Ευρετήριο 
 Προηγούμενο 
 Επόμενο 
 Πλήρες κείμενο 
Συζητήσεις
Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2005 - Στρασβούργο Έκδοση ΕΕ

27. Σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Ινδίας
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. – Η ημερήσια διάταξη προβλέπει τη συζήτηση της έκθεσης (Α6-0256/2005) του κ. Menéndez del Valle, εξ ονόματος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ-Ινδίας: Στρατηγική εταιρική σχέση (2004/2169(INI)).

 
  
MPphoto
 
 

  Emilio Menéndez del Valle (PSE), εισηγητής. – (ES) Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να ξεκινήσω ευχαριστώντας τους βουλευτές των διαφόρων πολιτικών ομάδων οι τροπολογίες των οποίων συνέβαλαν στη βελτίωση της έκθεσής μου, όπως και την Επιτροπή Ανάπτυξης και την Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου για τις απόψεις τους και, φυσικά, τους υπαλλήλους αυτού του Σώματος, η εργασία των οποίων διασφάλισε την επιτυχία της.

Το σημείο αφετηρίας μου ήταν η ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με την στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ινδίας, τον Ιούνιο 2004, και η εξαιρετική και εμπεριστατωμένη απάντηση της ινδικής κυβέρνησης στο στρατηγικό της έγγραφο τον Αύγουστο του ίδιου έτους.

Έχω λάβει υπόψη τις διάφορες συνεδριάσεις που διεξήχθησαν έκτοτε με τη συμμετοχή Ινδών και Ευρωπαίων και, φυσικά, την 5η διμερή Διάσκεψη Κορυφής στη Χάγη, τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, τον ακρογωνιαίο λίθο που δρομολόγησε επίσημα τη στρατηγική εταιρική σχέση και που παραχωρεί στην Ινδία το καθεστώς του προνομιακού εταίρου, παρόμοιο με αυτό που χορηγείται σε άλλες σημαντικές χώρες.

Τέλος, παρακολούθησα, στο μέτρο του δυνατού, τις προετοιμασίες και τις συνεδριάσεις πριν από την 6η διμερή Διάσκεψη Κορυφής στο Νέο Δελχί, στις 7 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους, που έδωσε το πράσινο φως στο αναμενόμενο κοινό σχέδιο δράσης της στρατηγικής εταιρικής σχέσης.

Πιστεύω ότι, σε ορισμένους τομείς της έκθεσης, προχωρώ περισσότερο από την Επιτροπή και το Συμβούλιο και μπορεί να υπάρχει μερικές φορές ένας βαθμός διαφωνίας ανάμεσα στη θέση μου και στη δική τους, αν και περισσότερο εξαιτίας παραλείψεων παρά εξαιτίας συγκεκριμένων δράσεων εκ μέρους τους. Ωστόσο, πιστεύω ότι, αν η έκθεσή μου εγκριθεί κατά τη διάρκεια της αυριανής συνεδρίασης, δικαιολογημένα θα μπορούμε να πούμε ότι τα τρία θεσμικά όργανα που αναφέρθηκαν –Κοινοβούλιο, Επιτροπή και Συμβούλιο– συμμερίζονται απόλυτα την επιθυμία να προωθήσουν, να εδραιώσουν και να εμπλουτίσουν τη σχέση μας με την μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο, κατά ένα τρόπο που θα ωφελεί και τις δύο πλευρές αμοιβαία. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι μιλάμε για μία χώρα, την Ινδία, που είναι πράγματι η μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο.

Επιπλέον, αξίζει να επισημάνω, όπως το κάνω στο κείμενο, ότι ορισμένοι από τους στόχους που υποδεικνύονται στην ανακοίνωση του Συμβουλίου και στο πρόσφατο κοινό σχέδιο δράσης απαιτούν ειδική χρηματοδότηση την οποία, αν είμαστε σοβαροί στις προθέσεις μας, δεν πρέπει να αποφύγουμε. Διαφορετικά, δεν θα έχει νόημα κανένας πολιτικός διάλογος.

Σε αυτό το κεφάλαιο, προτείνω να εκφράσει το Κοινοβούλιο την υποστήριξή του για τη στρατηγική εταιρική σχέση δίνοντας προτεραιότητα στον πολιτικό διάλογο, μολονότι επισημαίνω ότι η επίτευξη των Στόχων της Χιλιετίας και η αποτελεσματική καταπολέμηση της φτώχειας πρέπει να συνεχίσουν να είναι τα κεντρικά στοιχεία της στρατηγικής δέσμευσης της Ένωσης στην Ινδία. Η τελευταία είναι από μόνη της μια πολιτική πράξη, διότι χωρίς την πολιτική βούληση να εγκριθούν οι απαραίτητοι δημοσιονομικοί πόροι, κανένας αναπτυξιακός στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί.

Η Ινδία βρίσκεται αντιμέτωπη με το έργο της ολοκλήρωσης του μεγάλου αναπτυξιακού σχεδίου που έχει ξεκινήσει ήδη. Ξεκινώ από τη βάση ότι η Ινδία και η Ένωση συμμερίζονται την άποψη ότι το εμπόριο, οι επενδύσεις και ο ελεύθερος ανταγωνισμός είναι βασικοί παράγοντες για την ανάπτυξη, αλλά επίσης ότι, προκειμένου να είναι αυτή αρμονική και ισότιμη, πρέπει να ληφθούν υπόψη θεμελιώδεις κοινωνικές απαιτήσεις οι οποίες ενισχύουν την οικονομική και κοινωνική συνοχή, το περιβάλλον και τα δικαιώματα των καταναλωτών. Επομένως, θα ήθελα να καλέσω το Νέο Δελχί να φροντίσει σχολαστικά αυτούς τους παράγοντες.

Θα ήθελα να επισημάνω ότι προχθές, το κύριο άρθρο μιας σημαντικής βρετανικής ημερήσιας εφημερίδας έλεγε ότι το ταξίδι του μέλιτος μεταξύ της ινδικής κυβέρνησης και του ιδιωτικού χρηματοοικονομικού τομέα τελείωσε και κατηγορούσε την ινδική κυβέρνηση ότι επέτρεψε στους αριστερούς συμμάχους –και παραθέτω κατά λέξη– του κυβερνητικού συνασπισμού να μπλοκάρουν τις μεταρρυθμίσεις που είχε υποσχεθεί. Παρά το γεγονός αυτό, η εφημερίδα αναγνωρίζει ρητώς ότι η ινδική οικονομία έχει ούριο άνεμο, η ανάπτυξη ενδέχεται να υπερβεί το 7% φέτος, τα κέρδη των επιχειρήσεων αυξάνονται, ο τομέας της τεχνολογίας της πληροφορίας ενισχύεται σε δύναμη, το χρηματιστήριο ακμάζει και τεράστια ποσά κεφαλαίων συνεχίζουν να εισρέουν –κλείνω την παράθεση. Ωστόσο –σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα– η ινδική κυβέρνηση δεν μπορεί να διεκδικήσει τον έπαινο για κανένα από αυτά τα επιτεύγματα, τα οποία οφείλονται –όπως λέει– καθαρά στην καλή τύχη, στις μεταρρυθμίσεις του παρελθόντος και στις προσπάθειες του ιδιωτικού τομέα.

Ειλικρινά, πιστεύω ότι αυτή η σημαντική ημερήσια εφημερίδα είναι φαντασιόπληκτη. Δεν ήξερα ότι η καλή τύχη αποτελεί ενεργό αποφασιστικό παράγοντα για την οικονομία. Η αλήθεια είναι –και θα τελειώσω εδώ– ότι η Ινδία σημειώνει πρόοδο, όπως και στη στρατηγική εταιρική σχέση της με την Ένωση.

Τα πέντε λεπτά που έχω στη διάθεσή μου δεν μου επιτρέπουν να πω περισσότερα. Οι προθέσεις μου παρουσιάζονται λεπτομερώς στην αιτιολογική έκθεση και στην πρόταση ψηφίσματος. Θα ήθελα απλώς να υπενθυμίσω στην ινδική κυβέρνηση και κοινωνία τα ακόλουθα σημεία: η θανατική ποινή πρέπει να καταργηθεί, η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά των βασανιστηρίων πρέπει να επικυρωθεί, η Ινδία πρέπει να προσχωρήσει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ενώ επίσης θα ήταν καλή ιδέα να υπογράψει τη Συνθήκη για τη μη διασπορά των πυρηνικών όπλων, όπως πρέπει να το κάνουν και το Πακιστάν και το Ισραήλ, παρεμπιπτόντως.

 
  
MPphoto
 
 

  Olli Rehn, Μέλος της Επιτροπής. (ΕΝ) Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να επαινέσω θερμά τον κ. Menéndez del Valle για την εξαιρετική έκθεσή του σχετικά με τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ της ΕΕ και της Ινδίας, που θα λειτουργήσει ως ένα πολύ χρήσιμο ερέθισμα για την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτόν τον τομέα. Υπάρχει πολλή τροφή για σκέψη σε αυτή την έκθεση. Η ταχύτατη ανάδυση της Ινδίας και η επίδρασή της στη διεθνή σκηνή αποτελεί φαινόμενο εξαιρετικής σημασίας. Καθώς η νέα Ινδία ορίζει τον εαυτό της οικονομικά και πολιτικά, ο υπόλοιπος κόσμος, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, πρέπει να αναπροσαρμόσει τις απόψεις του για αυτή τη χώρα.

Η Ευρώπη έχει δείξει ξεκάθαρα ότι παίρνουμε την Ινδία πολύ στα σοβαρά. Η τελευταία Διάσκεψη Κορυφής ΕΕ-Ινδίας που διεξήχθη πριν από δύo εβδομάδες προσυπέγραψε ένα φιλόδοξο κοινό σχέδιο δράσης που παρέχει το πλαίσιο για μια ποιοτική μεταβολή στον τρόπο που εμπλεκόμαστε με την Ινδία. Αυτό το σχέδιο δράσης ανοίγει τον δρόμο για στενότερη συνεργασία στους κοινούς στρατηγικούς στόχους για την ανάπτυξη του εμπορίου και τις επενδύσεις στην αυξημένη πολιτισμική συνεργασία, τη συμμετοχή στο Galileo και προβλέπει μάλιστα τη συμμετοχή της Ινδίας στον Διεθνή Θερμοπυρηνικό Πειραματικό Αντιδραστήρα. Αυτό το σχέδιο δράσης προβλέπει έναν οδικό χάρτη για τη συγκεκριμένη εφαρμογή της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μας. Σημειώσαμε την έμφαση της έκθεσης στο γεγονός ότι η ΕΕ και η Ινδία, ως οι μεγαλύτερες δημοκρατίες στον κόσμο, συμμερίζονται την προσήλωση στις αξίες που συμβάλλουν στην παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα. Συμμεριζόμαστε θεμελιώδεις αξίες, είτε αυτές είναι η προσήλωση στη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα είτε μια κοινή δέσμευση σε θεσμικά όργανα παγκόσμιας διακυβέρνησης.

Η νέα Ινδία μερικές φορές μοιάζει με έναν κόσμο μέσα σε μία μόνο χώρα. Συνδυάζει πρώτης τάξης δυνατότητες στην τεχνολογία της πληροφορίας, τη φαρμακευτική βιομηχανία και τη βιοτεχνολογία με τριτοκοσμικά επίπεδα φτώχειας. Οι Ινδοί αγοράζουν 2 εκατομμύρια κινητά τηλέφωνα το μήνα, αλλά 300 εκατομμύρια Ινδοί ζουν ακόμα με λιγότερα από ένα δολάριο την ημέρα.

Η Επιτροπή συμμερίζεται την άποψη που εκφράστηκε εύγλωττα στην έκθεση του κ. Menéndez del Valle, ότι η ανοιχτή αγορά και οι αυξημένες εσωτερικές επενδύσεις αποτελούν παράγοντες-κλειδιά για την οικονομική ανάπτυξη, αλλά ότι, για να είναι μια τέτοια ανάπτυξη αρμονική, βιώσιμη και δίκαιη, πρέπει να λάβει υπόψη θεμελιώδεις κοινωνικές ανάγκες.

Τέλος, η Επιτροπή είναι αποφασισμένη να υποστηρίξει την πορεία της Ινδίας προς την οικονομική μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό. Ο διάλογος που έχουμε για τη θέσπιση πλαισίων, οι ανταλλαγές φοιτητών και η επιστημονική συνεργασία θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της μεταρρύθμισης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι σχέσεις μας με την Ινδία δεν μπορούν να οικοδομηθούν μόνο μέσω της διμερούς συνεργασίας. Πρέπει να επιδιώξουμε να εργαστούμε στενά με την Ινδία για να καταστήσουμε επιτυχή την Υπουργική Συνάντηση της ΔΟΕ στο Χονγκ Κονγκ. Η ΕΕ και η Ινδία πρέπει να επιδείξουν ηγετικές ικανότητες για να επιτύχει η Ατζέντα της Ντόχα για την Ανάπτυξη και πράγματι η Ινδία, ως εταίρος μας, βρίσκεται σε μοναδική θέση για να υποστηρίξει την ανοιχτή αγορά αγαθών και υπηρεσιών ως ισχυρό εργαλείο ανάπτυξης.

 
  
MPphoto
 
 

  Γεώργιος Παπαστάμκος (PPE-DE), Εισηγητής της γνωμοδότησης της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου. – Κύριε Πρόεδρε, η στρατηγική σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ινδίας, ιδιαίτερα δε το πρόσφατο κοινό πρόγραμμα δράσης, σηματοδοτεί τη μετάβαση της συνεργασίας σε ανώτερα και σταθερότερα στάδια.

Θεωρώ θετικό το γεγονός ότι το νέο πλαίσιο συνεργασίας δεν αποτελεί συρραφή επί μέρους στόχων και μέσων, αλλά αντανακλά μια συνολική προσέγγιση στη βάση της ισοτιμίας και της αμοιβαιότητας.

Η δυναμική της συνεργασίας και τα αναμενόμενα οφέλη και για τις δύο πλευρές, αρκούν από μόνα τους για να δικαιολογήσουν το νέο εγχείρημα. Σημαντική, όμως, θέση διεκδικεί και η διάχυση του προϊόντος της διμερούς συνεργασίας στην περιοχή της Ένωσης Περιφερειακής Συνεργασίας της Νοτίου Ασίας, όπου η Ινδία διαδραματίζει κεντρικό ρόλο, καθώς και στο πλαίσιο του παγκοσμίου εμπορικού συστήματος.

Ως συντάκτης της γνωμοδότησης και επικεντρώνοντας στον πυλώνα της οικονομικής διάστασης, και ιδιαίτερα του εμπορίου, θα ήθελα να παρατηρήσω ότι η πρόκληση συνίσταται στην περαιτέρω ενδυνάμωση των εμπορικών και επενδυτικών ροών.

Μεγαλύτερο άνοιγμα της αγοράς της Ινδίας, που θα είναι επωφελές και για την ίδια, οικονομικές μεταρρυθμίσεις, που θα αναδεικνύουν συστημική σύγκληση, στήριξη των συνεργιών στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας, αποτελούν πεδία δημιουργικής συνάντησης των δύο μερών. Κορυφαία συγκυριακή πρόκληση εποικοδομητικής συνεργασίας –το είπατε και σεις κύριε Επίτροπε– αποτελεί αναμφισβήτητα ο τρέχων Γύρος του ΠΟΕ, ο Γύρος της ΔΟΧΑ.

Τέλος, ευελπιστώ ότι η ιδιαίτερη βαρύτητα που έχει η Ινδία στον Όμιλο των Είκοσι (G20) θα προσλάβει τα χαρακτηριστικά γόνιμης και δημιουργικής συμβολής στη γεφύρωση θέσεων μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσομένων χωρών.

Θερμά συγχαρητήρια στον συντάκτη της έκθεσης.

(Χειροκροτήματα)

 
  
MPphoto
 
 

  Marcello Vernola, εξ ονόματος της Ομάδας PPE-DE. – (IT) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν μπορεί παρά να αποκομίσει σημαντικά οφέλη από το έργο που επιτέλεσε ο εισηγητής και οι συνάδελφοι βουλευτές τους τελευταίος μήνες όσον αφορά το ζήτημα της συνεργασίας με την Ινδία. Βαδίζουμε προς μια στρατηγική εταιρική σχέση η οποία πρόκειται να εδραιωθεί με ισχυρές πρωτοβουλίες τις οποίες αναμένουμε από την Επιτροπή, αλλά και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ εμείς, ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οφείλουμε να διεκδικήσουμε δυναμικά έναν ενεργό ρόλο σε θέματα συνεργασίας με το ινδικό κοινοβούλιο.

Ο εισηγητής Menéndez del Valle επιτέλεσε ένα εξαιρετικό έργο, το οποίο ωστόσο απαιτεί συνέχιση των προσπαθειών από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το έγγραφο που θα ψηφίσουμε αύριο είναι άκρως αναλυτικό και εμβαθύνει σε πολλά ζητήματα συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ινδίας, των δύο μεγαλύτερων δημοκρατιών στον κόσμο, οι οποίες συμμαχούν για την προαγωγή της ανάπτυξης και της συνεργασίας στον οικονομικό, αλλά και στον κοινωνικό τομέα, προκειμένου να διασφαλισθεί η παγκόσμια ισορροπία. Οι δύο αυτοί πρωταγωνιστές οφείλουν να συμμαχήσουν διασφαλίζοντας το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και, το επαναλαμβάνω, την ανάγκη προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Καθώς λοιπόν επιθυμούμε μια συνεργασία με την Ινδία για νέες ισορροπίες ειρήνης και ανάπτυξης από κάθε άποψη, καθίσταται αναγκαία η δημιουργία μιας διακοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ινδίας με ετήσιες συναντήσεις μεταξύ των δύο κοινοβουλευτικών οργάνων και, εν ολίγοις, η διασφάλιση μιας σταθερής δέσμευσης εκ μέρους του Κοινοβουλίου μας σε όλα τα σημεία που επισημαίνονται από την οδηγία που θα ψηφίσουμε αύριο.

 
  
MPphoto
 
 

  Neena Gill, εξ ονόματος της Ομάδας PSE. (ΕΝ) Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να ξεκινήσω συγχαίροντας τον κ. Menéndez del Valle για την εξαίρετη εργασία του. Ως πρόεδρος της αντιπροσωπείας του Κοινοβουλίου για την Ινδία, πιστεύω ότι αυτή η έκθεση είναι ισορροπημένη και καταδεικνύει την πολύπλοκη και πολύτιμη σχέση μεταξύ ΕΕ και Ινδίας. Σηματοδοτεί επίσης ένα πραγματικό σημείο καμπής στην κοινή μακρόχρονη ιστορία μας.

Η ΕΕ και η Ινδία είναι φυσικοί εταίροι και, όπως έχουμε ακούσει πολλές φορές σήμερα, δύο από τις μεγαλύτερες δημοκρατίες στον κόσμο. Σε λίγες δεκαετίες η Ινδία θα είναι μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο. Διαθέτει τεράστια γεωπολιτική ισχύ και είναι πλέον καιρός να αναγάγουμε τη σχέση μας σε υψηλότερο και πιο εντατικό επίπεδο. Και οι δύο εταίροι βρίσκονται σε καλή θέση για να αποτελέσουν σημαντικούς παίκτες στην παγκόσμια οικονομία που βασίζεται στη γνώση. Όπως είπε Τόνι Μπλερ, είναι ζωτικής σημασίας για την ΕΕ και την Ινδία να δημιουργήσουν μια ισότιμη εταιρική σχέση προς αμοιβαίο όφελος, ιδιαίτερα με τις δικές μας πτωτικές δημογραφικές τάσεις και τον μισό πληθυσμό της Ινδίας να είναι κάτω των 25 ετών.

Ωστόσο, ενώ συχνά ακούμε για την υψηλή ανάπτυξη του τεχνολογικού τομέα στην Ινδία, είναι σημαντικό να μην λησμονούμε ότι υπάρχουν ακόμη τεράστιες προκλήσεις στην Ινδία όπου θα μπορούσαμε να διαδραματίσουμε κεντρικό ρόλο: η φτώχεια, οι στερήσεις και πάνω από 600 εκατομμύρια άνθρωποι που εξαρτώνται από τη γεωργία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η αντίδρασή μας χρειάζεται να είναι κάτι περισσότερο από ρητορικής φύσεως. Υποστηρίζω όσα είπε ο κ. Menéndez del Valle σχετικά με την ανάγκη για περισσότερους πόρους. Η Επιτροπή και το Συμβούλιο πρέπει να αντιμετωπίσουν σοβαρά το αίτημα της Ινδίας για 1 δισεκατομμύριο ευρώ για τον τομέα της υγείας και άλλο τόσο για τον τομέα της εκπαίδευσης, αναγνωρίζοντας ότι μία από τις κύριες προτεραιότητές μας είναι οι Αναπτυξιακοί Στόχοι της Χιλιετίας και η Ινδία αποτελεί το 40% των ΑΣΧ. Την ίδια στιγμή, η Επιτροπή πρέπει να έχει προοδευτικές πολιτικές αρωγής που να τονώνουν ολόκληρη τη χώρα και όχι μόνο ορισμένες περιοχές.

Πέρα από τα θερμά λόγια, πώς θα κάνουμε τη διαφορά; Η συνεργασία μας πρέπει να προχωρά πέρα από τον τομέα της οικονομίας, να είναι περισσότερο πολιτική. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για αυξανόμενο πολιτικό διάλογο αλλά στη συνέχεια να συστήνουμε απλώς μια υψηλού επιπέδου εμπορική ομάδα. Είναι επιτακτική η ανάγκη να δημιουργήσουμε και να αναβαθμίσουμε τις επαφές μας μεταξύ κοινοβουλίων. Χαιρετίζω πράγματι το βήμα διαλόγου των βουλευτών που οργανώθηκε από την Ομοσπονδία των Ινδικών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων, αλλά και οι δύο πλευρές πρέπει να υιοθετήσουν έναν οδικό χάρτη για την τόνωση του πολιτικού διαλόγου, συμπεριλαμβανομένης της κοινοβουλευτικής υποστήριξης.

 
  
MPphoto
 
 

  Sajjad Karim, εξ ονόματος της Ομάδας ALDE. – (ΕΝ) Κύριε Πρόεδρε, η παγκοσμιοποίηση αποτελεί πρόκληση για τις καθιερωμένες οικονομίες του κόσμου. Στην Ευρώπη πρέπει να διασφαλίσουμε ότι καθιερώνουμε ισχυρότερους δεσμούς με χώρες που συμμερίζονται τις αξίες μας. Η προταθείσα στρατηγική εταιρική σχέση ΕΕ-Ινδίας αποτελεί συνεπώς ευκαιρία τόσο για την ΕΕ όσο και για την Ινδία και μπορεί να έχει θετική επίδραση σε όλη την περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας.

Ενώ είναι πολύ εύκολο να δει κανείς αυτή την εταιρική σχέση με αμιγώς οικονομικούς όρους, στη σκέψη μου αντιπροσωπεύει πολύ περισσότερα. Η Ινδία σαφώς είναι ένα από τα έθνη που βρίσκονται στο προσκήνιο της οικονομικής ανάδυσης της Ασίας. Στην Ινδία, βλέπουμε επίσης μια χώρα που έχει κοινές με εμάς δημοκρατικές αξίες, το κράτος δικαίου, την ανεξάρτητη δικαστική εξουσία και τα ελεύθερα μέσα ενημέρωσης. Πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά, αλλά όλοι αυτοί οι παράγοντες επιτρέπουν στους επενδυτές να έχουν εμπιστοσύνη στις συναλλαγές τους με την Ινδία και θα πρέπει να ενσταλάξουν σε εμάς την εμπιστοσύνη που είναι απαραίτητη για να βαδίσουμε προς την εταιρική σχέση.

Στο πλαίσιο αυτής της σχέσης θα υπάρχει επίσης χώρος για να θίγονται θέματα σε άλλους τομείς, είτε αυτοί είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα, η παιδική εργασία, η εκπαίδευση, η ανάπτυξη, η εξάλειψη της φτώχειας, τα δικαιώματα των γυναικών ή τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Πρέπει πάντα να υπάρχει η βούληση να θίγονται αυτά τα θέματα με τους εταίρους μας, αλλά πάντοτε πρέπει αυτό να γίνεται σε βάση ισότητας προς αμοιβαίο όφελος.

Η Ινδία είναι ένα έθνος πλούσιο σε πολιτισμό και ιστορία. Η ιστορία της είναι αναπόσπαστα συνυφασμένη με την ευρωπαϊκή ιστορία. Αυτές οι κοινές εμπειρίες παρέχουν ένα στέρεο θεμέλιο στο οποίο μπορούμε να οικοδομήσουμε. Η αυξανόμενη σημασία της Ινδίας στη Νοτιοανατολική Ασία την επιβαρύνει με επιπλέον ευθύνες. Θα υπάρξουν στιγμές που θα μάθουμε από την εμπειρία της Ινδίας, αλλά εξίσου, σε άλλες συγκυρίες, θα πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να παράσχουμε τις απόψεις και την υποστήριξή μας για να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι ευθύνες εκπληρώνονται. Μόνον έτσι θα προσφέρουμε αληθινά την ειλικρινή δέσμευσή μας στην εταιρική σχέση.

Στο παγκόσμιο χωριό μας, η Νοτιοανατολική Ασία αντιπροσωπεύει μια περιοχή μεγάλων ευκαιριών και εδώ οι σχέσεις μας με την Ινδία μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη ειρήνης, σταθερότητας και στενότερης συνεργασίας ανάμεσα στα έθνη της Νοτιοανατολικής Ασίας. Εκείνοι, φυσικά, έχουν τα δικά τους θέματα, είτε αυτά είναι το νερό είτε η αυτοδιάθεση, αλλά εξακολουθεί εδώ να υπάρχει μια σαφής πιθανότητα ότι θα μπορούσε η Νοτιοανατολική Ασία να αναδυθεί ως μια στενότερη ένωση.

 
  
MPphoto
 
 

  Derek Roland Clark, εξ ονόματος της Ομάδας IND/DEM. – (ΕΝ) Κύριε Πρόεδρε, έχοντας εργαστεί 13 ώρες την ημέρα, σύντομα θα παραβιάσω την οδηγία σχετικά με τον χρόνο εργασίας. Είμαι μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, έτσι ίσως αναφερθώ στον πρόεδρο, αλλά θα τα βγάλω πέρα, κάτι που εκατομμύρια άνθρωποι στην Ινδική Χερσόνησο δεν μπορούν να ισχυριστούν.

Εδώ έχουμε το εκπληκτικό θέαμα των πόρων της ΕΕ που διοχετεύονται στους τρεις οργανισμούς SEI, μετεγκαθιστώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας στον τομέα των υπηρεσιών λογισμικού για τηλεφωνικά κέντρα στην Ινδία, και αυτό είναι ένα μέρος μόνο της μετεγκατάστασης τόσων πολλών θέσεων εργασίας στην Ασία. Το θέμα δεν είναι ότι αυτό επιδεινώνει την ευρωπαϊκή ανεργία. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ο λόγος για τη μετεγκατάσταση των θέσεων εργασίας. Όλοι γνωρίζουμε γιατί: φτηνότερα προϊόντα, κυρίως γιατί οι εργαζόμενοι σε εκείνο το μέρος του κόσμου αμείβονται λιγότερο από τους ευρωπαίους εργαζόμενους, που σημαίνει λιγότερο από την ελάχιστη νόμιμη ευρωπαϊκή αμοιβή. Αν δεν είναι αυτός ο λόγος, δεν υπάρχει λόγος για μετεγκατάσταση.

Θα έχουν επίσης μεγαλύτερη διάρκεια χρόνου εργασίας, που προωθήθηκε μάλιστα από τρεις SEI. Ο κ. Menéndez del Valle μάλιστα διακηρύσσει ότι πρόκειται για έως και πεντέμισι ώρες περισσότερες την ημέρα. Ακόμη χειρότερα, παραδέχεται την εκμετάλλευση ανέργων στην Ινδία, συμπεριλαμβανομένης της παιδικής εργασίας. Έτσι έχουμε φτηνότερα προϊόντα παραβιάζοντας τους κανόνες της ΕΕ για τους μισθούς και το ωράριο εργασίας των εργαζομένων που, δεν έχω καμία αμφιβολία, συχνά εργάζονται υπό συνθήκες που, αν διαπίστωνε ένας επιθεωρητής υγείας και ασφάλειας της ΕΕ, θα έκλεινε την επιχείρηση.

Εν ολίγοις, η ΕΕ εκμεταλλεύεται την ειλωτική εργασία, την ίδια δόλια τακτική που επιθυμεί διακαώς να ξεριζώσει εδώ. Αίσχος!

 
  
MPphoto
 
 

  Ryszard Czarnecki (NI). – (PL) Κύριε Πρόεδρε, η στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ινδίας μπορεί να περιγραφεί πάρα πολύ απλά. Είναι μια εταιρική σχέση μεταξύ δημοκρατών. Όπως έχει ήδη αναφερθεί στο Κοινοβούλιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ινδία είναι οι δύο μεγαλύτερες δημοκρατίες στον κόσμο. Φυσικά, η δημοκρατία στην ινδική χερσόνησο συνδέεται με ιδιαίτερες παραδόσεις και συστήματα αξιών αλλά δεν παύει παρά ταύτα να είναι δημοκρατία.

Η Ινδία είναι μία από τις πλέον πυκνοκατοικημένες χώρες στον κόσμο, καθώς επίσης και μια αναδυόμενη οικονομική δύναμη. Έχει ήδη θέση παρατηρητή στην ομάδα G7. Είναι μια χώρα παραδόξων, όπως είχα τη δυνατότητα να παρατηρήσω κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων που έμεινα εκεί. Από τη μια θα βρούμε τεχνολογικό και πληροφορικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας. Από την άλλη, όπως ανέφερε νωρίτερα η κ. Gill, πάνω από μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν από τη γεωργία και 370 εκατομμύρια άνθρωποι, σχεδόν το 35% του πληθυσμού, ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι μεταξύ 17,5 και 35 εκατομμυρίων παιδιών είναι υποχρεωμένα να εργάζονται. Επιπλέον, η Ινδία είναι μια χώρα που είναι υποχρεωμένη να εισάγει το 70% των ενεργειακών αναγκών της από το εξωτερικό, και εξαρτάται από εξωτερική οικονομική βοήθεια.

Δεν γνωρίζουμε αν στην Ινδία θα χορηγηθεί μόνιμη έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Δεν θα ήταν σκόπιμο να αναπροσαρμοστεί η σύνθεση αυτού του οργάνου, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν αφορμή για έντονες αντιδράσεις από διάφορα ευρωπαϊκά και μη ευρωπαϊκά κράτη. Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Δελχί θα διαδραματίσει σύντομα πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια πολιτική και οικονομική σκηνή.

Μια στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ινδίας αποτελεί απαραίτητο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για αμφότερα τα μέρη. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να συγκαλύψουμε ορισμένα θέματα όπως η ακόμη ανεπίλυτη διαφορά στο Κασμίρ ή το γεγονός ότι ο τελευταίος γύρος της αποκαλούμενης διπλωματίας του κρίκετ μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν δεν λαμβάνει υπόψη τις επιθυμίες του λαού του Κασμίρ. Πάνω απ’ όλα είναι ο λαός του Κασμίρ από τον οποίο θα έπρεπε να ζητηθεί η γνώμη του για το μέλλον της περιοχής του, και όχι μόνον από τους πολιτικούς στο Καράτσι ή το Δελχί.

Παρά ταύτα, όσο σημαντική και αν είναι αυτή η θεώρηση, δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε να παραβλεφθεί το γεγονός ότι η Ινδία χρειάζεται την Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται την Ινδία.

 
  
MPphoto
 
 

  Charles Tannock (PPE-DE). – (ΕΝ) Κύριε Πρόεδρε, ένα από τα επιτεύγματά μου για τα οποία είμαι περισσότερο υπερήφανος σε αυτό το Σώμα ήταν ότι υπήρξα συνιδρυτής πριν από τρία χρόνια της άτυπης διακομματικής ομάδας «Φίλοι της Ινδίας». Έκτοτε η Ινδία δυναμώνει συνεχώς και αποτελεί τώρα έναν στρατηγικό εταίρο της ΕΕ, τον οποίο χαιρετίζω εγκάρδια.

Η Ινδία παραμένει μία σταθερή κοσμική δημοκρατία, που συνεπώς διαψεύδει τη θέση της Κίνας ότι το μέγεθος της χώρας αποτελεί φραγμό για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Έκτη Διάσκεψη Κορυφής ΕΕ-Ινδίας στο Νέο Δελχί στις 7 Σεπτεμβρίου ανάμεσα στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Τόνι Μπλερ, τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Barroso και τον Πρωθυπουργό Manmohan Singh γνώρισε μεγάλη επιτυχία, με την υπογραφή του κοινού σχεδίου δράσης για μια στρατηγική εταιρική σχέση ΕΕ-Ινδίας.

Αυτή η διάσκεψη συνέστησε μια ομάδα υψηλού επιπέδου για να μελετήσει τις διαφορές όσον αφορά τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, το αντιντάμπινγκ και τους μη δασμολογικούς φραγμούς. Είναι σαφώς προς το συμφέρον της Ινδίας να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις του ΠΟΕ για μείωση των προστατευτικών φραγμών, ιδιαίτερα σε υπηρεσίες όπως η λογιστική, το δίκαιο και η οικονομία, καθώς αυτό θα ελευθερώσει το εμπόριο και θα προκαλέσει μεγαλύτερη εισροή επενδύσεων.

Η Ινδία έχει τώρα μια ισχυρή μεσαία τάξη 220 εκατομμυρίων και οι εμπορικές συναλλαγές ΕΕ-Ινδίας ανήλθαν πέρυσι σε 35,37 δισ. δολάρια και αυξάνονται κατά 20% ετησίως, ποσοστό που είναι εκπληκτικό. Η Ινδία πρόσφατα αγόρασε Airbus και στη χώρα μου προβαίνουμε σε εξωτερικές αναθέσεις για τηλεφωνικά κέντρα, ακόμη και για υγειονομική περίθαλψη στην Ινδία, κάτι που εγώ –αντίθετα από τον συνάδελφό μου του UKIP– επικροτώ.

Η Ινδία, όμως, ακόμη αντιπροσωπεύει μόνο το 1,5% του εξωτερικού εμπορίου της ΕΕ, σε σύγκριση με το 20% περίπου που αντιπροσωπεύει η ΕΕ για το εξωτερικό εμπόριο της Ινδίας, με αποτέλεσμα το δυναμικό ανάπτυξης να παραμένει τεράστιο. Θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα για να διευκολύνουν τον αποκαλούμενο τρόπο 4, δηλαδή την ελεύθερη κίνηση επαγγελματιών –ιδιαίτερα επιστημόνων ερευνητών– και η Ινδία συμμετέχει τώρα, όπως αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Galileo.

Ήμουν υπεύθυνος για την τροπολογία της έκθεσης με την οποία ζητήθηκε να αναγνωρισθεί στην Ινδία προνομιακό καθεστώς στην ανταλλαγή πληροφοριών με την Europol για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Με ευχαρίστηση άκουσα να θίγεται αυτό το ζήτημα στη Διάσκεψη Κορυφής.

Τέλος, ευχαριστώ την Ινδία που, παρά τη διαμαρτυρία του κομμουνιστικού κόμματός της, ψήφισε μαζί με τις ΗΠΑ και την ΕΕ υπέρ ενός ψηφίσματος της ΔΟΑΕ σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Η Ινδία αξίζει να έχει δική της αντιπροσωπεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 
  
MPphoto
 
 

  Jo Leinen (PSE). – (DE) Κύριε Πρόεδρε, εκφράζω τα συγχαρητήριά μου στον συνάδελφο Menéndez del Valle για την εξαίρετη και ισορροπημένη έκθεσή του. Η στρατηγική εταιρική σχέση που επαναβεβαιώθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου στο Νέο Δελχί περιλαμβάνει και υποχρεώσεις. Θεωρώ ότι η περικοπή των πόρων για την Ινδία αντί για την αύξησή τους θα ήταν αντιφατική και κατά κάποιον τρόπο ανακόλουθη.

Επίσης, θεωρώ ότι η ΕΕ πρέπει να γίνει πιο ορατή στην Ινδία. Κατά την επίσκεψη του βρετανού πρωθυπουργού, πολλές φορές δεν ήταν σαφές αν είχε έρθει ως Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή ως πρωθυπουργός ενός κράτους μέλους. Πρέπει να διαλύσουμε αυτήν τη σύγχυση και να διασαφηνίσουμε ότι μιλάμε εξ ονόματος της ΕΕ και όχι εξ ονόματος ενός μόνο κράτους μέλους.

Αναφέρθηκε το ζήτημα της οικονομίας, που είναι μία από τις βάσεις αυτής της στρατηγικής εταιρικής σχέσης. Είμαι και εγώ της γνώμης ότι οι δυνατότητες του εμπορίου δεν έχουν ακόμα εξαντληθεί. Πρέπει να περιοριστεί η γραφειοκρατία, να αρθούν τα εμπόδια και να επεκταθούν προοδευτικά οι υποδομές, οι λιμένες και οι αερολιμένες.

Όπως αναφέρθηκε εδώ αρκετές φορές, απαιτείται όμως επίσης ένα θεμιτό εμπόριο, καθώς και ο σεβασμός των δικαιωμάτων των εργαζομένων, η κατάργηση της παιδικής εργασίας και ο σεβασμός της πνευματικής ιδιοκτησίας. Αυτό είναι μέρος της συμφωνίας και διαφωνώ απόλυτα με τον κ. Clark του UKIP: η Ινδία επενδύει στην Ευρώπη. Επίσης, στην Ευρώπη δημιουργούνται χιλιάδες θέσεις εργασίας. Για παράδειγμα, πρόσφατα ιδρύθηκε στην Βόρεια Ιρλανδία μία εταιρία τεχνολογίας των πληροφοριών με 600 θέσεις εργασίας. Δεν πρόκειται για μονόδρομο αλλά για ανταλλαγή.

Αναφορικά με τα πολιτικά ζητήματα, θα ήθελα να ακολουθήσει η Ινδία την πολυμερή προσέγγιση, για παράδειγμα αναγνωρίζοντας το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και προσχωρώντας στη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά των βασανιστηρίων. Θεωρώ ότι και οι δύο πλευρές έχουν να κάνουν πολλά ακόμα μαζί.

 
  
MPphoto
 
 

  Eija-Riitta Korhola (PPE-DE). – (FI) Κύριε Πρόεδρε, επιθυμώ να ευχαριστήσω τον κ. Menéndez del Valle για μια επιτυχημένη έκθεση στην οποία περιελήφθησαν με υποδειγματικό τρόπο τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην εταιρική σχέση και δεν αφέθησαν απ’ έξω σαν να αποτελούσαν χωριστή κατηγορία, όπως συμβαίνει συνήθως.

Η ανάπτυξη της Ινδίας τις τελευταίες δεκαετίες υπήρξε αξιοσημείωτη. Η τεχνολογική ανάπτυξή της προκαλεί παγκοσμίως αισθήματα ζήλιας, ενώ ταυτόχρονα κατόρθωσε να διαφυλάξει την πολυεθνική, πολυθρησκευτική, πολυπολιτισμική και γλωσσικά ποικιλόμορφη κοινωνία της. Οι σχέσεις ΕΕ-Ινδίας είναι στενές· είμαστε φίλοι. Τρέφουμε ιδιαίτερα μεγάλο σεβασμό για τον τρόπο με τον οποίο αυτή, η μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο, προσπαθεί ενεργά, μέσω της νομοθεσίας, να διορθώσει τις ατέλειες που παρατηρούνται στην κοινωνία της. Ένα παράδειγμα είναι η θετική διακριτική μεταχείριση.

Η καλή νομοθεσία δεν είναι αρκετή: για την εφαρμογή της πρέπει να αναλωθεί χρόνος και προσπάθεια. Η Ινδική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει ήδη επιτελέσει αξιοσημείωτο έργο, ωστόσο οι τοπικές αρχές θα πρέπει και αυτές επίσης να συμμορφώνονται συστηματικά με τις καλές πολιτικές αποφάσεις. Η ΕΕ θα μπορούσε στον τομέα αυτό να παράσχει βοήθεια, για παράδειγμα, μέσω των αναπτυξιακών προγραμμάτων της, τα οποία θα επικεντρώνονταν στην καταπολέμηση των διακρίσεων.

Το 35% περίπου του ενός και πλέον δισεκατομμυρίου κατοίκων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, και ένας μεγάλος αριθμός στερούνται ακόμη βασικών δικαιωμάτων. Ο σημαντικότερος λόγος γι’ αυτή την κατάσταση είναι το σύστημα των καστών, το οποίο νομιμοποιεί την ανθρώπινη ανισότητα. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η άθλια κατάσταση των γυναικών και των 160 εκατομμυρίων και πλέον Ντάλιτς (Dalits) (Προκαθορισμένες Κάστες), των οποίων η εκμετάλλευση είναι κοινωνικά ανεκτή και συνηθισμένη. Όσοι από τους Ντάλιτς προσπαθήσουν να ξεφύγουν από το σύστημα των καστών μέσω γάμου με πρόσωπο προερχόμενο από υψηλότερη κάστα ή, για παράδειγμα, με την απόκτηση μόρφωσης ή γης με νόμιμα μέσα, πέφτουν συχνά θύματα σωματικής βίας ή καταντούν κοινωνικοί παρίες. Οι τοπικές αρχές σπεύδουν να ερμηνεύουν το νόμο προς όφελος της ανώτερης κάστας. Εμείς, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουμε σε πολλές περιπτώσεις εγείρει το θέμα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που προκύπτουν από το σύστημα των καστών, αλλά έως τώρα διαπιστώνουμε περιορισμένη πρακτική δράση εκ μέρους της ΕΕ.

Τώρα που στη βιομηχανία γίνεται ανοικτά λόγος για τα άλματα που η Ινδία χρειάζεται να κάνει και η ΕΕ μπορεί να βοηθήσει να πραγματοποιηθούν τα άλματα αυτά, η ΕΕ θα έπρεπε να παράσχει στην Ινδία μεγαλύτερη απτή βοήθεια στα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ώστε αυτή να μπορέσει να θέσει σε εφαρμογή την εξαιρετική πολιτική της βούληση.

 
  
MPphoto
 
 

  Libor Rouček (PSE). – (CS) Κυρίες και κύριοι, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ινδία είναι προορισμένες για μια στρατηγική συνεργασία καθώς και για μια στρατηγική εταιρική σχέση. Μαζί αποτελούμε τις δύο μεγαλύτερες δημοκρατίες στον κόσμο. Αυτές οι δημοκρατίες βασίζονται στον σεβασμό για τα ανθρώπινα και τα πολιτικά δικαιώματα καθώς και στην αρχή του κράτους δικαίου.

Η ΕΕ και η Ινδία είναι προορισμένες για μια στρατηγική συνεργασία σε παγκόσμια θέματα πολιτικής και ασφάλειας, είτε σε διμερές επίπεδο, είτε, για παράδειγμα, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Η ΕΕ και η Ινδία είναι προορισμένες να είναι οικονομικοί εταίροι, με την ΕΕ να είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ινδίας, και, όπως έχει ήδη αναφερθεί, με την Ινδία να πραγματοποιεί σημαντικότατες επενδύσεις στην Ευρώπη. Στη δική μου χώρα, την Τσεχική Δημοκρατία, για παράδειγμα, η Mittal Steel έχει ανασυγκροτήσει με επιτυχία την τσεχική χαλυβουργική βιομηχανία. Η Ινδία και η ΕΕ είναι επίσης προορισμένες να συνεργαστούν στον τομέα του περιβάλλοντος, της γεωργίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην εκπλήρωση των στόχων της Χιλιετίας και στην καταπολέμηση της φτώχειας.

Θα ήθελα να ολοκληρώσω ευχαριστώντας και συγχαίροντας τον εισηγητή μας, κ. Menéndez del Valle, για την εξαιρετικά ισορροπημένη και πρώτης τάξεως έκθεση. Στηρίζω αυτή την έκθεση και πιστεύω ότι το Κοινοβούλιο θα παράσχει και αυτό επίσης την πλήρη έγκρισή του στην αυριανή ψηφοφορία.

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. – Η συζήτηση έληξε.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί την Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι.

 
Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου - Πολιτική απορρήτου