Ευρετήριο 
 Προηγούμενο 
 Επόμενο 
 Πλήρες κείμενο 
Συζητήσεις
Τετάρτη 13 Απριλίου 2005 - Στρασβούργο Έκδοση ΕΕ

22. Απολύσεις στην Alstom
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. Κυρίες και κύριοι, αυτή είναι η πρώτη σύνοδος στην οποία είμαι πρόεδρος και θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω τα μέλη του Κοινοβουλίου για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν.

Το επόμενο θέμα είναι η προφορική ερώτηση προς την Επιτροπή από τον κ. Wurtz, εξ ονόματος της Συνομοσπονδιακής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς/Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών, του κ. Désir, εξ ονόματος της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και της κ. Flautre, εξ ονόματος της Ομάδας των Πρασίνων/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία για τις απολύσεις στην Alstom.

 
  
MPphoto
 
 

  Henin (GUE/NGL), αναπληρωτής συντάκτης. – (FR) Κύριε Πρόεδρε, η υπόθεση της Alstom Power Boiler μας έχει κολλήσει στον τοίχο σε σχέση με τη δέσμευσή μας για την οικοδόμηση μιας Ευρώπης πλήρους απασχόλησης, που να διαθέτει μια ισχυρή βιομηχανία με προηγμένη τεχνολογία, μιας Ευρώπης φιλικής προς το περιβάλλον, μιας Ευρώπης χειραφετημένης από την τεχνολογική και χρηματοοικονομική αμερικανική κυριαρχία.

Περί τίνος πρόκειται; Πρόκειται για μια θυγατρική του ομίλου Alstom, της οποίας οι δυνατότητες δημιουργικότητας, έρευνας και παραγωγής είναι εγκατεστημένες στην Ευρώπη –250 υπάλληλοι στη Γαλλία, στο Vélizy, 300 υπάλληλοι στη Γερμανία, στη Στουτγάρδη, μια σειρά εγκαταστάσεων στην Τσεχία, την Πορτογαλία και την Πολωνία– και της οποίας το κέντρο των αποφάσεων βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο Κονέκτικατ. Η τεχνογνωσία αυτής της επιχείρησης εδράζεται στην κατασκευή καυστήρων για την παραγωγή ατμού και ηλεκτρισμού. Είναι παγκόσμια πρωτοπόρος στην παραγωγή καθαρού άνθρακα και αναπτύσσει νέες τεχνολογίες κατακράτησης του διοξειδίου του άνθρακα. Με την υλοποίηση του Πρωτοκόλλου του Κυότο και την ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας, είναι προφανές ότι αυτού του είδους οι τεχνολογίες ενέχουν τεράστιο δυναμικό. Ωστόσο, για αδιευκρίνιστους λόγους, η διοίκηση της Alstom αποφάσισε να μεταφέρει την ευρωπαϊκή τεχνογνωσία στις Ηνωμένες Πολιτείες και να μειώσει κατά τέσσερα πέμπτα το προσωπικό στο Vélizy και κατά το ήμισυ εκείνο της Στουτγάρδης, ενδεχομένως με στόχο το τελικό κλείσιμο των κύριων ευρωπαϊκών μονάδων. Η πρόφαση για αυτή την απομείωση της ευρωπαϊκής εμπειρογνωμοσύνης ήταν μια κατ’ επίφαση μελέτη που εκπόνησαν –οποία έκπληξη– οι Αμερικανοί, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται η συρρίκνωση της αγοράς κατά ένα τρίτο εντός της επόμενης τετραετίας.

Ακολουθώντας το παράδειγμα των εργαζομένων της Power Boiler, δεν μπορούμε να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας αυτή τη μελέτη, ιδίως όταν γνωρίζουμε τις γιγαντιαίες ανάγκες σε αυτόν τον τομέα, οι οποίες εκδηλώνονται σε ολόκληρο τον κόσμο. Μήπως όμως δεν λέμε στη χώρα μου ότι όταν θέλουμε να σκοτώσουμε έναν σκύλο, τον κατηγορούμε ότι έχει λύσσα; Ο όμιλος Alstom, μετά την ιδιωτικοποίησή του, χαρακτηρίζεται από έλλειψη πραγματικής μακροπρόθεσμης βιομηχανικής στρατηγικής, φρενήρη επιδίωξη άμεσων κερδών. Η Επιτροπή, όπως βεβαίως και η γαλλική κυβέρνηση, έχουν και αυτές ένα μερίδιο ευθύνης.

Ευτυχώς, οι υπάλληλοι των ευρωπαϊκών εγκαταστάσεων που πλήττονται, με την υποστήριξη των συνδικάτων τους, δεν παρέδωσαν τα όπλα. Ιδίως οι υπάλληλοι του Vélizy παρουσίασαν ένα αντίθετο πρόγραμμα που βασίζεται στην έξοδο της επιχείρησης από τον όμιλο Alstom με τιμή πώλησης συμβολικά ένα ευρώ, και τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής ανώνυμης εταιρείας, στην οποία να συγχωνευθούν οι εγκαταστάσεις του Vélizy και της Στουτγάρδης και να διατηρεί τις εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην Τσεχία, την Πολωνία και την Πορτογαλία. Αυτό το πρόγραμμα βασίζεται στην εθελοντική συμμετοχή των εργαζομένων. Έχει το πλεονέκτημα ότι ικανοποιεί τα αιτήματα που εξέφρασε στις 7 Ιουλίου 2004 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Alstom για το θέμα της αποεπένδυσης, με στόχο τη διαφύλαξη και την ανάπτυξη της απασχόλησης και του ευρωπαϊκού τεχνολογικού δυναμικού έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών. Πρόκειται για μια συνεργασία μεταξύ των ευρωπαίων εργαζομένων, που βρίσκεται στην πρωτοπορία της εφαρμογής του ευρωπαϊκού δικαίου, και που καταλήγει στη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής ανώνυμης εταιρείας. Πρέπει όμως να κάνουμε γρήγορα, δεδομένου ότι δρομολογείται η μεταβίβαση των πνευματικών δικαιωμάτων της επιχείρησης στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ελβετία, η δε κεντρική διοίκηση της Alstom επιχειρεί να δημιουργήσει χρηματοοικονομικές δυσχέρειες στην επιχείρηση.

Εφόσον, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχουμε δεσμευτεί για την ανάπτυξη της βιομηχανίας και της απασχόλησης, πρέπει να πράξουμε κάθε τι το δυνατόν για την υποστήριξη αυτής της πρωτοβουλίας. Βέβαια, η οδηγία για τις ευρωπαϊκές ανώνυμες εταιρείες και ο κανονισμός για τη συμμετοχή των εργαζομένων στη διαχείριση των επιχειρήσεων δεν έχουν ακόμα ενσωματωθεί στο γαλλικό δίκαιο, βεβαίως όμως μπορούμε να προσβλέπουμε σε αυτό. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης και αναμένω από την Επιτροπή να επιδείξει αυτή τη βούληση. Συνεπώς, ας μην απογοητεύουμε αυτούς τους εργαζομένους, των οποίων οι θέσεις εργασίας απειλούνται, αλλά οι οποίοι είναι πολύ υπερήφανοι για τα αξεπέραστα τεχνολογικά τους επιτεύγματα και πάντα ανοιχτοί στην καινοτομία.

 
  
MPphoto
 
 

  Désir (PSE), συντάκτης. – (FR) Κύριε Πρόεδρε, χαίρομαι που σας βλέπω να προεδρεύετε της πρώτης σας συνεδρίασης, πόσο μάλλον που η τοποθέτησή σας σε αυτή τη θέση συνδέεται με ένα εξαιρετικό νέο για την Ομάδα μου και τους ευρωπαίους σοσιαλιστές: τη νίκη των σοσιαλιστών στην Πορτογαλία.

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Επίτροπε, όπως και ο συνάδελφός μου, ο κ. Henin, είμαι ένας από τους συντάκτες αυτής της ερώτησης προς την Επιτροπή. Πριν από λίγες εβδομάδες, υποδεχθήκαμε εδώ μια αντιπροσωπεία εργαζομένων του Ομίλου Alstom, αποτελούμενη από γάλλους και γερμανούς συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των δύο εγκαταστάσεων αυτής της θυγατρικής, που ειδικεύεται στους καυστήρες. Αυτοί οι εργαζόμενοι πλήττονται σήμερα από την ανακοίνωση στην οποία προέβη η διοίκησή τους στις 16 Φεβρουαρίου 2005, σχετικά με το κλείσιμο ή εν πάση περιπτώσει τη δραστική περιστολή των θέσεων απασχόλησης και των δραστηριοτήτων τόσο στη Στουτγάρδη όσο και στο Vélizy: καταργούνται 150 θέσεις επί συνόλου 350 στη Στουτγάρδη και 150 επί συνόλου 200 στο Vélizy. Αυτό σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα αυτές οι δύο εγκαταστάσεις στην πορεία είναι καταδικασμένες.

Ωστόσο, πριν από λίγους μήνες, στις 7 Ιουλίου 2004, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τις ενισχύσεις που χορήγησε η Γαλλία στην Alstom υπό αυστηρές προϋποθέσεις αποεπένδυσης με στόχο όμως όχι μόνο την αποκατάσταση υγιών συνθηκών ανταγωνισμού, αλλά και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της βιομηχανίας Alstom και των διαφόρων θυγατρικών της. Η θυγατρική Alstom Power Boiler είναι μια επιχείρηση που, όπως προαναφέρθηκε, ειδικεύεται στην κατασκευή καυστήρων κεντρικών θερμάνσεων. Είναι στην τεχνολογική πρωτοπορία σε ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο σε πολλούς τομείς και ιδίως στη δύσκολη και στην καθαρή καύση και στην κατακράτηση του διοξειδίου του άνθρακα.

Υπό το πρίσμα των προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως απορρέουν από τη στρατηγική της Λισαβόνας, τις οποίες συζητήσαμε πρόσφατα, προκειμένου να αναπτύξει η Ευρώπη τις δυνατότητές της και την τεχνολογία της και να γίνει η πλέον ανταγωνιστική οικονομία στον κόσμο, αλλά και υπό το πρίσμα των στόχων μας όσον αφορά την αειφόρο ανάπτυξη και την καθαρή ενέργεια, αυτή η επιχείρηση είναι ένα στρατηγικό μέσο και το γεγονός είναι ότι προφανώς πολλές θέσεις απασχόλησης εξαρτώνται από αυτή.

Αυτό ακριβώς δικαιολόγησε την έγκριση που έδωσε η Επιτροπή στον Ιούλιο του 2004 για τη χορήγηση σημαντικών ενισχύσεων: 3 δισεκατομμύρια ευρώ που χορηγήθηκαν από τη γαλλική κυβέρνηση στον όμιλο Alstom προκειμένου να προβεί στην αναδιάρθρωσή του. Στην τελική της απόφαση, η Επιτροπή δήλωνε ότι όσον αφορά τους τομείς της παραγωγής ενέργειας και των μεταφορών, τα μέτρα αναδιάρθρωσης επαρκούν για τη διασφάλιση της βιομηχανικής ανάκαμψης. Θεωρούσε ότι η μείωση του προσωπικού κρίνεται αναλογική σε σχέση με το επίπεδο πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας αυτών των βιομηχανιών, και ότι οι εκτιμήσεις του κόστους αυτών των αναδιαρθρώσεων και των συνακόλουθων οικονομικών κλίμακας φαίνονταν ρεαλιστικές.

Σήμερα, όμως, η διοίκηση του ομίλου προχωρεί πέρα από την περικοπή θέσεων, που είχαν ανακοινωθεί εκείνη την εποχή, προχωρεί πέρα από τις αποεπενδύσεις στις οποίες δεσμεύτηκε να προβεί. Κατά συνέπεια, πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να αδιαφορήσει για τις αποφάσεις που μόλις έλαβε η διοίκηση του ομίλου Alstom. Μάλιστα, δεδομένου ότι η Επιτροπή ανέκαθεν μεριμνούσε για την απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων του ανταγωνισμού μετά από τη χορήγηση ενισχύσεων, πρέπει να πράττει το ίδιο όσον αφορά τις συνέπειες για την απασχόληση. Διότι, αν κατάλαβα καλά, κύριε Επίτροπε, μου φαίνεται ότι η έσχατη δικαιολογία για τις ενισχύσεις που χορηγούνται για την αναδιάρθρωση μιας επιχείρησης είναι ακριβώς η διατήρηση της δραστηριότητάς της, ιδίως επειδή αυτό επιτρέπει σε τελευταία ανάλυση τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης, επειδή κομίζει ένα σωρό οφέλη, φορολογικά έσοδα, κλπ., πρωτίστως όμως επειδή επιτρέπει τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης.

Η Επιτροπή δεν μπορεί να πάσχει από ημιπληγία – δεν μπορεί πρώτα να χορηγεί ενισχύσεις και μετά να εξετάζει μόνο τις συνέπειες για τον ανταγωνισμό και την τήρηση των όρων ανταγωνισμού. Πρέπει επίσης να μεριμνά ότι αυτές οι ενισχύσεις όντως συμβάλλουν στη διατήρηση της δραστηριότητας και των θέσεων απασχόλησης στο σύνολο των εγκαταστάσεων, στον βαθμό που όντως αποφασίστηκε, κατά τη φάση της έγκρισης αυτών των ενισχύσεων, τον Ιούλιο του 2004, ότι η τότε προβλεπόμενη κατάργηση θέσεων απασχόλησης αρκούσε και άρα δεν δικαιολογούνταν να προχωρήσει αυτό παραπέρα. Συνεπώς, βασιζόμαστε τώρα στην Επιτροπή ώστε να μεριμνήσει για τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης και ώστε οι δύο εγκαταστάσεις να μην κλείσουν.

 
  
MPphoto
 
 

  Lipietz (Verts/ALE), αναπληρωτής συντάκτης. – (FR) Κύριε Πρόεδρε, αντικαθιστώ εδώ τη συνάδελφό μου, την κ. Flautre, με την οποία παρακολουθώ αυτό το θέμα επί πέντε συναπτά έτη. Πιστεύω ότι η ομιλία του κ. Désir θέτει το πραγματικό πρόβλημα. Πέρασαν χρόνια από τότε που έλεγα στον πρώην Επίτροπο Monti ότι θα ερχόταν η μέρα που το βασικό έργο της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού θα ήταν όχι τόσο η άρνηση χορήγησης ενισχύσεων όσο η εξέταση του κατά πόσο αυτές οι ενισχύσεις χρησιμοποιήθηκαν ορθώς.

Τι επιτρέπει σε μια χώρα να χορηγεί κρατικές ενισχύσεις, κάτι που συνιστά κατάφωρη παραβίαση του άρθρου 87 της Συνθήκης; Είναι το γεγονός ότι η Ευρώπη το θεωρεί προς το συμφέρον της διότι αν καταργούνταν αυτή η ενίσχυση, θα καταργούνταν θέσεις απασχόλησης, που θα ήταν αναντικατάστατες. Θα εξέλιπε μια πηγή τεχνογνωσίας και έργου που εξυπηρετεί τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εξυπηρετεί τους πολίτες της και τους καταναλωτές της.

Με τη μεγάλη της σοφία, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού και η Επιτροπή ενέκριναν πριν από έναν χρόνο αυτή την ενίσχυση προς την Alstom. Δεν επρόκειτο για υποχώρηση στις πιέσεις που ασκούσε η γαλλική κυβέρνηση. Επρόκειτο για την έκδοση απόφασης σχετικά με το γεγονός ότι, υπό τους όρους που η Alstom πρότεινε να συνεχίσει να εργάζεται, όντως άξιζε ένα κράτος να της χορηγήσει ενίσχυση. Αυτό ήταν καλό για την Ευρώπη, συνολικά. Ε λοιπόν, αν αυτή η απόφαση ήταν καλή πριν από ένα χρόνο, συνεχίζει να είναι καλή και σήμερα. Ωστόσο, η Alstom αποδεικνύει με τις πράξεις της ότι, όταν ζητούσε αυτή την κρατική ενίσχυση, ουδόλως επιζητούσε να διατηρήσει την προσφορά καθαρών τεχνολογιών στην Ευρώπη, ουδόλως επιχειρούσε να συμβάλει στον στόχο της πλήρους απασχόλησης στην Ευρώπη. Απλώς επεδίωκε να εξασφαλίσει κρατική ενίσχυση σύμφωνα με την αρχή της ιδιωτικοποίησης των κερδών και της κοινωνικοποίησης των απωλειών. Αυτό δεν το αποδέχεται κανείς στην Ευρώπη, ούτε η δεξιά ούτε η αριστερά.

Συνεπώς, πιστεύω ότι έχουμε εδώ ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα βάσει του οποίου πρέπει η Επιτροπή να χαράξει την πολιτική της. Αν όντως ο μακρύς κατάλογος των εγκρίσεων χορήγησης κρατικών ενισχύσεων –απαριθμείται μια δωδεκάδα περιπτώσεων στο άρθρο 87, που άλλωστε διατηρείται στο Σύνταγμα– διαμορφώνει τρόπον τινά τη βάση της βιομηχανικής πολιτικής στην Ευρώπη, αυτή είναι η στιγμή να το αποδείξει. Η Επιτροπή πρέπει να πει αν η ενίσχυση που χορηγήθηκε προ ενός έτους χρησίμευε απλώς να σώσει τους μετόχους του ομίλου Alstom η αν πράγματι υπηρετούσε τα συμφέροντα των λαών της Ευρώπης, το μέλλον τους και ιδίως τη συμμόρφωση προς το Πρωτόκολλο του Κυότο.

 
  
MPphoto
 
 

  Verheugen, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής. (DE) Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να αρχίσω κι εγώ εκφράζοντας τα συγχαρητήριά μου για το αξίωμά σας και να σας ευχηθώ κάθε επιτυχία για τη θητεία σας.

Το θέμα αυτό μπορεί και πρέπει να εξεταστεί από δύο πλευρές: πρώτον, από τη σκοπιά της βιομηχανικής πολιτικής και δεύτερον, σε σχέση με τον έλεγχο των κρατικών ενισχύσεων. Καθώς είμαι υπεύθυνος για τη βιομηχανική πολιτική, αισθάνομαι πολύ σίγουρος λέγοντάς σας ότι είναι προς το πολιτικό συμφέρον της Ευρώπης όχι μόνο να διατηρεί, αλλά και να επεκτείνει καινοτόμες τεχνολογίες, σύγχρονες επιχειρήσεις και σύγχρονες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για την Ευρωπαϊκή Ένωση να διατηρήσουμε στην Ευρώπη μια ισχυρή βιομηχανική βάση, χωρίς την οποία δεν θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε την ανταγωνιστικότητά μας στην παγκόσμια αγορά. Με αυτό το πνεύμα σας λέω ως Επίτροπος αρμόδιος για τη βιομηχανία στην Ευρώπη ότι με ενδιαφέρει πολύ να ολοκληρώσει η Alstom με επιτυχία την αναδιάρθρωση που άρχισε και να συνεχίσει να υπάρχει ως μια υγιής, επιτυχημένη και κερδοφόρα επιχείρηση. Αυτά από την άποψη της βιομηχανικής πολιτικής.

Σήμερα όμως δεν μιλάμε για τη βιομηχανική πολιτική. Το θέμα είναι ο έλεγχος των κρατικών ενισχύσεων. Πραγματικά, η βοήθεια δεν θα μπορούσε να έχει δοθεί από το γαλλικό κράτος εάν η Επιτροπή δεν είχε εγκρίνει το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Alstom. Η Επιτροπή το ενέκρινε και επέβαλε όρους τόσο ως προς το σχέδιο όσο και ως προς τη βοήθεια. Οι κκ. βουλευτές δικαιολογημένα λένε πως είναι καθήκον της Επιτροπής να διασφαλίσει ότι θα τηρηθούν οι όροι αυτοί και ότι οι ενισχύσεις θα χρησιμοποιηθούν για τον σκοπό που είχε εγκρίνει η Επιτροπή και εμείς εξετάζουμε εάν έγινε αυτό. Τότε η Επιτροπή είχε επισημάνει ιδιαίτερα ότι η έγκριση της ενίσχυσης θα γινόταν υπό τον όρο ότι ορισμένοι τομείς της επιχείρησης θα εκποιούνταν και θα γινόταν επιχειρησιακή αναδιάρθρωση.

Το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί απόψε είναι αν το παρόν συμπληρωματικό σχέδιο αναδιάρθρωσης είναι ή όχι αντίθετο με την απόφαση της Επιτροπής. Αν δεν παραβαίνει τους όρους, τότε υπεύθυνη για την εκτέλεσή του είναι η διεύθυνση της επιχείρησης και όχι η Επιτροπή. Η Alstom διευθύνεται από τη διοίκησή της και όχι από την Επιτροπή. Μολονότι ενημερώθηκα από τις αρμόδιες υπηρεσίες ότι η Επιτροπή μέχρι τώρα δεν είχε ενδείξεις για παραβίαση των όρων για τη χορήγηση της ενίσχυσης, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ασφαλώς θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση και θα προσέξουμε πολύ καλά να τηρηθούν επακριβώς οι όροι.

Καταρχήν, η Επιτροπή δραστηριοποιείται για την εξεύρεση κοινών λύσεων που θα λαμβάνουν υπόψη όλες τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές πτυχές. Στην τελευταία της ανακοίνωση με θέμα «Αναδιάρθρωση και απασχόληση», η Επιτροπή προβλέπει σαφώς την κινητοποίηση όλων των κοινωνικών δυνάμεων για την καλύτερη παρακολούθηση της αναδιάρθρωσης με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη του ανταγωνισμού και της απασχόλησης.

Η Επιτροπή προτείνει ειδικότερα την οργάνωση ενισχυμένης τομεακής και περιφερειακής παρακολούθησης και τη διάθεση ειδικών πόρων για την υποστήριξη της εφαρμογής αυτής της στρατηγικής. Επίσης, η διατήρηση και βελτίωση της ικανότητας της Ευρώπης για καινοτομίες, έρευνα και ανάπτυξη έχει στρατηγική σημασία. Πριν από λίγες μόλις ημέρες, η Επιτροπή παρουσίασε ένα πρόγραμμα πλαίσιο για την έρευνα και την καινοτομία.

Ασφαλώς καταλαβαίνω ότι οι δυνατότητές μας σε σχέση με την απώλεια θέσεων εργασίας είναι πραγματικά πολύ περιορισμένες και συμμερίζομαι τα συναισθήματά σας ως προς αυτό, αλλά η Επιτροπή πρέπει να τηρεί αυστηρά το υφιστάμενο δίκαιο. Σας υποσχέθηκα ότι θα εξετάσουμε με μεγάλη προσοχή αυτήν την περίπτωση και θα αναλάβουμε δράση εφόσον προκύψει ότι δεν εκπληρώθηκαν οι όροι για τη συγκεκριμένη ενίσχυση.

 
  
MPphoto
 
 

  Bachelot-Narquin, εξ ονόματος της Ομάδας PPE-DE. – (FR) Κύριε Επίτροπε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η κατάσταση του ομίλου Alstom εδώ και πολλούς μήνες εγείρει μεγάλη ανησυχία. Διακυβεύεται το μέλλον 25 000 εργαζομένων της Alstom στη Γαλλία. Χρειάστηκε να αγωνιστούμε σθεναρά και η κυβέρνησή μας στάθηκε με αποφασιστικότητα στο πλευρό των εργαζομένων της Alstom. Ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών μας, ο κ. Sarkozy, διαπραγματεύτηκε με τον τότε Επίτροπο, τον κ. Monti, προκειμένου να μπορέσουμε να χορηγήσουμε την ενίσχυση, που έσωσε την Alstom. Ετίθετο βεβαίως θέμα διασφάλισης του μέλλοντος των εργαζομένων, αλλά και διαφύλαξης ενός διαμαντιού της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ενέργειας και μεταφορών.

Απόψε μιλάμε για το Vélizy και τη Στουτγάρδη, αλλά και για το Brno στην Τσεχία και το Setúbal στην Πορτογαλία, καθώς και για πολυάριθμους υπεργολάβους σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σήμερα, η ανακοίνωση της κατάργησης 350 θέσεων απασχόλησης, εκ των οποίων 200 στο Vélizy, στις εγκαταστάσεις της Alstom Power Boiler, κορυφώνει την ανησυχία των εργαζομένων. Βέβαια, η αποδυνάμωση της αγοράς καυστήρων είναι εμφανής, ωστόσο, όχι σε βαθμό που να δικαιολογεί τόσο δραστική μείωση του προσωπικού.

Δεν είναι βεβαίως αρμοδιότητα της Επιτροπής να υπαγορεύει τι θα πράξει η διοίκηση των επιχειρήσεων ούτε να υποκαθιστά τις κυβερνήσεις στη διαχείριση των κοινωνικών συνεπειών των όποιων απολύσεων. Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η Alstom Power Boiler κατέχει ηγετική θέση στον τομέα της παραγωγής καθαρού άνθρακα και αναπτύσσει τεχνολογίες κατακράτησης του διοξειδίου του άνθρακα. Δεν πρόκειται, συνεπώς, για μια καταδικασμένη επιχείρηση με αρτηριοσκληρωτικό και απηρχαιωμένο χαρακτήρα. Το να δεχθούμε να μεταφερθεί στην άλλη όχθη του Ατλαντικού ή, ακόμα χειρότερα, να εξαφανιστεί, είναι σαν να κοιτάμε το μέλλον με τον καθρέπτη του αυτοκινήτου.

Οι εργαζόμενοι –και πρέπει να τους συγχαρούμε για αυτό– επεξεργάστηκαν ένα σχέδιο με άξονα την έννοια «ας οικοδομήσουμε τον ευρωπαίο πρωταθλητή της καθαρής καύσης». Με τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων, επεξεργάστηκαν ένα μελλοντικό σχέδιο, που καλύπτει όλες τις πτυχές: νομική δομή της νέας εταιρείας, τεχνολογικές πτυχές, εμπορικές πτυχές και κοινωνικές πτυχές. Πρέπει να χαιρετίσουμε αυτή την ενέργεια, που αποτελεί σημάδι ότι δεν παραδίδονται αμαχητί. Τη γνωστοποίησαν στους ευρωπαίους συνομιλητές: στους Επιτρόπους που είναι αρμόδιοι για την απασχόληση, τη βιομηχανία, το εμπόριο, τον ανταγωνισμό, το περιβάλλον, και οι οποίοι αναμένουν τα συμπεράσματά σας.

Κύριε Επίτροπε, πρέπει σήμερα να κοιτάξετε μπροστά, την πολιτιστική και κοινωνική επανάσταση που δρομολογείται με το σχέδιο συνταγματικής συνθήκης. Αύριο, με τη συνταγματική συνθήκη, τα κοινωνικά δικαιώματα θα κατισχύσουν έναντι της τελείωσης της εσωτερικής αγοράς, την οποία πρόκριναν οι προηγούμενες συνθήκες. Θα θεσμοθετηθεί ο κοινωνικός διάλογος, κυρίως όμως, πρέπει να οικοδομήσουμε μια βιομηχανική πολιτική, που να ευνοεί πόλους δεξιοτήτων και να διαφυλάσσει την κοινωνική οικονομία της αγοράς, που μας προτείνεται ως κοινωνικό μοντέλο στο άρθρο 3 της συνταγματικής συνθήκης.

Η ερώτηση που απευθύνεται σε σας σήμερα, κύριε Επίτροπε, είναι η εξής: πώς βλέπετε τη μελλοντική φιλοσοφία της συνταγματικής συνθήκης; Μην γίνεστε ο συμβολαιογράφος της παλαιάς Ευρώπης, αλλά αντιθέτως δημιουργήστε τη νέα Ευρώπη, εκείνη στην οποία στοχεύει η συνταγματική συνθήκη. Σας προσφέρεται μια καλή ευκαιρία να το κάνετε, διασφαλίζοντας το μέλλον της Alston Power Boiler.

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. Η συζήτηση έληξε.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί αύριο στις 12.00.

 
Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου - Πολιτική απορρήτου