μια αναθεώρηση όλης της πολιτικής για την ανάπτυξη. Η καταπολέμηση της φτώχειας πρέπει να αποτελέσει κεντρικό στόχο προκειμένου ο σύγχρονος αλληλεξαρτώμενος κόσμος να μπορεί να κυβερνάται με κριτήρια ισότητας και δικαιοσύνης. Στα παλιρροϊκά κύματα φτωχοί και πλούσιοι βρίσκονται στην ίδια βάρκα. Θεωρώ ότι δεν αρκεί ο επαναπρογραμματισμός των ποσών που έχουν ήδη πιστωθεί, ούτε η αγορά αλιευτικών σκαφών από την Ευρώπη για να διατεθούν στους αλιείς των περιοχών που επλήγησαν. Είναι ανάγκη να περάσουμε από τα λόγια στα έργα, διαγράφοντας το χρέος όλων των φτωχών χωρών, ανοίγοντας τις αγορές μας στο εμπόριο με τις χώρες αυτές, καταβάλλοντας εντός του 2006 το 0,39% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ για αναπτυξιακή βοήθεια –σύμφωνα με την ηθική δέσμευση που αναλάβαμε στο Μοντερέι– και θεσπίζοντας τέλος μια φορολογική επιβάρυνση στις διεθνείς συναλλαγές για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης και την επίτευξη των στόχων της χιλιετίας.

 
  
MPphoto
 
 

  Maat (PPE-DE).(NL) Κύριε Πρόεδρε, συμφωνώ με την εκτίμηση που εξέφρασε ο κ. Martens προς την Επιτροπή για την ταχεία και αποτελεσματική της ανταπόκριση στις εκκλήσεις για παροχή βοήθειας. Θέλω να αναφερθώ ειδικότερα σε τρία ζητήματα.

Καταρχάς, υπάρχει ένα ζήτημα το οποίο θέλω να θίξω με την ιδιότητά μου ως μέλους της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Μια από τις σκοτεινές πλευρές του τουρισμού σε αυτή την περιοχή του κόσμου, περιλαμβανομένου και τουρισμού μεγάλης κλίμακας από χώρες της Ευρώπης, είναι η σωματεμπορία γυναικών και παιδιών και η καταπάτηση των δικαιωμάτων των παιδιών. Μια τέτοια κατάσταση καθιστά για μια ακόμη φορά πόσο σοβαρή είναι αυτή σκοτεινή πλευρά. Θα ήταν απολύτως εύλογο να διαθέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση χρήματα και ανθρώπινο δυναμικό προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, καταδεικνύοντας ότι, σε αυτή τη σκοτεινή κατάσταση, τασσόμαστε και εμείς στο πλευρό του λαού, και να τεθεί τέρμα σε αυτή τη φοβερή μάστιγα.

Το δεύτερο ζήτημα που επιθυμώ να θίξω αφορά την τεράστια ζημία που έχει υποστεί η αλιεία. Δεδομένου ότι οι Ευρωπαίοι διαθέτουμε μεγάλη εμπειρία σε αυτόν τον τομέα, θα ήταν εύλογο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτός από τη σύναψη αλιευτικών συμφωνιών με πολλές χώρες στον κόσμο, μπορούσε να στηρίξει αυτές τις παράκτιες περιοχές αυτήν ακριβώς την περίοδο, μεριμνώντας για τον εξοπλισμό αλιευτικών σκαφών και για τη δημιουργία ασφαλών συνθηκών αλιείας, επενδύοντας μεγάλα ποσά σε αυτόν τον τομέα και εστιάζοντας την προσοχή μας σε μια τέτοια προσπάθεια.

Το τρίτο ζήτημα σχετίζεται με την επισιτιστική βοήθεια. Πολύ συχνά, κατά την παροχή επισιτιστικής βοήθειας σε μεγάλη κλίμακα, διαπιστώνουμε ότι, λόγω της τεράστιας αύξησης στις τιμές των προϊόντων που παρατηρείται σε αυτές τις περιοχές εξαιτίας της τεράστιας επιπλέον ζήτησης, οι φτωχοί κάτοικοι των παρακείμενων περιοχών υποφέρουν εξίσου. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία αυτών των αγορών και, ως προς την αγορά των τροφίμων, να εξεταστεί σε διεθνές επίπεδο ο τρόπος επίλυσης αυτού του προβλήματος. Μόνον έτσι θα μπορέσει να βελτιωθεί η ποιότητα της παρεχόμενης βοήθειας και στις περιοχές που βρίσκονται κοντά σε αυτές που επλήγησαν άμεσα.

 
  
MPphoto
 
 

  Gomes (PSE).(EN) Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ την Προεδρία η οποία ενημερώνει το Κοινοβούλιο αμέσως μετά το Συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας. Το συμβάν της καταστροφής σήμαινε ότι η παγκόσμια ασφάλεια απέτυχε, και αυτή τη φορά δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε τους τρομοκράτες. Προκλήθηκε από τη φύση και την παγκόσμια έλλειψη ετοιμότητας.

Τόσο ο ΟΗΕ όσο και η ΕΕ αναλαμβάνουν δράση, αλλά πρέπει να διδαχθούν από αυτό. Χρειάζεται να κάνουμε παγκόσμιο το σύστημα της έγκαιρης προειδοποίησης το οποίο θα μπορούσε να είχε σώσει ζωές· το σύστημα Galileo της ΕΕ θα μπορούσε να βοηθήσει. Πρέπει να επενδύσουμε στο σύστημα πολιτικής προστασίας της Ένωσης, συντονίζοντας και ενισχύοντας την πρόληψη και την ικανότητα ταχείας ανταπόκρισης για όλα τα κράτη μέλη. Πρέπει να κάνουμε χρήση των στρατιωτικών μέσων της Ένωσης –όχι μόνο για τα κράτη μέλη– για να βοηθήσουμε τις πληγείσες περιοχές στις οποίες υπάρχει πρόσβαση και να επενδύσουμε σε ικανότητες και στη γρήγορη εφαρμογή τους σε παρόμοιες καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης στο μέλλον. Πρέπει να παρακολουθούμε στενά και πολιτικά την ανοικοδόμηση στο Aceh και τη Σρι Λάνκα για να αποτρέψουμε την αναζωπύρωση του πολέμου.

Τέλος, η ΕΕ και τα κράτη μέλη πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους που απορρέουν από τη Διακήρυξη της Χιλιετίας και να στρατεύσουν όλα τα πλούσια έθνη στην καταπολέμηση των παλιρροϊκών κυμάτων της φτώχειας, τα οποία σκοτώνουν εκατοντάδες χιλιάδες κάθε μήνα λόγω της πείνας, των ασθενειών και του πολέμου, ιδιαίτερα στην Αφρική.

Θα ήθελα να κλείσω λέγοντας ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε ο θάνατος αυτών των ανθρώπων να είναι μάταιος. Αυτή η τραγωδία πρέπει να αποτελέσει το καθοριστικό σημείο για την παγκόσμια διακυβέρνηση και για μια δίκαιη παγκοσμιοποίηση.

 
  
MPphoto
 
 

  Mann, Thomas (PPE-DE).(DE) Κύριε Πρόεδρε, η παγκοσμιοποίηση της αλληλεγγύης έχει ορατά αποτελέσματα. Τη Δευτέρα συζητήσαμε με την Επιτροπή για συγκεκριμένη οικονομική βοήθεια από την ΕΕ, ώστε τα λόγια να ακολουθηθούν από πράξεις. Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετά χρήματα. Το αμφίβολο είναι αν θα φθάσουν όντως σε εκείνους που τα έχουν ανάγκη. Στην ΕΕ οι πολίτες προσέφεραν ποσά δισεκατομμυρίων. Στη Γερμανία σε μία μόνο εκπομπή της τηλεόρασης συγκεντρώθηκαν 40 εκατ. ευρώ. Εκείνοι που συχνά κατηγορούνται για εγωισμό δεν έκαναν πως δεν βλέπουν αλλά παρακολούθησαν τις ανταποκρίσεις για την «κόλαση στον παράδεισο». Μακάρι να επιτύχουν τα σχεδιαζόμενα μέτρα, όπως για παράδειγμα η εγκατάσταση δορυφορικών συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης για την αποτροπή καταστροφών, στα οποία αναφέρθηκαν οι συνάδελφοί μου. Στα μέτρα αυτά συγκαταλέγεται και η γρήγορη αποκατάσταση χωριών, πόλεων και του περιβάλλοντος από το οποίο εξαρτάται η επιβίωση των ανθρώπων, καθώς και η παροχή βοήθειας από ειδικούς στις χήρες και τα ορφανά που έχουν υποστεί ψυχολογικά τραύματα. Ανησυχώ ιδιαίτερα για το διάστημα μετά την καταστροφή. Για να μπορέσουμε να δώσουμε μακροπρόθεσμη βοήθεια στους επιζώντες χρειαζόμαστε εταίρους και συμμάχους, δηλαδή τις ΜΚΟ, πολλούς εθελοντές που θα μπορούν να βοηθήσουν επιτόπου, ενώ χρειαζόμαστε λειτουργικές δομές για να καταστεί δυνατή η επέκταση των αδελφοποιήσεων πόλεων. Μερικές δεν έχουν γίνει καν ακόμα. Πρέπει να αναθερμανθεί ο τουρισμός σε αυτές τις χώρες ASEAN και SAARC που μερικές τις γνωρίζω καλά. Περιμένουν να επιστρέψουμε και πάλι εκεί ως φίλοι.

Μακάρι να δίνεται βοήθεια στους ανθρώπους ακόμα και όταν οι εφημερίδες θα έχουν από καιρό περάσει σε άλλα θέματα και οι κάμερες θα έχουν επίσης σβήσει!

 
  
MPphoto
 
 

  Kreissl-Dörfler (PSE).(DE) Κύριε Πρόεδρε, ολόκληρος ο κόσμος είναι συγκλονισμένος από το μέγεθος της καταστροφής και γι’ αυτό επικροτώ ακόμα περισσότερο τη μεγάλη γενναιοδωρία από την πλευρά της ΕΕ, των κρατών μελών και κυρίως των πολιτών.

Η άμεση βοήθεια είναι επειγόντως απαραίτητη, πρέπει όμως να φροντίσουμε και για τη μακροπρόθεσμη και βιώσιμη ανασυγκρότηση στις πληγείσες περιοχές. Επίσης, μου φαίνεται επειγόντως απαραίτητο να συζητήσουν οι δωρήτριες χώρες και για μια γενναιόδωρη διαγραφή χρεών των πληγέντων κρατών και επιπλέον να δραστηριοποιηθούν για μια ειρηνική λύση των κρίσεων στη Σρι Λάνκα και την επαρχία Aceh.

Ωστόσο είναι ντροπή να ξεκινά τώρα μια συζήτηση για το αν, μεταξύ άλλων, η Γερμανία είναι καν σε θέση να βοηθήσει. Αυτό το λέω προς την κατεύθυνση των κυρίων Stoiber και Wulff, που κατά τα άλλα μονίμως περιφέρουν τον χριστιανικό χαρακτήρα των κομμάτων τους σαν να ήταν αρτοφόριο. Ευτυχώς όμως η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων βλέπει διαφορετικά το θέμα όχι μόνο στη Γερμανία και την ΕΕ, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως δείχνει το εξαίρετο παράδειγμα των ανθρώπων του Beslan.

 
  
MPphoto
 
 

  Karas (PPE-DE).(DE) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, όλοι έχουμε ακόμη ζωντανή την εικόνα του πόνου, των νεκρών, της καταστροφής, της λάσπης και των δακρύων. Στα αυτιά μας αντηχούν ακόμα οι απελπισμένες κραυγές για βοήθεια, οι κραυγές απελπισίας, οι θρήνοι και οι περιγραφές των πληγέντων. Είμαστε μάρτυρες μιας από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές και γνωρίζουμε ότι δεν είναι η μοναδική τέτοια καταστροφή στον κόσμο.

Αντιμετωπίζουμε παγκόσμια ευθύνη σε έναν παγκοσμιοποιημένο πλανήτη και αναζητούμε λύσεις παγκόσμιας εμβέλειας. Πρέπει να καταλάβουμε ότι εξαρτόμαστε όλο και πιο πολύ ο ένας από τον άλλον και βρισκόμαστε πιο κοντά οι μεν στους δε από όσο δείχνει πολλές φορές η καθημερινή πολιτική συζήτηση και πολεμική.

Θα ήθελα καταρχάς να ευχαριστήσω τους πληγέντες διότι, παρά τη δυστυχία τους και τις δικές τους ανάγκες, βοήθησαν πολλούς πολίτες από τα κράτη μέλη μας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τα εκατομμύρια των δωρητών που δεν απέστρεψαν το πρόσωπό τους αλλά εξετάζουν τι μπορούν να κάνουν, που δεν θρηνολογούν μόνο, αλλά και ενεργούν. Και θα ήθελα να ευχαριστήσω τις δημόσιες υπηρεσίες, τους οργανισμούς παροχής βοηθείας και τους εθελοντές που επενέβησαν αμέσως. Έχω όμως και μια παράκληση: παρακαλώ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προκηρύξει σύντομα διαγωνισμό υποβολής προσφορών για τα προγράμματα προκειμένου να μπορέσει να διασφαλιστεί η συγχρηματοδότηση και να υπάρξει ο αναγκαίος συντονισμός όλων των προσφορών βοηθείας.

Δεύτερον, θα ήθελα να παρακαλέσω να μην μπει στο αρχείο η πρόταση της Επιτρόπου Ferrero-Waldner γιατί όλοι αισθανθήκαμε έκπληξη για την ένταση και το μέγεθος της καταστροφής και όλοι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα και στα δικά μας κράτη ως προς τη διαχείριση κρίσεων, τον συντονισμό και την πρόληψη. Πρέπει να μάθουμε ακόμα τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα.

Τρίτον, θα ήθελα να ρωτήσω την Επιτροπή εάν εξετάζει το ενδεχόμενο να κάνει χρήση του κανονισμού για ένα σύστημα γενικευμένων τελωνειακών προτιμήσεων για το διάστημα από τον Ιούλιο του 2005 μέχρι το τέλος του 2008, με στόχο τη βιώσιμη υποστήριξη των μέτρων βοηθείας ιδίως για τις φτωχότερες χώρες. Εάν ναι, κατά πόσο νομίζει η Επιτροπή ότι μπορεί να επεκταθούν οι προτιμήσεις προς όφελος των πληγεισών χωρών;

 
  
MPphoto
 
 

  Geringer de Oedenberg (PSE).(PL) Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κυρίες και κύριοι, κανείς σε αυτό το Σώμα δεν μπορεί να αμφιβάλλει ότι οι χώρες τις οποίες έπληξε η τραγωδία που προκάλεσε το παλιρροϊκό κύμα χρειάζονται ταχεία, αποτελεσματική και συντονισμένη βοήθεια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει, ωστόσο, να κάνει περισσότερα από την απλή χορήγηση χρηματοδότησης. Δεν μπορούμε να περιοριστούμε στον ρόλο του γενναιόδωρου δωρητή ο οποίος θεωρεί ότι η προσφορά χρημάτων θα λύσει το πρόβλημα.

Πρέπει να εκπονήσουμε ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα δημιουργίας υποδομών και οικονομικής ανοικοδόμησης στις χώρες της νοτιανατολικής Ασίας και της Αφρικής οι οποίες βιώνουν αυτή την τραγική κατάσταση. Επιπλέον, πρέπει να δημιουργηθεί ειδικό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για την προστασία της διεθνούς κοινότητας από παρόμοιες καταστροφές στο μέλλον και να δεσμευτούν πόροι ειδικά για τη λήψη παρομοίων μέτρων. Ως μέλος της αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με τις χώρες της Νοτίου Ασίας, ζητώ να καταστεί η εν λόγω αντιπροσωπεία ενεργό και φυσικό σημείο αναφοράς για τα θέματα που άπτονται της βοήθειας προς τα θύματα του παλιρροϊκού κύματος και των μέτρων για την αποτροπή τυχόν κατάχρησης των πόρων, καθόσον αυτό μπορεί να συμβεί εάν δεν εφαρμοστούν οι κατάλληλες διαδικασίες ελέγχου. Σας ευχαριστώ.

 
  
MPphoto
 
 

  Jałowiecki (PPE-DE).(PL) Κύριε Πρόεδρε, συχνά εκφράζεται η ανησυχία ότι τα μέτρα για την ενίσχυση των θυμάτων μετατρέπονται σε μια παράξενη μορφή ανταγωνισμού μεταξύ επιμέρους χωρών και οργανισμών, και ότι εκείνο που έχει σημασία είναι ποιος προσφέρει τα περισσότερα. Παρόμοιες ανησυχίες στηρίζονται κατά καιρούς στην πεποίθηση ότι ορισμένα συμφέροντα, τα οποία δεν έχουν πάντοτε αγνές προθέσεις, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν αυτή τη βοήθεια, με άλλα λόγια ότι αυτή η βοήθεια δεν είναι πραγματικά ανυστερόβουλη, αλλά ότι εξυπηρετεί συγκεκριμένους σκοπούς.

Εντούτοις, εγώ δεν συμμερίζομαι τέτοιες ανησυχίες έναντι αυτών των πράξεων αλληλεγγύης πρωτοφανούς κλίμακας σε διεθνές επίπεδο. Τουναντίον, θα αισθανόμουν ακόμη μεγαλύτερη ικανοποίηση εάν δεν υπήρχε τίποτε άλλο από αλληλεγγύη σε αυτόν τον κόσμο ο οποίος μαστίζεται από συγκρούσεις, και μάλιστα αλληλεγγύη αυτού του είδους, η οποία δεν εκφράζεται με εχθρικό ή βίαιο τρόπο στο πλαίσιο της αναμέτρησης των ισχυρών με τους αδυνάτους.

Υπάρχουν, ωστόσο, δύο θέματα στα οποία πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας. Το πρώτο είναι το ακόλουθο ερώτημα: γιατί οι οικονομικές συνεισφορές των επιμέρους χωρών σημειώνονται με τόση επιμέλεια στους καταλόγους της χορηγούμενης βοήθειας; Γιατί αναφερόμαστε στις συνεισφορές της Γερμανίας, της Γαλλίας ή της Σουηδίας, και όχι στη συνολική συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Κοινότητας; Στο κάτω-κάτω της γραφής, είμαστε Ευρωπαίοι. Τονίζουμε αυτό το γεγονός με κάθε ευκαιρία, αλλά, δυστυχώς, όταν τίθεται ζήτημα χρημάτων, έρχονται στο προσκήνιο εθνικιστικά αισθήματα.

Το δεύτερο θέμα αφορά όχι τόσο τις αρχές σύμφωνα με τις οποίες χορηγείται η βοήθεια, αλλά τον τρόπο οργάνωσής της. Η τραγωδία στην Ασία μας υπενθύμισε με οδυνηρό τρόπο ότι, όπως ακριβώς είναι αναγκαία η ύπαρξη ενός κεντρικού αρχηγείου για τον συντονισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε καιρούς πολέμου, χρειαζόμαστε ένα κεντρικό αρχηγείο το οποίο θα μπορεί να συντονίζει την παροχή βοήθειας όταν προκύπτουν καταστροφές εξίσου μεγάλης κλίμακας με αυτή που έπληξε την Ασία. Όλοι γνωρίζουμε ότι ζούμε σε έναν κατακερματισμένο κόσμο, και ότι δεν θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε έναν τέτοιο οργανισμό σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά πρέπει να δημιουργήσουμε ένα κέντρο ταχείας αντίδρασης αυτού του είδους σε επίπεδο ΕΕ. Ο Βολτέρος είχε ζητήσει κάτι παρόμοιο μετά τον σεισμό που συγκλόνισε τη Λισαβόνα, γεγονός το οποίο δεν μπορούσε να αποδεχτεί, καθόσον υποστήριζε ότι ερχόταν σε αντίθεση με τη λογική του. Σήμερα γνωρίζουμε ότι παρόμοια γεγονότα δεν είναι αντίθετα με τη λογική, και αυτός είναι ένας περαιτέρω λόγος ώστε να λάβουμε ορθολογικά μέτρα για την αντιμετώπισή τους.

 
  
MPphoto
 
 

  Wijkman (PPE-DE).(SV) Κύριε Πρόεδρε, η ανταπόκριση της Επιτροπής ήταν θετική, δεδομένου του τρόπου οργάνωσης των μέσων παροχής βοήθειας που διαθέτουμε επί του παρόντος, αλλά αυτή η καταστροφή προσφέρει πολλή τροφή για σκέψη. Πολλά πράγματα μπορούσαν να είχαν γίνει με διαφορετικό τρόπο, τόσο σε κοινοτικό επίπεδο όσο και στις χώρες που επλήγησαν κυρίως.

Στη διάρκεια της Ιστορίας, το πρόβλημα είναι ότι, σε γενικές γραμμές, δίδεται πολύ λίγη προσοχή στην ετοιμότητα για την αντιμετώπιση καταστροφών. Σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης είναι σχετικά εύκολο να κινητοποιηθούν μεγάλα χρηματικά ποσά τόσο από τους πολίτες όσο και από τις κυβερνήσεις. Η συγκέντρωση πόρων για την πρόληψη των καταστροφών και την προετοιμασία για την αντιμετώπισή τους είναι πιο δύσκολη υπόθεση. Είναι γνωστό, για παράδειγμα, εδώ και πολύν καιρό ότι οι χώρες που βρίσκονται γύρω από τον Ινδικό Ωκεανό δεν διέθεταν σύστημα προειδοποίησης όχι μόνο για παλιρροϊκά κύματα αλλά και για άλλες σοβαρές καταστροφές, ιδίως για κυκλώνες. Τίποτε δεν έχει γίνει από τις ενδιαφερόμενες κυβερνήσεις ή από τους διάφορους δωρητές. Η μόνη χώρα στην περιοχή που έχει συνειδητοποιήσει τους κινδύνους και έχει προετοιμαστεί αποτελεσματικά είναι στην πραγματικότητα το Μπαγκλαντές.

Κατά τον ίδιο τρόπο, η δύναμη αντιμετώπισης πολιτικών κρίσεων της ΕΕ που συζητείται αυτή την περίοδο θα μπορούσε να είχε ήδη δημιουργηθεί. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που έχει καταστεί εμφανής η ανάγκη ενός τέτοιου σώματος. Οι δραστηριότητες της ΕΕ έπρεπε να είναι πολύ πιο συντονισμένες ειδικά σε αυτόν τον τομέα. Απαιτούνται συντονισμός και συνεργασία όχι μόνο για τη δημιουργία αυτού του σώματος αλλά και προκειμένου να οργανώνεται το σύνολο των προσπαθειών παροχής βοήθειας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Από αυτόν τον τομέα απουσιάζει ο συντονισμός. Ο ΟΗΕ φέρει τη βασική ευθύνη, αλλά γνωρίζουμε ότι ο ΟΗΕ δεν διαθέτει τις απαραίτητες δυνατότητες. Μια πολύ καλύτερα συντονισμένη Ευρωπαϊκή Ένωση –και εν προκειμένω αναφέρομαι στην Επιτροπή και στα κράτη μέλη– θα μπορούσε να συμβάλει πολύ πιο αποτελεσματικά στο πιο κρίσιμο σημείο της καταστροφής. Πρέπει να ελπίζουμε ότι αυτό θα καταστεί δυνατόν στο μέλλον.

Τίθεται, τέλος, το θέμα της ανοικοδόμησης. Όπως και μια σειρά άλλων ομιλητών, θέλω να δω τα 350 εκατομμύρια ευρώ για τα οποία μίλησε σήμερα το πρωί ο κ. Barroso να προέρχονται από νέους πόρους και να μην αντληθούν από τον τακτικό προϋπολογισμό. Εάν η ταχύτητα της αντίδρασης απαιτεί τη χρήση πόρων που έχουν ήδη δεσμευτεί για άλλους σκοπούς, πρέπει να μεριμνήσουμε για την έγκαιρη και πλήρη αντικατάστασή τους. Διαφορετικά, η Ασία, ως περιοχή, θα χάσει αναπτυξιακή βοήθεια ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ.

Τέλος, θέλω να απευθύνω την τελευταία μου παρατήρηση στην Επιτροπή. Εξετάστε με προσοχή όλες τις εκθέσεις που καταδεικνύουν τις σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις που είχε υποστεί η οικολογική ισορροπία της περιοχής πριν από την καταστροφή εξαιτίας της κακής εκμετάλλευσης. Κατά την ανοικοδόμηση, είναι εξαιρετικά σημαντικό να ληφθεί υπόψη το περιβάλλον προκειμένου να μην επιδεινωθούν περαιτέρω οι βασικές συνθήκες διαβίωσης και να μειωθεί ο κίνδυνος περαιτέρω καταστροφών.

 
  
MPphoto
 
 

  Korhola (PPE-DE).(FI) Κύριε Πρόεδρε, οι φυσικές καταστροφές δεν μπορούν να προληφθούν, αλλά οι πολιτικές πτυχές ενός τέτοιου ζητήματος μπορούν να εντοπιστούν στη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη συστημάτων επείγουσας βοήθειας και έγκαιρης προειδοποίησης. Επενδύοντας σε τέτοια συστήματα ενδέχεται να μπορέσουμε να μειώσουμε τον αριθμό των θυμάτων. Δεν γνωρίζω αν ήταν απολύτως ακριβές το στοιχείο που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα μια οργάνωση, ότι δηλαδή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, 0,5 ευρώ θα ήταν αρκετά για να τοποθετηθούν σημαδούρες παρατήρησης στον Ινδικό Ωκεανό οι οποίες θα μπορούσαν να στείλουν προειδοποιητικό σήμα για τον επερχόμενο κίνδυνο, αλλά δεν είχαν εξευρεθεί πόροι για τη χρηματοδότηση αυτού του προγράμματος. Εν πάση περιπτώσει, το παράδειγμα είναι ενδεικτικό όσον αφορά το εκτιμώμενο ποσό. Η προληπτική δράση είναι πάντα πολύ φθηνότερη από την αντιμετώπιση των καταστροφών μετά την εκδήλωσή τους.

Έχει πλέον αποφασιστεί η δημιουργία ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης στην περιοχή του Ινδικού Ωκεανού. Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών θα έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν με το σύστημα αυτό. Θα μπορούν να συλλέγουν στοιχεία για επικείμενες καταστροφές μέσω του συστήματος ελέγχου και να αποστέλλουν μηνύματα προειδοποίησης των ατόμων που κινούνται στην περιοχή στη μητρική τους γλώσσα. Αυτό είναι θαυμάσιο – κατ’ αυτόν τον τρόπο, ίσως να μετατρέψουμε αυτή την ανείπωτη καταστροφή και τραγωδία σε μια εμπειρία η οποία μπορεί στο μέλλον να σώσει ανθρώπινες ζωές.

Είναι θετικό το γεγονός ότι οι υπουργοί Εξωτερικών Υποθέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας της ΕΕ ανταποκρίνονται με ταχύτητα, συμφωνούν σε κοινοτικά μέτρα για τη στήριξη των ατόμων που βρίσκονται στην περιοχή της κρίσης και για την έναρξη της ανοικοδόμησης. Εντούτοις, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η υπόσχεση για την εφαρμογή ενός νέου συστήματος για την ανάπτυξη στρατευμάτων ταχείας ανταπόκρισης σε επιχειρήσεις διάσωσης δεν ήταν μια νέα και δημιουργική ιδέα. Ήταν μια υπόσχεση η οποία δεν τηρήθηκε εγκαίρως: σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν σε διάσκεψη κορυφής της ΕΕ το 2001, υποτίθεται ότι αυτές οι στρατιωτικές δυνάμεις θα ήταν έτοιμες έως τα τέλη του 2003. Τώρα έχει τεθεί νέα προθεσμία για το 2007· ποιος ξέρει ποια θα ήταν η κατάσταση εάν δεν είχε ενσκήψει αυτή η καταστροφή. Ας ελπίσουμε απλώς ότι θα τηρηθούν όλες οι υποσχέσεις που έχουν δοθεί.

Όλοι γνωρίζαμε ότι οι φυσικές καταστροφές είναι συχνό φαινόμενο. Αυτό το περιστατικό ανησύχησε τον δυτικό κόσμο, καθώς η παρουσία τουριστών μας έφερε πιο κοντά στο πρόβλημα. Ας ελπίσουμε ότι αυτή η ευαισθησία για την ανθρώπινη δυστυχία και η επίδειξη αλληλεγγύης στον κόσμο θα είναι μόνιμα φαινόμενα. Πρόκειται για ένα ζήτημα ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Η βοήθεια χρειάζεται όταν το πρόσωπο του ανθρώπινου πόνου μας είναι ξένο.

 
  
MPphoto
 
 

  Schmit, Συμβούλιο. – (FR) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι βουλευτές, εξ ονόματος της Προεδρίας, θέλω να ευχαριστήσω το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη διοργάνωση της σημερινής συζήτησης, η οποία αποτελεί απόδειξη του τεράστιου κύματος αλληλεγγύης που επέδειξαν οι λαοί της Ευρώπης όταν ενέσκηψε αυτή η φοβερή καταστροφή. Το Συμβούλιο παρακολούθησε με μεγάλη προσοχή όχι μόνο τις προτάσεις, παρατηρήσεις και σχόλια αλλά και τις επικρίσεις που ακούστηκαν στο παρόν Σώμα.

Θέλω να καταστήσω απολύτως σαφές ότι η Ευρώπη δεν υπήρξε ούτε αδρανής ούτε απαθής. Αντέδρασε γρήγορα –πολύ γρήγορα μάλιστα– σε όλα τα επίπεδα, προσφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια, οργανώνοντας την προξενική συνεργασία, διατηρώντας μια κατάσταση διαρκούς εγρήγορσης και προλαμβάνοντας την εκδήλωση επιδημιών, ενώ σε πολιτικό επίπεδο επιβεβαίωσε τον συντονιστικό ρόλο του ΟΗΕ.

Επίσης, ο συντονισμός μεταξύ του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου υπήρξε πολύ αποτελεσματικός. Μόνο σήμερα το πρωί, στο πλαίσιο του τριμερούς διαλόγου ο οποίος διήρκεσε μόλις λίγα λεπτά, καταφέραμε να συγκεντρώσουμε 100 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στην πρώτη δόση πρόσθετης ανθρωπιστικής βοήθειας. Αυτό καταδεικνύει ότι, σε περιπτώσεις επειγουσών αναγκών, τα θεσμικά μας όργανα λειτουργούν με εξαιρετική επάρκεια. Τα μέτρα που αποφασίστηκαν από το Συμβούλιο της 7ης Ιανουαρίου παρακολουθούνται σε τακτική βάση και το Συμβούλιο θα μεριμνήσει για τη λήψη οιουδήποτε περαιτέρω μέτρου κριθεί αναγκαίο.

Ο καλός συντονισμός των προσπαθειών μας με τον ΟΗΕ, με τους υπόλοιπους δωρητές και με τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην περιοχή θα συνεχιστεί, διασφαλίζοντας έτσι τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα της παρεχόμενης βοήθειας.

Δεσμεύομαι επίσης ότι η Προεδρία θα συνεχίσει αυτόν τον διάλογο με το Κοινοβούλιο και θα ανταλλάσσει τακτικά απόψεις μαζί του σχετικά με τα διάφορα μέτρα τα οποία θα κληθούμε να λάβουμε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των χωρών που έχουν πληγεί από την καταστροφή.

Αν και δεν είμαι σε θέση να απαντήσω σε όλα τα ερωτήματα που έθεσαν οι αξιότιμοι βουλευτές, υπάρχουν ορισμένα ζητήματα στα οποία θέλω να επανέλθω, ξεκινώντας από το ερώτημα σχετικά με την ανάγκη ενίσχυσης του ευρωπαϊκού μηχανισμού συντονισμού στον τομέα της πολιτικής προστασίας. Βεβαίως, αυτός ο μηχανισμός υφίσταται ήδη, αλλά ο συντονισμός πρέπει να βελτιωθεί και τα μέσα που έχει στη διάθεσή του να ενισχυθούν. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι θα παρουσιάσει στο προσεχές Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων προτάσεις για τη βελτίωση του εν λόγω μέσου. Αυτό είναι σαφώς ένα πολύ σημαντικό και κρίσιμο ζήτημα.

Από τα θέματα που έχουν θιγεί, θέλω να αναφερθώ ιδιαιτέρως στην ευάλωτη θέση στην οποία έχουν περιέλθει τα παιδιά, θέμα στο οποίο πρέπει να δώσουμε τεράστια σημασία, συνεργαζόμενοι πλήρως όχι μόνο με τη UNICEF, αλλά και με τις ειδικευμένες ΜΚΟ σε αυτόν τον τομέα.

Ένα άλλο ζήτημα που αναφέρθηκε είναι οι εσωτερικές συγκρούσεις που σπαράσσουν τουλάχιστον δύο από τις πληγείσες χώρες. Αυτές οι εσωτερικές συγκρούσεις δεν πρέπει, βεβαίως, να εμποδίσουν την προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας και τη διοχέτευσή της στους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη. Αναμφίβολα η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορέσει να ενισχύσει την παρέμβασή της βοηθώντας τις εν λόγω χώρες να διευθετήσουν αυτές τις συγκρούσεις, από τις οποίες μαστίζονται για μεγάλο διάστημα, ακόμη και για πολλά χρόνια.

Το Συμβούλιο αναλαμβάνει επίσης την παρακολούθηση της υλοποίησης των δεσμεύσεών της, κυρίως δε των οικονομικών, ως προς τη μακροπρόθεσμη βοήθεια και τη διατήρηση της παρουσίας της στην περιοχή, ιδίως κατά την περίοδο ανοικοδόμησης, η οποία θα είναι κρίσιμης σημασίας, κατά το ότι έπεται του σταδίου χορήγησης ανθρωπιστικής βοήθειας, και η Ευρώπη πρέπει να είναι σαφώς παρούσα και να συμμετάσχει σε αυτή την προσπάθεια.

Θέλω επίσης να επισημάνω το θέμα της διαγραφής των χρεών, για το οποίο πραγματοποιήθηκε σήμερα ειδική συνεδρίαση. Φρονώ ότι η βοήθεια που χρειάζονται οι πληγείσες χώρες σε αυτόν τον τομέα πρέπει να προσφερθεί σε όσες από αυτές το ζητήσουν.

Το τελευταίο σημαντικό θέμα που θέλω να θίξω αφορά την πρόληψη φυσικών καταστροφών και την έγκαιρη προειδοποίηση σε περίπτωση εκδήλωσής τους. Πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο σε αυτόν τον τομέα. Είναι αλήθεια ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε το σύνολο των τεχνολογικών μέσων που έχουμε στη διάθεσή μας προκειμένου, στο μέτρο του δυνατού, να αποτρέψουμε την επανάληψη παρομοίων καταστροφών ή, τουλάχιστον, να περιορίσουμε τις επιπτώσεις τους.

 
  
MPphoto
 
 

  Potočnik, Επιτροπή. (EN) Κύριε Πρόεδρε, η συζήτησή σας σήμερα για το θέμα του σεισμού και του παλιρροϊκού κύματος στη Νοτιοανατολική Ασία δείχνει τη δέσμευση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να δει δράση από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να βοηθήσει τις χώρες και τους πληθυσμούς που χρήζουν αρωγής. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η Επιτροπή θα παράσχει την απαιτούμενη βοήθεια και θα το πράξει σε στενή συνεργασία μαζί σας. Σας ευχαριστώ για τα πολλά χρήσιμα σχόλια και υποδείξεις σχετικά με το θέμα.

Όσον αφορά την αντίδραση της Μονάδας Πολιτικής Προστασίας της Επιτροπής, οργάνωσε αμέσως την αποστολή εμπειρογνωμόνων από τα κράτη μέλη στις πληγείσες χώρες – οι πρώτοι εμπειρογνώμονες έφτασαν την επομένη της καταστροφής.

Ποια είναι τα συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα ληφθούν; Όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, υπάρχει ένας αριθμός προτάσεων προς υλοποίηση, κάποιες από αυτές βραχυπρόθεσμα, άλλες μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Όσον αφορά την ανθρωπιστική πτυχή, εκτός από το πακέτο στήριξης που ήδη υιοθετήθηκε, προτείνεται 100 εκατομμύρια από το ποσό που δεσμεύτηκε να διαθέσει η Επιτροπή στην Τζακάρτα να διατεθούν από το αποθεματικό για τις καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.

Όσον αφορά την πτυχή της ανασυγκρότησης, περίπου 350 εκατομμύρια ευρώ από εν μέρει νέα κονδύλια πρέπει να καταστούν διαθέσιμα, και τα ήδη προγραμματισμένα να εκσυγχρονιστούν. Παρατήρησα τις ανησυχίες σας σχετικά με τον επαναπρογραμματισμό, αλλά θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι αυτή η βελτιωμένη αποδοτικότητα όλων των διαθέσιμων κονδυλίων είναι ο ταχύτερος τρόπος να παρασχεθεί βοήθεια, και σε πολλές περιπτώσεις θα είναι απαραίτητο, καθώς ορισμένα προγράμματα δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν σε κάποιες από τις πληγείσες περιοχές. Υπάρχει μια παροιμία στη χώρα μου: όποιος δίνει γρήγορα δίνει διπλά. Είναι σημαντικό να το έχουμε αυτό υπόψη μας.

Δεν είναι μόνο τα ποσά της βοήθειας σημαντικά· εξίσου σημαντικά είναι η ποιότητα και η παροχή της βοήθειας. Από αυτή την άποψη, η Επιτροπή θα έπρεπε να αποκτήσει τη στήριξη του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να κάνει πλήρη χρήση των παρεκκλίσεων και των ταχέων διαδικασιών. Επιπλέον, ο συντονισμός θα πρέπει να οργανώνεται από τις χώρες και τα χρηματοδοτικά προγράμματα να εγκρίνονται από τις ίδιες τις κυβερνήσεις.

Βεβαίως, η δημοσιονομική στήριξη πρέπει να επιβλέπεται σωστά για να διασφαλιστεί η ορθή οικονομική διαχείριση. Καταπιστευματικά ταμεία με τις ενδιαφερόμενες χώρες, τα οποία θα βασίζονται είτε στον ΟΗΕ και/ή στη φόρμουλα της Παγκόσμιας Τράπεζας σχετικά με τα καταπιστευματικά ταμεία, μπορεί να είναι μια καλή απάντηση σε αυτή την ανησυχία. Η συνάδελφός μου, κ. Ferrero-Waldner, επισκέπτεται τις ΗΠΑ για να συναντηθεί με τον κ. Wolfensohn, πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, και να συζητήσει αυτά τα θέματα.

Εκτός από την ανθρωπιστική στήριξη και τη στήριξη για την ανασυγκρότηση, υπάρχει μια σειρά συνοδευτικών μέτρων τα οποία πρέπει να ληφθούν. Η Επιτροπή έχει αναλάβει δράση σε αρκετούς τομείς: την ενίσχυση των συντονιστικών δυνατοτήτων της ΕΕ για να ανταποκρίνεται σε κρίσεις, τη μείωση του χρέους των εν λόγω χωρών, εμπορικά μέτρα –ένα από τα ζητήματα τα οποία ετέθησαν– όπως η δυνατότητα να επιταχυνθεί η θέση σε ισχύ του νέου σχήματος για ένα γενικευμένο σύστημα προτιμήσεων, συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, δορυφορικός έλεγχος και έρευνα και ανάπτυξη, προετοιμασία για διαχείριση καταστροφών, αλιεία, δικαιοσύνη και εσωτερικές υποθέσεις, υγεία και ούτω καθεξής. Εξετάζουμε ένα ευρύ φάσμα δράσεων. Ιδιαίτερη σημασία εν προκειμένω έχουν τα μέτρα για την έγκαιρη προειδοποίηση καταστροφών και για την προετοιμασία της ανταπόκρισης σε κρίσεις. Πιστεύω επίσης ότι η πρόληψη είναι ζωτικής σημασίας. Η καλύτερη βοήθεια είναι να σώζει κανείς ανθρώπινες ζωές.

Αυτό το τραγικό γεγονός πρέπει να θεωρηθεί από όλους μας ως ένα είδος ευκαιρίας και δέσμευσης για να οργανωθούμε καλύτερα και να συντονίσουμε τη δράση μας ενόψει μελλοντικών καταστροφών. Μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση φέρει παγκόσμια ευθύνη. Ανάλογα γεγονότα μπορούν να αντιμετωπίζονται μόνο με παγκόσμιο τρόπο, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω ακόμη μια φορά ότι η Επιτροπή βασίζεται στη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκειμένου να βοηθήσει τις χώρες και τους λαούς που το έχουν ανάγκη.

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. – Για την ολοκλήρωση της συζήτησης, ενημερώνω το Σώμα ότι έχω λάβει έξι προτάσεις ψηφίσματος, σύμφωνα με το άρθρο 103, παράγραφος 2, του Κανονισμού(1).

Η συζήτηση έληξε.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί την Πέμπτη στις 12.00.

 
  

(1) Βλ. συνοπτικά πρακτικά.

Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου - Πολιτική απορρήτου