Επιστροφή στη διαδικτυακή πύλη Europarl

Choisissez la langue de votre document :

 Ευρετήριο 
 Πλήρες κείμενο 
Συζητήσεις
Τρίτη 8 Μαρτίου 2005 - Στρασβούργο Έκδοση ΕΕ

Συνέχεια που δόθηκε στην Τέταρτη Παγκόσμια Διάσκεψη για την Πλατφόρμα Δράσης των Γυναικών (Πεκίνο + 10)
MPphoto
 
 

  Járóka (PPE-DE).(HU) Με την ευκαιρία της διεθνούς ημέρας της γυναίκας, θέλω να χαιρετίσω θερμά όλες και όλους τους παρόντες, και συγχρόνως να σας επιστήσω την προσοχή σε μια διαφορετική ημέρα, η οποία δεν είναι ακόμη πολύ γνωστή, και η οποία θα εορτάζεται στις 8 Απριλίου κάθε έτος, ενώ εφέτος έρχεται έναν μήνα ακριβώς από σήμερα – είναι η διεθνής ημέρα των Ρομ. Στην τέταρτη παγκόσμια διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τις γυναίκες το 1995 στο Πεκίνο επισημάνθηκε για πρώτη φορά το θέμα των διακρίσεων με βάση τη φυλή και το φύλο. Σε αντίθεση με την πρόκληση που τέθηκε στο Πεκίνο, οι διακρίσεις δεν έχουν εξεταστεί σε μεγαλύτερη έκταση ή βάθος σε διεθνές ή εγχώριο επίπεδο. Γι’ αυτό, πολύ λίγα ακούγονται για το γεγονός ότι οι διακρίσεις με βάση το έθνος επηρεάζουν σε διαφορετικό βαθμό τις γυναίκες και τους άνδρες. Η γυναίκα Ρομ είναι θύμα πολύ μεγαλύτερης προκατάληψης όταν αντιμετωπίζεται όχι μόνο βάσει της εθνικής της ταυτότητας αλλά και βάσει του φύλου της. Η γυναίκα Ρομ αντιμετωπίζει διάφορα κοινωνικά εμπόδια σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Συγχρόνως, σε επίπεδο μικρότερων κοινοτήτων, οι φραγμοί των σεξουαλικών διακρίσεων δεν της επιτρέπουν να προοδεύσει. Η γυναίκα Ρομ, ως μέλος της κοινότητας των Ρομ, στις περισσότερες περιπτώσεις εξωθείται στο περιθώριο της κοινωνίας, όπου έρχεται αντιμέτωπη με την υλική ανασφάλεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό, την αρνητική διάκριση, τις ρατσιστικές αντιλήψεις έναντι της ίδιας και της οικογένειάς της και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και με κινδύνους για τη σωματική της ακεραιότητα και υγεία σε καθημερινή βάση.

Οι διακρίσεις με βάση την εθνότητα στον τομέα της υγείας απαγορεύονται σύμφωνα με μια σειρά ευρωπαϊκών νόμων. Παρόλα αυτά, οι γυναίκες Ρομ βιώνουν διάφορες καταστάσεις οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με αυτές τις αρχές. Ξεχωριστοί θάλαμοι για αθίγγανους, αναγκαστική στείρωση, λεκτική κακοποίηση και χαμηλότερο επίπεδο εξυπηρέτησης είναι καθημερινά προβλήματα. Οι γυναίκες Ρομ ζουν στο σημείο συνάντησης της σεξουαλικής και της εθνοτικής προκατάληψης, αλλά τα προβλήματά τους δεν μπορούν να διαχωριστούν σε αποκλειστικά πολιτισμικές ή εθνοτικές διαστάσεις. Αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με τις γυναίκες που δεν είναι Ρομ και συχνά υφίστανται τις ίδιες καταστάσεις αποκλεισμού και ένδειας, έχουν χειρότερες ευκαιρίες απασχόλησης και χαμηλότερες αμοιβές από τους άνδρες, ενώ βιώνουν διαρκώς προβλήματα με τις υπηρεσίες παιδικής μέριμνας, όπως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα νηπιαγωγεία και τα σχολεία.

Κατά τη γνώμη μου, ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία στον αγώνα μας για ισότητα ευκαιριών για τις γυναίκες είναι να αναγνωρίσουμε, να παραδεχτούμε, να ενισχύσουμε την ευαισθητοποίηση και να θεραπεύσουμε τις πολλαπλές διακρίσεις που πλήττουν τις γυναίκες οι οποίες ανήκουν σε μειονότητες, περιλαμβανομένων των γυναικών Ρομ.

 
Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου - Πολιτική απορρήτου