Επιστροφή στη διαδικτυακή πύλη Europarl

Choisissez la langue de votre document :

 Ευρετήριο 
 Πλήρες κείμενο 
Συζητήσεις
Τετάρτη 8 Ιουνίου 2005 - Στρασβούργο Έκδοση ΕΕ

Διατλαντικές σχέσεις
MPphoto
 
 

  Cem Özdemir, εξ ονόματος της Ομάδας Verts/ALE. (DE) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, και η δική μου Ομάδα επιδοκιμάζει το γεγονός ότι μετά από το προσωρινό πάγωμα των διατλαντικών σχέσεων, τα πράγματα φαίνεται να επανέρχονται στον σωστό δρόμο. Θεωρώ ότι και οι δύο εταίροι των δύο πλευρών του Ατλαντικού πρέπει να καταλάβουν πόσο έχουν ανάγκη ο ένας τον άλλο για να επιβάλουν και να προστατεύσουν σε παγκόσμιο επίπεδο τις κοινές τους αξίες. Από αυτήν την άποψη, η διατλαντική διάσκεψη κορυφής είναι πολύ σημαντική διότι –όπως ελπίζω– θα μας βοηθήσει να προχωρήσουμε περισσότερο.

Επίσης, επικροτώ απερίφραστα το γεγονός ότι οι αμερικανοί φίλοι μας δεν έδειξαν χαιρεκακία για την αποτυχία του Ευρωπαϊκού Συντάγματος στη Γαλλία και τις Κάτω Χώρες. Ορισμένοι από εμάς περίμεναν ασφαλώς μια διαφορετική αντίδραση. Αυτό πρέπει οπωσδήποτε να το καταγράψουμε στα θετικά μηνύματα.

Παρ’ όλ’ αυτά, η πρόταση ψηφίσματος που υποβλήθηκε παρουσιάζει και κάποιες ελλείψεις και γι’ αυτό η Ομάδα μου υπέβαλε τροπολογίες, που θα σας παρουσιάσω εν συντομία. Για παράδειγμα, υπάρχει το θέμα της προστασίας του κλίματος. Μόλις σήμερα διαβάσαμε στις ανταποκρίσεις Τύπου ότι ούτε ο κ. Μπλερ δεν κατάφερε να πείσει της ΗΠΑ να κάνουν παραχωρήσεις στον τομέα της προστασίας του κλίματος. Οι αμερικανοί φίλοι μας εξακολουθούν δυστυχώς να εμποδίζουν μία αποτελεσματική προστασία του κλίματος, ενώ ειδικά τώρα καταλαβαίνουμε πόσο μεγάλη είναι η σχέση ανάμεσα στην καταπολέμηση της φτώχειας και στην προστασία του κλίματος.

Τελειώνοντας περνάω στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου. Ο Αμερικανός γερουσιαστής Biden κατέστησε γι’ άλλη μία φορά σαφές πόσο σημαντικό είναι για το γόητρο των αμερικανών φίλων μας να κλείσουν οι φυλακές του Γκουαντάναμο. Μόλις τώρα διαβάσαμε και πάλι για τη στάση των φυλακισμένων του Αμπού Γκράιμπ. Αυτά τα δύο στρατόπεδα, αλλά και όλα τα άλλα παράνομα στρατόπεδα στον κόσμο, πρέπει επειγόντως να κλείσουν γιατί αποτελούν ντροπή και βρίσκονται σε αντίθεση με τις αξίες των ΗΠΑ.

Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό, εάν θέλουμε να καταπολεμήσουμε την φτώχεια, να μην εμπλακούμε σε νέο ανταγωνισμό ως προς τις επενδύσεις σε εξοπλισμό. Το σημείο των καιρών δεν πρέπει να είναι η επιτυχία νέων ρεκόρ εγγραφής δαπανών στους εξοπλιστικούς προϋπολογισμούς. Αντίθετα, πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να ανταποκριθούμε στην παγκόσμια ευθύνη μας.

 
Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου - Πολιτική απορρήτου