Ευρετήριο 
 Προηγούμενο 
 Επόμενο 
 Πλήρες κείμενο 
Πληρη πρακτικα των συζητησεων
Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2005 - Στρασβούργο Έκδοση ΕΕ

5. Τουρισμός και ανάπτυξη
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. Η ημερήσια διάταξη προβλέπει τη συζήτηση της έκθεσης (A6-0173/2005) του κ. Thierry Cornillet, εξ ονόματος της Επιτροπής Ανάπτυξης, σχετικά με τον τουρισμό και την ανάπτυξη (2004/2212(INI)).

 
  
MPphoto
 
 

  Thierry Cornillet (ALDE), εισηγητής. – (FR) Κύριε Πρόεδρε, ο τουρισμός είναι η σημαντικότερη οικονομική δραστηριότητα παγκοσμίως, τόσο από άποψη εσόδων όσο και από άποψη θέσεων εργασίας. Είναι ένας από τους δυναμικότερους τομείς στον κόσμο, αν και ομολογουμένως είναι εξαιρετικά ευμετάβλητος και ευαίσθητος, ιδίως μετά από επιθέσεις. Υπενθυμίζω τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, οι οποίες οδήγησαν σε αιφνίδια διακοπή της ανάπτυξης του τουρισμού. Οι αναπτυσσόμενες χώρες ήταν οι πρώτες που επλήγησαν από αυτήν την ανατροπή.

Ένα χαρακτηριστικό της τουριστικής οικονομίας είναι ότι αφορά εξαιρετικά μεγάλο αριθμό τομέων. Οδηγεί φυσικά στην ανάπτυξη ξενοδοχείων, καθώς και άλλων υποδομών φιλοξενίας, όπως αυτόνομες κατοικίες και οικογενειακοί ξενώνες, οι οποίες δεν ανήκουν ακριβώς στην κατηγορία των ξενοδοχείων. Ευνοεί τη δημιουργία εστιατορίων, τα οποία άλλοτε είναι συνδεδεμένα και άλλοτε είναι ανεξάρτητα από τα ξενοδοχεία. Επιτρέπει την κατάρτιση προσωπικού όχι μόνο σε επαγγέλματα που συνδέονται άμεσα με τους τομείς της εστίασης και των ξενοδοχείων αλλά και στον τομέα των ξένων γλωσσών. Επιτρέπει την ανάπτυξη εξαιρετικά ευρείας οικονομικής δραστηριότητας, με πωλητές κάθε είδους προϊόντων και υπηρεσιών, οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να ανταποκριθούν στις ανάγκες, λόγου χάρη, ατόμων που έχουν ξεχάσει την οδοντόκρεμα ή τα φάρμακά τους ή που ζητούν κρουασάν κάθε πρωί στο ξενοδοχείο τους. Η τουριστική ανάπτυξη επηρεάζει όλους τους τομείς της βιομηχανίας τροφίμων, για να μην αναφέρουμε, βεβαίως, όλα τα καταστήματα αναμνηστικών ειδών.

Επιπλέον, ο ίδιος ο τουρισμός δημιουργεί πολύ αυξημένη ζήτηση για βασικές υποδομές, οι σημαντικότερες των οποίων είναι όχι μόνον τα αεροδρόμια, αλλά και τα λιμάνια και οι λεωφόροι, καθώς και μικρότερες οδοί που οδηγούν σε τουριστικούς προορισμούς και άλλες περιοχές. Άλλωστε, ο τουρισμός αυξάνει τις απαιτήσεις σε τομείς για τους οποίους ευθύνεται παραδοσιακά το κράτος, είτε πρόκειται για την ασφάλεια είτε για τη δημόσια υγεία. Θα επανέλθω στη συνέχεια σε αυτήν την πτυχή.

Καθώς αφορά τόσο μεγάλο εύρος τομέων, ο τουρισμός αποτελεί, συνεπώς, εγγύηση πραγματικής οικονομικής ανάπτυξης, αλλά δεν περιορίζεται σε αυτό. Ο τουρισμός προωθεί επίσης τη διατήρηση του εδάφους και τη βελτίωση της προστασίας του περιβάλλοντος, δεδομένου ότι, με τη δημιουργία χώρων διατήρησης της παγκόσμιας κληρονομιάς, αντιμετωπίζουμε πλέον με μεγαλύτερη υπευθυνότητα τις περιοχές που πρέπει να προστατευθούν, χωρίς ωστόσο να τις αποκόπτουμε από τον υπόλοιπο κόσμο, καθιστώντας έτσι εφικτή την «ευφυή» εκμετάλλευσή τους για τουριστικούς σκοπούς.

Ο τουρισμός είναι επίσης παράγοντας δημοκρατίας και πολιτικής σταθερότητας, επειδή οι τουρίστες, όταν δεν θέλουν να περιοριστούν από ένα τουριστικό πακέτο «all-inclusive», ανακαλύπτουν τη χώρα την οποία επισκέπτονται· επειδή ο τουρισμός είναι διδακτικός και πλουτίζει τον εσωτερικό κόσμο του ανθρώπου κατά τρόπο που, όπως όλοι γνωρίζουν, υπονομεύει τα δικτατορικά καθεστώτα· επειδή ο τουρισμός μπορεί να εμπεδώσει ηθικούς κανόνες, ιδίως όσον αφορά την παιδική εργασία· και επειδή η έννοια του θεμιτού τουρισμού, η οποία στην πραγματικότητα αλλάζει μια δεδομένη νοοτροπία, αρχίζει να ενισχύεται στις χώρες μας.

Τέλος, ο τουρισμός επηρεάζει αποφασιστικά τα συστήματα δημόσιας υγείας και εκπαίδευσης. Οι κίνδυνοι για την υγεία αποτελούν τη χειρότερη μορφή αρνητικής διαφήμισης. Σας υπενθυμίζω τον ιό Έμπολα στο Κονγκό και αλλού. Το ίδιο ισχύει, ωστόσο, για την ελονοσία, και ευαισθητοποιεί πολύ περισσότερο τα κράτη ως προς την ανάγκη εξάλειψης αυτών των ασθενειών. Ο τουρισμός είναι εξαιρετικά απαιτητικός όσον αφορά την ποιότητα των υποδομών στα νοσοκομεία, τα οποία, βεβαίως, χρησιμοποιούνται επίσης από τον τοπικό πληθυσμό. Τέλος, ο τουρισμός είναι παράγοντας εκπαίδευσης, διότι ωθεί τα άτομα να μαθαίνουν ξένες γλώσσες και να διευρύνουν κατ’ αυτόν τον τρόπο τους ορίζοντές τους.

Ας μην έχουμε αυταπάτες. Ο τουρισμός μπορεί να είναι επίσης παράγοντας απορρύθμισης και καταχρήσεων. Θα αναφέρω μόνον δύο παραδείγματα. Το πρώτο είναι ο σεξουαλικός τουρισμός, ο οποίος είναι σαφώς ένας τρόπος ανάπτυξης για ορισμένες χώρες οι οποίες δεν εξοπλίζονται με τα αναγκαία μέσα για την καταπολέμησή του. Το δεύτερο είναι η κερδοσκοπία στον τομέα των ακινήτων, ιδίως όταν ισχυρές οικογένειες ελέγχουν μεγάλο αριθμό ακινήτων ή όταν, αν δεν επιδειχθεί η αναγκαία προσοχή, καταστρέφονται ολόκληρες τοποθεσίες.

Το γεγονός ότι ο τουρισμός είναι η σημαντικότερη οικονομική δραστηριότητα παγκοσμίως και ότι μπορεί να λειτουργήσει ως οικονομικός μοχλός προς όφελος των αναπτυσσόμενων χωρών δεν μπορεί να αγνοηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συνεπώς, ο τουρισμός πρέπει να ενταχθεί καλύτερα σε όλες τις μορφές βοήθειας που προσφέρουμε. Αυτό ισχύει φυσικά για όλα τα προγράμματά μας, είτε πρόκειται για το ΕΤΑ, το MEDA, το ASEAN ή κάποιο άλλο πρόγραμμα. Το ποσοστό χρηματοδότησης που προορίζεται άμεσα για τα προγράμματα τουριστικής ανάπτυξης πρέπει να αυξηθεί. Πρέπει και εμείς οι ίδιοι να ενισχύσουμε το θεσμικό μας πλαίσιο. Χαίρομαι που ο κ. Michel είναι παρών στο Σώμα, διότι όσα μόλις ανέφερα ισχύουν όχι μόνο για τη Γενική Διεύθυνση Επιχειρήσεων αλλά και για τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν ενισχύσει κάπως περισσότερο τα τμήματά τους που ασχολούνται με θέματα τουρισμού. Χρειαζόμαστε βοήθεια για την ενίσχυση της σύμπραξης μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Ας μην τρέφουμε αυταπάτες. Ο δημόσιος τομέας δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη για το σύνολο της τουριστικής ανάπτυξης. Ωστόσο, με τη βοήθεια που προσφέρει, μέσω ημών, και με την ώθηση που δίνει, ιδίως για τη δημιουργία μεγάλων έργων υποδομής, μπορεί να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού.

Τέλος, ο τουρισμός πρέπει να προσφέρει ερεθίσματα για την εξέταση ορισμένων πτυχών ηθικής δεοντολογίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και, γενικότερα, σε διεθνές επίπεδο. Εάν επιθυμούμε να εξαλειφθούν η διαφθορά και η ωμή κερδοσκοπία σε όλες τις μορφές τους, δεν πρέπει να προσφέρεται βοήθεια σε οποιονδήποτε και οπουδήποτε. Πρέπει να μελετηθούν τρόποι τερματισμού του σεξουαλικού τουρισμού, κυρίως όσον αφορά τα διαθέσιμα νομικά μέσα στις ίδιες τις χώρες μας. Ιδίως στο θέμα της παιδικής εργασίας, πρέπει να γνωρίζουμε με βεβαιότητα την κατάσταση όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας και τις δημόσιες ελευθερίες στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο τουρισμός, ο οποίος ενθαρρύνει τη γνωριμία με άλλους λαούς και την ανταλλαγή εμπειριών, προσφέρει πολλές δυνατότητες, τις οποίες θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν οι αναπτυσσόμενες χώρες. Τέλος, όταν κάποιος επισκέπτεται μια ξένη χώρα, ευαισθητοποιείται ίσως περισσότερο από άλλους για την επείγουσα ανάγκη ενίσχυσης και διοχέτευσης της διεθνούς αρωγής, η οποία έτσι καθίσταται ορατή. Όταν κανείς έχει άμεση εμπειρία της κατάστασης, αρχίζει να ενδιαφέρεται και, ως εκ τούτου, να προσφέρει με πολύ περισσότερο ορατό τρόπο.

 
  
  

ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ κ. ONYSZKIEWICZ
Αντιπροέδρου

 
  
MPphoto
 
 

  Louis Michel, μέλος της Επιτροπής. – (FR) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, χαιρετίζω την ενδελεχή εργασία που πραγματοποιήθηκε για την εκπόνηση της έκθεσης και του ψηφίσματος σχετικά με τον τουρισμό και την ανάπτυξη, τα οποία περιλαμβάνουν πολλές ενδιαφέρουσες ιδέες.

Όπως επεσήμανε ο εισηγητής, ο κ. Cornillet, η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης, για την οποία είμαι αρμόδιος, δεν διαθέτει ειδικευμένη υπηρεσία για θέματα τουρισμού. Προφανώς, αυτό δεν σημαίνει βεβαίως ότι δεν υπάρχουν προγράμματα γι’ αυτόν τον τομέα. Εξάλλου, στην αιτιολογική του έκθεση, ο εισηγητής επισημαίνει τη σημαντική χρηματοδότηση που προσφέρει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης στον τομέα αυτόν. Η Επιτροπή αντιμετωπίζει το θέμα του τουρισμού στις αναπτυσσόμενες χώρες στο πλαίσιο της στήριξης του ιδιωτικού τομέα και της βιώσιμης διαχείρισης των φυσικών πόρων. Συνεπώς, οι επενδυτές στον τομέα του τουρισμού στις αναπτυσσόμενες χώρες έχουν στη διάθεσή τους όλα τα μέσα ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα. Ο επενδυτικός μηχανισμός τον οποίο διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει χρηματοδοτήσει αρκετά προγράμματα δημιουργίας ξενοδοχείων στις χώρες ΑΚΕ, ενώ το πρόγραμμα PROINVEST προσφέρει στον τομέα μη οικονομική στήριξη, όπως ενίσχυση των ικανοτήτων και προώθηση των επενδύσεων.

Επιπλέον, ενόψει της ταχείας ανάπτυξης του τουριστικού τομέα, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης έχει χρηματοδοτήσει σχολές κατάρτισης προσωπικού ξενοδοχείων σε διάφορες χώρες. Οι δε επενδύσεις για την κατασκευή οδικών έργων, λιμένων και αεροδρομίων, τις οποίες χρηματοδοτεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης, διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην ανάπτυξη του τουρισμού, όπως και τα προγράμματα υδροδότησης, εξηλεκτρισμού, αποχέτευσης, επεξεργασίας απορριμμάτων και προστασίας του περιβάλλοντος.

Εξάλλου, το σύστημα οικολογικής σήμανσης, το οποίο προωθεί η Επιτροπή, προσφέρει τη δυνατότητα στους επιχειρηματίες του τουριστικού τομέα να αποκτούν ένα σήμα το οποίο πιστοποιεί ότι η τουριστική τους επιχείρηση τηρεί τους κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος, κάτι που είναι σημαντικό για την αγορά του οικοτουρισμού.

Συνεπώς, είναι πολύ δύσκολο να απομονωθούν τα αμιγώς τουριστικά έργα. Στην έκθεση αναγνωρίζεται ο εγκάρσιος χαρακτήρας του τομέα, και συμφωνώ πλήρως με αυτήν την άποψη. Η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνίσταται στη στήριξη των αναπτυξιακών προσπαθειών των εταίρων βοηθώντας τους να βελτιώσουν τη χρήση του συνόλου των πόρων που έχουν στη διάθεσή τους, περιλαμβανομένου του τουρισμού. Στην περίπτωση μικρών νησιωτικών κρατών της Καραϊβικής και του Ειρηνικού, ο τουρισμός είναι ίσως ο μόνος διαθέσιμος πόρος. Επιπλέον, η ορθή διαχείριση οικοσυστημάτων όπως δάση, κοραλλιογενείς ύφαλοι ή ποταμοί επιτρέπει τη διατήρηση αυτών των πόρων και εξασφαλίζει μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη για τον τοπικό πληθυσμό.

Συμφωνώ με τις απόψεις που εκφράστηκαν όσον αφορά τα σημεία 1 και 2 που σχετίζονται με τον αειφόρο ή βιώσιμο τουρισμό. Η συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους εταίρους της αποσκοπεί στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης η οποία στηρίζεται στους τοπικούς πόρους και σέβεται το περιβάλλον.

Όσον αφορά την προτεινόμενη αύξηση των τουριστικών προγραμμάτων, οφείλω να επισημάνω ότι πρέπει να αποφεύγουμε τη διάχυση της χρηματοδότησης· ως εκ τούτου, προκειμένου να επιτευχθούν τα μέγιστα αποτελέσματα, η Επιτροπή, σε συμφωνία με τα κράτη εταίρους της, εστιάζει την παροχή βοήθειας σε σχετικά περιορισμένο αριθμό τομέων. Οι εν λόγω τομείς αποφασίζονται από κοινού με τις ενδιαφερόμενες χώρες. Δεδομένου ότι ο τουρισμός είναι ουσιαστικά δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα, ο πολλαπλασιασμός των τουριστικών προγραμμάτων αφορά τους επενδυτές. Για τους επενδυτές στις χώρες ΑΚΕ, η Επιτροπή έχει συστήσει το Επενδυτικό Μέσο, με κεφάλαιο 2,2 δισ. ευρώ, προκειμένου να ανταποκριθεί στον αυξημένο αριθμό αιτημάτων χρηματοδότησης. Άλλωστε, μια από τις θεμελιώδεις αρχές της αναπτυξιακής πολιτικής της Επιτροπής είναι η συμμετοχική προσέγγιση και η συμφωνία με τους αποδέκτες των ενισχύσεων. Επίσης, πραγματοποιείται διαβούλευση με τον ιδιωτικό τομέα, όπως προτείνεται στο σημείο 15 της έκθεσης. Όσον αφορά τη στήριξη των χωρών οι οποίες πλήττονται από φυσικές καταστροφές, πρόκειται ήδη για μια πάγια αρχή κατά την προσφορά κοινοτικής αρωγής, όπως και η υποχρέωση του σεβασμού και της προστασίας του περιβάλλοντος και της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες που εκφράζονται στο σημείο 30 σχετικά με την επιτόπου κατάρτιση ειδικευμένου προσωπικού στις ενδιαφερόμενες χώρες, επισημαίνοντας ότι αυτή ακριβώς είναι ανέκαθεν η πρακτική την οποία προωθεί η Επιτροπή. Στη Μαδαγασκάρη, για παράδειγμα, η Επιτροπή έχει δρομολογήσει ένα πρόγραμμα κατάρτισης το οποίο αφορά τόσο τους επενδυτές όσο και τους υπαλλήλους τους. Η Επιτροπή συμφωνεί, φυσικά, με την ανάγκη σθεναρής καταπολέμησης του σεξουαλικού τουρισμού, ιδίως όταν τα θύματα είναι παιδιά, προσφέροντας στα δικαστικά συστήματα των εταίρων της την αναγκαία συνδρομή για την εξάλειψη αυτής της μάστιγας.

Ευχαριστώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το ενδιαφέρον που επιδεικνύει για τις υπηρεσίες της Επιτροπής και σας διαβεβαιώ ότι θα λάβω όλα τα αναγκαία μέτρα, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότερη παρακολούθηση όλων των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τον τουρισμό. Εντούτοις, η Επιτροπή θεωρεί ότι δεν χρειάζεται να δημιουργηθεί μια Γενική Διεύθυνση η οποία να είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τον τουρισμό.

 
  
MPphoto
 
 

  Γεώργιος Παπαστάμκος, εξ ονόματος της ομάδας PPE-DE. Κύριε Πρόεδρε, ουδείς αμφισβητεί τη σημασία του τουρισμού ως κεντρικής συνιστώσας της ευρωπαϊκής αναπτυξιακής πολιτικής. Ο τουρισμός, όπως ορθώς αναφέρεται στην έκθεση του εισηγητή, δεν αποτελεί μόνο παράγοντα οικονομικής αποδοτικότητας αλλά και ουσιώδη συμβολή στη δημοκρατία και πολιτική ισορροπία των αναπτυσσομένων χωρών.

Ωστόσο, η αποτελεσματική πολιτική τουρισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα έξω προϋποθέτει ολοκληρωμένη πολιτική για την αειφορία του ευρωπαϊκού τουρισμού στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και θα ήθελα να διασυνδέσω τη σημερινή μας συζήτηση με αυτήν που έγινε για τις κατευθυντήριες γραμμές της αειφορίας του ευρωπαϊκού τουρισμού. Γιατί πιστεύω ότι μόνο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση διαμορφώσει όρους αρμονικής συστοιχίας μεταξύ εσωτερικής και εξωτερικής αρμοδιότητας σε θέματα τουρισμού τότε θα έχει και αποτελεσματική πολιτική τουρισμού έναντι των αναπτυσσομένων χωρών. Δηλαδή: «In foro interno, in foro externo».

H πολιτική τουρισμού αποτελεί, ήδη από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, κεντρικό στόχο της δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, ο τουρισμός επανεντάσσεται στους τομείς της υποστηρικτικής, συντονιστικής ή συμπληρωματικής δράσης της Ένωσης. Το νομικό θεμέλιο λοιπόν, είναι υπαρκτό. Υπαρκτή είναι και η πρόκληση συντονισμένης ευρωπαϊκής πολιτικής δράσης στον τομέα του τουρισμού.

Πρόκληση μετάβασης από το διακηρυκτικό επίπεδο σε μία συνεκτική και αποτελεσματική πολιτική διαρθρωτικού χαρακτήρα συγχρηματοδοτούμενη από την Ένωση. Μία πολιτική τουριστικής αειφορίας, πηγή οικονομικής ανάπτυξης των παραδοσιακών αλλά και των αγροτικών τόπων προορισμού, πηγή γνώσης της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Μία πολιτική με συγκεκριμένες στρατηγικές κατευθύνσεις, με σαφείς στόχους, με αλληλουχία στόχων - μέσων.

Η πολιτική ωρίμανση και η θεσμική τελείωση μίας ευρωπαϊκής πολιτικής για τον αειφόρο ευρωπαϊκό τουρισμό θα διευκολύνει και την ομαλή διασύνδεση της ευρωπαϊκής πολιτικής τουρισμού με την ευρωπαϊκή αναπτυξιακή πολιτική.

 
  
MPphoto
 
 

  Linda McAvan, εξ ονόματος της Ομάδας PSE. – (EN) Κύριε Πρόεδρε, θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Cornillet για την έκθεσή του, η οποία υπογραμμίζει τη σημασία του τουρισμού και τις δυνατότητες που προσφέρει στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Όταν αναφερόμαστε στον αναπτυσσόμενο κόσμο, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι ο τουρισμός διαδραματίζει σημαντικότερο ρόλο σε ορισμένες περιφέρειες και χώρες από ό,τι σε άλλες, γεγονός που καταδεικνύουν και τα στοιχεία που παρατίθενται στην έκθεση. Στην Καραϊβική, ο τουρισμός είναι κεντρικός μοχλός της οικονομίας· δεν ισχύει, όμως, το ίδιο για την υποσαχάρια Αφρική, όπου, με ελάχιστες εξαιρέσεις, ο τουρισμός δεν είναι ιδιαιτέρως σημαντικός παράγοντας.

Για τον λόγο αυτόν, η Σοσιαλιστική Ομάδα δεν δύναται να στηρίξει την έκθεση στο σύνολό της. Για παράδειγμα, δεν μπορούμε να υπερψηφίσουμε την παράγραφο 8, η οποία καλεί όλες τις αναπτυσσόμενες χώρες να καταρτίσουν προγράμματα τουριστικής ανάπτυξης και να εκπονούν ετήσιες εκθέσεις στις οποίες να παραθέτουν στοιχεία για τη συμβολή του τουρισμού στην οικονομία, καθόσον αυτό δεν είναι ενδεδειγμένο σε όλες τις περιπτώσεις, ενώ σε πολλές χώρες θα είχε πολύ περιορισμένη σημασία. Δεν μπορούμε επίσης να συμφωνήσουμε με την παράγραφο 10. Σε μια περίοδο κατά την οποία η ΕΕ απαιτεί όλο και περισσότερους ελέγχους των θεωρήσεων για τους υπηκόους τρίτων χωρών, μοιάζει μάλλον ειρωνικό να ζητούμε από τις άλλες χώρες να μειώσουν τις απαιτήσεις τους στον τομέα των θεωρήσεων. Οι θεωρήσεις αποτελούν συχνά σημαντική πηγή εσόδων για τις αναπτυσσόμενες χώρες, οπότε δεν μπορούμε να στηρίξουμε αυτή την πρόταση.

Υπάρχουν επίσης μερικά σημεία στα οποία η έκθεση θα μπορούσε να είναι καλύτερα διατυπωμένη, όπως, για παράδειγμα, οι αιτιολογικές σκέψεις ΙΖ και Κ. Γνωρίζουμε εκ πείρας ότι, δυστυχώς, ο τουρισμός μπορεί κάλλιστα να ανθεί στο πλαίσιο αντιδημοκρατικών καθεστώτων. Ορισμένα από αυτά τα καθεστώτα έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στην προστασία του τουρισμού και των τουριστών εφαρμόζοντας άκρως αυταρχικές μεθόδους αστυνόμευσης. Συγχρόνως, όμως, εξακολουθούν να καταπιέζουν τους πολίτες τους, και γι’ αυτό έχω επιφυλάξεις όσον αφορά τις παραγράφους 24 και 25.

Εμείς στη Σοσιαλιστική Ομάδα, υποστηρίζουμε θερμά τις προσπάθειες ανάπτυξης του τουρισμού, και ειδικότερα του οικοτουρισμού, του βιώσιμου τουρισμού, οπότε χαιρετίζουμε την παρέμβαση του κ. Επιτρόπου. Επιθυμούμε ο ιδιωτικός τομέας να επενδύει στον τουρισμό, αλλά με τρόπο υπεύθυνο, εφαρμόζοντας τουριστικά προγράμματα τα οποία συμβάλλουν στην τοπική οικονομία και στηρίζουν την ανάπτυξη των πολύ μικρών επιχειρήσεων, προκειμένου να ωφελείται ο τοπικός πληθυσμός και να καταναλώνονται τα τοπικά προϊόντα.

Σε πάρα πολλές περιπτώσεις, όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, με τα πακέτα «all-inclusive» και τις κρουαζιέρες, ο τουρισμός αντλεί πόρους από τις τοπικές κοινότητες, χωρίς συχνά να προσφέρει επαρκή αντιστάθμιση. Σε ορισμένες περιπτώσεις –και επ’ αυτού διαφωνώ με τον κ. Cornillet– μπορεί να βλάψει το περιβάλλον, οδηγώντας σε υπερεκμετάλλευση περιορισμένων πόρων. Πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικότερα το περιεχόμενο των τουριστικών προγραμμάτων στα οποία θα επενδύσουμε. Μπορούν να πράξουν περισσότερα η ΕΕ και η Επιτροπή; Ασφαλώς και μπορούν, καθώς ακούσαμε άλλωστε ορισμένα παραδείγματα πιθανών προτάσεων. Χρειαζόμαστε μήπως μια νέα ΓΔ για να αναλάβει αυτό το έργο; Δεν είμαι βέβαιη. Δεν είμαι βέβαιη ότι η δημιουργία μιας ΓΔ Τουρισμού θα προσέφερε κάτι ιδιαίτερο στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Χαιρετίζω ιδιαιτέρως τα σημεία που αφορούν τον σεξουαλικό τουρισμό. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να καταβάλουμε περισσότερες προσπάθειες για την καταπολέμηση αυτής της εγκληματικής δραστηριότητας, οπότε ευχαριστούμε και πάλι τον κ. Cornillet για την έκθεσή του.

 
  
MPphoto
 
 

  Sepp Kusstatscher, εξ ονόματος της Ομάδας Verts/ALE. (DE) Κύριε Πρόεδρε, η έκθεση του κ. Cornillet περιλαμβάνει πληθώρα πολύτιμων προτάσεων και δικαιολογημένων απαιτήσεων. Οι περισσότερες αιτιολογικές σκέψεις είναι διαφωτιστικές και απαριθμούν με κριτικό βλέμμα μεγάλο αριθμό προβλημάτων, στα οποία συγκαταλέγονται η παιδική εργασία, η σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών και η κερδοσκοπία επί των ακινήτων. Η Ομάδα Verts/ALE είναι ικανοποιημένη διότι αυτό το θέμα συζητείται στο Σώμα και εξετάζονται πτυχές όπως η επένδυση των κερδών από τον τουρισμό στην εκάστοτε αναπτυσσόμενη χώρα, η αποφυγή του μαζικού τουρισμού, η προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η διατήρηση της βιοποικιλότητας. Λυπόμαστε –και εδώ συμφωνώ σε μεγάλο βαθμό με την κ. McAvan– διότι σε αυτό το έγγραφο, οι Ευρωπαίοι φαίνονται να υιοθετούν ευρέως μία υπεροπτική στάση απέναντι στις τρίτες χώρες θεωρώντας τον εαυτό τους μέτρο όλων των πραγμάτων.

Θεωρούμε ότι στην έκθεση δίδεται πολύ μικρό βάρος στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ανάγκη μίας πραγματικά βιώσιμης οικονομίας στον τομέα αυτόν. Η συζήτηση για τις οικολογικές και κοινωνικές συνέπειες του μαζικού τουρισμού, όπως για παράδειγμα η μόλυνση των υδάτων, η αποξένωση του τοπικού πληθυσμού ή η εκμετάλλευση από την πλευρά των πολυεθνικών ξενοδοχειακών αλυσίδων είτε απουσιάζει είτε είναι πολύ ασαφής.

Η παρούσα έκθεση είναι σημαντική ως μια πρώτη προσπάθεια, όμως πολλά πράγματα εξετάζονται μάλλον απρόθυμα ή με μεγάλη ασάφεια. Ελπίζουμε ότι η Επιτροπή θα εμβαθύνει περισσότερο στα θέματα που επισήμανε και ότι θα δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στη διεθνή αλληλεγγύη ως μέσον προώθησης της ειρήνης.

 
  
MPphoto
 
 

  Gabriele Zimmer, εξ ονόματος της Ομάδας GUE/NGL. (DE) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, η έκθεση για την οποία θα συζητήσουμε και θα ψηφίσουμε σήμερα προσεγγίζει με ευρύτητα θέματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη του τουρισμού, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες. Πρέπει να ευχαριστήσουμε γι’ αυτό τον εισηγητή κ. Cornillet.

Φυσικά, για πολλές από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, ο τουρισμός αποτελεί μία σημαντική δυνατότητα απόκτησης εσόδων. Γι’ αυτό, πρέπει να αναγνωρίσουμε τόσο στον εισηγητή όσο και στην Επιτροπή Ανάπτυξης ότι εξετάζοντας τη χρησιμοποίηση του τουρισμού σε συνδυασμό με προγράμματα καταπολέμησης της φτώχειας, δεν έχασαν από τα μάτια τους τούς αναπτυξιακούς στόχους της χιλιετίας. Αυτό το θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό.

Όμως η αιτία της βασικής κριτικής μου είναι ο τρόπος με τον οποίο η έκθεση δημιουργεί την εντύπωση πως η ΕΕ, ούσα έξω από τα πράγματα, ανακοινώνει στις αναπτυσσόμενες χώρες τι πρέπει να κάνουν και τι όχι. Αυτό δεν το θεωρώ πρέπον. Δεν θεωρώ σωστό να παρεμβαίνει η ΕΕ στον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται οι αναπτυσσόμενες χώρες την πολιτική τους για τις θεωρήσεις. Δεν θεωρώ ότι είναι θεμιτό να ζητείται από τις αναπτυσσόμενες χώρες να υποβάλλουν ετήσιες εκθέσεις σε οποιονδήποτε, ανεξάρτητα από το τι θα γίνουν ύστερα οι εκθέσεις αυτές. Ούτε θεωρώ ότι μια τέτοιου είδους έκθεση είναι ενδεδειγμένη για να προβάλει η ΕΕ το αίτημα σύστασης ειδικών αστυνομικών μονάδων.

Δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει ότι η ΕΕ εκφράζει για άλλη μια φορά σε αυτήν την έκθεση την πεποίθησή της πως ο τουρισμός θα βοηθήσει ώστε να λυθούν όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στον κόσμο. Αυτό το θεωρώ εξαιρετικά αμφίβολο και γι’ αυτό επικροτώ την υποβολή της τροπολογίας που ζητεί τη διαγραφή της αιτιολογικής σκέψης ΙΖ, σύμφωνα με την οποία «ο τουρισμός είναι εχθρός του ολοκληρωτισμού, των δικτατόρων και της συγκέντρωσης των εξουσιών». Αυτό είναι ευσεβής πόθος ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Όπως όμως και ο κ. Kusstatscher, θεωρώ και εγώ λυπηρό το γεγονός ότι αυτή η έκθεση δεν αναφέρεται σχεδόν καθόλου στα πραγματικά περιβαλλοντικά προβλήματα που συνδέονται με τον μαζικό τουρισμό, ή τουλάχιστον όχι στο μέτρο που θα καθιστούσε δυνατή την επίλυσή τους. Χάρη στις τροπολογίες που υιοθέτησε η Επιτροπή Ανάπτυξης, η έκθεση περιλαμβάνει τώρα διατυπώσεις που συνηγορούν σε αυτό, αλλά βρίσκονται σε αντίθεση με την βασική τάση της έκθεσης στο σύνολό της. Η Ομάδα μου, ως εκ τούτου, δεν θα μπορέσει να υποστηρίξει την έκθεση.

 
  
MPphoto
 
 

  Hélène Goudin, εξ ονόματος της Ομάδας IND/DEM. – (SV) Κύριε Πρόεδρε, το κατηγορηματικό «όχι» των Γάλλων και των Ολλανδών στο Σύνταγμα της ΕΕ απέδειξε ότι μεγάλο μέρος των πολιτών τους οποίους εκπροσωπούμε επιθυμεί λιγότερο εκτεταμένη, και όχι ευρύτερη, συνεργασία στο πλαίσιο της ΕΕ. Στην έκθεση προτείνεται, μεταξύ άλλων, η δημιουργία ανεξάρτητης Γενικής Διεύθυνσης Τουρισμού στους κόλπους της Επιτροπής. Αυτό θα προσέφερε περισσότερες αρμοδιότητες στην ΕΕ, κάτι με το οποίο η Λίστα του Ιουνίου διαφωνεί.

Είναι αλήθεια ότι ένας καλά οργανωμένος τουριστικός τομέας προσφέρει πολλές δυνατότητες για τη βελτίωση της κατάστασης των πληθυσμών σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες. Ωστόσο, η ΕΕ δεν πρέπει να ασκεί κοινή πολιτική στον τομέα του τουρισμού, όπως προτείνεται στην έκθεση. Θεωρούμε ότι η ΕΕ πρέπει να ασχολείται μόνο με πραγματικά διασυνοριακά θέματα στα οποία μπορεί να προσφέρει προστιθέμενη αξία την οποία δεν προσφέρουν ήδη υπάρχοντες διεθνείς οργανισμοί. Τούτο σημαίνει ότι η ΕΕ δεν πρέπει να ασχολείται με θέματα αναπτυξιακής ή τουριστικής πολιτικής.

Στην παράγραφο 10 οι αναπτυσσόμενες χώρες καλούνται να εφαρμόσουν μη περιοριστικές πολιτικές θεωρήσεων. Αυτή η πρόταση είναι τελείως παράλογη. Οι αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει, φυσικά, να αποφασίζουν οι ίδιες ποιες πολιτικές θεωρήσεων επιθυμούν να εφαρμόζουν. Διαφορετικά, θα έπρεπε και αυτές με τη σειρά τους να απαιτήσουν από την ΕΕ να εφαρμόσει επίσης μια μη περιοριστική πολιτική θεωρήσεων.

Στην παράγραφο 24 υποστηρίζεται ότι οι εγκληματικές ενέργειες στις αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να καταπολεμώνται κατά τέτοιον τρόπο ώστε να μην πλήττεται η εικόνα τους ως τουριστικών προορισμών. Πρέπει μήπως η ΕΕ να υπαγορεύει σε τρίτες χώρες πώς πρέπει να καταπολεμούν την εγκληματική δραστηριότητα;

Στην παράγραφο 25 ζητείται η προώθηση, η προστασία και η διασφάλιση του τουρισμού να περνά από πρωτοβουλίες που έχουν ως στόχο την καταπολέμηση της εγκληματικότητας εις βάρος του τουρισμού, όπως η εξειδικευμένη κατάρτιση αστυνομικών υπηρεσιών. Και πάλι, αυτό το ζήτημα δεν είναι αρμοδιότητα της ΕΕ.

Επικρίνουμε, τέλος, το γεγονός ότι στην παράγραφο 30 γίνεται αναφορά στο Σύνταγμα της ΕΕ, το οποίο έχουν ήδη απορρίψει οι Γάλλοι και οι Ολλανδοί. Υποστηρίζουμε μια ΕΕ με περιορισμένο πεδίο δράσης και, ως εκ τούτου, θα καταψηφίσουμε την έκθεση.

 
  
MPphoto
 
 

  Koenraad Dillen (NI).(NL) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, η έκθεση Cornillet περιλαμβάνει αναμφίβολα ορισμένα αξιόλογα σημεία, όταν, λόγου χάρη, εξερευνά τη σκοτεινή πλευρά ορισμένων μορφών τουρισμού, όπως η σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών σε ορισμένους τουριστικούς προορισμούς ή η εκμετάλλευση ακινήτων εις βάρος του γηγενούς –και συχνά λιγότερο εύπορου– πληθυσμού. Κατά τη γνώμη μου, όμως, από την έκθεση απουσιάζει μια σημαντική πτυχή, συγκεκριμένα μια σαφής θέση όσον αφορά τον τουρισμό σε χώρες στις οποίες διαπράττονται βαρύτατες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήταν χρήσιμο να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής αποκλεισμού, προκειμένου να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στις εν λόγω χώρες.

Ένα παράδειγμα μιας τέτοιας κατάστασης δόθηκε προ ολίγων μηνών από τον κ. Deva, ο οποίος επεσήμανε ότι στις Σεϋχέλλες, τα παραδείσια νησιά, οι τουρίστες πληρώνουν 300 δολάρια και παραπάνω ανά διανυκτέρευση στα τοπικά ξενοδοχεία, ενώ οι ντόπιοι είναι υποχρεωμένοι να δουλεύουν σαν σκλάβοι για τον τοπικό άρχοντα και τα τσιράκια του με αμοιβή ελάχιστα δολάρια ημερησίως.

Σκέπτομαι επίσης την κομμουνιστική δικτατορία της Κούβας· στην έκθεση υπάρχει μια διστακτική σχετική αναφορά, αλλά πρόκειται για μια χώρα στην οποία οι πολιτικοί αντίπαλοι ρίχνονται στη φυλακή επί μήνες και χρόνια χωρίς καμιά μορφή δίκης, ενώ το καθεστώς ενός παρανοϊκού γέρου ο οποίος είναι ένοχος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας συντηρείται από το συνάλλαγμα έκλυτων Δυτικοευρωπαίων. Αυτές οι θλιβερές παρενέργειες του τουρισμού αξίζουν επίσης την προσοχή μας.

 
  
MPphoto
 
 

  Bogusław Sonik (PPE-DE).(PL) Κύριε Πρόεδρε, ο τουρισμός είναι μια σημαντική πηγή εισοδήματος για πολλές αναπτυσσόμενες χώρες και επηρεάζει σημαντικά τον μετασχηματισμό των οικονομιών τους. Είναι σαφές ότι η παροχή βοήθειας σε αυτόν τον τομέα πρέπει να είναι μια από τις προτεραιότητες στο πλαίσιο των ενισχύσεων που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγχρόνως, όμως, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη ορισμένους κινδύνους στους οποίους είναι εκτεθειμένοι οι τουρίστες, καθώς και τους κινδύνους που σχετίζονται με τα τουριστικά ρεύματα στα 25 κράτη μέλη της Ένωσης. Οι πτυχές που αφορούν τον τρόπο με τον οποίο ο τουριστικός τομέας μπορεί να στηρίζει ολοκληρωτικά καθεστώτα πρέπει να αποτελούν κυρίαρχο ζήτημα σε κάθε συζήτηση σχετικά με τον τουρισμό και την ανάπτυξη.

Διαπιστώνω με ανησυχία ότι στο κείμενο δεν γίνεται αναφορά στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Εντούτοις, ορισμένοι τουρίστες που αναζητούν απολαύσεις σε αναπτυσσόμενες χώρες καταφεύγουν συχνά στα ναρκωτικά. Αυτό οδηγεί σε άνθηση του εμπορίου κάθε είδους ναρκωτικών στην επικράτεια της εν λόγω χώρας.

Είναι σημαντικό να μην παραβλέπουμε τους κινδύνους που δημιουργούν για τους τουρίστες οι τρομοκράτες, οι ενέργειες των οποίων συχνά στρέφονται κατά των τουριστών. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Αιγύπτου, όπου οι ισλαμιστές τρομοκράτες επιλέγουν συνήθως τουρίστες ως στόχους.

Οι κίνδυνοι επιδημιών έχουν επίσης αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη του τουρισμού, καθόσον οι ταξιδιώτες αποφεύγουν χώρες στις οποίες οι κίνδυνοι αυτοί είναι υψηλοί. Οφείλουμε, συνεπώς, να διασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση προγραμμάτων για τον εμβολιασμό των παιδιών με αντιγόνα κατά της διφθερίτιδας, του τετάνου και άλλων μολυσματικών νόσων. Προσφάτως εμφανίστηκε μια νέα νόσος η οποία απειλεί άμεσα τις ευρωπαϊκές χώρες. Αναφέρομαι στη γρίπη των πτηνών, η οποία λειτουργεί επίσης ως ισχυρός ανασταλτικός παράγοντας για τα ταξίδια στις περιοχές που πλήττονται από την εν λόγω νόσο. Η αδυναμία αντίδρασης σε αυτήν την απειλή δεν είναι προς όφελος κανενός.

Ο σεξουαλικός τουρισμός δεν πρέπει επίσης να υποτιμάται. Προκαλεί πολυάριθμα θύματα μεταξύ των παιδιών, και οφείλουμε να στραφούμε με αποφασιστικό και αμείλικτο τρόπο κατά της πρακτικής αυτής και όλων των μορφών εγκληματικότητας που την συνοδεύουν. Προτείνω, συνεπώς, την παροχή λειτουργικής υποστήριξης σε χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Πρέπει μεν να επιδιώκεται η αποκατάσταση των θυμάτων του σεξουαλικού τουρισμού, όμως είναι σημαντικό να μην αντιμετωπίζουμε μόνον τις συνέπειες αλλά να διασφαλίσουμε επίσης ότι οι τουρίστες θα έχουν πλήρη επίγνωση των συνεπειών που επισύρει η διάπραξη εγκλημάτων αυτού του είδους. Οι δε παραβάτες πρέπει να αντιμετωπίζονται με την ύψιστη αυστηρότητα.

Ο τουρισμός αποτελεί πηγή εισοδήματος για ολοκληρωτικά καθεστώτα. Αυτή είναι μια σημαντική πτυχή, η οποία σπανίως αναφέρεται. Για τις κυβερνήσεις αρκετών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ζήτημα της διατήρησης διπλωματικών σχέσεων με το κουβανικό καθεστώς είναι ευαίσθητο, διότι πολύ συχνά συνδέεται με τον τομέα του τουρισμού. Από τη μια πλευρά, αντιλαμβανόμαστε πόσο μπορεί να βοηθηθεί μια φτωχή χώρα από τη στήριξη του τουριστικού της τομέα· από την άλλη, όμως, γνωρίζουμε ότι όλα τα έσοδα καταλήγουν στα χέρια μιας μικρής κλειστής ομάδας η οποία έχει στενές σχέσεις με το καθεστώς του Φιντέλ Κάστρο. Εκφράζω δε τη θλίψη μου για την απουσία μιας σαφούς και πειστικής θέσης έναντι αυτών των καταστάσεων από το υπό συζήτηση έγγραφο.

 
  
MPphoto
 
 

  Glenys Kinnock (PSE).(EN) Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ και συγχαίρω τον εισηγητή. Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι για πολλές αναπτυσσόμενες χώρες ο τουρισμός είναι μια σημαντική βιομηχανία. Πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, περιλαμβανομένων των πιο φτωχών χωρών και των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών όπως η Μοζαμβίκη και άλλες, θεωρούν ότι ο εν λόγω τομέας χρήζει περαιτέρω ανάπτυξης. Ως εκ τούτου, είναι εύλογο να ζητήσουμε από την Επιτροπή να εξετάσει τρόπους επίτευξης αυτού του στόχου, πρωτίστως με τις χώρες ΑΚΕ, βάσει των διατάξεων που ήδη ισχύουν στο πλαίσιο της συμφωνίας του Κοτονού.

Για ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες, ο τουρισμός αντιστοιχεί ακόμη και στο 50% του ΑΕγχΠ, και αυτό πρέπει να το έχουμε υπόψη μας. Έχει θετικές πτυχές· συμβάλλει στην ανάπτυξη υποδομών, μπορεί να συμβάλει στη μείωση της απομόνωσης αγροτικών κοινοτήτων, ενώ προσφέρει νέες ευκαιρίες σε καλλιεργητές οπωροκηπευτικών και άλλους παραγωγούς στις αναπτυσσόμενες χώρες. Υπάρχουν, όμως, και μειονεκτήματα, τα οποία οφείλουμε όλοι να αναγνωρίσουμε. Χρειαζόμαστε ένα κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο το οποίο να διασφαλίζει την αποφυγή πρακτικών διαφθοράς και κερδοσκοπίας επί των ακινήτων, καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ, ως δωρητές, οφείλουμε να μεριμνούμε ώστε οι ενδιαφερόμενες χώρες να μην πλήττονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο από την ανάπτυξη του τουρισμού.

Από τις ενέργειες και τις δηλώσεις της Επιτροπής, διαπιστώνω ότι γνωρίζουμε ελάχιστα για το πώς μπορούμε στην πράξη να εντάξουμε τον τουρισμό στις ευρύτερες αναπτυξιακές στρατηγικές που ασκούμε· αυτό θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται θετικά και είναι κάτι που μπορεί να μελετηθεί. Όπως ανέφεραν οι συνάδελφοι, πρέπει να επιβάλλονται ποινές, οι οποίες να λαμβάνουν ευρεία δημοσιότητα, σε όσους επιδίδονται σε σεξουαλικό τουρισμό, δεδομένου του μεγάλου αριθμού ατόμων, κυρίως παιδιών, που στρέφονται στην πορνεία και τα ναρκωτικά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να παρέμβει σε αυτό το ζήτημα, ενώ μπορούμε να ασκήσουμε πίεση στη βιομηχανία – κανείς από τους ομιλητές δεν αναφέρθηκε στην ευθύνη της τουριστικής βιομηχανίας στις χώρες μας να διασφαλίσει ότι οι πρακτικές της δεν βλάπτουν τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται. Πρέπει δε να διασφαλίσουμε την άσκηση επαρκούς πίεσης για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων – καταγγέλλοντας τους χαμηλούς μισθούς, τα εκτεταμένα ωράρια και την απουσία συμβάσεων που να προσφέρουν ασφάλεια. Τα θέματα αυτού του είδους μπορούν να παρακολουθούνται στο πλαίσιο των σχέσεών μας με τις 78 χώρες ΑΚΕ.

 
  
MPphoto
 
 

  Alyn Smith (Verts/ALE).(EN) Κύριε Πρόεδρε, συμφωνώ με τις παρατηρήσεις του συναδέλφου της Ομάδας μου, κ. Kusstatscher, όσον αφορά τις πολλές θετικές πτυχές της έκθεσης, η οποία επισημαίνει με ικανοποιητική επάρκεια την αντίφαση που υφίσταται στον αναπτυσσόμενο κόσμο όσον αφορά τον τουρισμό.

Κατά την εξέταση, ωστόσο, αυτού του θέματος, η Επιτροπή πρέπει να έχει υπόψη τις αρχές οι οποίες διατυπώθηκαν στη χθεσινή συζήτηση σχετικά με τον βιώσιμο τουρισμό. Η έκθεση για τον βιώσιμο τουρισμό ήταν εξαιρετική. Ευελπιστώ ότι, κατά την κατάρτιση μιας στρατηγικής σε αυτόν τον τομέα, η Επιτροπή θα αντιμετωπίσει τη χθεσινή και τη σημερινή συζήτηση ως δύο πλευρές του ιδίου νομίσματος.

Συμφωνώ πλήρως με τον εισηγητή ως προς το ότι ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα προώθησης θετικών εξελίξεων σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου. Ωστόσο, θυμάμαι πολύ καλά, από το εξάμηνο διάστημα που εργαζόμουν στην Ινδία, ότι πολύ συχνά ο αντίκτυπος του τουρισμού στις τοπικές κοινότητες ήταν αρνητικός. Η γνώμη μου είναι ότι μια από τις πιο χρήσιμες παρεμβάσεις του Κοινοβουλίου και της Επιτροπής για την προώθηση των θετικών πτυχών του τουρισμού είναι να εστιάσουμε την προσοχή μας στη βιωσιμότητα και ενδεχομένως στην κατάρτιση ενός κώδικα βέλτιστων πρακτικών τον οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι επιχειρήσεις. Ο ρόλος μας μπορεί να είναι θετικός σε αυτόν τον τομέα. Αναμένω λοιπόν με ενδιαφέρον τις σχετικές ενέργειες της Επιτροπής.

 
  
MPphoto
 
 

  Alessandro Battilocchio (NI). (IT) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, λαμβάνω τον λόγο εξ ονόματος του νέου Ιταλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Όπως ορθώς επισημαίνει η έκθεση Cornillet, ο τουρισμός αποτέλεσε μια σημαντική ευκαιρία αειφόρου ανάπτυξης για τις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες ωστόσο πρέπει να εκμεταλλευθούν αυτόν τον πόρο με σεβασμό στους πολιτισμούς, τις ιδιαιτερότητες, τις κοινωνικοοικονομικές δομές και τις παραδόσεις των τοπικών πληθυσμών.

Θα ήθελα να επισημάνω δύο σοβαρές μορφές παρανομίας που δυστυχώς συνοδεύουν συχνά τον τουρισμό σε αυτές τις περιοχές. Καταρχάς τον σεξουαλικό τουρισμό, που θεωρείται η τρίτη μορφή παράνομου εμπορίου στον κόσμο και αποτελεί ένα επαίσχυντο φαινόμενο που επεκτείνεται και αφορά συχνά τους ανηλίκους. Ένα άλλο φαινόμενο παρανομίας είναι η κερδοσκοπία επί ακινήτων, η οποία αφορά και συνήθως καταστρέφει περιοχές με μεγάλη περιβαλλοντική και πολιτιστική αξία, με τη σιωπηρή ανοχή και συχνά μάλιστα με τη συναίνεση υποτυπωδών τοπικών αρχών.

Θα ήταν περισσότερο από ποτέ σκόπιμη μια ισχυρή και δυναμική πρωτοβουλία των κοινοτικών θεσμικών οργάνων, προπαντός όσον αφορά τα χρηματοδοτικά και νομοθετικά μέσα για να καταπολεμηθούν αυτές οι δύο παράνομες πρακτικές τις οποίες εφαρμόζουν κυρίως οι Ευρωπαίοι.

 
  
MPphoto
 
 

  Alexander Stubb (PPE-DE).(FI) Κύριε Πρόεδρε, θα περιορίσω την ομιλία μου στον χρόνο των δύο λεπτών. Ο τουρισμός σήμερα αποτελεί αδιαμφισβήτητο παράγοντα προώθησης της ανάπτυξης, ενώ είναι επίσης βασικό στοιχείο της αναπτυξιακής μας πολιτικής. Προωθεί την απασχόληση, καθώς και τη βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης, της δημόσιας υγείας και των υποδομών σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες. Θέλω να θίξω τρία ζητήματα.

Το πρώτο είναι ότι απαιτείται διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και των αναπτυσσόμενων χωρών, μεταξύ των χωρών της Αφρικής και των αναπτυσσόμενων χωρών, ακόμη και στο εσωτερικό των ενδιαφερόμενων χωρών. Αυτό προϋποθέτει συνεργασία μεταξύ του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.

Το δεύτερο ζήτημα είναι ότι, κατά τη γνώμη μου, απαιτείται η θέσπιση κανόνων οι οποίοι θα στηρίζονται στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης. Οφείλουμε να εστιάσουμε την προσοχή μας, όπως έπραξαν ήδη πολλοί από τους προηγούμενους ομιλητές, στο θέμα της καταπολέμησης και εξάλειψης του παιδικού σεξουαλικού τουρισμού. Φρονώ δε ότι θα ήταν χρήσιμο να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδοτική στήριξη αυτής της προσπάθειας. Σε μεγάλο βαθμό το μείζον ζήτημα είναι η ενημέρωση και η αλλαγή της στάσης των ανθρώπων τόσο στη Δύση όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

Το τρίτο και τελευταίο ζήτημα που θέλω να θίξω είναι ότι πρέπει να επενδύσουμε σε δανεισμό πνευματικού κεφαλαίου, και αναφέρομαι εν προκειμένω στην αποστολή ανθρώπων από την Ευρώπη στις αναπτυσσόμενες χώρες, προκειμένου να συμβάλουν στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, αλλά με τρόπο που να λαμβάνει πάντα υπόψη τις απόψεις των ενδιαφερομένων χωρών, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, καθώς και την πολιτιστική τους κληρονομιά. Μίλησα για δύο λεπτά.

 
  
MPphoto
 
 

  Libor Rouček (PSE).(CS) Κυρίες και κύριοι, έχει ήδη επισημανθεί από προηγούμενους ομιλητές ότι ο τουρισμός είναι συγχρόνως η μεγαλύτερη οικονομική δραστηριότητα παγκοσμίως και ένας τομέας που αναπτύσσεται πολύ δυναμικά, τόσο στις ανεπτυγμένες όσο, βεβαίως, και στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Από οικονομική άποψη, ο τουρισμός έχει καίρια σημασία για ένα πλήθος τομέων. Προσφέρει ώθηση στην κατασκευή υποδομών όπως ξενοδοχεία, εστιατόρια, αεροδρόμια και δρόμοι, ενώ συγχρόνως λειτουργεί ως κινητήρια δύναμη για τη βελτίωση των εκπαιδευτικών συστημάτων και την ανάπτυξη του κατασκευαστικού και τραπεζικού τομέα, καθώς και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Συνεπώς, η οικονομική σημασία του τουρισμού είναι αδιαμφισβήτητη και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κάτι το θετικό.

Όσον αφορά το θέμα της πολιτικής σημασίας του τουρισμού, αρκετοί συνάδελφοι έχουν ήδη επιστήσει την προσοχή στο γεγονός ότι ο τουρισμός έχει πολύ συχνά τη δυνατότητα να προάγει τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των πολιτικών ελευθεριών και της δημοκρατίας, αλλά και να ενισχύει την πολιτική σταθερότητα. Θα επεσήμαινα μάλιστα ότι, αν μη τι άλλο, ο τουρισμός μπορεί επίσης να ενθαρρύνει τον αμοιβαίο σεβασμό των πολιτισμών, στοιχείο το οποίο έχει τεράστια σημασία σε αυτήν την εποχή της παγκοσμιοποίησης και των ποικίλων παγκοσμίων κινδύνων.

Συγχρόνως, όμως, είναι σαφές ότι ο τουρισμός δημιουργεί επίσης ορισμένους κινδύνους. Στον τομέα της οικονομίας, οι κίνδυνοι αυτοί σχετίζονται με την υπερβολική εξάρτηση από τον τουρισμό, πρόβλημα στο οποίο αναφέρθηκαν ήδη προηγούμενοι ομιλητές. Αναφέρθηκαν επίσης οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι, όπως, λόγου χάρη, η επιβάρυνση των υδάτινων πόρων προς κατανάλωση και βιομηχανική χρήση, οι οποίοι έχουν εξαντληθεί σε πολλές χώρες. Ένα επιπλέον πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί αφορά την επεξεργασία των απορριμμάτων, και αναφέρομαι τόσο στα στερεά όσο και στα υγρά απόβλητα. Εξυπακούεται δε ότι ο τουρισμός δημιουργεί και κοινωνικούς κινδύνους, όπως η εξαφάνιση τοπικών πολιτισμών, η πορνεία και η σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών, τους οποίους επεσήμαναν προηγούμενοι ομιλητές, καθώς και, σε ορισμένες χώρες, η ενίσχυση διαφόρων μορφών μισαλλοδοξίας, όπως η θρησκευτική μισαλλοδοξία, και ξενοφοβίας ή ρατσισμού, συχνά δε και εξτρεμισμού.

Εκφράζω πάντως την προσωπική μου ικανοποίηση για την κατάθεση αυτής της έκθεσης, καθότι τονίζει τις δυνατότητες που προσφέρει ο τουρισμός, χωρίς να αντιπαρέρχεται τους πολυάριθμους κινδύνους που τον συνοδεύουν. Παρά τις επιφυλάξεις μου, θα την υπερψηφίσω, παρόλο που και εγώ δεν πιστεύω ότι χρειάζεται να δημιουργηθεί μια Γενική Διεύθυνση ειδικά για τον τουρισμό.

 
  
MPphoto
 
 

  James Hugh Allister (NI).(EN) Κύριε Πρόεδρε, ο τουρισμός σε όλες τις περιοχές του κόσμου πρέπει να συμβάλλει θετικά στην οικονομική ανάπτυξη και σταθερότητα. Προφανώς, ο τουρισμός και η τρομοκρατία είναι έννοιες ασύμβατες και, ως μια περιοχή η οποία φαίνεται να αφήνει διαπαντός πίσω της τη σκιά της τρομοκρατίας, είμαι στην ευχάριστη θέση να δηλώσω ότι, στη Βόρεια Ιρλανδία, αρχίζουμε να παρατηρούμε σταθερή αύξηση των εσόδων από τον αυξανόμενο τουρισμό.

Χαιρετίζω θερμά αυτή την εξέλιξη, όμως οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι, χωρίς πραγματική κυβερνητική δέσμευση, δεν μπορεί ποτέ να πραγματωθεί το σύνολο των δυνατοτήτων. Ο τουρισμός πρέπει να στηρίζεται σε σωστό προγραμματισμό. Πρέπει να στηρίζεται σε ευκαιρίες. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, τους οποίους θα φιλοξενήσει το Λονδίνο το 2012, είναι μια τέτοια ευκαιρία για την περιοχή μου. Απευθύνω έκκληση να διαχειριστούμε και να οργανώσουμε τους Αγώνες, αλλά και τον αντίκτυπό τους στον τουρισμό, κατά τρόπο που να ωφελεί όλες τις περιφέρειες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το 2012 προσφέρει επίσης ιδιαίτερες ευκαιρίες για το Μπέλφαστ, καθόσον είναι η εκατοστή επέτειος από τη βύθιση του Τιτανικού – θα προσέθετα δε ότι εχθές το βράδυ κερδίσαμε μια «τιτάνια» νίκη στον ποδοσφαιρικό αγώνα έναντι της Αγγλίας! Ένα διεθνές εκθεσιακό κέντρο για τον Τιτανικό σχεδιάζεται μάλιστα για τον χώρο στον οποίο ναυπηγήθηκε αυτό το διάσημο πλοίο. Ευελπιστώ ότι τόσο η εθνική κυβέρνηση όσο και η Επιτροπή δεν θα φεισθούν οικονομικών μέσων προκειμένου να συμβάλουν ώστε το εγχείρημα αυτό να εξελιχθεί όντως, όπως έχει τη δυνατότητα, σε μια τεράστια επιτυχία.

 
  
MPphoto
 
 

  Richard Seeber (PPE-DE). (DE) Κύριε Πρόεδρε, αναμφισβήτητα ο τουρισμός μπορεί να έχει πολλές παράπλευρες επιπτώσεις. Είμαι από το Τιρόλο και έτσι ξέρω τι λέω, αφού το Τιρόλο είναι τώρα μία από τις περιοχές του κόσμου που επισκέπτονται οι περισσότεροι τουρίστες. Ο τουρισμός είναι ο πιο γρήγορα αναπτυσσόμενος τομέας της οικονομίας και προσφέρει ήδη θέσεις εργασίας σε εκατομμύρια ανθρώπους. Μολονότι έχει τη δυνατότητα να σταθεροποιήσει τα έσοδα και τις οικονομικές συνθήκες στις αναπτυσσόμενες χώρες, αν θέλουμε να τις απαλλάξουμε από τους κινδύνους και τα ενδεχόμενα προβλήματα που τον συνοδεύουν, είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε το απαιτούμενο νομικό πλαίσιο.

Το σημαντικότερο είναι ότι να θέσουμε σε κάθε τουριστικό προορισμό θεμέλια για την ανάπτυξη του τουρισμού τα οποία θα είναι μακροπρόθεσμα ασφαλή. Όπως αναφέρεται στην παράγραφο 35 της πρότασης ψηφίσματος, που αναφέρεται στον κώδικα δεοντολογίας του ΠΟΤ, πρέπει να προστατεύσουμε τους οικοδεσπότες μας, και αυτό σημαίνει πως οι τουρίστες πρέπει να τους αντιμετωπίζουν ως οικοδεσπότες, με σεβασμό, και όχι να καταστρέφουν με τη συμπεριφορά τους δομές που αναπτύχθηκαν με τα χρόνια. Παρεκτροπές όπως ο σεξουαλικός τουρισμός πρέπει να καταδικάζονται δριμύτατα και το κυριότερο, να τιμωρούνται από τον νόμο. Πρέπει να διατηρήσουμε τα ευρωπαϊκά προγράμματα που στηρίζουν οικονομικά την καταπολέμηση τέτοιων ολέθριων δραστηριοτήτων.

Δεύτερον, πρέπει να προστατεύσουμε τη φύση στα μέρη που επισκέπτονται οι τουρίστες, και μάλιστα όχι μόνο με την πρόληψη της κερδοσκοπίας επί των ακινήτων που αναφέρεται στην παράγραφο 40 της έκθεσης. Με τον τρόπο ζωής μας, καταστρέφουμε τους φυσικούς πόρους των εν λόγω χωρών. Πρέπει να θυμόμαστε πως καταναλώνουμε πολύ περισσότερο νερό και ενέργεια από αυτές και ο τρόπος ζωής μας εξάγεται, φυσικά, εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο ενεργούμε όταν είμαστε εκεί. Ακόμα, σημειώνεται δραματική αύξηση της ποσότητας των απορριμμάτων που μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή φυσικών χώρων και στην υπερεκμετάλλευση. Εδώ πρέπει να εφαρμόσουμε από την αρχή την έννοια του βιώσιμου τουρισμού και να στηριχτούμε σε αυτήν.

Μόνον εάν πληρούνται αυτοί οι όροι, θα γίνουν πλήρως αισθητά τα ευεργετικά αποτελέσματα του τουρισμού, με τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ευημερία που επιφέρει, με την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και, το κυριότερο, με την τόνωση της δημογραφικής ανάπτυξης και της κοινωνικής ζωής. Ο τουρισμός μπορεί να προαγάγει την κατανόηση μεταξύ των λαών, κάτι που μας χρειάζεται σε έναν κόσμο ο οποίος, δυστυχώς, καθίσταται όλο και λιγότερο ασφαλής. Εν πάση περιπτώσει, εγώ επιδοκιμάζω θερμά την έκθεση.

 
  
MPphoto
 
 

  Luca Romagnoli (NI). (IT) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε όσον αφορά τη σημασία του τουρισμού ως οικονομικού παράγοντα αειφόρου ανάπτυξης.

Διατηρώ, ωστόσο, ορισμένες αμφιβολίες όσον αφορά την έκθεση Cornillet, η οποία περιέχει ορισμένους πλεονασμούς και ασάφειες: για παράδειγμα, στην αιτιολογική σκέψη ΙΘ η έμφαση που προσθέτουν οι λέξεις «και τους προασπιστές της» πιστεύω πως πρέπει να τροποποιηθεί· στην αιτιολογική σκέψη ΛΓ εμφανίζονται ορισμένα μάλλον ασήμαντα επιχειρήματα, καθώς ζητά την καταπολέμηση του σεξουαλικού τουρισμού από τις αρχές σε συνεργασία με τις ΜΚΟ· ανεφάρμοστα επίσης φαίνονται τα αιτήματα προώθησης τουριστικών πρωτοβουλιών υπό τον έλεγχο της Ένωσης.

Τέλος, για λόγους τάξεως, δεν μπορεί στην παράγραφο 30 να «επιδοκιμάζεται» η νέα νομική βάση που δημιουργεί η συνταγματική συνθήκη για τον τουρισμό, από τη στιγμή που το Σύνταγμα αυτό δεν έχει πλέον καμία αξία και έχει ενταφιασθεί από τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων, καθώς και από την ατολμία της κυβέρνησης Μπλερ να διεξαγάγει νέες δημοσκοπήσεις στο εγγύς μέλλον.

Εν κατακλείδι, η ανάπτυξη και ο τουρισμός δεν απαιτούν αύξηση δαπανών. Διαφωνώ με την ενίσχυση των υφιστάμενων υπηρεσιών ή τη δημιουργία νέων στο πλαίσιο των Γενικών Διευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως προτείνει ο εισηγητής.

 
  
MPphoto
 
 

  Louis Michel, μέλος της Επιτροπής. – (FR) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, παρακολούθησα με μεγάλο ενδιαφέρον τις απόψεις και τα σχόλια που διατυπώθηκαν κατά τη συζήτηση αυτής της έκθεσης. Θέλω καταρχάς να δηλώσω ότι, σε γενικές γραμμές, συμφωνώ με τις βασικές πτυχές της έκθεσης, εξαιρουμένων ίσως ορισμένων σημείων ως προς τα οποία κατά τη διάρκεια της συζήτησης διατυπώθηκαν ορισμένες επισημάνσεις με τις οποίες μπορώ να συμφωνήσω.

Ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει σημαντική κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη μιας φτωχής χώρας. Εντούτοις, οφείλουμε να λάβουμε επίσης υπόψη τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις, θα έλεγα μάλιστα και τις επιπτώσεις στην πολιτιστική κληρονομιά. Ως γνωστόν, ακόμη και στην Ευρώπη, ο μεγάλος αριθμός επισκεπτών σε ορισμένες περιοχές προκαλεί φθορές για την αντιμετώπιση των οποίων απαιτείται η λήψη μέτρων. Φρονώ, συνεπώς, ότι πρέπει να λαμβάνουμε πάντα υπόψη την ανάγκη προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς των χωρών. Στις επιπτώσεις τις οποίες προανέφερα, θα προσέθετα επίσης τις οικονομικές επιπτώσεις και την κερδοσκοπία.

Τούτου λεχθέντος, θεωρώ ότι οφείλουμε να σεβόμαστε μια βασική αρχή, η οποία συνίσταται στο ότι η απόφαση για την αντιμετώπιση του τουρισμού ως οικονομικού τομέα προτεραιότητας ανήκει αποκλειστικά στα κράτη εταίρους μας. Δεν έχουμε το δικαίωμα να αποφασίζουμε για λογαριασμό τους. Σε αυτήν τη βάση, εκείνο που θεωρώ σημαντικό για την Επιτροπή –και θα αναλάβω μια πολύ σαφή δέσμευση επ’ αυτού, κυρία Kinnock– είναι ότι, εκτός από τη συμβολή στη δημιουργία τουριστικών υποδομών μέσω αναπτυξιακών προγραμμάτων, μπορεί να προσφέρει στις κυβερνήσεις χρήσιμη τεχνογνωσία ως προς την αξιολόγηση των θετικών και αρνητικών συνεπειών των επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού και τη χρήση των διαφόρων διαθέσιμων μέσων για την αποφυγή των λιγότερο επιθυμητών συνεπειών. Θεωρώ ότι τα ζητήματα αυτά χρήζουν περαιτέρω μελέτης, όμως συμφωνώ μαζί σας, κυρία Kinnock, ως προς το ότι, και εμείς οι ίδιοι, δεν έχουμε λάβει επαρκώς υπόψη αυτήν την πτυχή. Συνεπώς, υπόσχομαι ότι θα καταβάλουμε προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση, διότι πιστεύω ότι μπορούμε να προσφέρουμε στις χώρες αυτές την αναγκαία τεχνογνωσία, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι επενδύσεις στον τουριστικό τομέα θα συνάδουν με μια σειρά κριτηρίων και βέλτιστων πρακτικών.

Σε αυτό το σημείο, επιτρέψτε μου να παρεκκλίνω ελαφρώς. Αυτήν την περίοδο επεξεργάζομαι μια ιδέα για τη θέσπιση ενός σήματος ηθικής δεοντολογίας για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις οι οποίες λαμβάνουν και διαχειρίζονται τους πόρους που τους χορηγεί η Επιτροπή στο πλαίσιο της συνεργασίας. Σύντομα θα είμαι σε θέση να συζητήσω το θέμα με το Κοινοβούλιο και να ακούσω τις απόψεις σας. Θα μπορούσαμε μάλιστα να συνδυάσουμε ένα τέτοιο σήμα με τις σκέψεις που σας εξέθεσα νωρίτερα.

Δυο λόγια, τέλος, για τον σεξουαλικό τουρισμό. Προτείνεται η επαναφορά του δημοσιονομικού κονδυλίου που ήταν αφιερωμένο στην καταπολέμηση του σεξουαλικού τουρισμού προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική κατανομή των πόρων γι’ αυτήν την προσπάθεια. Η αναδιάρθρωση των δημοσιονομικών κονδυλίων την οποία πρότεινε η Επιτροπή στο πλαίσιο των δημοσιονομικών προοπτικών για την περίοδο 2007-2013 αποσκοπεί στη διαμόρφωση ενός πιο αποτελεσματικού και ορθολογικού πλαισίου για τη θέσπιση και διαχείριση αυτών των κονδυλίων, προκειμένου να τεθεί τέρμα στον άσκοπο κατακερματισμό τους και να βελτιωθεί η ιεράρχηση των διαφόρων κονδυλίων. Θα υπάρξει πλήρης διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την κοινωνία των πολιτών ως προς την υλοποίηση αυτής της αναδιάρθρωσης. Αυτό αποτελεί δέσμευση. Ένα θέμα τόσο σημαντικό, όπως η καταπολέμηση του σεξουαλικού τουρισμού, σίγουρα θα βρει τη θέση που του αξίζει στο πλαίσιο της «ανθρώπινης και κοινωνικής ανάπτυξης», όπως άλλωστε και άλλα σημαντικά θέματα όπως η καταπολέμηση του AIDS, η ισότητα των φύλων, τα προβλήματα που σχετίζονται με την κατάρτιση και η κοινωνική συνοχή.

Εν πάση περιπτώσει, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα επιδείξουμε τη μέγιστη προσοχή και αποφασιστικότητα για τη δημιουργία ενός οπλοστασίου μέτρων στήριξης των αναπτυσσόμενων χωρών οι οποίες επιθυμούν να επενδύσουν στον τουρισμό.

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. – Η συζήτηση έληξε.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σήμερα στις 12.00.

 
Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου - Πολιτική απορρήτου