Ευρετήριο 
 Προηγούμενο 
 Επόμενο 
 Πλήρες κείμενο 
Πληρη πρακτικα των συζητησεων
Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2005 - Στρασβούργο Έκδοση ΕΕ

3. Δηλώσεις της Προεδρίας
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. Κυρίες και κύριοι, πιστεύω ότι είναι σημαντικό να κάνει ο Πρόεδρος δύο δηλώσεις σχετικά με δύο γεγονότα, ένα που έχει ήδη συμβεί και ένα που πρόκειται να συμβεί, τα οποία μας επηρεάζουν άμεσα.

Καταρχάς, όπως γνωρίζετε, το πρώτο από το προγραμματισμένα δημοψηφίσματα για την επικύρωση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος διεξήχθη χθες στην Ισπανία. Όπως επίσης γνωρίζετε, το αποτέλεσμα αυτού του δημοψηφίσματος ήταν 76,7% υπέρ.

(Χειροκροτήματα)

Σας υπενθυμίζω ότι πριν από έναν μήνα, το Σώμα ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα με πλειοψηφία 74%· επομένως, η υποστήριξη του ισπανικού λαού αντανακλά πιστά, και μάλιστα έχει υπερβεί, την υποστήριξη αυτού του Κοινοβουλίου σε αυτό το σχέδιο. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην Ισπανία την Κυριακή είναι ανάλογο εκείνου της ψηφοφορίας στο Στρασβούργο όταν αυτό το Κοινοβούλιο συζήτησε το σχετικό ψήφισμα.

Η συμμετοχή ήταν ελαφρά μικρότερη από εκείνη των τελευταίων ευρωεκλογών στην Ισπανία και επίσης πολύ κοντά στον μέσο όρο και των 25 χωρών της Ένωσης. Πιστεύω πως, σε γενικές γραμμές, μπορούμε να θεωρήσουμε το αποτέλεσμα της διαδικασίας στην Ισπανία παρόμοιο με την ψήφο των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και, επομένως, ως Πρόεδρος του Κοινοβουλίου και επίσης με την ιδιότητά μου ως ισπανός πολίτης, χαίρομαι ιδιαίτερα για το αποτέλεσμα. Αμέσως μετά την ανακοίνωσή του, συνεχάρην τον Πρόεδρο της ισπανικής κυβέρνησης και όλα τα πολιτικά κόμματα που συμμετείχαν σε αυτή τη διαδικασία.

Η δεύτερη ανακοίνωση αναφέρεται στην επίσκεψη του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών στις Βρυξέλλες. Η επίσκεψη του Προέδρου Μπους αυτή την εβδομάδα παρουσιάζεται ως μία συνάντηση με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Έρχεται στην Ευρώπη, αλλά έρχεται, μεταξύ άλλων, να συναντηθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό σημαίνει με τα θεσμικά όργανα της Ένωσης.

Ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και με την υποστήριξη όλων των πολιτικών ομάδων, έχουμε την άποψη ότι το θεσμικό μας όργανο (το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) δεν θα μπορούσε να απέχει από αυτές τις συναντήσεις· πιστεύουμε ότι η δύναμη των θεσμικών οργάνων της Ένωσης και η εικόνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα όσον αφορά τις σχέσεις της με τις τρίτες χώρες και ειδικότερα όσον αφορά τις διατλαντικές σχέσεις, συνδέεται με τη σωστή λειτουργία του θεσμικού τριγώνου: Συμβούλιο, Επιτροπή και Κοινοβούλιο.

Για τον σκοπό αυτό, είχα συνομιλίες με τον Προεδρεύοντα του Συμβουλίου, κ. Juncker, για την πρόοδο των οποίων ενημέρωνα συνεχώς τη Διάσκεψη των Προέδρων, και μετά την ανταλλαγή επιστολών που έλαβε χώρα την προηγούμενη εβδομάδα και έχοντας ακούσει την άποψη των πολιτικών ομάδων και επίσης έχοντας μιλήσει τηλεφωνικώς με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, κ. Barroso, μπορώ να σας πω ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εξ ονόματος αυτού του θεσμικού οργάνου ασφαλώς, θα συμμετάσχει στη συνάντηση που θα έχουν αύριο οι 25 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων με τον κ. Μπους στις Βρυξέλλες.

Δεν είναι μία συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με την αυθεντική της έννοια, παρόλα αυτά θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Προεδρεύοντα του Συμβουλίου, κ. Juncker, και τον κ. Barroso που συμφώνησαν ότι το Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρέπει να είναι παρόν στη συνάντηση αυτή και θα ήθελα να αναγνωρίσω και να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για τα όσα έκαναν προκειμένου να επιτευχθεί αυτό και επομένως για να ενισχύσουν το θεσμικό τρίγωνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο αναφέρθηκα προ ολίγου. Επομένως, δεν θα μπορέσω να βρίσκομαι εδώ, στο Στρασβούργο.

Επιθυμείτε να πείτε κάτι σχετικά με αυτό το θέμα, κύριε Poettering;

 
  
MPphoto
 
 

  Poettering (PPE-DE). (DE) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, χαιρόμαστε ιδιαίτερα που ακούσαμε τα όσα είχε να πει ο κ. Borrell, σχετικά με την επίσκεψη του αμερικανού Προέδρου στις Βρυξέλλες και συμφωνούμε απόλυτα με τις παρατηρήσεις του. Η ομάδα μας ανέκαθεν ήταν υπέρ της παρουσίας του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην επίσκεψη αυτή, όποιο θεσμικό όργανο κι αν διεξήγαγε τη συνάντηση.

Καλώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν ότι δεν θα επαναληφθεί στο μέλλον το είδος της συζήτησης που είδαμε τις προηγούμενες ημέρες και εβδομάδες. Θα ήθελα να εκφράσω τις ολόκαρδες ευχαριστίες μου στον Προεδρεύοντα του Συμβουλίου, κ. Juncker, επειδή κατέστησε δυνατή αυτή την εξέλιξη, αλλά δεν θα πρέπει να υπάρξουν άλλες συζητήσεις αυτού του είδους. Θα πρέπει να είναι αυτονόητο ότι το Κοινοβούλιο συμμετέχει κάθε φορά που ένας πρόεδρος –στην προκειμένη περίπτωση ο αμερικανός Πρόεδρος– επισκέπτεται τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

Ελπίζω, κύριε Πρόεδρε, η αυριανή σας επίσκεψη στις Βρυξέλλες να είναι επιτυχημένη. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το επίκεντρο των εξελίξεων στην Ευρώπη και η παρουσία σας στην αυριανή συνάντηση πρέπει, συνεπώς, να επικροτηθεί.

(Χειροκροτήματα)

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Poettering. Εν πάση περιπτώσει, τέλος καλό όλα καλά. Ανεξάρτητα από τις λεπτομέρειες της διαδικασίας, αύριο τα τρία θεσμικά όργανα θα είναι παρόντα και θα ήθελα να καταστήσω απολύτως σαφές ότι ο Προεδρεύων του Συμβουλίου και ο Πρόεδρος της Επιτροπής συμφωνούσαν πάντα με την ανάγκη να συμβεί αυτό. Αν υπήρξαν ορισμένες δυσκολίες, σε καμία περίπτωση δεν δημιουργήθηκαν από εκείνους.

 
Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου - Πολιτική απορρήτου