Ευρετήριο 
 Προηγούμενο 
 Επόμενο 
 Πλήρες κείμενο 
Πληρη πρακτικα των συζητησεων
Τρίτη 5 Ιουλίου 2005 - Στρασβούργο Έκδοση ΕΕ

29. Ίσες ευκαιρίες και ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών σε θέματα εργασίας και απασχόλησης
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. – Η ημερήσια διάταξη προβλέπει τη συζήτηση της έκθεσης (A6-0176/2005) της κ. Niebler, εξ ονόματος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων, σχετικά με την πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που αφορά την εφαρμογή της αρχής των ίσων ευκαιριών και της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών σε θέματα εργασίας και απασχόλησης (COM(2004)0279 – C6-0037/2004 – 2004/0084(COD)).

 
  
MPphoto
 
 

  Vladimír Špidla, μέλος της Επιτροπής. – (CS) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, θέλω να ευχαριστήσω την εισηγήτρια, κ. Niebler, και την Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων για την καίρια έκθεσή τους σχετικά με την πρότασή μας για μια αναθεωρημένη οδηγία. Σκοπός αυτής της πρότασης είναι η απλούστευση, ο εκσυγχρονισμός και η βελτίωση της κοινοτικής νομοθεσίας στο θέμα της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών στον τομέα της απασχόλησης. Η αναθεωρημένη οδηγία θα συγκεντρώνει τις συναφείς διατάξεις προηγούμενων οδηγιών σε ένα ενιαίο έγγραφο, προκειμένου να βελτιωθεί η εφαρμογή τους και να είναι περισσότερο κατανοητές από όλους τους πολίτες. Αυτό συνάδει με τις προσπάθειές μας να καταστήσουμε την ΕΕ πιο ανοικτή, πιο διαφανή και πιο χρήσιμη στην καθημερινή ζωή.

Η πρόταση, ωστόσο, δεν περιορίζεται στην απλή ενοποίηση της νομοθεσίας· την απλουστεύει και προχωρά σε προσεκτικά βήματα εκσυγχρονισμού της. Αυτό θα οδηγήσει σε σημαντικές βελτιώσεις, η πιο σημαντική πτυχή των οποίων θα είναι η συνεπής χρήση της ορολογίας και, το πιο σημαντικό, η συνέπεια ως προς τους ορισμούς, γεγονός που θα διασφαλίσει τη μεγαλύτερη συνεκτικότητα της νομοθεσίας. Έγινε σαφής χρήση μιας σειράς οριζόντιων διατάξεων οι οποίες σχετίζονται με τα επαγγελματικά συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, ενώ ενσωματώθηκε στο κείμενο η πρόσφατη νομολογία του Δικαστηρίου προκειμένου να αυξηθούν η σαφήνεια και η ασφάλεια δικαίου.

Είναι απολύτως ακριβές ότι η πρόταση δεν εισάγει νέες πολιτικές ή καινοτόμες ιδέες, όμως πρέπει να τονιστεί η μοναδικότητα της κατάστασης, δεδομένου ότι αναθεωρούμε μια οδηγία βάσει μιας διοργανικής συμφωνίας. Το σημαντικότερο πλεονέκτημα αυτής της νομοθετικής μεθόδου είναι ότι μας επιτρέπει να επιφέρουμε τεχνικές βελτιώσεις στη νομοθεσία της ΕΕ σε κοινοτικό επίπεδο και να προστατέψουμε τα παλαιότερα επιτεύγματα, χωρίς να ξεκινούμε εκ νέου τη συζήτηση και να θέτουμε υπό αμφισβήτηση λύσεις οι οποίες έχουν αποδειχθεί πολιτικά ευαίσθητες και περίπλοκες. Η Επιτροπή προσπάθησε να εκμεταλλευτεί αυτή τη μέθοδο και τις δυνατότητες που προσφέρει για την αναθεώρηση της νομοθεσίας, με σκοπό να προαχθεί κατά τον βέλτιστο τρόπο η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών.

 
  
MPphoto
 
 

  Joachim Wuermeling (PPE-DE), αναπληρωτής εισηγητής. (DE) Κύριε Πρόεδρε, κύριε Špidla, κυρίες και κύριοι, η αυριανή ψηφοφορία για την έκθεση που αφορά την νέα εκδοχή της οδηγίας θα σημάνει το τέλος των πολύ εντατικών διαβουλεύσεων στην Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων. Γι’ αυτό, ασφαλώς καταλαβαίνετε ότι η κ. Niebler λυπάται πολύ που δεν μπορεί να παρευρεθεί σε αυτήν τη συζήτηση εξαιτίας πένθους στο στενό οικογενειακό της περιβάλλον. Ζητώ την κατανόηση των συναδέλφων για το ότι με παρακάλεσε να παρουσιάσω εγώ τη δήλωσή της.

Η κ. Niebler σας ευχαριστεί όλους για την καλή και δίκαια συνεργασία στην επιτροπή κατά την εκπόνηση αυτής της σημαντικής έκθεσης. Η πρόταση της Επιτροπής είναι μία δύσκολη ακροβασία μεταξύ μιας απλής ενοποίησης του σημερινού δικαίου και μίας μερικής βελτίωσης των υφισταμένων διατάξεων. Οι υφιστάμενοι νομικοί κανόνες θα διατυπωθούν με πιο κατανοητό τρόπο, θα εκσυγχρονιστούν, θα απλουστευθούν και στο ενοποιημένο κείμενο θα συμπεριληφθεί η νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Καθώς υπήρξα μέλος της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων, δεν μπορώ παρά να υποστηρίξω αυτόν τον στόχο. Οι απαιτήσεις της Ευρώπης στον τομέα αυτόν πρέπει να διατυπωθούν με περισσότερη διαφάνεια και σαφήνεια και πιο κατανοητά και γι’ αυτό υποστηρίζουμε αυτήν την προσέγγιση.

Ως γνωστόν, η πρόταση έρχεται σε μία περίοδο όπου η εφαρμογή των κοινοτικών επιταγών στα κράτη μέλη συζητείται με μεγάλη ένταση –επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω την έντονη συζήτηση στη Γερμανία, όπου η κοκκινοπράσινη ομοσπονδιακή κυβέρνηση ξεπέρασε τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και υπέστη έτσι πολιτική ήττα. Όμως δεν είναι αυτό το θέμα μας. Αυτή η οδηγία ασχολείται αποκλειστικά με την ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών σε θέματα εργασίας και απασχόλησης, που είναι ουσιαστικά ένα κεντρικό σημείο της ευρωπαϊκής πολιτικής για την ισότητα, αλλά και χωρίς αμφιβολία ένας τομέας αρμοδιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποια είναι η κατάσταση σχετικά με την ισότητα μετά από προσπάθειες πολλών δεκαετιών; Παρ’ όλες τις προσπάθειες επίτευξης ισότητας ειδικά στον κόσμο της εργασίας, εξακολουθούμε να διαπιστώνουμε διαφορά ως προς την αμοιβή των φύλων ύψους 16%. Οι άντρες που καλύπτουν ηγετικές θέσεις είναι διπλάσιοι από τις γυναίκες και εκείνοι που έχουν κορυφαίες θέσεις σε επιχειρήσεις είναι τριπλάσιοι. Στα ανώτατα όργανα λήψης αποφάσεων των 50 μεγαλύτερων εισηγμένων επιχειρήσεων, οι γυναίκες αποτελούν μόλις το 10%.

Στη συζήτηση στην επιτροπή υπήρξαν αντιπαραθέσεις για τρεις θεματικές ομάδες. Πρώτον, διάφοροι συνάδελφοι ζήτησαν να συμπεριληφθεί στην οδηγία η γονική άδεια. Κατά την άποψη της κ. Niebler όμως αυτή η νέα εκδοχή της οδηγίας δεν είναι η κατάλληλη ευκαιρία για μία τόσο σημαντική τροποποίηση του ευρωπαϊκού δικαίου. Ενόψει των εντελώς διαφορετικών διατάξεων στα κράτη μέλη –η γονική άδεια κυμαίνεται από τρεις μήνες έως τρία χρόνια– η επέκταση της οδηγίας θα έφερνε εδώ τεράστιες μεταβολές και θα απαιτούσε εντατική συζήτηση, καθώς και αξιολόγηση των επιπτώσεων. Γι’ αυτό πρέπει να υποστηριχθεί ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε, βάσει του οποίου καλούνται οι κοινωνικοί εταίροι, που έχουν ήδη κάνει κάτι στον τομέα αυτόν, να προβούν στην ανάλογη εξέταση των υφισταμένων διατάξεων.

Το δεύτερο θέμα στο οποίο ασκήθηκε κριτική είναι οι επονομαζόμενες συλλογικές συμβάσεις «unisex». Η Επιτροπή αποφάσισε σε ένα σημείο με πολύ μικρή πλειοψηφία να μην γίνεται διάκριση μεταξύ ανδρών και γυναικών ως προς τις επαγγελματικές συντάξεις. Όμως η κ. Niebler απευθύνει σαφή προειδοποίηση να μην γίνει εδώ νέα συζήτηση γι’ αυτό, γιατί μόλις πριν από λίγους μήνες βρέθηκε μετά από μακρές διαπραγματεύσεις ένας πολύ λογικός συμβιβασμός σχετικά με την πρόνοια για την τρίτη ηλικία. Η κ. Niebler θεωρεί πολύ σημαντικό να αναφερθεί αυτό γιατί αν τώρα ανοίξουμε ξανά την συζήτηση για τις συλλογικές συμβάσεις unisex, θέμα για το οποίο υπάρχουν έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις, η επαναδιατυπωμένη οδηγία κινδυνεύει να αποτύχει επειδή θα περιμένουμε πάρα πολλά από τη διαδικασία ενοποίησης του ισχύοντος δικαίου.

Το ίδιο επιχείρημα ισχύει και για το τρίτο θέμα, δηλαδή το αίτημά μας ότι πρέπει να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στα κράτη μέλη και τους κοινωνικούς εταίρους προκειμένου να βελτιώσουν την κατάσταση. Ας μην διακυβεύσουμε λοιπόν γενικά την οδηγία παραφορτώνοντάς την με αιτήματα επί της ουσίας. Η σαφήνεια και το κατανοητό του δικαίου έχουν αξία από μόνα τους. Αυτός είναι ο στόχος της οδηγίας και απευθύνω έκκληση σε όλους σας να την υποστηρίξετε.

 
  
MPphoto
 
 

  Μαρία Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου (PPE-DE), Συντάκτρια της γνωμοδότησης της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Επίτροπε, κύριοι συνάδελφοι, η έκθεση της πρότασης της αναδιατυπωμένης οδηγίας για την εφαρμογή της αρχής των ίσων ευκαιριών και της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών παρουσιάζει σήμερα στην ολομέλεια τη νέα της μορφή μετά από πολύμηνη κοπιαστική επεξεργασία από την εισηγήτρια, κ. Niebler.

Κατά την επεξεργασία αυτή όλες οι πλευρές είχαν την ευκαιρία να εκφρασθούν αλλά και να ακουσθούν από όσους συνέβαλαν στη διαμόρφωση της σημερινής πρότασης. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στην εισηγήτρια γιατί συνδύασε τις υποδείξεις της Επιτροπής για απλοποιήσεις της κωδικοποίησης παλαιότερης νομοθεσίας με παράλληλη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής των οριζόντιων πολιτικών σε βασικούς τομείς του ευρωπαϊκού δικαίου, όπως στον τομέα των αμοιβών και των ασφαλειών.

Ως συντάκτρια γνωμοδότησης εκ μέρους της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων διαπιστώνω ότι βελτιώνεται η κατοχύρωση της ίσης μεταχείρισης στο χώρο της εργασίας από την πρόσβαση στην κατάρτιση, την πρόσβαση στην απασχόληση, ως την επαγγελματική ανέλιξη και ιδίως στις αμοιβές.

Με την πρόταση ενισχύεται η αρχή της επικουρικότητας αφού επανειλημμένως καλούνται τα κράτη μέλη να αποφασίσουν επιμέρους μέτρα για την ισότητα μεταχείρισης. Κατοχυρώνεται επίσης το θεμελιώδες δικαίωμα αποτελεσματικής νομικής συνδρομής και οι αποτρεπτικές κυρώσεις για παρενόχληση.

Η διαφορά οπτικής γωνίας μεταξύ της διαδικασίας αναδιατύπωσης και της διαδικασίας συναπόφασης δεν θα πρέπει να οδηγήσει την Επιτροπή να συνεχίσει μια βεντέτα μεταξύ του Κοινοβουλίου και της ιδίας. Το δημογραφικό πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιτάσσει τη χορήγηση ισότιμων ευκαιριών σε άνδρες και γυναίκες σε ό,τι αφορά τη γονική άδεια αποφασισμένη με οδηγία μόνο μεταξύ της Επιτροπής και των κοινωνικών εταίρων. Άλλωστε καλείται η Επιτροπή να προτείνει αναδιατύπωση της οδηγίας.

Οι ανισότητες δημιουργούνται ακριβώς κατά τις περιόδους της ιδιαίτερης απασχόλησης της γυναίκας με τα ανήλικα τέκνα ή τα άτομα που χρήζουν προστασίας. Γι’ αυτό δεν είναι εκτός θέματος η πρόταση μέτρων για συνδυασμό επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής με παράλληλη προστασία της μητρότητας.

Ζητούμε και από το Συμβούλιο να εκδηλώσει την πολιτική του βούληση

(Ο Πρόεδρος διακόπτει την ομιλήτρια)

 
  
MPphoto
 
 

  Katalin Lévai (PSE), εξ ονόματος της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων. – (HU) Η ισότητα των ευκαιριών μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι θεμελιώδες δικαίωμα και αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κοινοτική πολιτική για τη διασφάλιση των ίσων ευκαιριών αποτελεί τμήμα του κοινοτικού εγχειρήματος από τις απαρχές της διαδικασίας ολοκλήρωσης, αν και με διαφορές ως προς το περιεχόμενο. Η οδηγία η οποία –ευελπιστούμε– θα εγκριθεί αύριο συνοψίζει τις ήδη ισχύουσες οδηγίες σχετικά με αυτό το θέμα, και ως εκ τούτου αντικατοπτρίζει τον στόχο του νομοθέτη να θεσπίσει ενιαίους, απλουστευμένους κανόνες οι οποίοι συνδυάζουν το σύνολο των υφιστάμενων διατάξεων. Μια κρίσιμη παράμετρος της οδηγίας είναι ότι θέτει ως στόχο όχι μόνο την ισότητα των φύλων όσον αφορά τη μεταχείριση των ανδρών και των γυναικών, αλλά και την ισότητα μεταξύ των φύλων. Είναι σημαντικό να τονισθεί ότι η αρχή των ίσων ευκαιριών δεν μπορεί να περιοριστεί στην απασχόληση, διότι επηρεάζει όλες τις πτυχές της ζωής.

Η αρχή αυτή απαιτεί να μην υφίσταται καμιά διάκριση οιασδήποτε μορφής βάσει του φύλου, ειδικότερα βάσει του γάμου ή της αστικής κατάστασης, και κυρίως όσον αφορά τους όρους πρόσβασης στα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, τον υπολογισμό των ασφαλιστικών υποχρεώσεων και των κοινωνικών παροχών. Καθόσον ο παραδοσιακός ρόλος των γυναικών στο εσωτερικό της οικογένειας είναι ένας από τους βασικούς λόγους της ανισότητας στον χώρο εργασίας, η οδηγία ζητεί την εφαρμογή πιο ελαστικών διευθετήσεων ως προς τα ωράρια εργασίας, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα και οι άνδρες και οι γυναίκες να συνδυάζουν τις οικογενειακές με τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις. Η οδηγία επιδιώκει να προσφέρει τη δυνατότητα σε όσες ή όσους έχουν υποστεί διακρίσεις να διεκδικούν αποτελεσματικά τα νόμιμα δικαιώματά τους· αυτό διευκολύνεται από την αντιστροφή του βάρους της απόδειξης στις περιπτώσεις διακρίσεων, καθώς και από την απαγόρευση κάθε έμμεσης ή συγκαλυμμένης μορφής διάκρισης. Η οδηγία εφιστά επίσης την προσοχή των κρατών μελών στο γεγονός ότι η εξάλειψη των μειονεκτημάτων που χαρακτηρίζουν τη θέση των γυναικών είναι ανέφικτη εάν δεν αναλάβουν ενεργό ρόλο οι ίδιες οι κυβερνήσεις, ενώ εξάλλου επιβάλλεται η παρακολούθηση των συναφών προσπαθειών των κυβερνήσεων από δημοκρατικά εκλεγμένα όργανα. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε ειδικευμένα όργανα, τα οποία να εγγυώνται τα δικαιώματα των γυναικών, τόσο εντός όσο και εκτός της θεσμικής διάρθρωσης των κυβερνήσεων.

 
  
MPphoto
 
 

  Anna Záborská, εξ ονόματος της Ομάδας PPE-DE. – (FR) Κύριε Πρόεδρε, θέλω καταρχάς να ευχαριστήσω τους συναδέλφους μας της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων για την εποικοδομητική και αποτελεσματική συνεργασία. Εν συνεχεία, θέλω να θίξω δύο επίκαιρα θέματα: πρώτον, την υποχρέωση πλήρους σεβασμού της νομοθετικής κυριαρχίας των κρατών μελών και, δεύτερον, την οικονομική αναγνώριση της εργασίας των γυναικών σε όλες τις μορφές της.

Καταρχάς, λέμε «ναι» σε μια κοινωνική Ευρώπη, η οποία διευκολύνει την πλήρη ισότητα μεταξύ των ανδρών και των γυναικών, αλλά και «ναι» στον σεβασμό της πολιτιστικής ποικιλομορφίας των επιμέρους κρατών. Το πρόγραμμα δράσης του Πεκίνου είναι σαφές και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει επίσης να το σεβαστεί. Ορίζει ότι η πρακτική εφαρμογή όλων των πολιτικών προγραμμάτων ανήκει στην κυριαρχική ευθύνη των επιμέρους κρατών, τα οποία, σεβόμενα το σύνολο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών, λαμβάνοντας υπόψη και σεβόμενα πλήρως τις διάφορες θρησκευτικές και ηθικές αξίες, την πολιτιστική κληρονομιά και τις φιλοσοφικές πεποιθήσεις των ατόμων και των κοινοτήτων τους, οφείλουν να βοηθούν τις γυναίκες να ασκούν πλήρως τα θεμελιώδη τους δικαιώματα με στόχο την επίτευξη της ισότητας, της ανάπτυξης και της ειρήνης.

Τέλος, δεδομένου ότι πρόκειται για αναδιατύπωση, μπορέσαμε να ασχοληθούμε μόνο με τις πτυχές που είχαν ήδη κατοχυρωθεί σε προηγούμενες οδηγίες. Ωστόσο, θα ήταν χρήσιμη μια οδηγία σχετικά με την οικονομική αξία της εργασίας των γυναικών στον μη εμπορικό τομέα και στον τομέα της άτυπης εργασίας, συγκεκριμένα όσον αφορά τη μη αμειβόμενη εργασία των γυναικών στο πλαίσιο της κοινωνικής και επαγγελματικής αλληλεγγύης και της αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών. Πρόκειται για εργασία η οποία έχει οικονομική αξία. Καλώ όλες και όλους τους συναδέλφους να μελετήσουν τη σκέψη του νομπελίστα Gary Becker, το έργο του οποίου αφορά την ορθή αξιολόγηση της οικονομικής αξίας της εργασίας των γυναικών σε όλες τις μορφές της, η οποία αξίζει να επανεξεταστεί εξαρχής, να αξιολογηθεί και να ποσοτικοποιηθεί, με σκοπό την πλήρη οικονομική ισότητα μεταξύ των ανδρών και των γυναικών.

 
  
MPphoto
 
 

  Bernadette Vergnaud, εξ ονόματος της Ομάδας PSE. – (FR) Κύριε Πρόεδρε, κύριε Επίτροπε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω καταρχάς να ευχαριστήσω την εισηγήτριά μας, κ. Angelika Niebler, για το πλήρες και ισορροπημένο κείμενο το οποίο εκπόνησε. Το εν λόγω συμβιβαστικό κείμενο, με τις τροποποιήσεις που έγιναν, συνιστά σημαντική και υψηλής ποιότητας συμβολή του Κοινοβουλίου.

Ο κεντρικός στόχος εν προκειμένω είναι η αναδιατύπωση των διατάξεων των προηγουμένων οδηγιών σχετικά με τη μισθολογική ισότητα, την ίση μεταχείριση όσον αφορά την πρόσβαση στην απασχόληση, την κατάρτιση και τις προαγωγές, τις εργασιακές συνθήκες, τα επαγγελματικά συστήματα κοινωνικής ασφάλισης και την καταπολέμηση της παρενόχλησης. Η αναδιατύπωση αυτή θα καταστήσει δυνατή την παρουσίαση ενός κειμένου ενιαίου, συνεκτικού και απαλλαγμένου από αντιφατικούς ορισμούς, την ενίσχυση της διαφάνειας και της σαφήνειας της νομοθεσίας ως προς την ίση μεταχείριση, καθώς και τη διευκόλυνση της αποτελεσματικής εφαρμογής, ενισχύοντας το κεκτημένο, αποφεύγοντας τις οπισθοδρομήσεις και, επιπλέον, ενσωματώνοντας όλες τις πρόσφατες εξελίξεις στην ευρωπαϊκή νομολογία. Ενσωματώνοντας λοιπόν το σύνολο των ορισμών όσον αφορά τις άμεσες και έμμεσες διακρίσεις και την παρενόχληση, καθώς και την αρχή της ισότητας των αμοιβών και τα επαγγελματικά συνταξιοδοτικά συστήματα, το κείμενο αυτό θα καταστήσει δυνατή την αποσαφήνιση και την απλούστευση που είναι αναγκαίες για την ορθή εφαρμογή στα κράτη μέλη, διασφαλίζοντας συγχρόνως μεγάλο βαθμό ασφάλειας δικαίου.

Εντούτοις, εκφράζω τη λύπη μου διότι, όσον αφορά τους τρεις βασικούς στόχους τους οποίους έθεσε η Επιτροπή –απλούστευση, εκσυγχρονισμός και βελτίωση της κοινοτικής νομοθεσίας– ο στόχος της υλοποίησης των βελτιώσεων δεν συνοδεύεται από συγκεκριμένες προτάσεις στο κείμενο. Ο στόχος αυτός έπρεπε να περιλαμβάνει μια ενεργό πολιτική για την προστασία των γυναικών οι οποίες δραστηριοποιούνται ανεξάρτητα, κυρίως στους τομείς της γεωργίας και της βιοτεχνίας, όσον αφορά τόσο τις γονικές άδειες όσο και τον συνδυασμό της επαγγελματικής και της οικογενειακής ζωής, και γι’ αυτό λυπούμαι για την απουσία του.

Καλώ, συνεπώς, την Επιτροπή να αποστείλει ένα ισχυρό μήνυμα, καταρχάς αναθεωρώντας και βελτιώνοντας το ταχύτερο δυνατόν την οδηγία 86/613 σχετικά με την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών που ασκούν ανεξάρτητη δραστηριότητα και, στη συνέχεια, επανεξετάζοντας την οδηγία 96/34 σχετικά με τη γονική άδεια, με σκοπό την προσαρμογή της στις τρέχουσες συνθήκες χάρη στη θέσπιση, από τα κράτη μέλη, μέτρων παροχής κινήτρων όπως η εύλογη αποζημίωση και η αναγνώριση της αξίας της μη αμειβόμενης εργασίας στις στατιστικές μετρήσεις.

Πρέπει δε να καταβληθούν ουσιαστικές προσπάθειες βελτίωσης προκειμένου να καταπολεμηθεί η παραδοσιακή διάκριση των ρόλων εντός της οικογένειας και να διασφαλιστεί η πιο ισορροπημένη παρουσία των γυναικών και των ανδρών στην αγορά εργασίας, με άλλα λόγια, η βελτίωση του συνδυασμού επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής. Η ίση μεταχείριση είναι αναγκαία προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων της βιώσιμης οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής μεγέθυνσης και ανάπτυξης, οι οποίοι περιλαμβάνονται στην ανανεωμένη στρατηγική της Λισαβόνας. Η Ευρώπη οφείλει να θεσπίσει ελάχιστα δικαιώματα για όλες και όλους και να διασφαλίσει το ταχύτερο δυνατόν τον σεβασμό τους στα κράτη μέλη. Ο στόχος αυτός απαιτεί να επιδείξουμε όλοι –το Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Επιτροπή– ισχυρή πολιτική βούληση και ευφυή συνεργασία προς όφελος των συμπολιτών μας.

 
  
MPphoto
 
 

  Anneli Jäätteenmäki, εξ ονόματος της Ομάδας ALDE. – (FI) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, η αντιμετώπιση του θέματος της ισότητας των αποδοχών υπήρξε για πολλές δεκαετίες ένα από τα σοβαρότερα προβλήματά μας στον τομέα της ισότητας. Η κοινοτική νομοθεσία δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να εξαλείψει αυτό το είδος ανισότητας. Μόνο τα κίνητρα και οι συστάσεις δεν επαρκούν για να επιτευχθεί στο μέλλον η μισθολογική ισότητα. Πρέπει να καταστεί σαφές ότι οι αδικαιολόγητες διαφορές στις αποδοχές είναι απαράδεκτες. Απαιτούνται αυστηρότερα ρυθμιστικά πλαίσια, νομικές κυρώσεις και πρακτικά αποτελέσματα.

Τα κράτη μέλη πρέπει να εκπονούν εκθέσεις για τους τρόπους με τους οποίους εφαρμόζουν στην πράξη την αρχή της ίσης μεταχείρισης. Τα στοιχεία είναι ανεπαρκή όσον αφορά τους τρόπους νομικής κατοχύρωσής της. Πρέπει να υιοθετήσουμε κατάλληλες διαδικασίες στα κράτη μέλη. Προηγουμένως λέγαμε ότι η Τουρκία οφείλει να θεσπίσει νομοθεσία και ότι δεν είναι αρκετό να συμφωνούμε απλώς στην ψήφιση νόμων. Σε αυτό το θέμα, η ΕΕ και τα σημερινά κράτη μέλη της καλό είναι να ρίξουν μια ματιά στον καθρέφτη και να εφαρμόσουν τους νόμους και τους κανόνες που έχουμε από κοινού θεσπίσει.

Αντί να προσπαθούν να προσφέρουν κίνητρα στους κοινωνικούς εταίρους, τα κράτη μέλη πρέπει να διασφαλίσουν την εφαρμογή και την προαγωγή της αρχής της ίσης μεταχείρισης, εφαρμόζοντας ό,τι ακριβώς προβλέπεται στις συνθήκες της ΕΕ και στην κοινοτική νομοθεσία. Εάν ένας εργοδότης παραβιάζει κάποιον κανόνα, πρέπει να υποχρεούται να λογοδοτήσει γι’ αυτό.

Ως βουλευτές, επιδιώκουμε τη βελτίωση της ισχύουσας νομοθεσίας, με σκοπό να προαχθεί καλύτερα η ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών. Ευελπιστούμε δε ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία με την Επιτροπή και το Συμβούλιο σχετικά με τους στόχους.

 
  
MPphoto
 
 

  Hiltrud Breyer, εξ ονόματος της Ομάδας Verts/ALE. (DE) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, η Ευρωπαϊκή Ένωση υπήρξε στο παρελθόν πάντα μία αλάνθαστη πηγή έμπνευσης για την ισότητα των γυναικών. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την Τουρκία είπαμε πολλά για την κοινότητα των αξιών και για την αξία της ισότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ελπίζω η αξία αυτή να μην φθαρεί. Για εμάς είναι απαραίτητο να συμπεριληφθούν οι επαγγελματικές συντάξεις σε αυτήν την έκθεση γιατί ξέρουμε ότι οι γυναίκες υφίστανται διάκριση εξαιτίας του φύλου τους γιατί η επιχείρηση δεν γνωρίζει αν θα ζήσουν περισσότερο εκείνες ή οι άνδρες συνάδελφοί τους. Το ότι έχουμε διαφορετικές επαγγελματικές συντάξεις δεν είναι μόνο ασύμβατο με το άρθρο 13 της Συνθήκης, αλλά και με την αρχή της ίσης μεταχείρισης στον χώρο εργασίας. Γι’ αυτό περιμένω και ελπίζω να τύχει αυτή η πρόταση ευρείας υποστήριξης από την Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων.

Επίσης, δεν θεωρώ σωστό ότι ο κ. Wuermeling και άλλοι κάνουν εδώ παρεμπιπτόντως και μια γενική επίθεση στην ισχύ των οδηγιών κατά των διακρίσεων και πέρα από την επαγγελματική ζωή. Περιμένω, κύριε Špidla, να υποστηρίξετε ακόμη μία φορά σαφώς τις οδηγίες κατά των διακρίσεων, όχι μόνο στον επαγγελματικό τομέα αλλά και έξω από αυτόν. Δεν μπορεί κανείς να λέει τη μία μέρα «στοπ» και την άλλη «εμπρός» στον τομέα της πολιτικής για τις γυναίκες. Πρέπει, αντίθετα, να διασαφηνίσουμε ότι πρόκειται για μία από τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πολιτική των ίσων ευκαιριών δεν είναι κάτι που μπορούμε να εγκαταλείψουμε.

 
  
MPphoto
 
 

  Eva-Britt Svensson, εξ ονόματος της Ομάδας GUE/NGL.(SV) Κύριε Πρόεδρε, το σύνολο της έκθεσης αφορά την ίδια την ουσία των προσπαθειών στον τομέα της ισότητας των φύλων, συγκεκριμένα το δικαίωμα και τη δυνατότητα να κερδίζει κανείς τα προς το ζην. Θέλω να τονίσω ιδιαιτέρως τρία ζητήματα σε αυτή την οδηγία.

Το πρώτο αφορά την αρχή της ίσης αμοιβής για ίση εργασία. Δεν είναι κάτι νέο, καθόσον είναι ένα στοιχείο που περιλαμβανόταν και σε προηγούμενες οδηγίες. Στην προκειμένη περίπτωση, ωστόσο, η αρχή αυτή ενισχύεται ως προς το ότι εργοδότες και εργαζόμενοι καλούνται να αναλάβουν εξίσου την πρωτοβουλία και την ευθύνη για την εφαρμογή της αρχής της ίσης αμοιβής. Παρότι ισχύει ήδη η οδηγία για την αρχή της ίσης αμοιβής, υφίστανται ακόμη μεγάλες διαφορές στις αμοιβές, πράγμα που σημαίνει ότι εξακολουθούν να υφίστανται διακρίσεις.

Το δεύτερο ζήτημα στο οποίο θέλω να επιστήσω την προσοχή αφορά τις γονικές άδειες. Η γονική ιδιότητα δεν θεωρείται πλέον ζήτημα που αφορά μόνον ένα από τα δύο φύλα. Τουναντίον, οι γονείς πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να μοιράζονται την ευθύνη των παιδιών.

Το τρίτο ζήτημα που θέλω να τονίσω αφορά την ίση μεταχείριση σε θέματα εργασίας και απασχόλησης. Εν προκειμένω δεν πρέπει να περιοριστούμε στο θέμα της ίσης μεταχείρισης των γυναικών οι οποίες βρίσκονται ήδη στην αγορά εργασίας, αλλά να ασχοληθούμε επίσης με την εξάλειψη των διακρίσεων όσον αφορά τις προσλήψεις και τις συνθήκες απασχόλησης.

 
  
MPphoto
 
 

  Urszula Krupa, εξ ονόματος της Ομάδας IND/DEM. – (PL) Κύριε Πρόεδρε, το ψήφισμα αυτό αποσκοπεί στην ενίσχυση των ίσων ευκαιριών και στη βελτίωση της θέσης των γυναικών στην αγορά εργασίας. Πολλές από τις τροπολογίες θα βοηθήσουν στην αλλαγή της κατάστασης προς το καλύτερο, όμως νομίζω ότι, εάν επιθυμούμε να σημειωθούν ουσιαστικές βελτιώσεις, δεν πρέπει να αρκεστούμε στη θέσπιση νομικών πλαισίων, αλλά πρωτίστως να αλλάξουμε τις αντιλήψεις μας για τον ρόλο των γυναικών στην κοινωνική και οικονομική ζωή. Πρέπει να εγκαταλείψουμε τις φιλελεύθερες ιδέες, οι οποίες στηρίζονται στον ηθικό σχετικισμό, και να κινηθούμε προς μια προσέγγιση η οποία θα στηρίζεται σε αρχές συμπεριφοράς και ηθικές αξίες, οι οποίες δίνουν έμφαση στο άτομο, άνδρα ή γυναίκα, και δεν βλέπουν απλώς ένα αντικείμενο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποκόμιση κέρδους. Τα πιο αδύναμα άτομα, και κυρίως οι γυναίκες, είναι εξαιρετικά ευάλωτα έναντι των κινδύνων μιας ωφελιμιστικής προσέγγισης η οποία επιτρέπει σε επιχειρήσεις, συμφέροντα και εμπορικούς ομίλους να αρνούνται τη χορήγηση αδειών μητρότητας ή την καταβολή των αντίστοιχων μισθών, ενώ υποχρεώνει τις γυναίκες να απασχολούνται σε ταπεινωτικές εργασίες ή υπηρεσίες.

Οι αλλαγές στον τρόπο σκέψης μας πρέπει να ξεκινούν από τη σχολική εκπαίδευση και το σπίτι, τους χώρους εργασίας και όλους τους τομείς της καθημερινής ζωής. Οι γυναίκες είναι ψυχολογικά και σωματικά διαφορετικές, και πρέπει, κατά τη γνώμη μας, να απαγορεύεται να απασχολούνται σε ορισμένες εργασίες για τη δική τους προστασία. Οι γυναίκες που αγωνίζονται για ίση μεταχείριση περιέρχονται συχνά σε δύσκολη θέση, καθώς ανταγωνίζονται και μάχονται τους άνδρες αντί να συνεργάζονται και να μοιράζονται τις ευθύνες σύμφωνα με τη φυσική τους προδιάθεση.

Φρονώ ότι είναι πολύ άδικο το γεγονός ότι στο σχέδιο παραλείπεται η αναφορά στον σημαντικό αριθμό γυναικών οι οποίες είτε έχουν συνταξιοδοτηθεί είτε δεν λαμβάνουν σύνταξη. Αυτό δεν συνάδει με τους δεδηλωμένους στόχους του ψηφίσματος. Εάν δεν συμπεριληφθούν οι εν λόγω διατάξεις, η υπό συζήτηση οδηγία θα είναι ένα ακόμη έγγραφο κενό περιεχομένου.

 
  
MPphoto
 
 

  Lissy Gröner (PSE). (DE) Κύριε Πρόεδρε, η παρούσα οδηγία ασχολείται με την κατάσταση των γυναικών στην αγορά εργασίας. Ως εκ τούτου, απευθύνεται πρωτίστως στις γυναίκες και εμείς οι γυναίκες, βρισκόμαστε και πάλι μπροστά με την ολοκλήρωση της κατάργησης της γραφειοκρατίας που υποσχεθήκαμε στους πολίτες. Ελπίζω ότι αύριο θα μπορέσουμε να ψηφίσουμε ομόφωνα και ότι η αναφορά στον νόμο κατά των διακρίσεων ήταν απλά μία λεκτική αψιμαχία του κ. Wuermeling. Ο προεκλογικός αγώνας έχει ήδη αρχίσει, αλλά δεν έχει καμία σχέση με αυτήν την οδηγία.

Το ζητούμενο είναι να εφαρμοστούν επιτέλους τα ίσα δικαιώματα που είχε εξαρχής υποσχεθεί στις γυναίκες η ευρωπαϊκή νομολογία σύμφωνα με το άρθρο 119 της συνθήκης ΕΚ. Πολλές συνάδελφοι ανέφεραν τους τομείς όπου δεν έχει γίνει ακόμα αυτό και όπου είναι ανάγκη να αυξηθεί η συναίσθηση της άμεσης και έμμεσης διάκρισης που υπάρχει. Η διάκριση αρχίζει βέβαια στο μυαλό των ανθρώπων, αλλά για να απαλλαγούμε από αυτήν πρέπει να τροποποιήσουμε τα δικαιώματα και μετά θα ακολουθήσουν οι νόμοι και η μεταφορά τους σε εθνικό δίκαιο.

Απαιτείται πολιτική βούληση, και η Επιτροπή έδειξε ότι έχει αυτήν την πολιτική βούληση. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμβάλλει επίσης και ελπίζω ότι αύριο θα μπορέσουμε να περάσουμε την άποψή μας και να στείλουμε στις γυναίκες της Ένωσης το σαφές μήνυμα ότι εξακολουθούμε να είμαστε η κινητήρια δύναμη για να προωθηθούν τα δικαιώματα των γυναικών στην Ευρώπη.

 
  
MPphoto
 
 

  Věra Flasarová (GUE/NGL).(CS) Κύριε Πρόεδρε, κύριε Επίτροπε, κυρίες και κύριοι, τα προβλήματα που σχετίζονται με τον ισορροπημένο συνδυασμό της εργασίας και της καθημερινής ζωής έχουν καταστεί αναπόσπαστο τμήμα της σύγχρονης ζωής. Ένας από τους λόγους στους οποίους οφείλεται το καθεστώς ανισότητας των γυναικών στον χώρο εργασίας είναι το γεγονός ότι οι εργοδότες ανησυχούν για τυχόν σύγκρουση μεταξύ των επαγγελματικών και των οικογενειακών ευθυνών. Παρότι οι γυναίκες αντιστοιχούν σχεδόν στο 44% των συμμετεχόντων στην τσεχική αγορά εργασίας, στην καλύτερη περίπτωση, σύμφωνα με τις έρευνές μας, στις ανώτερες διοικητικές θέσεις θα υπάρχουν πέντε φορές περισσότεροι άνδρες από ο,τι γυναίκες. Οι γυναίκες που αγωνίζονται για να ανεβούν στην κλίμακα της ιεραρχίας οφείλουν να σημειώσουν εξαιρετικές επιδόσεις προκειμένου να θεωρηθούν ισότιμες με τους άνδρες· αναγκάζονται μάλιστα να καταβάλλουν πολύ μεγαλύτερες προσπάθειες για να θεωρηθούν επιτυχημένες σε σύγκριση με τους άνδρες που ασκούν τα ίδια καθήκοντα.

Ο μέσος μισθός των γυναικών στην Τσεχική Δημοκρατία είναι σήμερα κατά 19% χαμηλότερος αυτού των ανδρών. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι οι ίδιες οι γυναίκες συχνά ζητούν χαμηλότερους μισθούς στις συνεντεύξεις από ό,τι οι άνδρες που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την ίδια θέση εργασίας, γεγονός που από μόνο του καταδεικνύει την έλλειψη αυτοπεποίθησης των γυναικών στις επαγγελματικές τους σχέσεις.

Εξυπακούεται, συνεπώς, ότι η προαγωγή των ίσων δικαιωμάτων των γυναικών και των ανδρών δεν πρέπει να περιορίζεται στην απλή θέσπιση διαφόρων οδηγιών και νόμων. Τάσσομαι σαφώς υπέρ της θέσπισης μιας οδηγίας, η οποία όμως πρέπει να στηρίζεται σε θεμελιώδεις αλλαγές στο σύνολο της ευρωπαϊκής κουλτούρας. Θα έλεγα μάλιστα ότι το σημείο εκκίνησής της πρέπει να είναι η πλήρης εξάλειψη των μεσαιωνικών μας αντιλήψεων, αλλά και της εσφαλμένης άποψης ότι η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι ένα πρόβλημα που αφορά αποκλειστικά τις γυναίκες και ότι δεν τίθεται θέμα διακρίσεων εις βάρος των ανδρών.

 
  
MPphoto
 
 

  Christa Prets (PSE). (DE) Κύριε Πρόεδρε, κύριε Επίτροπε, σήμερα που η Ευρωπαϊκή Ένωση δυσκολεύεται να εκφραστεί, ή τουλάχιστον να εκφραστεί έτσι ώστε να την καταλαβαίνουν οι πολίτες, είναι ακόμα πιο σημαντικό να γίνει σαφέστερη και πιο κατανοητή η ευρωπαϊκή νομοθεσία και νομολογία. Ως εκ τούτου, επικροτώ την παρούσα πρόταση.

Εάν όμως πρόκειται για εκσυγχρονισμό και βελτίωση, όπως αναφέρεται στο παρόν κείμενο, τότε λυπάμαι γιατί η μέθοδος της αναδιατύπωσης δεν επιτρέπει ουσιαστικές αλλαγές και συμπληρώσεις, όπως για παράδειγμα η ίση μεταχείριση ως προς την επαγγελματική σύνταξη.

Κατά την επεξεργασία της τελευταίας οδηγίας για το άρθρο 13 είχε δοθεί η υπόσχεση ότι αυτό το θέμα θα είχε σειρά αργότερα, συγκεκριμένα στην αναδιατυπωμένη οδηγία. Η Επιτροπή και το Συμβούλιο τώρα δεν συμφωνούν και αναρωτιέμαι γιατί δεν αξιοποιήθηκε αυτή η ευκαιρία. Θα ήταν ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση εδώ και λυπάμαι που δεν έγινε αυτό.

 
  
MPphoto
 
 

  Vladimír Špidla, μέλος της Επιτροπής.(CS) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, θέλω να σας ευχαριστήσω για μια εξαιρετικά ζωηρή και εμπεριστατωμένη συζήτηση. Θέλω, καταρχάς, να τονίσω ότι έχουμε την ευκαιρία να εγκρίνουμε χωρίς καθυστέρηση αυτή την κρίσιμη οδηγία, και οφείλουμε να την εκμεταλλευθούμε προς όφελος των ευρωπαίων πολιτών. Σημειώνω δε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προόδου το οποίο πρέπει να πραγματοποιήσουμε προκειμένου να προαχθεί η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών από όλους τους ενδιαφερόμενους, ανεξαρτήτως των διαφορετικών απόψεων των θεσμικών οργάνων όσον αφορά το σκεπτικό αυτής της αναθεώρησης.

Επιτρέψτε μου τώρα να εξηγήσω λίγο λεπτομερέστερα τη θέση της Επιτροπής σχετικά με τις τροπολογίες. Η Επιτροπή είναι πρόθυμη να αποδεχτεί σημαντικό αριθμό τροπολογιών, οι οποίες μάλιστα νομίζουμε ότι συνάδουν επίσης με τη θέση του Συμβουλίου, όπως περιγράφεται στη γενική του τοποθέτηση της 7ης Δεκεμβρίου 2004. Βελτιώνουν σημαντικά και καθιστούν πιο προσιτή την κοινοτική νομοθεσία σε αυτόν τον τομέα. Για τον σκοπό αυτόν χρησιμοποιούνται ποικίλα μέσα, περιλαμβανομένων τεχνικών μέτρων, νομικών διευκρινίσεων και διατάξεων οι οποίες θα δώσουν νέα πολιτική ώθηση στην προαγωγή της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών, για παράδειγμα όσον αφορά τις ίσες αποδοχές.

Η Επιτροπή αδυνατεί να δεχτεί μια δεύτερη ομάδα τροπολογιών για αμιγώς τεχνικούς λόγους, τους οποίους θα περιγράψει λεπτομερώς στην τροποποιημένη πρότασή της. Επιπλέον, απέρριψε ορισμένες άλλες τροπολογίες διότι υπερβαίνουν τα όρια των όσων μπορούν λογικά να επιτευχθούν κατά την τρέχουσα διαδικασία αναθεώρησης, σκοπός της οποίας είναι να διευκολυνθούν οι διαδικασίες που εξελίσσονται συγχρόνως και αφορούν, αφενός, την κωδικοποίηση της κοινοτικής νομοθεσίας και, αφετέρου, τη δημιουργία της βάσης για την πραγματοποίηση θεμελιωδών αλλαγών.

Η πρώτη από αυτές τις τροπολογίες αφορά το νέο άρθρο 3(α), το οποίο θα υποχρέωνε τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν μέτρα θετικής δράσης, αντί να τους δίνει την επιλογή να το πράξουν. Δεδομένου ότι στο άρθρο 141, παράγραφος 4, της Συνθήκης, το οποίο είναι πηγή πρωτογενούς δικαίου, ορίζεται σαφώς ότι τα κράτη μέλη είναι αρμόδια να λάβουν οποιοδήποτε μέτρο κρίνουν αναγκαίο σε αυτόν τον τομέα, κάθε πράξη παράγωγου δικαίου που παραπέμπει στο εν λόγω άρθρο της Συνθήκης ενώ συγχρόνως καταστρατηγεί αυτή την αρμοδιότητα θα αντιμετώπιζε, κατά τη γνώμη μας, σοβαρά εμπόδια.

Δεύτερον, η Επιτροπή δεν μπορεί να συμφωνήσει να μετατραπεί η υποχρέωση των κρατών μελών να στηρίξουν ορισμένα μέτρα στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου σε υποχρέωση διασφάλισης συγκεκριμένων αποτελεσμάτων από αυτόν τον διάλογο, σύμφωνα με τις τροπολογίες που κατατέθηκαν επί των άρθρων 24 και 27. Θα ήταν δύσκολο να συμβιβαστούν αυτές οι τροπολογίες με την αρχή της αυτονομίας των κοινωνικών εταίρων.

Θέλω, επίσης, να υπενθυμίσω στο Σώμα ότι, μετά από μακρές διαπραγματεύσεις με το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, αντίστοιχες διατάξεις συμπεριελήφθησαν στην οδηγία 2002/73/ΕΚ. Η εν λόγω οδηγία και οι κανόνες που θεσπίζει, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν μια καινοτόμο προσέγγιση που αποσκοπεί στην ενίσχυση της συμμετοχής των κοινωνικών εταίρων, δεν θα τεθεί σε εφαρμογή πριν από τον Οκτώβριο του 2005. Θεωρούμε ότι δεν θα ήταν σωστό να τροποποιήσουμε αυτές τις διατάξεις χωρίς να τους δώσουμε πρώτα την ευκαιρία να αποδείξουν στην πράξη την αξία τους.

Το νέο άρθρο 28(β), στο οποίο προτείνεται μια ρήτρα αναθεώρησης για την οδηγία σχετικά με τη γονική άδεια είναι απαράδεκτο καθόσον η οδηγία αυτή δεν εντάσσεται στο πλαίσιο της παρούσας αναθεώρησης. Μια τέτοια ρήτρα θα ήταν δύσκολο να συνδυαστεί με τις αντίστοιχες διατάξεις της οδηγίας σχετικά με τη γονική άδεια και με αυτές της συμφωνίας πλαισίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, στην οποία στηρίζεται η οδηγία. Άλλωστε, θα προέκυπταν προβλήματα συμβατότητας αυτής της τροπολογίας με την αυτονομία και με τον ρόλο των κοινωνικών εταίρων, όπως προβλέπεται στα άρθρα 138 και 139 της Συνθήκης.

Τέλος, η Επιτροπή δεν δύναται να δεχτεί τις τροπολογίες επί του άρθρου 8 οι οποίες αποσκοπούν στην απαγόρευση της χρήσης του φύλου ως παράγοντα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών και των παροχών στο πλαίσιο των επαγγελματικών συστημάτων ασφάλισης. Οι τροπολογίες αυτές επίσης υπερβαίνουν το πλαίσιο κατάρτισης νομοθετικών προτάσεων όπως η υπό συζήτηση οδηγία. Αυτό δεν σημαίνει ότι το θέμα δεν πρέπει να εξεταστεί σε μελλοντικό πολιτικό διάλογο. Παρότι επικρατεί διάσταση απόψεων επί του θέματος, ενώ η θέση την οποία εκφράζει επί του παρόντος το Συμβούλιο είναι σαφής, έχω την πεποίθηση ότι πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο αξίζει να μελετήσουμε.

Άλλωστε, η Επιτροπή ασφαλώς και δεν θεωρεί ότι η εφαρμογή διαφορετικών συστημάτων για τις συντάξεις στον δεύτερο και τρίτο πυλώνα θα δημιουργούσε αμφισημίες στο τρέχον πλαίσιο, όπως επίσης υποστηρίχθηκε στη συζήτηση. Πρόκειται για ένα θέμα τελείως διαφορετικό, το οποίο δεν μπορεί να θεωρηθεί αποκλειστικά τεχνικής φύσεως.

Εν κατακλείδι, θέλω να επισημάνω ότι η Επιτροπή δύναται, βάσει αυτού του σκεπτικού, να δεχτεί εξ ολοκλήρου μια σειρά τροπολογιών, τις οποίες, με την άδειά σας, θα απαριθμήσω. Η Επιτροπή δύναται, λοιπόν, να δεχτεί εξ ολοκλήρου τις τροπολογίες 1, 2, 4, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 25, 26, 27, 28, 31, 32, 33, 34, 35, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 45, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 64, 65, 66, 68, 69, 70, 74, 75, 77, 78, 79, 80, 82, 83, 85, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 96, 101, 106, 107, 108 και 109. Η Επιτροπή δύναται να δεχτεί εν μέρει τις τροπολογίες 5, 24, 71, 72, 73, 76, 84, 98, 102, 103, 104 και 105. Η Επιτροπή δεν δύναται, ωστόσο, να δεχτεί τις τροπολογίες 3, 12, 13, 29, 30, 36, 44, 46, 53, 63, 67, 81, 86, 94, 95, 97, 99 ή 100. Εξέθεσα ήδη το σκεπτικό στο οποίο στηρίχθηκε η θέση της Επιτροπής.

 
  
MPphoto
 
 

  Hiltrud Breyer (Verts/ALE). (DE) Κύριε Πρόεδρε, κύριε Επίτροπε, θα ήθελα να σας κάνω μία ερώτηση. Απορρίψατε την πρόταση της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων σε δύο ουσιαστικά σημεία, δηλαδή τη γονική άδεια και τις επαγγελματικές συντάξεις – που ήταν το επίκεντρο της πρότασης. Είπατε ότι οι επαγγελματικές συντάξεις είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα και ότι θα επανέλθετε κάποια στιγμή σε αυτό. Νομίζω, κύριε Špidla, ότι μας το υποσχεθήκατε όταν επεξεργαζόμασταν την οδηγία...

(Ο Πρόεδρος διακόπτει την ομιλήτρια)

Κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ, αφήστε με να κάνω την ερώτηση. Είπατε ότι είναι ένα σημαντικό θέμα με το οποίο θα ασχοληθούμε κάποτε. Θα ήθελα να σας ρωτήσω πότε θα γίνει αυτό και με ποια μορφή. Ποιο είναι το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμά σας; Θα ήθελα πραγματικά να σας παρακαλέσω να τοποθετηθείτε για το θέμα των επαγγελματικών συντάξεων –όπως υποσχεθήκατε– γιατί αντιβαίνει όντως στη Συνθήκη...

(Ο Πρόεδρος αφαιρεί τον λόγο από την ομιλήτρια)

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. Συγγνώμη, αλλά αυτό δεν σχετίζεται με το θέμα της συζήτησής μας. Αφορά ένα τελείως διαφορετικό θέμα, αλλά θα επιτρέψω την ερώτηση, καλώντας τον κ. Επίτροπο να λάβει τον λόγο για να απαντήσει.

 
  
MPphoto
 
 

  Vladimír Špidla, μέλος της Επιτροπής.(CS) Κατά τη γνώμη μου, από τη συζήτηση κατέστη απολύτως σαφές ότι στόχος αυτής της πρότασης οδηγίας είναι να επιφέρει τεχνικές βελτιώσεις στην ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία, και να μην θεσπίσει εκτεταμένες και σημαντικές αλλαγές. Για τον λόγο αυτόν η Επιτροπή αδυνατεί να δεχτεί τις δύο σημαντικές τροπολογίες στις οποίες αναφέρθηκε η κ. Breyer, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο θα ερχόταν σε καταφανή αντίθεση με το σκεπτικό στο οποίο στηρίζεται η κατάρτιση αυτής της οδηγίας. Τα δύο ζητήματα που ανέφερε έχουν τεράστια σημασία και θα κληθώ να τα αντιμετωπίσω επανειλημμένα στο πλαίσιο των καθηκόντων μου, παρότι δεν μπορώ να προσφέρω στο Σώμα συγκεκριμένες ημερομηνίες επί του παρόντος. Εκείνο, όμως, που μπορώ να πω είναι ότι πρόκειται για θέματα τα οποία θα συζητήσουμε στο προσεχές μέλλον· είμαι βέβαιος μάλιστα ότι αυτή η ευκαιρία θα παρουσιαστεί και κατά τη συζήτηση της προσεχούς εβδομάδας σχετικά με την πράσινη βίβλο για τις δημογραφικές αλλαγές. Η απόφαση, ωστόσο, στην οποία θα καταλήξουμε δεν είναι ακόμη γνωστή, οπότε δεν είναι ενδεδειγμένο να προχωρήσω σε περισσότερες λεπτομέρειες επί του θέματος.

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος . – Η συζήτηση έληξε.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί την Τετάρτη στις 12.00.

 
Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου - Πολιτική απορρήτου