Ευρετήριο 
 Προηγούμενο 
 Επόμενο 
 Πλήρες κείμενο 
Πληρη πρακτικα των συζητησεων
Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2005 - Στρασβούργο Έκδοση ΕΕ

13. Νομοθετικό πρόγραμμα και πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής (2005) (συνέχεια της συζήτησης)
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. Η ημερήσια διάταξη προβλέπει τη συζήτηση του νομοθετικού προγράμματος και του προγράμματος εργασίας της Επιτροπής (2005), συζήτηση που άρχισε στις 26 Ιανουαρίου 2005 στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Barroso έχει τον λόγο.

 
  
MPphoto
 
 

  Barroso, Πρόεδρος της Επιτροπής. (PT) Κύριε Πρόεδρε, αξιότιμοι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κυρίες και κύριοι, προτού σας μιλήσω για το νομοθετικό πρόγραμμα και το πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής για το 2005, θα ήθελα να εκφράσω εν συντομία την ικανοποίησή μου για το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα στην Ισπανία και θα προσπαθήσω να το κάνω στα ισπανικά.

(ES) Ο ισπανικός λαός είπε ναι στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, ένα σαφές και ηχηρό ναι.

(Χειροκροτήματα)

Θα ήθελα να σας εκφράσω την ικανοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το αποτέλεσμα αυτό. Η Ισπανία είπε ναι σε μία Ευρώπη ενωμένη στην ποικιλομορφία της. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους συμμετείχαν στη διαδικασία του δημοψηφίσματος με τόση δέσμευση, ιδιαίτερα όλους τους βουλευτές αυτού του Κοινοβουλίου που συνέβαλαν με τις φωνές τους και τις απόψεις τους στην επίτευξη αυτού του σημαντικού αποτελέσματος. Για τον σκοπό αυτό, τηλεφώνησα χθες στον Πρόεδρο της ισπανικής κυβέρνησης, κ. José Luis Rodríguez Zapatero, για να τον συγχαρώ και να τον ευχαριστήσω για τη μεγάλη δέσμευση που επέδειξε η κυβέρνησή του κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του δημοψηφίσματος.

Αυτό το «ναι», που εκφράστηκε καθαρά και ανεπιφύλακτα, ανοίγει τον δρόμο για τους άλλους ευρωπαίους πολίτες που θα κληθούν επίσης να εκφράσουν τη γνώμη τους για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα τους επόμενους μήνες.

Ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα στη διαδικασία επικύρωσης του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, το οποίο η Επιτροπή θεωρεί ως το μοναδικό μέσο για να μπορέσουμε εμείς, οι Ευρωπαίοι, να εδραιώσουμε τις ιδέες μας της ειρήνης, της ευημερίας, της αλληλεγγύης και της ασφάλειας στην Ευρώπη.

(ΕΝ) Κύριε Πρόεδρε, πριν από έναν μήνα παρουσίασα τους προτεινόμενους στρατηγικούς στόχους της Επιτροπής, που εκπονήθηκαν με σκοπό την καθοδήγηση της ευρωπαϊκής δράσης έως το τέλος της δεκαετίας. Πρόκειται για έναν πολιτικό οδικό χάρτη που εδράζεται σε τρεις πυλώνες: την ευημερία, την αλληλεγγύη και την ασφάλεια. Ενισχύοντας ο ένας τον άλλο, αντιμετωπίζουν τις συγκεκριμένες και οξείες ανησυχίες των ευρωπαίων πολιτών. Παρουσίασα επίσης την πρώτη εφαρμογή των στρατηγικών στόχων: το νομοθετικό πρόγραμμα εργασίας για το παρόν έτος. Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ορισμένα από τα σημαντικότερα στοιχεία του.

Καταρχάς, το πρόγραμμα εστιάζεται περισσότερο σε πολιτικό επίπεδο. Οι προτεινόμενες πρωτοβουλίες είναι δομημένες γύρω από τους τρεις στρατηγικούς στόχους και την εξωτερική τους διάσταση και αντιπροσωπεύουν την πρώτη συγκεκριμένη ερμηνεία της ισόρροπης προσέγγισης που επιδιώκει η Επιτροπή. Αυτό ισχύει για τις νέες πρωτοβουλίες καθώς και για τομείς όπου προτείνουμε να ενισχύσουμε μία υφιστάμενη δράση.

Δεύτερον, η Επιτροπή έχει αναλάβει πλήρως τη δέσμευση για την παράδοση του προγράμματος εργασίας της. Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή προτίθεται να εγκρίνει έναν κατάλογο με περισσότερες από 100 πρωταρχικές πρωτοβουλίες έως τα τέλη του έτους.

Τέλος, δεν θέλουμε μόνο να παραδώσουμε εγκαίρως – θέλουμε να παραδώσουμε και με καλύτερο τρόπο. Θέλουμε να είμαστε σοβαροί σχετικά με τις αρχές βελτίωσης των κανονισμών. Αυτό σημαίνει διασφάλιση της ποιότητας της νομοθεσίας, σεβασμό προς τις αρχές της αναλογικότητας, της επικουρικότητας και της προστιθέμενης αξίας και ευρεία χρήση της αξιολόγησης των επιπτώσεών τους.

Εκτός από αυτό το πρόγραμμα εργασίας, ανακοίνωσα ότι η Επιτροπή θα ενημερώνει τακτικά το Κοινοβούλιο για το σχέδιο της ημερήσιας διάταξης σχετικά με τις υπό κατάρτιση νομοθετικές προτάσεις. Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι αυτός ο δίαυλος πληροφόρησης πλέον εφαρμόζεται.

Στο μεταξύ, η Επιτροπή προχώρησε στην εφαρμογή των προτάσεών της. Στις 2 Φεβρουαρίου σας υπέβαλα τις προτάσεις μας για μια ενδιάμεση αναθεώρηση της στρατηγικής της Λισαβόνας. Εστιάζοντας στην ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας, έχει ως στόχο τη δημιουργία προϋποθέσεων για υψηλότερο βιοτικό επίπεδο, κοινωνική δικαιοσύνη για όλους και περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Στις 6 Ιανουαρίου και 2 Φεβρουαρίου είχαμε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση άκουσα ότι, σε γενικές γραμμές, οι προτάσεις της Επιτροπής ανταποκρίθηκαν σε πολλές προσδοκίες και ανησυχίες των βουλευτών του Κοινοβουλίου. Χαιρετίζω τις λεπτομερείς προτάσεις ψηφίσματος που κατατέθηκαν σήμερα από τις πολιτικές ομάδες για το πρόγραμμα εργασίας. Όταν κάνουμε λόγο για εταιρική σχέση, διάλογο και διαβούλευση, ξέρουμε ότι δεν θα συμφωνούμε πάντοτε σε όλα. Όπως σε κάθε εταιρική σχέση, το σημαντικότερο είναι να υπάρχουν σαφείς θέσεις προς συζήτηση και να συνεργαζόμαστε για την επίτευξη κοινών στόχων.

Θα ήθελα να σχολιάσω εν συντομία ορισμένα σημαντικά ζητήματα που εθίγησαν στις παρατηρήσεις και τις προτάσεις ψηφίσματος.

Πρώτον, οι πράξεις μετρούν περισσότερο από τα λόγια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει την ευθύνη να μετατρέψει τις επιδιώξεις της σε πραγματικότητα. Πρέπει να προωθήσει την ευημερία, τη συνοχή και την κοινωνική δικαιοσύνη, τόσο στο εσωτερικό όσο και εκτός των συνόρων μας. Η Επιτροπή είναι πλήρως δεσμευμένη ως προς αυτό το έργο. Έχουμε ήδη αρχίσει να εργαζόμαστε για την επίτευξη αυτού του στόχου εφαρμόζοντας το πρόγραμμα εργασίας μας για το 2005: ακολουθούμε τη σωστή πορεία.

Δεύτερον, η ανταγωνιστικότητα και η κοινωνική συνοχή πρέπει να συμβαδίζουν. Όλοι γνωρίζουμε ότι η επίτευξη ισορροπίας είναι δύσκολη υπόθεση. Θα επιθυμούσα εν προκειμένω τη συμβολή της Επιτροπής. Αυτό απαιτεί προσεκτική εξέταση των απόψεων και της συμβολής σας.

Ας πάρουμε για παράδειγμα την πρωτοβουλία REACH. Επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω ότι έχουμε λάβει δεόντως υπόψη τις ανησυχίες που εκφράστηκαν. Όλοι συμφωνούμε στην ανάγκη κατάλληλης προστασίας της ασφάλειας των προσώπων και του περιβάλλοντος. Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε επίσης τον φόβο ότι ορισμένα στοιχεία της πρότασης θέτουν μια βασική ευρωπαϊκή βιομηχανία σε πολύ δύσκολη θέση χωρίς την προσθήκη πραγματικής αξίας στους τομείς της υγείας και του περιβάλλοντος. Σε όλη τη διάρκεια της νομοθετικής διαδικασίας, θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε και άλλες δυνατότητες για επαναπροσδιορισμό και βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ κανονισμών και ανταγωνιστικότητας.

Όσον αφορά το σχέδιο οδηγίας για τις υπηρεσίες, και εδώ επιδιώκουμε έναν στόχο που απαιτεί γενική υποστήριξη – την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς για υπηρεσίες έως το 2010. Μπορώ εκ νέου να σας διαβεβαιώσω ότι έχουμε λάβει δεόντως υπόψη τις ανησυχίες που εκφράστηκαν. Είμαι πλήρως πεπεισμένος ότι, μέσω της νομοθετικής διαδικασίας, θα είμαστε σε θέση να θεσπίσουμε ένα μέσο το οποίο θα αξιοποιεί το κρυμμένο δυναμικό της ενιαίας αγοράς χωρίς να διακυβεύει τους νόμιμους στόχους δημόσιου συμφέροντος.

Ας το πράξουμε με βάση την ενημέρωση και διαλύοντας τους μύθους. Οι προτάσεις μας δεν θέτουν σε αμφισβήτηση την ευθύνη των κρατών μελών όσον αφορά την οργάνωση και τη χρηματοδότηση ζωτικών δημόσιων υπηρεσιών, όπως απαιτείται από τις κοινωνικές ανάγκες, ούτε υπονομεύουν τους κανόνες σχετικά με την απόσπαση εργαζομένων, όπως ορίζεται στην οδηγία.

Τέλος, θα αναφέρω το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Η Επιτροπή είναι αποφασισμένη να συμβάλει στη βελτίωση του Συμφώνου και να διασφαλίσει την πλήρη συμμόρφωσή του προς τη Συνθήκη. Οι βελτιώσεις που προτείνει η Επιτροπή έχουν ως στόχο την αύξηση του οικονομικού ορθολογισμού και τη βελτίωση της εφαρμογής του. Θέλουμε καλύτερα κίνητρα για την προώθηση «ευνοϊκών πολιτικών» σε «ευνοϊκές περιόδους». Θέλουμε καλύτερο προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων στόχων της φορολογικής πολιτικής λαμβάνοντας υπόψη στοιχεία, όπως το ύψος του χρέους και τις άμεσες δαπάνες των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Θέλουμε να αποφύγουμε την ανεπιθύμητη φορολογική αυστηρότητα σε μία οικονομική ύφεση, επειδή τελικά θέλουμε οι προϋπολογισμοί μας να είναι σε θέση να προωθούν την ευημερία, επικεντρώνοντας τις δαπάνες σε τομείς στραμμένους στην ανάπτυξη και επενδύοντας για το μέλλον.

Αυτά δεν είναι ακαδημαϊκά ζητήματα – πρόκειται για την ποιότητα ζωής, για ευκαιρίες που προσφέρονται στους ανθρώπους για να κερδίζουν τα προς το ζην και να δρέπουν τους καρπούς των αποταμιεύσεων και των συντάξεών τους. Πρόκειται για τις ευκαιρίες των σημερινών και των μελλοντικών γενεών να ζήσουν μια γεμάτη ζωή όπως δικαιούνται να προσμένουν.

Ως μέρος αυτής της ισόρροπης προσέγγισης, η Επιτροπή έχει σημειώσει πρόοδο μέσω της πρότασης που ενέκρινε πρόσφατα σχετικά με την αναθεωρημένη κοινωνική ατζέντα για την περίοδο έως το 2010. Αυτό αποδεικνύει την πλήρη δέσμευση της Επιτροπής στον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη ευρωπαϊκών κοινωνικών συστημάτων, την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας και την επίτευξη του στόχου για περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας.

Όταν οι αγορές ελευθερώνονται, οι άνθρωποι δεν πρέπει να λησμονούνται. Γι’ αυτό τον λόγο εγκρίναμε την προηγούμενη εβδομάδα δύο νέες προτάσεις για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των επιβατών. Αυτό με οδηγεί σε ένα βασικό ζήτημα: η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να της διατεθούν επαρκή δημοσιονομικά μέσα για να δράσει. Η πολιτική συνοχής είναι και πρέπει να παραμείνει κεντρικό στοιχείο στον σκοπό της Ένωσης. Χωρίς αλληλεγγύη δεν θα μπορέσουμε ποτέ να είμαστε ενωμένοι. Αποτελεί ένα σημαντικό συμπλήρωμα της ανταγωνιστικότητας και της στρατηγικής της Λισαβόνας – η αύξηση των επιπέδων ευημερίας στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές της Ένωσης ωφελεί την Ένωση ως σύνολο.

Θα πρέπει επίσης να μην λησμονούμε ότι τώρα τα κράτη μέλη είναι 25. Τα νέα κράτη μέλη περιμένουν μια απτή απόδειξη της αλληλεγγύης μας. Γι’ αυτό, οι προτάσεις μας για μια νέα γενιά πολιτικών συνοχής για τις επόμενες δημοσιονομικές προοπτικές έχουν ζωτική σημασία για την Ένωση, τόσο από οικονομική όσο και από πολιτική άποψη. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να μπορούμε να δούμε τις υποχρεώσεις μας στον τομέα αυτό να αποδυναμώνονται.

Πέραν των ανωτέρω, η Επιτροπή καταρτίζει σήμερα την τρίτη δέσμη των προτάσεών της για τις επόμενες δημοσιονομικές προοπτικές, που βασίζονται σε προσεκτική εξέταση της ευρωπαϊκής προστιθέμενης αξίας τους, με σκοπό να παράσχουν στους πολίτες ευκαιρίες που συμπληρώνουν τις εθνικές προσεγγίσεις ή πληρώνουν υφιστάμενα κενά. Αυτή η δέσμη μέσων θα περιλαμβάνει προτάσεις για το έβδομο πρόγραμμα πλαίσιο για την έρευνα και την ανάπτυξη, την προστασία του καταναλωτή και τη δημόσια υγεία, την ενέργεια – συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία σε σχέση με την ελευθερία, την ασφάλεια και τη δικαιοσύνη.

Η Επιτροπή κάνει τη δουλειά της, αλλά η υλοποίηση αυτών των προτάσεων θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τους όρους της συμφωνίας για τις δημοσιονομικές προοπτικές που αναμένονται έως τον Ιούνιο. Όπως προανέφερα, δεν καταλαβαίνω με ποιον τρόπο μπορεί η Επιτροπή να συμβάλει σε μία Ευρώπη που στοχεύει να πράξει περισσότερα αλλά με λιγότερους πόρους.

(FR) Κυρίες και κύριοι, η αειφόρος ανάπτυξη και το θέμα της αλλαγής του κλίματος αποτελούν, και τα δύο, θέματα προτεραιότητας στην ατζέντα της Επιτροπής. Παρότι είμαστε ευτυχείς για το γεγονός ότι το πρωτόκολλο του Κυότο τέθηκε σε ισχύ, δεν μπορούμε ωστόσο να σταματήσουμε εκεί. Στις 9 Φεβρουαρίου, εγκρίναμε μια ανακοίνωση σχετικά με την αειφόρο ανάπτυξη και μια άλλη με τίτλο «Πώς θα κερδίσουμε τον αγώνα κατά των παγκόσμιων κλιματικών αλλαγών». Αυτές οι προτάσεις συμπληρώνουν τις προτάσεις που σχετίζονται με την αναθεώρηση μεσοπρόθεσμα της στρατηγικής της Λισαβόνας. Εκτός από τον οικονομικό πυλώνα, η στρατηγική της αειφόρου ανάπτυξης και η νέα κοινωνική ατζέντα αποτελούν δύο άλλους συμπληρωματικούς πυλώνες της στρατηγικής μας για τα προσεχή πέντε έτη.

Φυσικά, οφείλουμε να κοιτάζουμε πέρα από τα σύνορά μας. Φέτος, θα μπορέσουμε να κάνουμε τον απολογισμό της προόδου που έχει πραγματοποιηθεί όσον αφορά την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων της Χιλιετίας. Η κατάσταση είναι σαφώς απογοητευτική. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί και οφείλει να προσφέρει μια σημαντικότερη συνεισφορά για την πραγματοποίηση των στόχων της Χιλιετίας. Τον προσεχή μήνα, θα δημοσιοποιήσουμε τη συνεισφορά μας στην τρέχουσα διαδικασία επισκόπησης. Οφείλουμε να είμαστε περισσότερο δυναμικοί και με περισσότερη φαντασία δίνοντας συγκεκριμένη έκφραση στις δεσμεύσεις που αναλάβαμε στο Μοντερέι. Στο πλαίσιο αυτό, η κεντρική προτεραιότητά μας θα είναι η Αφρική και σκοπεύουμε να προτείνουμε συγκεκριμένες νέες πρωτοβουλίες για την ήπειρο αυτή.

Η πολυμέρεια και η ενισχυμένη πολιτική γειτονίας είναι επίσης προτεραιότητες για την Επιτροπή. Η ανανεωμένη συμμετοχή στην ειρηνευτική διαδικασία της Μέσης Ανατολής και η αναθέρμανση των διατλαντικών σχέσεων αποτελούν επίσης κεντρικό στόχο. Όταν αύριο συναντήσουμε τον Πρόεδρο Μπους, θα μοιραστούμε μαζί του την ευχή μας για πραγματική πολυμέρεια και τη δέσμευσή μας να εργαστούμε για την ειρήνη και την ανθρωπιστική βοήθεια εκεί όπου αυτό απαιτείται.

Συμμεριζόμαστε όλοι την πεποίθηση ότι αυτό το οποίο αποτελεί την πηγή της νομιμότητας της καθημερινής εργασίας μας είναι η δράση μας προς όφελος των ευρωπαίων πολιτών. Η ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών αποτελεί προτεραιότητα για την Επιτροπή και, για να εκπληρώσουμε αυτό το καθήκον, θα προτείνουμε ένα ειδικό πρόγραμμα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών προοπτικών. Αν οι πολίτες διαθέτουν απλή και διαφανή ενημέρωση σχετικά με το θέμα, θα είναι καλύτερα σε θέση να κατανοήσουν αυτό το οποίο διακυβεύεται στην Ευρώπη και να διαμορφώσουν γνώμη. Όλοι οι Επίτροποι συμπεριλαμβανομένης της Αντιπροέδρου Wallström, η οποία είναι αρμόδια για τον συγκεκριμένο τομέα έχουν δεσμευτεί να καταβάλουν κάθε προσπάθεια στον τομέα αυτό.

Επιτρέψτε μου, καταλήγοντας, να υπενθυμίσω τον τρόπο με τον οποίο η Επιτροπή, της οποίας έχω την τιμή να προεδρεύω, σκοπεύει να απαντήσει σε αυτές τις κοινές προκλήσεις και να αντιμετωπίσει αυτές τις κοινές ανησυχίες. Η μέθοδος την οποία θα χρησιμοποιήσουμε θα είναι η εταιρική σχέση, ιδιαίτερα μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. Θα ήθελα να επαναλάβω αυτό το οποίο έχω ήδη πει πολλές φορές σε αυτό το Σώμα, δηλαδή ότι σκοπεύω να αναπτύξω μια εποικοδομητική σχέση ανάμεσα στην Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Χάρηκα που μπόρεσα να διαπιστώσω, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της 26ης Ιανουαρίου, ότι ο Πρόεδρος Juncker και πολλοί βουλευτές του Κοινοβουλίου συμφωνούν όσον αφορά τη σημασία της από κοινού συνεργασίας πάνω στους στρατηγικούς στόχους που προτείνει η Επιτροπή. Αυτό θα ήταν ένα άνευ προηγουμένου βήμα προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης συνοχής της δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος, η Επιτροπή επιθυμεί να συνεργαστεί πολύ στενά με το Κοινοβούλιο στο πνεύμα της προτεινόμενης εταιρικής σχέσης. Η Αντιπρόεδρος Wallström θα είναι παρούσα αύριο στη Διάσκεψη των Προέδρων των επιτροπών στο πλαίσιο ενός διαλόγου που η Επιτροπή επιθυμεί να είναι διαρκής και τακτικός πάνω στα θέματα που έχουν προτεραιότητα για εμάς, από την άποψη τόσο του προγραμματισμού όσο και του καθορισμού των πολιτικών προτεραιοτήτων.

Εν ολίγοις, κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, επιθυμώ το πρόγραμμα εργασίας για το έτος 2005 να είναι το πρώτο επίτευγμα της εταιρικής σχέσης την οποία σας προτείνω για την ανανέωση της Ευρώπης. Θα είμαι ευτυχής τώρα να ακούσω τα σχόλια και τις προτάσεις σας όσον αφορά το περιεχόμενό του.

 
  
MPphoto
 
 

  Grossetête (PPE-DE), εξ ονόματος της Ομάδας. (FR) Κύριε Πρόεδρε, είμαστε πολύ ευτυχείς που ο Πρόεδρος Barroso μπόρεσε να παρευρεθεί στη συνεδρίαση και θα μπορέσουμε να εξετάσουμε μαζί του αυτό το πρόγραμμα για το 2005, η παρουσίαση του οποίου έχει καθυστερήσει, αν και για λόγους τους οποίους γνωρίζουμε.

Κύριε Barroso, γνωρίζουμε ότι θα κάνετε τα πάντα για να επιτύχετε ακόμη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Το πρόγραμμά σας είναι φιλόδοξο και σας έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη  μια εμπιστοσύνη την οποία επιθυμούμε να επιβεβαιώσουμε, καθώς υπήρξατε ένας προσεκτικός ακροατής, ειδικά για τις προτάσεις μας. Πράγματι, λάβατε την πρωτοβουλία να επανεξετάσετε την οδηγία για τις υπηρεσίες με σκοπό να λάβετε υπόψη τις ανησυχίες μας. Το ίδιο ισχύει για το πρόγραμμα REACH, όπως μόλις μας εξηγήσατε.

Οφείλουμε, κατά συνέπεια, να επικεντρωθούμε στα κρίσιμα ζητήματα, δηλαδή στην ανάπτυξη και στην απασχόληση. Ο άξονας της εργασίας μας θα είναι λιγότερη και καλύτερη νομοθεσία. Γνωρίζω ότι στο θέμα αυτό είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος μαζί σας. Μας είχατε επίσης μιλήσει για δράσεις που πρόκειται να αναληφθούν. Η παραγωγικότητα στην Ευρώπη αυξάνεται με τη μισή ταχύτητα σε σχέση με τις ΗΠΑ, όπου η μέση ανάπτυξη των επενδύσεων είναι 5,4 % ετησίως έναντι 1,7 % για τις ευρωπαϊκές επενδύσεις.

Αυτό το οποίο περιμένουν οι συμπολίτες μας, είναι όντως, συγκεκριμένες αλλαγές οι οποίες θα μεταφράζονται σε απλά λόγια: να δουν αύξηση της αγοραστικής τους δύναμης και μην χρειάζεται να φοβούνται την ανεργία ή τις μετεγκαταστάσεις επιχειρήσεων. Αναμένουμε λοιπόν με ανυπομονησία το δικό σας πρόγραμμα πλαίσιο για τον ανταγωνισμό και την καινοτομία, με ακριβείς στόχους και καλά προετοιμασμένες συναντήσεις.

Για να αυξηθούν τα ποσοστά ανάπτυξης και απασχόλησης, πρέπει να στηριχθούμε στην καινοτομία και την έρευνα, και, κυρίως, πρέπει να συμβιβάσουμε την περιβαλλοντική και τη βιομηχανική πολιτική. Αυτές οι δύο πολιτικές δεν είναι αντιφατικές· στην πραγματικότητα, σε μεγάλο βαθμό ισχύει το αντίθετο: είναι συμπληρωματικές. Οι περιβαλλοντικές ανησυχίες δεν είναι περιορισμοί ή εμπόδια. Είναι πλεονεκτήματα και αντιπροσωπεύουν μια ευκαιρία για την οικονομία μας. Η Ευρώπη οφείλει λοιπόν να παίξει το χαρτί της οικολογικής καινοτομίας και των τεχνολογιών αιχμής ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στη ζήτηση για προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, την οποία οι ανταγωνιστές μας δεν μπορούν να ικανοποιήσουν.

Χάρη στα υψηλά περιβαλλοντικά πρότυπά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενισχύει την καινοτομία και αυξάνει την ανταγωνιστική ικανότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Αναφέρομαι στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της αιολικής και ηλιακής ενέργειας, στα βιοκαύσιμα και τις καθαρές μορφές μεταφορών  σε όλους τους τομείς οι οποίοι προσφέρουν στις βιομηχανίες μας μια πραγματική ευκαιρία όσον αφορά την απασχόληση και τις εξαγωγές. Σημειώνουμε με ενδιαφέρον τις προτάσεις σας στον τομέα αυτό, ιδιαίτερα τον κανονισμό για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Μια αειφόρος οικονομική ανάπτυξη και μια όλο και μεγαλύτερη οικονομική μεγέθυνση εξαρτώνται προπαντός από την υγεία των επιχειρήσεών μας καθώς και από την υγεία των ανδρών και των γυναικών που κάνουν την οικονομία μας να λειτουργεί. Εκτιμούμε το τμήμα του προγράμματός σας το οποίο αφορά την πολιτική υγείας και προστασίας των καταναλωτών. Η Ευρώπη οφείλει επίσης να προνοεί για τις ενδεχόμενες απειλές από μεγάλες μάστιγες και να καταπολεμά τις νέες επιδημίες και την αντίσταση στα αντιβιοτικά. Για τους λόγους αυτούς, αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον την πρόταση οδηγίας, η οποία έχει ως στόχο να θέσει σε εφαρμογή κοινοτικά μέτρα για την καταπολέμηση της γρίπης των πουλερικών. Οφείλουμε να δράσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά.

Σχετικά με τη δημογραφική εξέλιξη στην Ευρώπη, το Πράσινο Βιβλίο θα πρέπει γρήγορα να ακολουθηθεί από πρακτικά μέτρα τα οποία θα αφορούν, για παράδειγμα, τη δια βίου μάθηση, τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας τα οποία θα είναι βιώσιμα μακροπρόθεσμα και στην έρευνα πάνω στις νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Όσον αφορά την πολιτική αλληλεγγύης, είναι πολύ σωστό οι νεοεισερχόμενοι να επωφελούνται από αυτά τα προγράμματα, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι τα σχετικά κονδύλια μεταφέρουν επίσης την εικόνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε όλα τα κράτη μέλη. Είναι λοιπόν απαραίτητο όλες οι χώρες να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτές τις μορφές διαρθρωτικής βοήθειας.

Ζητούμε επίσης περισσότερη αποτελεσματικότητα στον τρόπο με τον οποίο κάθε κράτος μέλος δίνει συνέχεια στις δικαστικές αποφάσεις των υπολοίπων, παρότι, στο θέμα αυτό, αναμένουμε ακόμη τα αποτελέσματα της συναπόφασης που προβλέπεται από το Σύνταγμα. Γνωρίζουμε ότι όλα αυτά θα πρέπει να συμβάλλουν στη βελτίωση της κινητικότητας των Ευρωπαίων. Ειδικότερα, οφείλουμε επίσης να βελτιώσουμε την κινητικότητα της νεολαίας διευκολύνοντας τις ανταλλαγές μεταξύ πανεπιστημίων και επιτρέποντας στους πολίτες να επωφελούνται από αυτή τη θαυμάσια εμπειρία που αποτελεί διέξοδο σταδιοδρομίας για τα επαγγέλματα.

Έχουμε φιλοδοξίες, το ίδιο και εσείς. Ευχόμαστε να αναπτύξουμε και να βελτιώσουμε τις συνθήκες εργασίας με σκοπό να θέσουμε σε εφαρμογή πρακτικά μέτρα και να βελτιώσουμε την ισορροπία μεταξύ της ζωής και της εργασίας. Θα μπορέσουμε έτσι να εκπληρώσουμε τον στόχο τον οποίο η Ένωση οφείλει να επιδιώξει, βελτιώνοντας έτσι το σύνολο της ευρωπαϊκής κοινωνίας. Στον ρόλο της ανάληψης πρωτοβουλιών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να έχει όραμα.

Στον τομέα της πολιτικής, θα δώσουμε έμφαση στις ευρωμεσογειακές σχέσεις. Η ευρωμεσογειακή πολιτική θα πρέπει να γίνει είναι πολύ ισχυρότερη και να της δοθεί προτεραιότητα. Ομοίως, οφείλουμε να στρέψουμε την προσοχή μας στα ευρωπαϊκά σύνορά μας.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να σας πω ότι η πολιτική βούληση θα πρέπει να μεταφράζεται σε δημοσιονομικές προοπτικές οι οποίες να αποτιμώνται γι’ αυτό που πραγματικά είναι. Τα κράτη μέλη δεν μπορούν να ζητούν περισσότερα από την Ευρώπη ενώ δίνουν λιγότερα. Αυτό λοιπόν που έχουμε ανάγκη είναι πολιτική ενέργεια για να θέσουμε σε κίνηση τον κινητήρα που οδηγεί τις προσπάθειές μας προσπάθειες οι οποίες είναι η ίδια η ουσία του έργου μας. Αυτή την ενέργεια την έχετε. Θα είμαστε στο πλευρό σας με αυτό το πνεύμα εποικοδομητικής σχέσης για την οποία μας μιλήσατε.

 
  
  

ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ κ. KAUFMANN
Αντιπροέδρου

 
  
MPphoto
 
 

  Schulz (PSE), εξ ονόματος της Ομάδας. – (DE) Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, η ομιλία που μόλις ακούσαμε δεν ήταν ομιλία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αλλά των γάλλων Γκολικών. Κυρία Grossetête, δεδομένης της ουσίας της ομιλίας σας, σας καλώ από καρδιάς να έλθετε μαζί μας και γρήγορα θα συγκεντρώσουμε την πλειοψηφία για κοινωνικά υπεύθυνες πολιτικές στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είδα στα μάτια του συναδέλφου βουλευτή κ. Poettering ειλικρινή έκπληξη και ήταν πραγματική χαρά να παρατηρώ την αντίδρασή του.

Πρόεδρε Barroso, χαίρομαι που καταφέρατε να είστε μαζί μας παρά τις απαιτήσεις που υπάρχουν τώρα από τον χρόνο σας. Θέλω να το ξεκαθαρίσω. Όλοι γνωρίζουμε τα προβλήματα που συναντήσατε στο Λονδίνο με την πτήση σας. Η παρουσία σας εδώ είναι καλός οιωνός για τη συνεργασία μεταξύ της Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Επιτρέψτε μου να το τονίσω. Αρκετά όμως με τους αστεϊσμούς, διότι έχω και μία με δύο παρατηρήσεις να κάνω, με τις οποίες δεν νομίζω ότι θα χαρείτε και τόσο.

Δεν θέλω να επιστρέψω στο αν ήταν σωστό ή λάθος να εμφανιστείτε σε διαφήμιση για το PSD στην Πορτογαλία. Αυτό ανήκει στο παρελθόν. Θα ήθελα να κάνω μια σοβαρή πρόταση, ωστόσο, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία πλαίσιο. Πρέπει να λάβουμε μια απόφαση. Υπάρχει μια διάταξη στη συμφωνία πλαίσιο μεταξύ του Κοινοβουλίου και της Επιτροπής, η οποία ορίζει σαφώς ότι δεν απαγορεύεται στους Επιτρόπους να συμμετέχουν σε πολιτικές δραστηριότητες στη χώρα τους, εφόσον συζητήσουν εκ των προτέρων τη δραστηριότητα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, ο οποίος είτε δίνει τη συγκατάθεσή του για ό,τι είναι απαραίτητο για την άσκηση της δραστηριότητας είτε εκφράζει τις επιφυλάξεις του.

Δεν υπάρχει κανένας κανόνας, ωστόσο, για τον Πρόεδρο, παρόλο που η συμπεριφορά του θα πρέπει, φυσικά, να είναι υποδειγματική. Προσωπικά δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα με την αρχή ότι οι Επίτροποι, ή εσείς ως Πρόεδρος της Επιτροπής, έχετε ορισμένες πολιτικές απόψεις και μπορείτε να τις κάνετε γνωστές στο κοινό. Γνωρίζω καλά πού πρόσκεισθε πολιτικά. Εννοείται ότι δεν είστε υποχρεωμένος να προσποιείστε υποκριτικά ότι η εκλογή σας στην Προεδρία της Επιτροπής σάς κατέστησε ουδέτερο πολιτικά. Πιστεύω ότι σωστά θα πρέπει να συνεχίσετε να υποστηρίζετε τις απόψεις σας, αλλά ο ίδιος κανόνας θα πρέπει να ισχύει τόσο για τον Πρόεδρο όσο και για τους Επιτρόπους, είτε να επιτρέπει είτε να απαγορεύει σε όλους εσάς να συμμετέχετε στην εθνική πολιτική. Είναι απαράδεκτο να λέμε «ναι» σε ορισμένους και «όχι» σε άλλους. Γι’ αυτό, προτείνω να ξεκαθαρίσουμε το θέμα στη συμφωνία πλαίσιο.

Μια δεύτερη παρατήρηση, κύριε Πρόεδρε· στην πιο πρόσφατη συζήτηση που είχαμε για το πρόγραμμα εργασίας σας, είπα εξ ονόματος της ομάδας μας ότι βλέπαμε το ποτήρι μισογεμάτο. Το είπα διότι είχαμε δει ενθαρρυντικά σημάδια ότι δίνατε προσοχή στις εκκλήσεις που κάναμε εμείς οι Σοσιαλιστές προς εσάς και την Επιτροπή σας.

Στη συνέχεια, μετά από μερικές ημέρες, βρήκα μια συνέντευξή σας στους Financial Times, στην οποία ακολουθήσατε μια εντελώς διαφορετική γραμμή από αυτήν που παρουσιάσατε όταν απευθυνθήκατε στο Κοινοβούλιο. «Η οικονομία είναι στην πρώτη γραμμή», είπατε τώρα. Όχι! Η κοινωνική συνοχή είναι στην πρώτη γραμμή –τουλάχιστον για εμάς τους Σοσιαλιστές, κύριε Πρόεδρε– και δεν θα σας απαλλάξουμε από τις υποχρεώσεις σας επ’ αυτού. Παρουσιάσατε ένα πρόγραμμα εργασίας με σοσιαλιστικά στοιχεία, αλλά μετά δώσατε μια συνέντευξη στους Financial Times, η οποία ήταν στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Στη συνέχεια, ο κ. Špidla παρουσίασε ένα έγγραφο, το οποίο εμείς οι Σοσιαλιστές μπορούμε ανυπόκριτα να υποστηρίξουμε, αλλά αυτό το ακολούθησαν σχόλια της κ. Hübner στον Τύπο, τα οποία βρίσκουμε εντελώς αδύνατο να αποδεχτούμε.

Μπήκατε στο κτίριο Berlaymont, κύριε Πρόεδρε, αλλά έχω την εντύπωση ότι, κάθε φορά που φτάνετε στο συγκρότημα Schuman, δεν ξέρετε πλέον από ποια έξοδο να βγείτε. Για τον λόγο αυτό, επιτρέψτε μου να προτείνω να ακολουθήσετε τις σοσιαλιστικές μας προτάσεις, διότι το πρόβλημα με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το εξής: αν δεν καταστήσουμε σαφές στον κόσμο ότι αυτή η Ένωσή μας του προσφέρει κοινωνική ασφάλεια και τον αφήσουμε να εξακολουθήσει να πιστεύει ότι οι Βρυξέλλες θέλουν να καταστρέψουν την κοινωνική του ασφάλεια, οι κίνδυνοι που θα διατρέχουμε θα είναι πολύ περισσότεροι από τις ευκαιρίες που δημιουργούμε. Αν δεν σταματήσουμε να δίνουμε αυτή την εντύπωση, οι πολίτες θα εξακολουθήσουν να στρέφουν την πλάτη τους στην Ευρώπη.

Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι η νεοφιλελεύθερη προσέγγιση παρουσιάζεται – ίσως όχι από εσάς, κύριε Barroso, αλλά από πολλούς από τους Επιτρόπους σας και, το χειρότερο, από πάρα πολλούς αξιωματούχους της Επιτροπής, ως γεγονός της καθημερινής ζωής· όλα θα είναι καλά στην Ευρώπη, λέει η θεωρία, όταν αυτή απορυθμιστεί, γίνει πιο ευέλικτη και κλειδωθεί σε μια κατιούσα κοινωνική τροχιά. Όσο αυτός είναι ο πυρήνας της πολιτικής της Επιτροπής σας, το κλίμα δεν θα αλλάξει ποτέ υπέρ της ΕΕ. Εμείς, οι Σοσιαλιστές, δεν εκλεγήκαμε για να υποστηρίζουμε το είδος των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που περιλαμβάνει η οδηγία Bolkestein αλλά για να εγγυόμαστε και τις δύο πλευρές του νομίσματος στις οποίες έχουν επικεντρωθεί για πολύ καιρό οι συζητήσεις μας. Από τη μια πλευρά, χρειαζόμαστε τον ανταγωνισμό και την ευελιξία, αλλά αυτή η αύξηση του ανταγωνισμού και της ευελιξίας πρέπει να εξυπηρετεί την προώθηση της επίτευξης του άλλου στόχου, δηλαδή της κοινωνικής σταθερότητας.

Για τον λόγο αυτό, σας ζητώ να εμμείνετε στα όσα είπατε στις στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές σας και στα όσα μας παρουσιάσατε, μαζί με την κ. Wallström και τον κ. Verheugen, στη στρατηγική της Λισαβόνας, η οποία διαμορφώνει αυτές τις ίδιες αρχές: μεγαλύτερη ευελιξία και περισσότερο ανταγωνισμό, σίγουρα, αλλά και μια διαρκή δέσμευση στις κοινωνικές δομές που αποτελούν το μεγαλύτερο επίτευγμα της Ευρώπης. Αν διαβάσετε το ψήφισμά μας, θα δείτε ότι είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε εποικοδομητικά μαζί σας, αλλά μόνο αν είστε, μαζί με την Επιτροπή σας, πρόθυμοι να οικοδομήσουμε μια κοινωνική Ευρώπη. Τότε με χαρά θα σας στηρίξουμε.

(Χειροκροτήματα)

 
  
MPphoto
 
 

  Duff (ALDE), εξ ονόματος της Ομάδας. (ΕΝ) Κύριε Πρόεδρε, είναι περίεργο που οι σοσιαλιστές πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρξει κοινωνική πρόοδος χωρίς οικονομική ανάπτυξη και διαρθρωτική μεταρρύθμιση. Αποτελεί επίσης απίστευτη αφέλεια εκ μέρους του κ. Martin Schulz να επικρίνει τον Πρόεδρο της Επιτροπής για τον ρόλο που διαδραματίζει στην εσωτερική πολιτική: δεν υπηρετούμαστε από τους απάτριδες – από πολιτικούς αποκομμένους από τις πολιτικές τους ρίζες. Η μοναδική επίκρισή μου για το άρθρο που διάβασα στους Financial Times αφορά το ισχυρό χτύπημα του Προέδρου Barroso στους «αφελείς φεντεραλιστές». Δεν έχω ιδέα τι εννοούσε εκεί.

Η ομάδα μου χαιρετίζει την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του προγράμματος εργασίας και τις βάσεις του πάνω σε μια σαφή πολιτική στρατηγική. Ωστόσο, αιφνιδιάστηκα και από το μεγάλο μέγεθος του προγράμματος. Είναι προφανές ότι θα χρειαστεί να τεθούν προτεραιότητες. Όσον αφορά τη δική μου ομάδα, προτεραιότητά μας είναι η ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς, ιδίως στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Αυτό θα απαιτήσει αναθεώρηση και, ίσως, αυστηρότερο έλεγχο της κληρονομιάς της Επιτροπής Prodi σε σύγκριση με αυτόν που απολάμβανε το πρόγραμμα έως τώρα, ασφαλώς όσον αφορά την προστασία λογισμικού με διπλώματα ευρεσιτεχνίας αλλά και την πρόσβαση σε λιμενικές υπηρεσίες. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση όχι μόνο στη βελτίωση της ποιότητας της διατύπωσης αλλά και στη ριζική μείωση της ποσότητας.

Ολοκληρώνω την ομιλία μου με μία έκκληση για συγκέντρωση της προσοχής σε ένα πρόγραμμα που έχει μεν ξεκινήσει αλλά που πόρρω απέχει από το να ολοκληρωθεί, κυρίως όσον αφορά τους χρηματοοικονομικούς και τους εμπορικούς κανονισμούς σχετικά με τη Βόρεια Κύπρο. Οφείλουμε να βγάλουμε τους Τουρκοκυπρίους από το περιθώριο.

 
  
MPphoto
 
 

  Beer (Verts/ALE) , εξ ονόματος της Ομάδας(DE) Κυρία Πρόεδρε, ο Πρόεδρος Barroso μόλις πρότεινε συνέργεια σε έναν καλό σκοπό μεταξύ της Επιτροπής και του Κοινοβουλίου. Εξ ονόματος της ομάδας μου, της Ομάδας των Πρασίνων/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία, θα ήθελα να αναφερθώ σε δύο πιθανές περιοχές συνέργειας υπό το πρίσμα των τρεχόντων γεγονότων. Αναφέρατε ο ίδιος το πιο σχετικό γεγονός, κύριε Barroso, δηλαδή τις επερχόμενες συνομιλίες στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πιστεύω ότι, σε συνέχεια της επίθεσης γοητείας της Condoleezza Rice στην Ευρώπη, πρέπει και πρόκειται να φανεί τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες –και το ζήτημα του Ιράν θα είναι η αποφασιστική δοκιμασία– εάν έχουμε μόνο έναν κοινό στόχο και συνεχίζουμε ο καθένας τον δρόμο του ή εάν καταφέρνουμε να αναπτύξουμε πολυμερή μέτρα και να αποφύγουμε τον κίνδυνο της μονομέρειας, την οποία είδαμε κατά τη διάρκεια του προληπτικού πολέμου κατά του Ιράκ.

Εξ ονόματος της ομάδας μου, επιτρέψτε μου να σας ενθαρρύνω θερμά και να προτρέψω έντονα την Επιτροπή να καταβάλει κάθε προσπάθεια στις επερχόμενες συνομιλίες για να πείσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να προσφέρει την ενεργό στήριξή της στη διαπραγματευτική στρατηγική των τριών εκπροσώπων της ΕΕ.

Επιτρέψτε μου να επαναλάβω τους κοινούς στόχους τόσο των αμερικανών όσο και των ευρωπαίων διαπραγματευτών και των κρατών μελών της ΕΕ. Ο στόχος μας είναι η απόλυτη συναίνεση. Πρέπει να εμποδίσουμε την περαιτέρω διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Πρέπει να προχωρήσουμε με την ανάπτυξη μιας πολιτικής στρατηγικής για την ευρύτερη Μέση Ανατολή στη βάση της ευρωπαϊκής στρατηγικής ασφάλειας. Πρέπει να πετύχουμε να δεσμευτεί το Ιράν ότι θα απέχει από τη στρατιωτική χρήση των δυνατοτήτων που δημιουργεί το πυρηνικό του πρόγραμμα και χρειαζόμαστε απεριόριστη πρόσβαση για τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας που θα του επιτρέψει να επιθεωρήσει όλες τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Αυτές είναι οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός κλοιού ασφαλείας γύρω από κάθε χώρα της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ.

Είμαι πεπεισμένη ότι οι ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις είναι ο σωστός δρόμος προς τα εμπρός και είναι πολύ πιθανότερο να πετύχουν αν μπορέσουμε να πείσουμε τον Πρόεδρο Μπους να μην περιμένει απλώς στα παρασκήνια, να μην επιδοθεί σε λεκτικό εκφοβισμό και να μην αφήσει ανοιχτή την επιλογή για προληπτική επίθεση αλλά να θέσει στην ατζέντα μια ενεργή αναθεώρηση των υφιστάμενων οικονομικών κυρώσεων κατά του Ιράν καθώς και τη συζήτηση των εγγυήσεων ασφαλείας για το Ιράν.

Πιστεύω ότι θα κάνουμε πρόοδο στον τομέα αυτό, αν επίσης παραμείνουμε πιστοί στην αρχή μας για τη διαφύλαξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Καλώ ειδικά την Επιτροπή να μην βάλει στο ράφι τον διάλογο για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων αλλά να τον εντείνει. Λυπάμαι πολύ που πρέπει να το πω, αλλά έμαθα ότι η γερμανική κυβέρνηση, η ίδια κυβέρνηση η οποία υποστηρίζει ενεργά τις διαπραγματεύσεις μας από την πλευρά της ΕΕ, ξεκίνησε διαδικασίες απέλασης κατά μιας 26χρονης γυναίκας, η οποία πήρε διαζύγιο από τον ιρανό σύζυγό της και ασπάστηκε τον Χριστιανισμό. Η απέλαση στο Ιράν υπό αυτές τις συνθήκες –και έχουμε αντιταχθεί σε αυτήν σε δύο προηγούμενα ψηφίσματα– εκθέτει τη γυναίκα στον κίνδυνο του λιθοβολισμού, του διωγμού ή ακόμα και του θανάτου.

Πιστεύω ότι μια τέτοια διπολική πολιτική το κάνει δύσκολο, αλλά πρέπει να κατορθώσουμε να συγκεντρώσουμε την πλειοψηφία της Ευρώπης πίσω από μια συνεκτική πολιτική ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτό θα εδραιώσει την αξιοπιστία μας στο ζήτημα του Ιράν. Δεν θέλω να δω το Ιράν να πετυχαίνει να θέτει τους Ευρωπαίους κατά των Αμερικανών, διότι έχουμε και οι δύο τους ίδιους στόχους. Πρέπει να τονίσω και πάλι το σημείο αυτό.

Επιτρέψτε μου να αναφερθώ υπό τις παρούσες περιστάσεις και σε ένα άλλο θέμα, στο οποίο η ομάδα μου βρίσκεται σε συμφωνία με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, δηλαδή τη συνέχιση του εμπορικού αποκλεισμού κατά της Κίνας. Αν λέμε ότι το κριτήριο του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι θεμελιώδες για την ευρωπαϊκή εξωτερική μας πολιτική, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα παραμένει αποτρόπαιη και, για τον λόγο αυτό, το Σώμα ενέκρινε μόλις πριν από μερικές εβδομάδες ένα ψήφισμα στο οποίο απέρριπτε την πρωτοβουλία του Προέδρου Σιράκ και του καγκελάριου Σρέντερ. Αναμένουμε τη διατήρηση του εμπορικού αποκλεισμού και επιβεβαιώνουμε ότι τα οικονομικά συμφέροντα δεν πρέπει να προτάσσονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 
  
MPphoto
 
 

  Markov (GUE/NGL) , εξ ονόματος της Ομάδας. – (DE) Κυρία Πρόεδρε, κύριε Πρόεδρε της Επιτροπής, κυρίες και κύριοι, παρόλο που το αντικείμενο αυτής της συζήτησης είναι το νομοθετικό πρόγραμμα και το πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής για το 2005, πρέπει, φυσικά, να θεωρηθεί στο ευρύτερο στρατηγικό πλαίσιο, το οποίο επηρεάζεται έντονα από τη στρατηγική της Λισαβόνας και, δυστυχώς, έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε κυρίως να εντείνει τον ανταγωνισμό. Το χειρότερο είναι ότι πιστεύω πώς χρησιμοποιεί και τα λάθος μέσα στην επιδίωξη αυτού του στόχου.

Τα λειτουργικά κέρδη των μεγάλων συγκροτημάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκαν κατά 78% το 2004. Η αναλογία των κερδών προς το ΑΕγχΠ βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 25 ετών. Τους τελευταίους 12 μήνες, καταγράφηκε άλλο ένα σημαντικό πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο και το ισοζύγιο πληρωμών.

Ακόμα και στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, όπου οι μεγάλες εταιρείες συνεχώς κλαψουρίζουν ότι είναι δέσμιες μιας μη ανταγωνιστικής τοποθεσίας, 46 από τις 50 εταιρείες του δείκτη Dax σημείωσαν εκπληκτικές αυξήσεις των κερδών τους το πρώτο εννεάμηνο.

Ταυτόχρονα, η ανεργία αυξάνεται. Γίνονται όλο και περισσότερες συζητήσεις για την εισαγωγή περισσότερων ωρών εργασίας με πολλές διαφορετικές μορφές. Οι εργοδότες αναμένεται ότι θα προβούν σε περιορισμό των μισθών, κάτι που στην πραγματικότητα καταλήγει σε μείωση του πραγματικού εισοδήματος. Τα επιδόματα πρόνοιας περιορίζονται ή οι οφειλές των δικαιούχων αυξάνονται δραματικά και τα ασφαλιστικά προγράμματα, τα οποία βασίζονταν στην αλληλεγγύη, στρέφονται προς την εξάρτηση από ιδιωτική χρηματοδότηση.

Οι ενέργειες αυτές αποδυναμώνουν τη ζήτηση αντί να την ενισχύουν. Θεωρούμε ότι αυτή είναι μια ολέθρια τάση. Χρειαζόμαστε φυσικά τον ανταγωνισμό, αλλά πρέπει να είναι συμβατός με τα κριτήρια του Γκέτεμποργκ έτσι ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο η ανεργία, να μεγιστοποιηθεί η προστασία του καταναλωτή και να διασφαλιστεί η κοινωνική ασφάλιση στο πλαίσιο ενός υγιούς περιβάλλοντος και να επιτευχθεί η κοινωνική συνοχή μέσω της αλληλεγγύης και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Συνεπώς, πρέπει να κάνουμε τις ακόλουθες εκκλήσεις προς την Επιτροπή: εγκαταλείψτε τις νεοφιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές σας και διαγράψτε τις οδηγίες σας για την παροχή υπηρεσιών στην ενιαία αγορά καθώς και την οδηγία για τον χρόνο εργασίας και αντικαταστήστε τις με οδηγίες για την καλύτερη υγεία και ασφάλεια στην εργασία και για την εναρμόνιση των προτύπων πρόνοιας. Προστατέψτε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρησιμοποιώντας τις οδηγίες που ενέκρινε το προηγούμενο Κοινοβούλιο, όπως την οδηγία για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας του λογισμικού, ως βάση για μια νέα πρόταση. Μαζί με το Συμβούλιο, τροποποιήστε το Σύμφωνο Σταθερότητας, ώστε οι δαπάνες για την εκπαίδευση και την κατάρτιση να μετρούν ως επένδυση, εξαλείφοντάς τες έτσι από τον υπολογισμό του ποσοστού χρέους. Αγωνιστείτε για δημοκρατικό και κοινωνικά δίκαιο παγκόσμιο εμπόριο, επιχειρώντας να μεταρρυθμίσετε τον ΠΟΕ και μην πάτε στο Χονγκ Κονγκ με τις ίδιες ιδέες που είχε η παλαιά Επιτροπή στο Κανκούν.

Μην επιχειρηματολογείτε για πιο αποτελεσματικές στρατιωτικές επιλογές αλλά μόνο για ειρηνικές λύσεις. Κάντε εκστρατεία για την καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος και θυμηθείτε ότι χρειάζεται σίγουρα να γίνουν ακόμα πολλά εδώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε τομείς, όπως η βιοποικιλλότητα, η αποφυγή και η ανακύκλωση απορριμμάτων και η βιώσιμη χρήση των πόρων. Ασκήστε μεγαλύτερη επιρροή στον αγώνα για την προστασία του παγκόσμιου κλίματος, διότι όχι μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία πρέπει να έχουν κίνητρο για να δεσμευτούν περισσότερο στην προσπάθεια αυτή.

Αυτός θα ήταν ο σωστός δρόμος για την Ευρωπαϊκή Ένωση· προάγει τη βιώσιμη ανάπτυξη και δημιουργεί θέσεις εργασίας. Είναι λάθος να διαιωνίζουμε και μάλιστα να ακολουθούμε με περισσότερη ένταση παλιούς δρόμους που δεν οδηγούν πουθενά και που έχουν προ πολλού χάσει την αξιοπιστία τους.

 
  
MPphoto
 
 

  Batten (IND/DEM), εξ ονόματος της Ομάδας. (ΕΝ) Κυρία Πρόεδρε, θα ήθελα να καλησπερίσω τον κ. Barroso, αλλά αλίμονο, αλίμονο! Ξανά η ίδια ιστορία! Αυτό το νομοθετικό πρόγραμμα διαμορφώθηκε σε μεγάλο βαθμό από την ετήσια πολιτική στρατηγική, η οποία δημοσιεύτηκε από την προηγούμενη Επιτροπή τον Φεβρουάριο του 2004. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι η μη αιρετή κυβέρνηση της ΕΕ, αλλά το νομοθετικό πρόγραμμα ποιας άλλης κυβέρνησης στον κόσμο θα καθοριζόταν από τον προκάτοχό της; Το Κόμμα Ανεξαρτησίας του ΗΒ έχει εκφράσει στο παρελθόν τα παράπονά του ότι η Επιτροπή είναι ανεύθυνη, αλλά αυτό δείχνει απλώς το πόσο αντιδημοκρατικά είναι τα πράγματα. Θα φορτωθούμε πολιτικές που σχεδιάστηκαν από ανθρώπους οι οποίοι δεν βρίσκονται πλέον καν εν ενεργεία!

Στις 26 Ιανουαρίου, ο κ. Barroso μίλησε στο Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες για το πρόγραμμα αυτό, αλλά το εκπόνησαν ο κ. Prodi και η ομάδα του. Ο νέος κεντρικός πολιτικός στόχος της Επιτροπής είναι η οικονομική ανάπτυξη. Αυτός ήταν ο κεντρικός στόχος και του παλαιού εγγράφου της Επιτροπής, που συντάχθηκε τον προηγούμενο Φεβρουάριο. Πράγματι, ο κ. Prodi τον έθεσε ως έναν από τους πρωταρχικούς στόχους του αμέσως μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του το 1999. Δεν τα κατάφερε όμως καθόλου καλά, καθώς η ανάπτυξη στην ΕΕ είναι τώρα χαμηλότερη από όσο ήταν τότε. Ευτυχώς για τον κ. Prodi, βρίσκεται ασφαλής πίσω στη Ρώμη και δεν είναι πλέον υπόλογος για τις αποτυχίες του.

Το έγγραφο αναφέρει ότι, λόγω της θεσμικής αλλαγής το 2004, εγκρίθηκε μια πιο εύκαμπτη διαδικασία για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσον αφορά την εξέταση της στρατηγικής στον τομέα της πολιτικής. Η διαδικασία αυτή αποφασίστηκε τον περασμένο Απρίλιο – με άλλα λόγια, πριν ακόμη από την εκλογή του παρόντος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Όλοι γνωρίζουμε ότι πρόκειται για ένα ψευδοκοινοβούλιο, αλλά αυτό δείχνει απλώς πόσο περιττό είναι.

Οι ευρώφιλοι παραπονούνται ότι οι βρετανοί πολίτες δεν θα ενημερωθούν σωστά για το Σύνταγμα της ΕΕ. Οι Ισπανοί μόλις ψήφισαν για το Σύνταγμα, αλλά το γεγονός ότι το 90% εξ αυτών –για τους οποίους οι ευρώφιλοι θεωρούσαν ότι ήταν καλά ενημερωμένοι για το Σύνταγμα– αποκαλύπτει στην κρατική εκλογική οργάνωση της Ισπανίας ότι ήταν ελάχιστα ή καθόλου ενημερωμένο, ενώ λιγότεροι από τους μισούς έσπευσαν να ψηφίσουν.

Εκείνο για το οποίο πρέπει να ενημερωθούν οι πολίτες της Ευρώπης δεν είναι το ακατανόητο Σύνταγμα αλλά το βουνό της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η οποία θα περάσει φέτος μέσω των θεσμικών οργάνων της ΕΕ – νομοθεσία που επινόησε μία εκλιπούσα Επιτροπή και ενέκρινε ένα απελθόν Κοινοβούλιο, χωρίς κανένα από τα δύο όργανα να είναι πλέον υπόλογο σε όσους θα επηρεάσει το πρόγραμμα. Ωστόσο, οι πολίτες της Ευρώπης –κυρίως εκείνοι της Βρετανίας– έχουν ξυπνήσει και βλέπουν τι συμβαίνει. Σύντομα, δεν θα είναι μόνο η τελευταία Επιτροπή και το τελευταίο Κοινοβούλιο εκλιπόντα και απελθόντα αλλά και ολόκληρο το σχέδιο της ΕΕ – και όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα!

 
  
MPphoto
 
 

  Ryan (UEN), εξ ονόματος της Ομάδας. (ΕΝ) Κυρία Πρόεδρε, η κυρίαρχη πρόκληση που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι οικονομικής φύσης. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα πρέπει να συνεργαστούν στενά προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της στρατηγικής της Λισαβόνας. Αυτό δεν θα είναι εύκολη υπόθεση – δεν πρέπει να υποτιμούμε τις προκλήσεις που ορθώνονται μπροστά μας.

Ένα από τα ζητήματα που πρέπει να εξεταστούν με πολύ μεγάλη προσοχή αφορά το κανονιστικό πλαίσιο στην Ευρώπη – χρειαζόμαστε λιγότερους κανονισμούς στην Ευρώπη, όχι περισσότερους. Αυτό φάνηκε πολύ καθαρά σε ανταπόκριση των σημερινών Financial Times για μια έρευνα του Κέντρου για τη Μελέτη της Οικονομικής Καινοτομίας, όπου αναφερόταν καθαρά ότι οι περισσότεροι από όσους ασχολούνται με τις τραπεζικές και χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες πιστεύουν ότι έχουμε υπερβολικό αριθμό κανονισμών και ότι πρέπει να καταπολεμήσουμε αυτή την κατάσταση ώστε οι επιχειρήσεις να γίνουν ανταγωνιστικότερες.

Οι βασικές προτεραιότητες για την Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή την περίοδο περιλαμβάνουν: την ολοκλήρωση του σχεδίου δράσης Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών ώστε να διασφαλιστεί ένα υψηλότερο επίπεδο ανταγωνισμού μεταξύ των χρηματοπιστωτικών οργανισμών που λειτουργούν εντός των 25 κρατών μελών της ΕΕ, το οποίο περιλαμβάνει τη διασφάλιση ότι οι λιανικές τραπεζικές υπηρεσίες θα είναι διαθέσιμες σε όλους τους πολίτες της ΕΕ των 25 κρατών μελών, τη διευκόλυνση της συγχώνευσης ευρωπαϊκών τραπεζών και την ενημέρωση της νομοθεσίας περί διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων ώστε να διασφαλιστεί ότι οι διαχειριστές κεφαλαίων θα μπορούν να διαχειριστούν κεφαλαιουχικούς πόρους σε διασυνοριακή βάση, τη θέσπιση νέας νομοθεσίας για τη μείωση των δαπανών συμψηφισμού και διακανονισμού εμπορικών συναλλαγών ασφαλείας και, τέλος, την καθιέρωση μεγαλύτερου ανταγωνισμού στον τομέα των ασφαλίσεων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προωθήσει ένα υψηλότερο επίπεδο διαλόγου με την Αμερική για την ευθυγράμμιση των κανόνων που διέπουν τη λειτουργία της λογιστικής βιομηχανίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση λειτουργεί υπό ένα σύστημα γνωστό ως ΔΛΠ, το σύστημα Διεθνών Λογιστικών Προτύπων. Εν τω μεταξύ, η αμερικανική επιχειρηματική κοινότητα λειτουργεί υπό τη λογιστική δομή GAAP. Φέτος, 8 000 εταιρείες θα εισαχθούν σε ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λειτουργώντας υπό το σύστημα ΔΛΠ. Είναι απλώς λάθος η Αμερική και η Ευρώπη να λειτουργούν κάτω από δύο διαφορετικά λογιστικά πρότυπα. Ένα υψηλότερο επίπεδο διαλόγου θα πρέπει να λάβει χώρα για την επίλυση αυτών των ζητημάτων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εφαρμόσει τη νέα οδηγία για τις υπηρεσίες. Πρέπει να κατοχυρώσει ότι τα οφέλη όλων των τεχνολογιών θα είναι διαθέσιμα στις κοινότητες της Ευρώπης, τόσο τις αστικές όσο τις αγροτικές.

Κύριε Barroso, οι πρόσφατες δηλώσεις σας για τη στρατηγική της Λισαβόνας και την ανοδική πορεία της οικονομίας της Ευρώπης υπήρξαν πολύ θετικές και σας εύχομαι κάθε επιτυχία. Εύχομαι να επιτύχετε – η Ευρώπη σάς χρειάζεται για να πετύχει.

 
  
MPphoto
 
 

  Kirkhope (PPE-DE). (ΕΝ) Κύριε Πρόεδρε, αυτό το πρόγραμμα προσφέρει πραγματικές ελπίδες για αναθέρμανση και εκ νέου επικέντρωση στο πρόγραμμα της Λισαβόνας. Ωστόσο, καθώς πλησιάζουμε στο εαρινό Συμβούλιο τον επόμενο μήνα, είναι ζωτικής σημασίας οι εθνικές κυβερνήσεις να χειριστούν το ζήτημα και να προχωρήσουν στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που είναι ζωτικής σημασίας για τη μελλοντική ευημερία στην οποία αποσκοπεί το πρόγραμμα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, εντυπωσιάστηκα από τις δηλώσεις του Προέδρου της Επιτροπής και τον σαφή στόχο του να θέσει την ανάπτυξη και την ευημερία στο επίκεντρο της στρατηγικής του για την αμέσως προσεχή περίοδο. Ομοίως, δεν εντυπωσιάστηκα καθόλου από τις μεγαλοστομίες Σοσιαλιστών, όπως του κ. Schulz, για εκ νέου επικέντρωση των προτεραιοτήτων στο πλαίσιο της διαδικασίας της Λισαβόνας. Η αριστερά στην Ευρώπη παραμένει προσηλωμένη στις παλιές μεθόδους των άκαμπτων αγορών εργασίας, του υψηλού μη μισθολογικού κόστους εργασίας και άλλων φραγμών στην ανάπτυξη.

Δεν μπορούν άραγε να αντιληφθούν ότι ακριβώς εξαιτίας του παλιού κοινωνικού προτύπου βρίσκεται σήμερα η Ευρώπη σε σχετική οικονομική κάμψη; Δεν μπορούν άραγε να καταλάβουν ότι η υψηλή ανεργία σε τόσο πολλές περιοχές της Ευρώπης οφείλεται στις ιδιαίτερα αναχρονιστικές προτάσεις στις οποίες εμμένουν όσον αφορά την οικονομία; Τίποτα από όσα μόλις είπε ο κ. Schulz δεν θα μπορούσε να βοηθήσει οποιονδήποτε από τα πέντε εκατομμύρια ανέργων που υπάρχουν σήμερα στη χώρα του. Συνεχίζουμε συνεπώς να παροτρύνουμε τον Πρόεδρο της Επιτροπής να συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και προτρέπουμε τις κυβερνήσεις να εστιάσουν ιδιαίτερα την προσοχή τους στις αιτίες της αποτυχίας του προγράμματος της Λισαβόνας κατά τα πρώτα πέντε χρόνια.

Θέλουμε να δούμε μια ανανεωμένη δέσμευση για την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς. Ο κ. Barroso φρονίμως κατανοεί ότι πολλά μέσα αντιμετώπισης της έλλειψης οικονομικού δυναμισμού βρίσκονται στα χέρια των ίδιων των κρατών μελών. Ωστόσο, πέραν του πρώτου ρόλου που έχει αναλάβει, θα τον ενθάρρυνα να καταβάλει έντονες προσπάθειες για να μειωθεί η παραγωγή νομοθετημάτων από την ίδια την Επιτροπή.

Η Επιτροπή οφείλει να είναι αποδοτική, όπως ακριβώς απαιτούνται να είναι οι επιχειρήσεις και οι πολίτες μας. Ορθώς ο Πρόεδρος κάνει λόγο για καλύτερες ρυθμίσεις, αλλά προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στις λιγότερες ρυθμίσεις και, κυρίως, η νομοθεσία πρέπει να υπόκειται σε πλήρη αξιολόγηση των επιπτώσεων. Βρετανοί συντηρητικοί βουλευτές έχουν ταχθεί στην πρώτη γραμμή της εκστρατείας για λιγότερες ρυθμίσεις και ενίσχυση αυτών των αξιολογήσεων των επιπτώσεων. Ευελπιστώ και είμαι βέβαιος ότι θα δω να συντελείται σύντομα κάποια πρόοδος σε όλα αυτά τα θέματα σε σχέση με την οδηγία για τις υπηρεσίες, την οποία χαίρομαι ιδιαίτερα που υποστηρίζει.

 
  
MPphoto
 
 

  Swoboda (PSE). (DE) Κυρία Πρόεδρε, κύριε Πρόεδρε της Επιτροπής, κυρίες και κύριοι, πιστεύω ότι τόσο εσείς στην Επιτροπή όσο και εμείς στο Κοινοβούλιο –ή τουλάχιστον η μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών του Σώματος– θέλουμε να κερδίσουμε ψυχή τε και σώματι το σχέδιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Αν αυτό θέλουμε, πρέπει να δώσουμε στους πολίτες πραγματική ουσία και να εξηγήσουμε τη σημασία αυτής της ουσίας.

Κατά την άποψή μας, η κοινωνική Ευρώπη θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα. Προκειμένου να επιτύχουμε την κοινωνική Ευρώπη, ωστόσο, χρειαζόμαστε θέσεις εργασίας. Για τις θέσεις εργασίας χρειαζόμαστε ανάπτυξη και για την ανάπτυξη χρειαζόμαστε και επενδύσεις και, πρώτο και κύριο, εκπαίδευση, κατάρτιση και δια βίου μάθηση και –ναι, κύριε Kirkhope– χρειαζόμαστε και μεγαλύτερη ευελιξία. Όποιος προτρέπει για ευελιξία, ωστόσο, πρέπει να γνωρίζει ότι η ευελιξία και η κοινωνική ασφάλιση δεν αποκλείουν η μία την άλλη· όπως έδειξε το σκανδιναβικό μοντέλο, ο κόσμος είναι στην πραγματικότητα πρόθυμος να αποδεχτεί μεγαλύτερο βαθμό ευελιξίας αν υπάρχει ένα δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας και αν υπάρχουν επίσης, για παράδειγμα, εκτεταμένες δυνατότητες για περαιτέρω κατάρτιση ώστε να μπορέσει ο κόσμος να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις αυτής της ευελιξίας, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών επιπτώσεων.

Χρειαζόμαστε επίσης αποτελεσματικές δημόσιες υπηρεσίες. Η δήλωσή σας, κύριε Πρόεδρε, δεν με ικανοποίησε πλήρως, διότι το ζήτημα των υπηρεσιών δεν μπορεί να περιοριστεί στην οικονομία της αγοράς. Οι δημόσιες υπηρεσίες μας αποτελούν μέρος της ταυτότητάς μας· είτε πρόκειται για τα ταχυδρομεία είτε για τις δημόσιες συγκοινωνίες, είναι μέρος της ευρωπαϊκής ταυτότητας, την οποία οι λαοί της Ευρώπης δικαίως θέλουν να υπερασπιστούμε. Δεν πρόκειται επομένως για ένα αμιγώς οικονομικό ζήτημα αλλά για ένα θέμα το οποίο είναι και βαθιά συγκινησιακό.

Μια τελευταία παρατήρηση: αυτό που έκανε η Αντιπρόεδρος Wallström πρόσφατα σχετικά με τα δικαιώματα των επιβατών αεροπλάνων ήταν ένα πολύ θετικό βήμα, κατά τη γνώμη μου. Είναι γεγονός ότι πρέπει να βγούμε δημόσια και να πούμε στον κόσμο τι έχουμε επιτύχει στο Κοινοβούλιο, συμπεριλαμβανομένων των απαντήσεών μας στις προτάσεις της Επιτροπής. Πρέπει να πούμε στον κόσμο ότι είμαστε πλάι του, γι’ αυτό σας ζητώ να μην προσεγγίζετε τα νομοθετικά μέτρα από μια αποκλειστικά τεχνική άποψη, ως μέσο δημιουργίας καλύτερων κανονισμών, αλλά να σκέφτεστε πάντα τον κόσμο για τον οποίο κάνουμε αυτούς τους νόμους και προς τον οποίο θέλουμε να τους επικοινωνήσουμε. Αν η Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορέσουν στο μέλλον να ακολουθήσουν μαζί αυτή την προσέγγιση, θα κερδίσουμε πολλούς για την Ευρωπαϊκή μας Ένωση.

 
  
MPphoto
 
 

  Brok (PPE-DE). (DE) Κυρία Πρόεδρε, πιστεύω ότι ο Προεδρεύων του Συμβουλίου ήδη ανέφερε ότι σήμερα είναι μια καλή ημέρα. Είδαμε τώρα τα αποτελέσματα της Ισπανίας, που μας βάζουν όλους σε καλύτερη θέση, όχι μόνο όσον αφορά την εκστρατεία για το δημοψήφισμα αλλά και καθιστώντας σαφές ότι ένα μεγάλο έθνος αποφάσισε υπέρ αυτού του πολιτικού σχεδίου με μεγάλη πλειοψηφία. Έχουμε επίσης κάτι να δείξουμε αύριο, όταν θα δείτε τον Πρόεδρο Μπους. Είναι πλέον σαφές σε όλους μας –και αυτό πρέπει να αντανακλάται στις πολιτικές μας– ότι μόνο η κοινή δράση μάς καθιστά σημαντικό παράγοντα και η δράση αυτή έχει αποτέλεσμα, διότι δεν μπορώ να βρω άλλη εξήγηση για το σχόλιο της Condoleezza Rice ότι θα πρέπει να εγκριθεί το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Η πολιτική των ΗΠΑ, πράγματι, ακούγεται διαφορετική εδώ. Επιτρέψτε μου επίσης να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς εσάς, Πρόεδρε Barroso, για τον δικό σας ιδιαίτερο ρόλο ώστε να μπορέσει ο Πρόεδρος του Σώματος να συμμετάσχει στην αυριανή συνάντηση.

Θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα άλλο σχετικό ζήτημα, αυτό της πολιτικής γειτονίας μας. Δεν πιστεύω ότι έχουμε σημειώσει επαρκή πρόοδο προς την κατεύθυνση αυτή και ο Πρόεδρος Yushchenko θα βρίσκεται εδώ στο Κοινοβούλιο την Τετάρτη, προκειμένου να μπορέσουμε να αναζητήσουμε έναν νέο τρόπο για να ανταποκριθούμε στην καταπληκτική πρόκληση της παγίωσης της δημοκρατίας στην Ανατολική Ευρώπη ώστε να σφυρηλατηθούν στενότεροι δεσμοί μεταξύ της Ανατολικής Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη για κάτι περισσότερο από την πολιτική γειτονίας, διότι η εναλλακτική είναι η άσκηση μεγαλύτερης πίεσης ώστε να περιοριστεί πρόωρα το εύρος των συζητήσεων στην ιδιότητα του πλήρους μέλους, κάτι το οποίο δεν μπορούμε να παρέχουμε άμεσα, διότι θα ζημιώσει την ικανότητα ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρέπει να δώσουμε ένα όραμα στους πολίτες αυτών των χωρών και, επομένως, αξίζει σαφώς να εξετάσουμε το κατά πόσο υπάρχει ίσως άλλη επιλογή εκτός από την ιδιότητα του πλήρους μέλους, μια επιλογή που να μην κλείνει την πόρτα για την ιδιότητα του πλήρους μέλους αλλά να κρατά την προοπτική αυτή ως μακροχρόνιο στόχο. Ταυτόχρονα, μια τέτοια επιλογή μπορεί να αποφέρει άμεσα οφέλη, όπως συνέβη στο παρελθόν με τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο από τον οποίο εισήχθησαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Αυστρία, η Φινλανδία και η Σουηδία.

Ζητώ από την Επιτροπή να το σκεφθεί σοβαρά, διότι φοβάμαι ότι, σε αντίθετη περίπτωση, πολύ σύντομα θα βρεθούμε σε δύσκολη κατάσταση. Κατέστη πολύ σαφές σήμερα το απόγευμα ότι δίνουμε στις χώρες αυτές, οι οποίες ήταν θύματα όχι μόνο του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και της δικτατορίας που τον ακολούθησε, μια προοπτική που τους επιτρέπει να οικοδομήσουν τη δημοκρατία, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουμε την Ευρωπαϊκή μας Ένωση χωρίς να αφαιρούμε την ικανότητά της να δρα.

 
  
MPphoto
 
 

  Goebbels (PSE). (FR) Κύριε Πρόεδρε, Πρόεδρε Barroso, κυρίες και κύριοι, επιτρέψτε μου να διατυπώσω ορισμένες προσωπικές παρατηρήσεις για το πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής. Πρόκειται για μια θαυμάσια απογραφή του είδους που συνέτασσε κάποτε ο ποιητής Jacques Prévert. Ωστόσο, μου φέρνει στο νου αυτό το οποίο έλεγε ο Wim Kok σχετικά με τη διαδικασία της Λισαβόνας, ότι δηλαδή αφορά τα πάντα και, συνεπώς, τίποτα. Το πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής, μπορούμε να πούμε ότι είναι μάλλον μια ανάλογη περίπτωση. Βλέπει κανείς το δέντρο και χάνει το δάσος. Ο καθένας από τους Επιτρόπους προσπάθησε να στολίσει το δικό του χριστουγεννιάτικο δέντρο κρεμώντας πάνω του μερικές προσωπικές ασημένιες γιρλάντες.

Δεν σας επικρίνω, κύριε Πρόεδρε. Αν είχατε περιοριστεί στα ουσιώδη, οι βουλευτές θα ήταν οι πρώτοι που θα έλεγαν ότι ξεχάσατε αυτό ή εκείνο το θέμα που κρίνουν σημαντικότερο. Ωστόσο, θα σας καλούσα να αναλώσετε την ενέργειά σας στα ουσιώδη. Η Ευρώπη οφείλει να υπερασπιστεί το κοινωνικό και το περιβαλλοντικό μοντέλο της. Συμφωνούμε όλοι ότι η Ευρώπη οφείλει να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις και να είναι περισσότερο ευέλικτη σε ορισμένους τομείς. Ωστόσο, δεν θα κερδίσετε την υποστήριξη των ευρωπαίων πολιτών υπερψηφίζοντας αυτό το οποίο η δεξιά ετοιμάζεται να υπερψηφίσει αύριο με την ευκαιρία της έκθεσής μου, δηλαδή λιγότερους φόρους για τους πλούσιους και περισσότερη εργασία για τους εργαζόμενους. Αυτό δεν πρόκειται να λειτουργήσει.

Στην ετήσια έκθεσή της για το 2005, η Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής αναφέρει ότι η Ευρώπη χρειάζεται ένα μακροοικονομικό υποστηρικτικό πλαίσιο για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη. Αυτό είναι απαραίτητο, αλλά οι κυβερνήσεις θα δρέψουν τους καρπούς των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων όσον αφορά την ανάπτυξη και την απασχόληση μόνον στο πλαίσιο ενός κατάλληλου μακροοικονομικού περιβάλλοντος. Έχουμε τη σταθερότητα, κύριε Barroso· αυτό το οποίο χρειαζόμαστε τώρα είναι η ανάπτυξη.

 
  
MPphoto
 
 

  Roure (PSE). (FR) Κύριε Πρόεδρε, κύριε Πρόεδρε της Επιτροπής, όπως γνωρίζουμε, αυτό το οποίο μας επιτρέπει να μετατρέπουμε τις πολιτικές προτεραιότητες του Συμβουλίου σε πρακτικές δράσεις είναι το νομοθετικό πρόγραμμα της Επιτροπής. Είμαστε λοιπόν ευχαριστημένοι που διαπιστώνουμε ότι έχει δοθεί προτεραιότητα στην εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, όμως επιθυμούμε σταθερές δεσμεύσεις για τα επόμενα χρόνια.

Η ενίσχυση της ασφάλειας στην Ευρώπη παραμένει όντως μια προτεραιότητα, ωστόσο σε καμία περίπτωση αυτή η ασφάλεια δεν θα πρέπει να επιτευχθεί εις βάρος των πολιτικών ελευθεριών. Οι προτάσεις που έχουν προταθεί για τη βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών και της ενίσχυσης της επιχειρησιακής συνεργασίας αποτελούν ένα βήμα προς τα εμπρός στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, όμως το αίσθημα ανασφάλειας των Ευρωπαίων, το οποίο αναγνωρίζουμε, θα πρέπει να καταπολεμηθεί πάνω από όλα με μια ενεργό πολιτική προστασίας και προαγωγής των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο θα πρέπει να προστατευθούν οι δημοκρατίες μας και αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο θα κερδίσουν.

Θέλουμε να ληφθούν πρωτοβουλίες με σκοπό να καταπολεμηθούν οι διακρίσεις, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία. Η ενίσχυση της δικαστικής συνεργασίας παραμένει ένα από τα μέτρα προτεραιότητας που θα πρέπει να ληφθούν με σκοπό να εξασφαλιστούν στους ευρωπαίους πολίτες τα ίδια δικαιώματα και η ίδια πρόσβαση στη δικαιοσύνη παντού στην Ευρώπη. Καλωσορίζουμε λοιπόν τα σχέδια επέκτασης της δικαστικής συνεργασίας ούτως ώστε να περιλαμβάνουν ορισμένες πτυχές του οικογενειακού δικαίου. Καλούμε την Επιτροπή να τηρήσει αυτή την υπόσχεση και να παρουσιάσει προτάσεις βασιζόμενες στην αρχή της αμοιβαίας αναγνώρισης στους τομείς της αξιολόγησης και της χρησιμοποίησης των αποδείξεων και των δικονομικών εγγυήσεων. Ευχόμαστε να δούμε να υιοθετείται μια δικαιότερη προσέγγιση στα θέματα του ασύλου και της μετανάστευσης, δηλαδή μια προσέγγιση η οποία κυρίως θα επιτρέπει τη διασφάλιση του σεβασμού των δικαιωμάτων και τον ίσο καταμερισμό βαρών και ευθυνών. Επιθυμούμε να δούμε ένα άνοιγμα των νομίμων οδών μετανάστευσης που θα σέβεται τις βασικές ανάγκες και τα θεμελιώδη δικαιώματα των μεταναστών. Τέλος, ζητούμε να επιτευχθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά τον καθορισμό των στοιχειωδών προδιαγραφών για την αναγνώριση και την ανάκληση του καθεστώτος του πρόσφυγα.

 
  
MPphoto
 
 

  Lehne (PPE-DE). (DE) Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με ένα σύντομο σχόλιο για το πολιτικό περιεχόμενο των ομιλιών που ακούσαμε σήμερα, ειδικότερα αυτής του κ. Schulz.

Πιστεύω –και η παρούσα συζήτησή μας για τη στρατηγική της Λισαβόνας το επιβεβαιώνει– ότι η στρατηγική της Λισαβόνας έχει πολλούς πυλώνες. Δεν υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία ότι όλοι οι πυλώνες είναι, καταρχήν, εξίσου σημαντικά συστατικά της στρατηγικής. Από την άλλη πλευρά, είναι αυταπόδεικτη αλήθεια ότι δεν μπορούμε να επιδιώξουμε σωστές κοινωνικές και περιβαλλοντικές πολιτικές χωρίς μια λειτουργική οικονομία. Η οικονομία αποτελεί, θα λέγαμε, το κλειδί για την πραγματοποίηση όλων των άλλων καλών μας πολιτικών προθέσεων. Πρέπει, συνεπώς, να τεθούν ανάλογες προτεραιότητες, παρόλο που δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τη δομή των πυλώνων. Θα πρέπει ίσως να αναφέρω εν παρόδω ότι δεν υπάρχει καλύτερη κοινωνική πολιτική από τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Αυτό ίσως αποτελεί άλλη μια αυταπόδεικτη αλήθεια, αλλά, παρόλα αυτά, πρέπει να ειπωθεί.

Ίσως χρειάζεται άλλη μια ευγενική υπενθύμιση, διότι συνεχώς επιτιμείται ο Πρόεδρος της Επιτροπής για αυτό το θέμα. Και οι δύο αρμόδιοι Αντιπρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής –εκείνος που υπέγραψε το έγγραφο στη Λισαβόνα και εκείνος που υπέγραψε το πρόγραμμα που συζητάμε σήμερα– είναι Σοσιαλιστές. Χρειάζεται ίσως να το επαναλάβουμε εν παρόδω. Αυτό θα πρέπει να σημαίνει ότι το ζήτημα βρίσκεται στα καλύτερα χέρια στην Επιτροπή και αδυνατώ να καταλάβω το νόημα του να επαναφέρουμε αδιάκοπα αυτή τη συζήτηση για υποτιθέμενες διαφορές που ούτε καν υφίστανται.

Θέλω να κάνω και μια ειδική έκκληση στο θέμα αυτό: η Επιτροπή πρέπει να δώσει υψηλή προτεραιότητα στο πλαίσιο αυτού του νομοθετικού προγράμματος, όπως και σε άλλους τομείς, στην εφαρμογή αυτής της διοργανικής συμφωνίας με το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο. Είναι ουσιώδους σημασίας. Τα πράγματα δεν πήγαν όσο καλά θα έπρεπε στο παρελθόν, μεταξύ άλλων, και λόγω της απουσίας εκτιμήσεων επιπτώσεων των νομοθετικών προτάσεων και λόγω του ανεπαρκούς τρόπου με τον οποίο διεξήχθη η διαβούλευση των ενδιαφερομένων μερών.

Καλώ τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής, ιδιαίτερα στο πλαίσιο των εργασιών τους κατά τους επόμενους μήνες, να διασφαλίσουν τη συνεπή εφαρμογή της διοργανικής συμφωνίας στο πλαίσιο αυτό. Σε πολλούς τομείς, θα αποτελέσει το κλειδί για την επιτυχία στην οποία προσβλέπουν οι ίδιοι αλλά και όλοι μας.

(Χειροκροτήματα)

 
  
MPphoto
 
 

  Gebhardt (PSE). (DE) Κυρία Πρόεδρε, επιτρέψτε μου να πω στον κ. Barroso ότι αφιέρωσε τη σημερινή του ομιλία σε τρεις θαυμάσιους στόχους: την ευημερία, την αλληλεγγύη και την ασφάλεια. Αυτό εγείρει φυσικά μεγάλες προσδοκίες σε εμάς τους βουλευτές και πρέπει να πω, κύριε Barroso, ότι η αντίδρασή μου ήταν η ίδια με του κ. Swoboda, διότι τα όσα είπατε σχετικά με την οδηγία για τις υπηρεσίες, στην πραγματικότητα αποδείχθηκαν εντελώς ανυπόστατα. Αν πράγματι θέλετε να επιτύχουμε ευημερία, αλληλεγγύη και ασφάλεια για τους πολίτες μας, θα πρέπει να ασχοληθείτε πολύ περισσότερο με την οδηγία για τις υπηρεσίες από ό,τι φάνηκε σήμερα.

Αν αντιμετωπίζετε σοβαρά την εταιρική σας σχέση μαζί μας αλλά και με όλα τα θεσμικά όργανα, θα πρέπει να προχωρήσετε πολύ περισσότερο. Επιπλέον, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε κάτι το οποίο είναι ακόμη πιο σημαντικό, κύριε Barroso, και αυτό είναι η εταιρική μας σχέση με τους λαούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τα 450 εκατομμύρια των κατοίκων της. Γι’ αυτούς κάνουμε τις πολιτικές μας και για κανέναν άλλο.

 
  
MPphoto
 
 

  Silva Peneda (PPE-DE).(PT) Τις τελευταίες εβδομάδες, η Επιτροπή έλαβε αποφάσεις για δύο βασικά θέματα: τις κατευθυντήριες γραμμές για τη θητεία της και τη μεταρρύθμιση της στρατηγικής της Λισαβόνας. Και οι δύο αποφάσεις δίνουν έμφαση στο γεγονός ότι οι πρώτες προτεραιότητες για την ΕΕ, υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι η αναζωογόνηση της οικονομικής ανάπτυξης και η δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω τη διαφωνία σχετικά με το ποια προηγείται, η οικονομική ανάπτυξη ή οι θέσεις εργασίας. Για εμένα είναι απλό. Οι θέσεις εργασίας δημιουργούνται στις εταιρείες. Λοιπόν, οι εταιρείες μεγεθύνονται και αναπτύσσονται μόνο όταν υπάρχει κλίμα εμπιστοσύνης και διάχυτη επιθυμία δημιουργίας μιας ατμόσφαιρας φιλικής προς τις επενδύσεις.

Αυτή η προσέγγιση της ζωής, αυτή η κουλτούρα, θα γίνει πραγματικότητα αν υπάρχει η ικανότητα να υλοποιηθούν οι σωστές οικονομικές πολιτικές. Όσο μεγαλύτερη είναι η δέσμευση των κρατών μελών να εφαρμόσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, τόσο ταχύτερα θα καθιερωθεί αυτή η κουλτούρα. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να διατηρήσουμε αλλά και να αναπτύξουμε το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Η οικονομική δυναμική δεν πρέπει να θεωρηθεί εχθρός της κοινωνικής προστασίας· στην πραγματικότητα, είναι ο πιο πιστός της σύμμαχος.

Κάτι άλλο με ανησυχεί, ωστόσο, που αφορά τον καθορισμό των προτεραιοτήτων και τον σαφή επιμερισμό ευθυνών. Ακριβώς λόγω της απουσίας των στοιχείων αυτών, ήταν απαραίτητη η στρατηγική της Λισαβόνας. Είναι τώρα καθήκον των κρατών μελών να επιδείξουν το πνεύμα μεταρρύθμισης που πρότεινε η Επιτροπή μέσα από συγκεκριμένη πολιτική δράση.

Υπάρχει μια επιτακτική ανάγκη να υλοποιηθούν μεταρρυθμίσεις οι οποίες, κατά κύριο λόγο, δεν είναι δημοφιλείς, αλλά τις οποίες χρειάζεται η Ευρώπη. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα έχουν επιτυχία μόνον αν εξηγηθούν, εξαντλητικά αν είναι απαραίτητο. Μόνον έτσι θα γίνουν κατανοητές και αποδεκτές.

Θα ολοκληρώσω λέγοντας ότι, κατά τη γνώμη μου, αξίζει να εξετάσουμε τα οφέλη που θα έχουμε αν αποδράσουμε από το περιβάλλον γραφείου και βγούμε έξω στους δρόμους και, ως βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα πρέπει να είμαστε οι πρώτοι που θα το κάνουν.

 
  
MPphoto
 
 

  Grabowska, Genowefa (PSE). (PL) Κυρία Πρόεδρε, κύριε Πρόεδρε της Επιτροπής, θα πρέπει να επικροτήσουμε το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να επικεντρώσει τις προσπάθειές της σε τρία θέματα, δηλαδή την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική πρόνοια και την προστασία του περιβάλλοντος. Μόνο ο χρόνος, ωστόσο, θα δείξει εάν και πώς θα υλοποιηθούν αυτά τα αξιέπαινα σχέδια. Κάθε έλλειψη ισορροπίας, ιδιαίτερα αν δοθεί προτεραιότητα στην οικονομική ανάπτυξη εις βάρος της κοινωνικής πρόνοιας και της προστασίας του περιβάλλοντος, θα αποτελέσει κίνδυνο για την Ευρώπη και τους πολίτες της, και ιδιαίτερα για τους πολίτες των νέων κρατών μελών.

Εντούτοις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι και θεματοφύλακας των Συνθηκών και με την ιδιότητα αυτή παρακολουθεί την εφαρμογή της νομοθεσίας από τα κράτη μέλη. Καλώ, συνεπώς, την Επιτροπή να παρακολουθήσει την εφαρμογή αυτή σε τακτική βάση, ιδιαίτερα όσον αφορά τις διατάξεις του κανονισμού REACH και της οδηγίας για τις υπηρεσίες. Δεν ανησυχεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μήπως απόπειρες να αποκλειστούν οι οικοδομικές υπηρεσίες από την οδηγία θεωρηθούν διάκριση από τα νέα κράτη μέλη; Υπάρχουν και άλλα παραδείγματα τέτοιων πρακτικών και καλώ, συνεπώς, τον κ. Barroso να διασφαλίσει ότι η Επιτροπή παρακολουθεί στενά την εφαρμογή της νομοθεσίας όσον αφορά την αρχή της μη διακριτικής μεταχείρισης.

 
  
MPphoto
 
 

  Karas (PPE-DE). (DE) Κύριε Πρόεδρε της Επιτροπής, κυρίες και κύριοι, έχοντας ακούσει τη συζήτηση, δεν μπορώ παρά να επαναλάβω ότι πρέπει να σκεφτόμαστε περισσότερο ως Ευρωπαίοι και να σταματήσουμε να κάνουμε εθνική ή κομματική πολιτική. Χρειαζόμαστε περισσότερη αισιοδοξία και εμπιστοσύνη, σοβαρότερες προθέσεις, μεγαλύτερη σαφήνεια και έλεγχο και την πολιτική βούληση να τιμάμε τις υποσχέσεις που δίνουμε από το βήμα. Χρειαζόμαστε περισσότερη ηγεσία – περισσότερη ηγεσία από τους πολιτικούς κύκλους, περισσότερη ηγεσία από εκείνους που βρίσκονται στην κυβέρνηση και περισσότερη ηγεσία από την Επιτροπή.

Θα ήθελα επίσης να ζητήσω από τους παρόντες να σκεφθούν λίγο. Είμαστε όλοι εδώ για να κάνουμε τις τέσσερις ελευθερίες νομική και πρακτική πραγματικότητα και καθετί που υπηρετεί τον σκοπό αυτό είναι σωστή πολιτική. Πρέπει να αναλογιστούμε αυτά που εντάξαμε στο Σύνταγμα. Πραγματικά δεν καταλαβαίνω γιατί διαφωνούμε για αυτά τα πράγματα σήμερα. Στο Σύνταγμα, διακηρύσσουμε την αρχή μιας κοινωνικής οικονομίας της αγοράς. Κατά τον τρόπο αυτό, δηλώνουμε σαφώς ότι η αγορά δεν είναι αυτοσκοπός αλλά μέσο για έναν σκοπό, ότι χρειαζόμαστε μια αποδοτική αγορά, η οποία να εκπληρώνει τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές της υποχρεώσεις. Θέσαμε στους εαυτούς μας τον στόχο της βιωσιμότητας. Γιατί συνεχίζουμε να δίνουμε την εντύπωση στην κοινή γνώμη ότι θέτουμε αυτούς τους στόχους τον έναν εναντίον του άλλου;

Δεν χρειαζόμαστε άλλο κοντόφθαλμο λαϊκισμό· αυτό που θέλουμε είναι περισσότερη υπευθυνότητα για το μέλλον. Επιτρέψτε μου, συνεπώς, να διατυπώσω το ακόλουθο αίτημα προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής: δοκιμάστε την επικουρικότητα πριν από την παρουσίαση των προτάσεων. Εξηγήστε στον κόσμο τι θα κερδίσουμε από τη νομοθεσία σε επίπεδο ΕΕ. Καθορίστε τα οφέλη σε όρους ανάπτυξης, ανταγωνισμού και απασχόλησης. Καθορίστε τον κοινό στόχο. Καθορίστε σαφώς τα κίνητρα, τους στόχους και τα αποτελέσματα και πείτε ποιος πρέπει να κάνει τι και μέχρι πότε, ώστε να μπορέσουμε να ασκήσουμε το κοινοβουλευτικό μας δικαίωμα του ελέγχου.

 
  
  

ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ κ. OUZKÝ
Αντιπροέδρου

 
  
MPphoto
 
 

  Brejc, Mihael (PPE-DE). (SL) Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Η Επιτροπή κατάρτισε ένα εκτενές και φιλόδοξο πρόγραμμα. Καθόρισε εργασίες προτεραιότητας, με τις οποίες συμφωνώ και τις οποίες υποστηρίζω. Χαίρομαι επίσης με τη φιλοδοξία, την ενεργητικότητα και φυσικά τον ενθουσιασμό του Προέδρου της Επιτροπής. Όμως, αν θέλουμε να είναι αποτελεσματική η Ευρώπη, αν θέλουμε να είναι η Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες της και αν επιθυμούμε να επιτύχουμε τους στόχους, τότε πρέπει οι ίδιοι να ενεργήσουμε με πολύ περισσότερη αποτελεσματικότητα από ό,τι έως τώρα. Σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαδραματίζουν τα διοικητικά της συστήματα, η δημόσια διοίκησή της. Τα αναφέρετε στους στρατηγικούς στόχους στη σελίδα τέσσερα, κύριε Πρόεδρε. Αυτό είναι πολύ ευχάριστο. Όμως, ταυτόχρονα, υπενθυμίζω ότι η Επιτροπή Prodi ξεκίνησε τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πρώην Επίτροπος Kinnock ήταν υπεύθυνος γι’ αυτήν. Αν και δεν γνωρίζω πώς κατέληξε η όλη ιστορία, αν πράγματι ξεκίνησε ποτέ, γεγονός παραμένει ότι οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την αντιμετωπίζουν ως μια μεγάλη γραφειοκρατική μηχανή, αποστασιοποιημένη από τον κόσμο, μια μηχανή η οποία κοστίζει πολλά και η οποία απαιτεί μεγάλο όγκο διαχείρισης για το παραμικρό, για να μην αναφέρω τα μείζονα σχέδια. Επομένως, όλοι μας, όχι μόνο όσοι βρισκόμαστε εδώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και οι ψηφοφόροι μας, δικαιολογημένα περιμένουμε να βρει η νέα Επιτροπή, στο πλαίσιο των εργασιών προτεραιότητας που θέσατε, την ενεργητικότητα, τον χρόνο και τη βούληση να χειριστεί το ίδιο της το διοικητικό σύστημα, την ίδια της τη γραφειοκρατία. Ως προς αυτό αναμένω πολύ σαφείς απαντήσεις. Και κάτι ακόμα! Ωραία είναι η καλή νομοθεσία, αλλά αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι να κάνουμε όντως την καλή νομοθεσία πράξη. Ευχαριστώ πολύ!

 
  
MPphoto
 
 

  Zaleski (PPE-DE). (PL) Κύριε Πρόεδρε, κύριε Πρόεδρε της Επιτροπής, κύριε Αντιπρόεδρε της Επιτροπής, κυρίες και κύριοι, τα σχόλιά μου απευθύνονται κυρίως στον κ. Schulz.

(DE) Κύριε Schulz, μετά τη συζήτησή μας για το ψήφισμα σχετικά με το Άουσβιτς, αλλάξατε τις απόψεις σας τελείως και, ως εκ τούτου, κερδίσατε τον απέραντο σεβασμό μου. Σας ευχαριστώ. Τώρα, ωστόσο, θα ήθελα να απαντήσω στα επικριτικά σχόλιά σας σχετικά με τον Πάπα.

(PL) Κυρίες και κύριοι, σχετικά με το θέμα του προϋπολογισμού και τη χρηματοδότηση που προβλέπεται για τη συνάντηση των νέων με τον Πάπα στην Κολωνία, θα ήθελα να καταστήσω σαφές ότι αν κάποιος κατάφερνε να ενώσει τόσους νέους για καλό σκοπό, θα ψήφιζα με βεβαιότητα υπέρ της παροχής χρηματοδότησης για τη συνάντηση. Θα το έκανα αυτό είτε το εν λόγω άτομο ήταν ο κ. Schulz είτε ο πρόεδρος οποιασδήποτε ομάδας ή κόμματος και ανεξάρτητα από το αν αυτό το άτομο ήταν Σοσιαλιστής, Πράσινος, Καθολικός ή οπαδός οποιουδήποτε πολιτικού κινήματος ή θρησκείας. Αν η εκδήλωση είχε ως σκοπό την προώθηση της κοινωνικής και ψυχολογικής ενότητας και τη δημιουργία μιας κοινής Ευρώπης, τότε θα άξιζε γνήσιο σεβασμό. Πιστεύω ότι ο κ. Schulz θα αναγνωρίσει ότι αυτό είναι αλήθεια και πράγματι τον βλέπω να γνέφει συγκαταβατικά. Θέλω να τον ευχαριστήσω για αυτό.

Θα ήθελα να υπενθυμίσω στους βουλευτές από τα δέκα νέα κράτη μέλη, και όχι μόνο εκείνους από την Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Χριστιανοδημοκράτες) και των Ευρωπαίων Δημοκρατών αλλά και εκείνους που είναι Σοσιαλιστές, Πράσινοι, Κομμουνιστές ή ανεξάρτητοι βουλευτές, ότι χάρη στον Πάπα και στις ενέργειές του είμαστε σήμερα σε θέση να συζητάμε για μια κοινή Ευρώπη. Αν δεν ήταν εκείνος, δεν θα είχαμε ακόμη καταφέρει να διεξαγάγουμε μια τέτοια συνεδρίαση και θα ήθελα να υπενθυμίσω στον κ. Schulz ότι αυτό ήταν κυρίως επίτευγμα του Πάπα και ότι ο κ. Kovács έπαιξε, ως επί το πλείστον, μόνο έναν μικρό ρόλο. Αν οι βουλευτές δεν το γνωρίζουν αυτό ή αν το έχουν λησμονήσει, θα ήθελα να τους το υπενθυμίσω και να τους ενθαρρύνω να ψηφίσουν υπέρ αυτή της επιδότησης, η οποία θα επιτρέψει την ορθή διεξαγωγή της συνάντησης και θα διασφαλίσει την επιτυχία της. Σας ευχαριστώ.

 
  
MPphoto
 
 

  Casa (PPE-DE). (MT) Κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου να συγχαρώ τον κ. Barroso, τον Πρόεδρο της Επιτροπής, για το νομοθετικό πρόγραμμα της Επιτροπής και για το πρόγραμμα που υπέβαλε. Η Ευρώπη σήμερα έχει διευρυνθεί σε 25 κράτη μέλη και εγώ είμαι ένας από τους βουλευτές που προέρχονται από μία από τις χώρες που εντάχθηκαν πρόσφατα σε αυτή μέσω της διεύρυνσης. Η Ευρώπη είναι αυτή ακριβώς που δικαίως πρέπει να είναι: μία Ευρώπη με σημαντική φωνή στις παγκόσμιες διαδικασίες λήψης αποφάσεων και πρέπει να διατηρήσουμε αυτό τον ρόλο, συνεχίζοντας να ενισχύουμε τα θεμέλια που κάποτε έθεσαν οι κκ. Schuman, De Gasperi και Monnet, με βάση τις αρχές που έδωσαν τη δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση να φτάσει εδώ που έφτασε σήμερα. Το έργο που επιτελεί η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αντανακλά συνεχώς τις αρχές της επικουρικότητας και της αλληλεγγύης.

Η εξάπλωση της οικονομικής ανάπτυξης σε όλες τις ευρωπαϊκές περιφέρειες είναι ζωτικής σημασίας. Η Ευρώπη οφείλει να βοηθήσει εκείνες που για κάποιον λόγο έχουν καθυστερήσει να προλάβουν τις υπόλοιπες και να επεκτείνουν τις οικονομίες τους. Η δυνατή οικονομία μπορεί να δημιουργηθεί με τη στενότερη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών και σε αυτό το σημείο θα ήθελα να συγχαρώ την Επιτροπή για την εφαρμογή μιας νέας οικονομικής στρατηγικής που στόχο έχει να δημιουργήσει έξι εκατομμύρια θέσεις απασχόλησης. Η στρατηγική της Λισαβόνας πρέπει να αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για όλους εμάς που εργαζόμαστε στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

Πρέπει να καταφέρουμε να μετατρέψουμε αυτή τη στρατηγική σε έργο και ευημερία, ένας στόχος που μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν εξαλείψουμε την υπερβολική γραφειοκρατία και δημιουργήσουμε ένα ισχυρό επιχειρηματικό περιβάλλον. Εμείς σε αυτό το Σώμα πρέπει να ενθαρρύνουμε πρωτοβουλίες που θα δημιουργήσουν έργο σε όλη την ήπειρό μας. Οι πολίτες της Ευρώπης προσδοκούν από εμάς να βελτιώσουμε το βιοτικό επίπεδο της Ευρώπης και, γι’ αυτό, πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Το νομοθετικό πρόγραμμα και το πρόγραμμα εργασίας που υποβλήθηκε δίνει μία σαφή ένδειξη του οράματος της Επιτροπής για τα προσεχή χρόνια και, αν συνεργαστεί στενά με το Κοινοβούλιο, πιστεύω ότι μπορούμε να μετατρέψουμε αυτό το νέο πρόγραμμα σε οφέλη για όλους τους ευρωπαίους πολίτες.

 
  
MPphoto
 
 

  Barroso, Πρόεδρος της Επιτροπής. (FR) Κύριε Πρόεδρε, θα προσπαθήσω να απαντήσω σε μερικές συγκεκριμένες ερωτήσεις και, στη συνέχεια, θα ήθελα να προσεγγίσω ένα γενικότερο θέμα πολιτικής το οποίο εκτιμώ σημαντικό όσον αφορά την εργασία μας στο μέλλον.

Καταρχάς, όσον αφορά τα συγκεκριμένα θέματα, κύριε Duff, μου είπατε ότι δεν είχατε καταλάβει καλά ή δεν εκτιμήσατε μια παρατήρηση η οποία φέρεται να μου αποδίδεται σχετικά με τον απλοϊκό φεντεραλισμό. Θα ήθελα πάρα πολύ να διευκρινίσω αυτό το οποίο είπα, διότι, στα συμφραζόμενα, δεν ήταν ίσως σαφές. Όταν επικρίνω τον απλοϊκό φεντεραλισμό, στην πραγματικότητα δεν είναι ο ίδιος ο φεντεραλισμός τον οποίο επικρίνω· το αντίθετο μάλιστα. Τρέφω μεγάλο σεβασμό για όλους τους φεντεραλιστές, για τους άνδρες και τις γυναίκες που θεμελίωσαν το μεγάλο ευρωπαϊκό οικοδόμημά μας. Και εξακολουθώ να πιστεύω, επιπλέον, ότι η ομοσπονδιακή μέθοδος είναι ουσιαστική για τη δική μας Ευρώπη. Επιπλέον, η κοινοτική μέθοδος, ή τουλάχιστον η μέθοδος την οποία γενικά ονομάζουμε έτσι, είναι ένα είδος ομοσπονδιακής μεθόδου. Έτσι, στην πραγματικότητα, επέκρινα τον απλοϊκό φεντεραλισμό σε αντιδιαστολή με αυτό που θα μπορούσα να θεωρήσω ότι είναι ένας φεντεραλισμός περισσότερο τελειοποιημένος, ευφυέστερος, δηλαδή μια προσέγγιση η οποία δεν επιδιώκει να οικοδομήσει τη δική μας Ευρωπαϊκή Ένωση μια ένωση ολοένα και περισσότερο στενή μεταξύ όλων των Ευρωπαίων, σε βάρος της νομιμότητας των δημοκρατικών κρατών. Οι χώρες μας είναι, στην πραγματικότητα, δημοκρατικά κράτη με δημοκρατικές κυβερνήσεις και δημοκρατικά κοινοβούλια. Είχα την τιμή να συνεργαστώ στη Γενεύη με έναν μεγάλο φεντεραλιστή, τον Denis de Rougemont, ο οποίος κατηγορούσε ενίοτε το κράτος για όλα τα δεινά, ωσάν το κράτος να μην ήταν επίσης ένας δημοκρατικός θεσμός. Είμαι υπέρ μιας Ένωσης ολοένα και ισχυρότερης, αλλά αυτή η ενίσχυση δεν θα έπρεπε να θέτει σε κίνδυνο τη νομιμότητα των δημοκρατικών κρατών. Επιθυμώ πάρα πολύ να διατυπώσω αυτή τη διευκρίνιση, διότι άκουσα επικρίσεις που αφορούσαν αυτή την παρατήρησή μου, οι οποίες έδιναν μια διαστρεβλωμένη εικόνα της σκέψης μου και των αισθημάτων μου όσον αφορά την Ευρώπη.

Το δεύτερο θέμα αφορά την ασφάλεια και τη δικαιοσύνη. Πράγματι, μιλήσαμε πολύ για την οικονομία, αλλά δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι έχουμε ένα πρόγραμμα και μάλιστα πολύ φιλόδοξο στον τομέα της ασφάλειας και της δικαιοσύνης  ένα πρόγραμμα το οποίο θα υλοποιηθεί από τον Αντιπρόεδρο Frattini. Αυτό, συγκεκριμένα, ήταν το αντικείμενο ενός από τα θέματα που τέθηκαν. Η ασφάλεια, η δικαιοσύνη και η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων θα αποτελέσουν μία από τις προτεραιότητες της Επιτροπής. Οφείλουμε να προσφέρουμε μια πρακτική απάντηση στα αιτήματα ασφάλειας. Για τον λόγο αυτό, το 2005, ιδιαίτερα, θα παρουσιάσουμε στο Κοινοβούλιο το σχέδιο δράσης, το οποίο στοχεύει στην εφαρμογή της στρατηγικής που εγκρίθηκε στη Χάγη, υπό μορφή προτάσεων σχετικών με την προστασία των θυμάτων του οργανωμένου εγκλήματος, ιδιαίτερα των γυναικών και των παιδιών. Εφιστώ την προσοχή σας στο γεγονός ότι πρόκειται για μια νέα διάσταση της δράσης που περιγράφεται στο πρόγραμμα: δίνεται περισσότερη έμφαση στην προστασία των παιδιών. Πιστεύουμε και επιθυμώ επίσης να το υπογραμμίσω ιδιαίτερα– ότι αυτός είναι ένας τομέας όπου είναι δυνατόν να ενισχυθεί η δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Έτσι, είναι δυνατόν να παρουσιάζονται προτάσεις με σκοπό την ενίσχυση της αμοιβαίας αναγνώρισης και της εμπιστοσύνης μεταξύ των δικαστικών αρχών και μια πρόταση σχετική με μια ευρωπαϊκή στρατηγική σε θέματα νόμιμης μετανάστευσης και καταστολής της διακίνησης ανθρώπων. Η ασφάλεια, η δικαιοσύνη και η προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου αποτελούν πραγματική προτεραιότητα και θα ήθελα να γνωρίζετε ότι η Επιτροπή θα πράξει το παν για να ανταποκριθεί σε αυτές τις απαιτήσεις.

Ορισμένοι βουλευτές, συμπεριλαμβανομένου του κ. Karas, του κ. Kirkhope και του κ. Lehne, αλλά επίσης σε κάποιο βαθμό και του κ. Goebbels, ήγειραν το θέμα του σημείου στο οποίο θα επικεντρώνεται η νομοθεσία, και αν υπάρχει λόγος αυτή ενισχυθεί ή να περιοριστεί. Χαίρομαι, επιπλέον, που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Επιτροπή και το Συμβούλιο έχουν πλήρη επίγνωση αυτής της ανησυχίας. Όταν ομιλώ για μια καλύτερη νομοθεσία, δεν εννοώ πάντοτε ότι χρειάζεται λιγότερη νομοθεσία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ακριβώς επειδή είμαστε μια Ένωση, χρειαζόμαστε εναρμόνιση ή περισσότερη νομοθεσία, ορισμένες φορές με σκοπό να εναρμονίσουμε ή να απλοποιήσουμε την υφιστάμενη νομοθεσία. Θα ήθελα, ωστόσο, να τονίσω ότι συμμεριζόμαστε αυτή την ανησυχία σχετικά με την ποιότητα της νομοθεσίας και την έχουμε εισαγάγει στο πρόγραμμά μας. Σε όλο το φάσμα της δράσης που αναλαμβάνουμε, θα αξιολογούμε κατά συνέπεια τους συντελεστές κόστους, αναλογικότητας και επικουρικότητας που θα χρησιμοποιήσουμε για τους σκοπούς αποτίμησης των επιπτώσεων.

Για τον λόγο αυτό και αυτό το λέω εν μέρει στον κ. Goebbels έπρεπε βεβαίως να συντάξουμε έναν κατάλογο των κυριότερων στόχων μας. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα εκτέλεσης για το τρέχον έτος. Χωρίς αμφιβολία, θα μας επικρίνατε αν παρουσίαζα μόνο τέσσερις ή πέντε προτεραιότητες. Η πολιτική γραμμή είναι μια διάσταση και, ως προς αυτό, όταν παρουσιάζουμε τους στρατηγικούς στόχους, μιλούμε για σαφέστατες και καλώς στοχοθετημένες προτεραιότητες, τις οποίες ορίσαμε όταν παρουσιάζαμε τους στρατηγικούς στόχους. Το συγκεκριμένο, νομοθετικό πρόγραμμα και πρόγραμμα εφαρμογής είναι μια άλλη διάσταση την οποία οφείλετε να γνωρίζετε έτσι ώστε να ελέγχετε τις δραστηριότητές μας, δεδομένου ότι η Επιτροπή είναι υπόλογη έναντι αυτού του Κοινοβουλίου.

Όσον αφορά ένα άλλο συγκεκριμένο θέμα, την αλλαγή του κλίματος, επιθυμώ να πω στην κ. Beer, η οποία είμαι βέβαιος ότι θα θέσει το θέμα αυτό αύριο στον Πρόεδρο Μπους, ότι ένα από τα θέματα που περιέχονται στην ατζέντα μας είναι η δυνατότητα συνεργασίας με τους Αμερικανούς, εν μέρει στο πνεύμα τής μετά το Κυότο εποχής. Αυτό είναι ένα λεπτό ζήτημα. Γνωρίζουμε τις θέσεις που έχει πάρει έως σήμερα η αμερικανική διοίκηση, αλλά πιστεύω ότι θα πρέπει να αρχίσουμε έναν διάλογο πάνω σε αυτό το ζήτημα με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Θα έχω προφανώς την ευκαιρία να συζητήσω το θέμα με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όσον αφορά, τώρα, το θέμα της οδηγίας για τις υπηρεσίες, επιθυμώ να σας πω, απαντώντας πιο συγκεκριμένα στον κ. Swoboda, ότι συμφωνώ με τις ανησυχίες σας όσον αφορά τις υπηρεσίες γενικού συμφέροντος. Το έχω ήδη πει πολλές φορές: οι υπηρεσίες γενικού συμφέροντος ή ορισμένες δημόσιες υπηρεσίες αποτελούν αυτό που θα ονομάζαμε παράδοση ή οργανωτική κουλτούρα ορισμένων κρατών. Κατά συνέπεια, επιδιώκουμε ακριβώς να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι ανησυχίες λαμβάνονται υπόψη, δεδομένου ότι πιστεύουμε ότι είναι δικαιολογημένες.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Επιτροπή μου έλαβε την πρωτοβουλία να επανεξετάσει ορισμένες πτυχές της οδηγίας για τις υπηρεσίες και ανέμενα μια λέξη συγχαρητηρίων εκ μέρους σας. Όμως, ακούω ακριβώς το αντίθετο, όταν χαρακτηρίζετε αυτή την Επιτροπή νεοφιλελεύθερη, τη στιγμή που δεν είναι αυτή η οποία παρουσίασε την εν λόγω οδηγία. Στην πραγματικότητα αναζητούμε μια ισορροπία, ενώ ταυτόχρονα διατηρούμε τον στόχο, ο οποίος είναι να έχουμε μια αληθινή εσωτερική αγορά για τις υπηρεσίες, διότι αυτή είναι ουσιώδης για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης στην Ευρώπη. Αυτός είναι ένας στόχος τον οποίο δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε και ο οποίος εξάλλου αποτελεί αντικείμενο συναίνεσης έως το 2010, αλλά θα πρέπει να τον επιδιώξουμε με ισορροπημένο τρόπο. Αυτό είναι το θεμελιώδες πολιτικό ζήτημα, το οποίο θα ήθελα να θέσω στους φίλους μας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, και ιδιαίτερα στον κ. Schultz, ο οποίος έθεσε αυτό το θέμα.

Οφείλετε να επιλέξετε: είτε θέλετε να αντιταχθείτε στην Επιτροπή είτε θέλετε να συνεργασθείτε μαζί της. Σας είπα ήδη ότι η Επιτροπή επιθυμεί να εργαστεί σε πνεύμα συνεργασίας και εποικοδομητικής σχέσης με το Κοινοβούλιο και ειδικότερα με όλους εκείνους τους βουλευτές, οι οποίοι θέλουν πραγματικά να προχωρήσει η Ευρώπη, κάτι το οποίο δεν είναι μία νεοφιλελεύθερη πρόταση.

Οι προτάσεις τις οποίες κατέθεσα σε αυτό το Κοινοβούλιο είναι καρπός συναίνεσης. Η Επιτροπή απαρτίζεται από Χριστιανοδημοκράτες, Σοσιαλιστές και Φιλελεύθερους. Το πρόγραμμα της Λισαβόνας παρουσιάστηκε στην Επιτροπή από εμένα τον ίδιο και από τον Αντιπρόεδρο Verheugen, ο οποίος είναι μέλος της δικής σας πολιτικής ομάδας. Το πρόγραμμα, το οποίο μόλις παρουσίασα, παρουσιάστηκε από εμένα τον ίδιο και την Αντιπρόεδρο Wallström, η οποία είναι μέλος της δικής σας πολιτικής ομάδας.

Δεν θέλουμε να προβάλουμε δογματισμούς· θέλουμε να ενώσουμε εκείνους τους Ευρωπαίους οι οποίοι επιθυμούν μεταρρυθμίσεις για την Ευρώπη, αλλά δεν θέλουμε να εγκαταλείψουμε τις μεταρρυθμίσεις. Αν η Επιτροπή μπόρεσε να λάβει όλες αυτές τις αποφάσεις ομόφωνα, ενώ θα μπορούσαν να εκφραστούν διαφορές· αν οι Χριστιανοδημοκράτες, οι Σοσιαλιστές, οι Φιλελεύθεροι και οι Ανεξάρτητοι πέτυχαν μια συναίνεση, γιατί δεν θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε εδώ, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και να ενωθούμε γύρω από ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων γι’ αυτή την Ευρώπη μας, το οποίο να λαμβάνει υπόψη τις κοινωνικές και τις περιβαλλοντικές ανησυχίες; Μην παρουσιάζετε μια καρικατούρα της Επιτροπής μας. Δεν είναι δίκαιο.

(Χειροκροτήματα)

Αν κοιτάξετε τη λίστα των στόχων μας, θα βρείτε μια σειρά συγκεκριμένων προτάσεων στον κοινωνικό και περιβαλλοντικό τομέα. Γνωρίζουμε καλά ότι σήμερα είναι αδύνατο να οικοδομηθεί η ανάπτυξη χωρίς την περιβαλλοντική διάσταση. Το αντίθετο μάλιστα: πιστεύουμε ότι το περιβάλλον συμβάλλει στην ανάπτυξη και στην αυξημένη ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη. Στο σημείο αυτό συμφωνούμε και, για τον λόγο αυτό, σας παρακαλώ, μην βλέπετε εμπόδια εκεί όπου δεν υπάρχουν. Αυτό το οποίο θέλουμε είναι να καταστήσουμε σαφές ότι το status quo δεν αποτελεί πλέον σήμερα επιλογή, ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ανταγωνιστικότητας σε σχέση με άλλες περιοχές του κόσμου και ότι έχουμε την πρόθεση να διορθώσουμε αυτή την κατάσταση προσαρμόζοντας και ανανεώνοντας το κοινωνικό μοντέλο μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Επιτροπή έχει έναν Πρόεδρο ο οποίος επιθυμεί τη μεταρρύθμιση αλλά επίσης και Σοσιαλιστές, Φιλελεύθερους, Χριστιανοδημοκράτες και Ανεξάρτητους βουλευτές, οι οποίοι όλοι επιθυμούν επίσης να πραγματοποιηθεί αυτή η μεταρρύθμιση με πνεύμα ισορροπίας και αναλογίας.

Θα ήθελα κατά συνέπεια να καλέσω τη Σοσιαλιστική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να μην δημιουργήσει κατάσταση αντιπαράθεσης με την Επιτροπή: το αντίθετο μάλιστα, θα ζητούσα από αυτήν να συνεργαστεί μαζί μας, βεβαίως με κριτικό πνεύμα, όπως πράττουν όλες οι άλλες πολιτικές ομάδες. Η κ. Grossetête, η οποία είναι μέλος της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διατύπωσε επίσης προς εμάς ορισμένα αιτήματα και απαιτήσεις, και την ευχαριστώ γι’ αυτό.

Εφιστώ τώρα την προσοχή σας, ως ευρωπαίοι συμπολίτες, στο γεγονός ότι δεν ζούμε απλώς μια οποιαδήποτε στιγμή της ιστορίας της Ευρώπης. Χθες, μάθαμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ισπανία και χαιρόμαστε γι’ αυτό, αλλά θα έχουμε επίσης δημοψήφισμα και στη Γαλλία. Θα έχουμε δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο· συζήτησα το θέμα σήμερα με τον πρωθυπουργό Μπλερ στο Λονδίνο. Τι νομίζετε ότι περιμένουν τώρα οι Ευρωπαίοι; Επιθυμούν να συνεργάζονται τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα· δεν καταλαβαίνουν πολύ καλά τις λεπτομέρειες της συζήτησης ή τις πολιτικές των πολιτικών ομάδων. Θέλουν να γνωρίζουν αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο εργάζονται προς την ίδια κατεύθυνση και αν τους απασχολούν πραγματικά τα προβλήματά των ευρωπαίων πολιτών ή όχι.

Πιστεύω ότι θα ήταν εξαιρετικά αρνητικό σε μια στιγμή όπως αυτή, κατά την οποία διεξάγονται πολύ σημαντικά δημοψηφίσματα, οι πολίτες να κοιτάζουν προς την Ευρώπη και να βλέπουν, από τη μια, την Επιτροπή και, από την άλλη, ορισμένες σημαντικές πολιτικές ομάδες, όπως τη μεγάλη ευρωπαϊκή σοσιαλιστική ομάδα σας, να παρουσιάζουν μια εικόνα διχόνοιας. Απηύθυνα ήδη αυτή την πολύ ειλικρινή έκκληση σε ορισμένους από εσάς προσωπικά και επιθυμώ να την επαναλάβω. Βεβαίως και δεν πρέπει να εγκαταλείπουμε τις ιδέες μας, διότι σε όλους μας οι ιδέες μας είναι πολύ προσφιλείς, αλλά είναι δυνατόν, πέρα από αυτές τις ιδέες, να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια δυναμική συναίνεση υπέρ των μεταρρυθμίσεων τις οποίες η Ευρώπη έχει ανάγκη. Πιστεύω ότι είναι πραγματικά δυνατό.

(Χειροκροτήματα)

Το τελευταίο θέμα αφορά την κριτική την οποία διατυπώσατε, κύριε Schultz, για τη δήλωση την οποία έκανα σχετικά με τη χώρα μου. Όπως αναγνωρίσατε και εσείς ο ίδιος, όσον αφορά το ζήτημα αυτό, δεν παραβίασα καμία υποχρέωση, διότι ο κώδικας συμπεριφοράς της Επιτροπής σαφώς επιτρέπει στους Επιτρόπους να είναι ενεργά μέλη πολιτικών κομμάτων και συνδικάτων. Δεν υπάρχει λοιπόν καμία παραβίαση υποχρεώσεων. Το μόνο το οποίο έπραξα ήταν να εκφράσω την αλληλεγγύη μου στο κόμμα του οποίου υπήρξα πρόεδρος επί αρκετά χρόνια. Πραγματικό πολιτικό γεγονός στη χώρα μου θα ήταν αν είχα τηρήσει σιωπή! Θα ήθελα λοιπόν να σας ευχαριστήσω που δεν διατυπώσατε την ερώτησή σας υπό μορφή προσωπικής επίθεσης κατά της θέσης την οποία έλαβα, επειδή σαφώς επιτρεπόταν να λάβω αυτή τη θέση.

Αναφερθήκατε στην πιθανότητα αναθεώρησης του κώδικα συμπεριφοράς στο πλαίσιο της διοργανικής συμφωνίας. Θα ήθελα πάρα πολύ να πω ότι είμαι απολύτως αντίθετος προς αυτή την ιδέα, διότι ο δικός μας κώδικας συμπεριφοράς ορίζει ότι τα μέλη της Επιτροπής μπορούν να συμμετέχουν σε μια προεκλογική εκστρατεία αν ζητήσουν την άδεια από τον Πρόεδρο της Επιτροπής. Κατά συνέπεια, το θέμα, το οποίο θέσατε, είναι τι γίνεται στην περίπτωση του Προέδρου της Επιτροπής. Οφείλω να δηλώσω ότι αν ο Πρόεδρος της Επιτροπής έχει την εξουσία να αρνηθεί ή να αποδεχθεί τη συμμετοχή των Επιτρόπων, τότε έχει επίσης την εξουσία σε σχέση και με τον ίδιο. Αυτό ορίζεται σαφώς στο άρθρο 217 της Συνθήκης, το οποίο και θα διαβάσω στα αγγλικά:

(ΕΝ) Τα μέλη της Επιτροπής ασκούν τα καθήκοντα που τους ανατίθενται από τον Πρόεδρο υπό την εποπτεία του.

(FR) Η Συνθήκη, λοιπόν, ορίζει σαφώς την αρχή ότι ο Πρόεδρος ηγείται του σώματος των Επιτρόπων και την αρχή της εξουσίας του Προέδρου. Κατά συνέπεια, το να δεχθώ, με διοργανική συμφωνία, μείωση της εξουσίας του Προέδρου θα ήταν αντίθετο στη Συνθήκη ως έχει και η εξασθένηση της εξουσίας του Προέδρου της Επιτροπής θα ισοδυναμούσε με εξασθένηση της εξουσίας της ίδιας της Επιτροπής.

Έχουμε ανάγκη από μια ισχυρή Επιτροπή. Για τον λόγο αυτό, πιστεύω ότι η πρότασή σας δεν είναι καλή. Θα εφιστούσα την προσοχή όλων των πολιτικών ομάδων στο γεγονός ότι εμείς, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Επιτροπή, οφείλουμε να ενισχυόμεθα αμοιβαία. Είμαστε τα κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, μπορούμε να κάνουμε θαυμάσια πράγματα μαζί και, άρα, οφείλουμε να αναβαθμίζουμε αμοιβαία το θεσμικό καθεστώς μας. Εγώ, προσπαθώ να αναβαθμίζω τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε όλες τις δημόσιες δηλώσεις μου, και όχι μόνο. Αναμένω να κάνετε και εσείς το ίδιο, διότι έχουμε μεγάλες προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε μαζί, και μαζί μπορούμε να νικήσουμε. Ωστόσο, αυτό δεν γίνεται με τη μείωση της σημασίας της Επιτροπής, ζητώντας από τους Επιτρόπους να είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Το αντίθετο μάλιστα, οφείλουμε να τους ζητούμε να αναλαμβάνουν τις πολιτικές τους ευθύνες, να ασκούν τα πολιτικά τους δικαιώματα και να εκφράζουν τις προτιμήσεις τους, ενώ θα εργάζονται βεβαίως πάντοτε μέσα σε ευρωπαϊκό πνεύμα. Ως πολίτης, έχω το δικαίωμα να εκφράσω την άποψή μου για τη χώρα μου, έχω το δικαίωμα, όπως όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες, να ψηφίζω σύμφωνα με τις πεποιθήσεις μου.

Ως Πρόεδρος της Επιτροπής, δεν θα κάνω διακρίσεις. Εξάλλου, κατόπιν αιτήματός σας, δέχθηκα τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, ο οποίος θα γίνει ο πρωθυπουργός της χώρας μου. Τον δέχθηκα μερικές ημέρες πριν από την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας, διότι, ως Πρόεδρος της Επιτροπής, δεν χρησιμοποιώ τη θέση μου για να αντιπολιτευθώ οποιαδήποτε συγκεκριμένη κυβέρνηση και δεν κάνω διάκριση μεταξύ κυβερνήσεων της αριστεράς και της δεξιάς. Πιστεύω πράγματι ότι η Επιτροπή οφείλει να εκπροσωπεί το γενικό ευρωπαϊκό συμφέρον.

Τούτου λεχθέντος, τα μέλη της Επιτροπής είναι πολιτικοί. Σε ορισμένους βουλευτές αυτού του Κοινοβουλίου αυτό δεν αρέσει. Εντούτοις, έχουμε δικαιώματα ως πολίτες, έχουμε το δικαίωμα να εκφραζόμαστε, είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν δέχομαι τις επικρίσεις σας ως προς το θέμα αυτό. Επιθυμώ να τονίσω ότι έχουμε ανάγκη ισχυρών ευρωπαϊκών θεσμών. Αυτός ο θεσμός η Επιτροπή θα πρέπει να είναι ισχυρός και πρέπει να συνεργάζεται με ένα ισχυρό Κοινοβούλιο, αποφασιστικά στραμμένο προς την αλλαγή και τις μεταρρυθμίσεις με αίσθημα ισορροπίας που θα βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης μας.

(Χειροκροτήματα)

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. Έλαβα έξι προτάσεις ψηφίσματος προς περάτωση της συζήτησης που υποβλήθηκαν βάσει του άρθρου 103 του Κανονισμού.

Η συζήτηση έληξε.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί την Πέμπτη στις 12.00.

 
Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου - Πολιτική απορρήτου