Hakemisto 
 Edellinen 
 Seuraava 
 Koko teksti 
Sanatarkat istuntoselostukset
Tiistai 25. lokakuuta 2005 - Strasbourg EUVL-painos

14. Juhlaistunto – Chile
MPphoto
 
 

  Puhemies. Arvoisa Chilen tasavallan presidentti, arvoisat Chilen kongressin ja senaatin puhemiehet, hyvät kollegat, meillä on tänään ilo ja kunnia tervehtiä Chilen tasavallan presidenttiä Ricardo Lagos Escobaria, jonka seurueeseen kuuluvat myös Chilen kongressin ja senaatin puhemiehet.

Presidentti Ricardo Lagos on poikkeuksellisen tärkeä henkilö Latinalaisen Amerikan politiikassa.

Arvoisa presidentti, haluan toivottaa teidät koko Euroopan parlamentin puolesta mitä lämpimimmin tervetulleeksi.

Ricardo Lagos jätti 45-vuotiaana rauhallisen ja mukavan elämän Yhdistyneissä Kansakunnissa ja vuokrasi pienen toimiston Santiago de Chilestä, jossa hän aloitti työnsä demokratian edistämiseksi kotimaassaan, jossa vallitsi tuolloin tiukka sotilaallinen diktatuuri. Hän teki töitä, taisteli ja matkusti kaikkialla Chilessä. Hänet pidätettiin, mutta hän palasi taistelemaan Pinochetin hallinnon kaatamiseksi.

Hän on väsymättömästi pyrkinyt kumoamaan diktaattorin allekirjoittamaan perustuslakiin sisältyneet autoritaariset piirteet, ja kuukausi sitten hän onnistui uudistamaan perustuslakia, jonka on nyt allekirjoittanut demokraattinen presidentti.

Chileläisten ja maailman kaikkien demokraattien mieliin on painunut tunne, joka heräsi nähdessämme Ricardo Lagosin historiallisessa televisio-ohjelmassa, kun hän katsoi kameraan, osoitti katsojia sormellaan, uhmasi Pinochetia ja avasi tien, jonka ansiosta miljoonat chileläiset äänestivät "ei" vuoden 1988 kansanäänestyksessä, jonka avulla Pinochet toivoi säilyttävänsä valta-aseman. Se kuvaa mielestäni parhaiten symbolisesti Chilen siirtymistä demokratian avoimuuteen.

(Suosionosoituksia)

Ricardo Lagos uskoi Chileen ja demokratiaan ja kannatti sen vuoksi kristillisdemokraattia Patricio Aylwinia Chilen presidentiksi. Ricardo Lagos oli tuolloin muodostetussa hallituksessa koulutusministerinä ja uudisti maan koulutuksen perinpohjaisesti.

Myöhemmin hän toimi julkisista hankinnoista vastaavana ministerinä toisen kristillisdemokraatin, presidentinvaaleissa hänen vastaehdokkaanaan olleen presidentti Frein alaisuudessa. Tämä on hyvä esimerkki kristillisdemokraattien ja sosialistien tekemästä yhteistyöstä silloin, kun Chile tarvitsi sitä demokratiaan siirtymisen vuoksi. Tuolloin minulla oli tilaisuus tutustua Ricardo Lagosiin, kun hän toimi maansa julkisista hankinnoista vastaavana ministerinä ja minä kotimaani vastaavana ministerinä. Hyvä ystävä, sinun opastuksesi ansiosta sain tutustua kauniiseen maahanne, niin pohjoisen tuliperäisiin autiomaihin kuin etelän alppimaisemiinkin sekä maan eteläisimpiin kolkkiin.

Lopulta maaliskuussa 2000 Ricardo Lagos valittiin Chilen tasavallan presidentiksi. Chilen itsenäisyyden alkutaipaleella vuonna 1812 laaditussa väliaikaisessa perustuslaissa todetaan: "Kaikilla Chilen vapailla asukkailla on yhtäläiset oikeudet (...). Hyödyllisistä ulkomaalaisista tulee chileläisiä; ja kaikki alueeltamme turvapaikkaa hakevat huono-onniset saavat meiltä vieraanvaraisuutta ja apua. Ketään ei estetä tulemasta maahan tai lähtemästä halutessaan omaisuus mukanaan."

Jos näitä sanoja sovelletaan Ceutan, Melillan tai Lampedusan tilanteeseen, voimme havaita, kuinka kauhistuttava tilanne Euroopassa on tällä hetkellä.

(Suosionosoituksia)

Arvoisa puhemies, hyvät kuulijat, aimaran kielellä Chile tarkoittaa "paikkaa, johon maailma päättyy", ja maailma varmastikin päättyi Biobio-joen rannoille, koska Espanjan valloitusretki päättyi siellä araukaanien raivokkaaseen vastarintaan. Nyt Chilellä on kuitenkin täydet yhteydet koko maailmaan, ja se on avoin, dynaaminen ja demokraattinen maa, joka on allekirjoittanut kattavimman assosiaatiosopimuksen, jonka Euroopan unioni on koskaan tehnyt sellaisen maan kanssa, joka ei pyri Euroopan unionin jäseneksi.

Tämän jälkeen Chilen tuonti Euroopan unioniin on lisääntynyt 35 prosenttia ja kauppavaihtomme on yleisesti ottaen käytännössä kolminkertaistunut. Tämä osoittaa, että me molemmat hyödymme assosiaatiosta.

Arvoisa presidentti, samalla kun toivotan Teidät tervetulleeksi, haluan todeta, että parlamentti on suuresti etuoikeutetussa asemassa, koska te olette halunnut vierailla täällä presidenttikautenne lopulla. Olette päättämässä presidenttikautenne kansan kannatuksen ollessa yli 65 prosenttia, mikä on valtavan vahva kannatus paitsi Latinalaisessa Amerikassa myös Euroopassa.

Arvoisa presidentti, uskokaa näin ollen, että olemme hyvin iloisia, että saamme kuunnella teitä ja ottaa opiksi Chilen erinomaisesti sujuneesta siirtymisestä demokratiaan.

(Suosionosoituksia)

 
  
MPphoto
 
 

  Ricardo Lagos Escobar Chilen tasavallan presidentti. (ES) Arvoisa puhemies, paljon kiitoksia ystävällisestä esittelystänne. Hyvät kuulijat, hyvät ystävät, viisitoista vuotta sitten tulin tänne yhtenä Chilen diktatuurin oppositiojohtajana keskustelemaan puheenjohtajaryhmänne kanssa.

Tänään olen luonanne sellaisen demokraattisen valtion presidenttinä, jossa laaja poliittinen ja sosiaalinen koalitio on säilynyt hallituksessa viidentoista vuoden ajan.

Chile on muuttunut paljon synkän diktatuurin jälkeen. Olemme onnistuneet saamaan takaisin kansalaisoikeutemme ja demokraattiset hallintoelimet. Olemme kaksinkertaistaneet tuotantomme ja maailmanlaajuistaneet taloutemme. Samalla olemme puolittaneet köyhyyden, uudistaneet koulutus-, terveys- ja oikeusalaa sekä toteuttaneet julkisten ja yksityisten varojen avulla erittäin kunnianhimoisen infrastruktuuria ja asumista koskevan ohjelman: tällä hetkellä Chilessä joka neljäs talo on rakennettu viimeisten viidentoista vuoden aikana.

Uskon, että yhteiskunnallinen yhteenkuuluvuutemme on tänä päivänä suuri näiden saavutusten ansiosta, ja oma yhteiskuntamme tukee yhdentymistämme kansainväliseen yhteisöön.

Olemme myös tutkineet Euroopan kehitystä. Olette yli puolen vuosisadan ajan onnistuneet yhdistämään demokratian, markkinatalouden ja suuren yhteiskunnallisen yhteenkuuluvuuden, jotka ovat sopusoinnussa makrotalouden tasapainon ja hyvinvointiyhteiskunnan tai vielä parempaa, sosiaaliturvajärjestelmän, kanssa.

Meillä on yhteinen kulttuuriperintö, ja historia yhdistää meitä.

Me chileläiset muistamme elävästi Euroopan parlamentilta saamamme tuen Chilen palatessa demokratiaan.

Parlamentin jäsenet ovat matkustaneet Chileen maamme vaikeina aikoina ja osallistuneet kokouksiin, tukeneet kansalaisyhteiskuntaamme sekä ilmaisseet solidaarisuutensa demokratiapyrkimyksissä.

Muistelemme näitä tapahtumia hyvin kiitollisina. Pyydän, että ymmärrätte saavutustemme suuren merkityksen. Euroopan rooli on ollut sekä on nyt ja tulevaisuudessa korvaamaton.

Historiamme, yhteinen historiamme, olisi ollut erilainen ilman teitä.

Totuus ihmisoikeusrikkomuksista on nyt tullut julki ja tunnustettu. Nerokas operaatiomme totuuden selvittämiseksi alkoi kadonneita ihmisiä koskevasta Rettigin raportista ja on jatkunut näihin päiviin saakka, joina Valech on laatinut raportin vankiloista ja kidutuksesta synkkinä diktatuurin vuosina.

En tiedä, olisiko yhdelläkään muulla maailman maalla ollut rohkeutta muodostaa komitea kuulemaan 35 000 pidätetyn ja kidutetun ihmisen lausuntoja. Komitea totesi, että 29 000 heistä oli uhreja.

Olemme voineet havaita yhteiskuntamme moraalisen tietoisuuden. Olemme suoriutuneet tehtävästä, jonka tavoitteena oli selvittää totuus ihmisoikeusrikkomuksista ja varmistaa oikeuden toteutuminen niiden osalta.

Kuten puhemies Borrell totesi, Chilessä on nyt vahva ja luja demokratia. Autoritaarista perustuslakia on muutettu.

Työntekijöiden oikeudet on palautettu. Chilessä on nyt otettu käyttöön työttömyysetuudet, tehty työhön liittyviä uudistuksia ja annettu uutta, tehokasta työlainsäädäntöä.

Naisten asema on parantunut; perheeseen liittyvistä velvollisuuksista ja oikeuksista on annettu merkittävää ja kattavaa lainsäädäntöä.

Ympäristönsuojelu on nyt kaikkien ajatuksissa, ja se on otettu mukaan tärkeisiin julkisen politiikan aloihin, joita taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD äskettäin arvioi.

Tänä päivänä Chilessä uudet sukupolvet, jotka ovat kasvaneet ja käyneet koulunsa demokratian aikana, laajentavat maailmankuvaansa ja osoittavat luovuuttaan kaikilla aloilla.

Tänä päivänä seitsemän kymmenestä korkeakoulutukseen osallistuvasta saa lähisuvussaan ensimmäisinä korkeakouluopetusta. Tämä kuvastaa Chilessä tapahtuneen muutoksen suuruutta: maasta on tullut liberaalimpi, yhteisvastuullisempi ja edistyksellisempi sekä avoimempi maailmaa kohtaan, jonka kehitykseen haluamme jättää jälkemme.

On totta, että olemme vähentäneet köyhyysastetta 40 prosentista 18 prosenttiin ja erittäin köyhien osuutta 12,9 prosentista 4 prosenttiin.

Taloutemme on kilpailukykyinen, lahjontaa on vähän ja inhimillisen kehityksen indikaattorit ovat tyydyttävät.

Emme ole kuitenkaan tyytyväisiä; vielä on paljon tehtävää. Meidän on muutettava sosiaaliturvajärjestelmäämme oikeudenmukaisemmaksi ja tasapuolisemmaksi. Työtulot jakautuvat edelleen kroonisesti epätasaisesti. Väestön rikkaimman viidenneksen palkat ovat keskimäärin neljätoista kertaa suuremmat kuin köyhimmän viidenneksen palkat. Jos yhtälöön otetaan mukaan se, mitä tarjoamme sosiaaliturvan alalla, ero pienenee seitsenkertaiseksi.

Meidän on löydettävä juuri oikea tasapaino sosiaaliturvan ja kilpailukyvyn ylläpitämisen välille. Tarkastelemme siten Eurooppaa eri tavoin kuin te. Euroopassa käydään tosinaan samaa keskustelua kuin meilläkin – tiedän tilanteen, jossa Euroopan parlamentti nyt on, enkä halua puuttua täällä keskusteltaviin asioihin – mutta haluan kuitenkin huomauttaa, että vaikka Chileä on usein kuvattu uusliberalistiseksi yhteiskunnaksi, todellisuus on kaukana siitä.

Uskomme, että Chile käytti oikeaan aikaan hyväkseen niin sanottua "Washingtonin konsensusta", jossa on kyse markkinoiden vapauttamisesta, joidenkin yritysten yksityistämisestä, sääntelyn purkamisesta ja tasapainoisista talousarvioista.

Washingtonin konsensuksessa ei kuitenkaan oteta huomioon tarvetta lisätä kasvun lomassa julkista käytännön politiikkaa, jonka kohteena ovat yhteiskunnan köyhimmät sektorit ja jolla pyritään luomaan sosiaaliturvajärjestelmä. Mikään maa maailmassa ei voi kilpailla ilman sosiaaliturvajärjestelmää.

(Voimakkaita suosionosoituksia)

Niiden maiden yhteiskunnissa, jotka eivät pysty saavuttamaan vähäisintäkään yhteiskunnallista yhteenkuuluvuutta, syntyy pitkällä aikavälillä sisäinen konflikti, joka haittaa niiden kilpailukykyä ulkomaailmassa.

Olemme näin ollen tehneet lujasti töitä lisätäksemme kasvua, ja taloutemme onkin kasvanut. Tätä kasvua on myös hyödynnetty sosiaalipolitiikassa ja koulutuksessa; olemme toteuttaneet terveydenhuollon alalla erittäin perinpohjaisen uudistuksen, josta minun on todettava, että se oli äärimmäisen vaikeaa! Terveydenhuoltoalan uudistaminen tarkoittaa nimittäin lukuisten erilaisten intressien välistä taistelua.

Kerroin chileläisille lääkäriystävilleni: "Ystäväni, te kaikki olette sosialisteja aamuisin työskennellessänne julkisessa sairaalassa, mutta te kaikki olette kapitalisteja iltapäivisin hoitaessanne yksityispotilaitanne". Kun he uhkasivat minua lakoilla, totesin: "Hyvä on, mutta lakkoilkaa sekä aamulla että iltapäivällä." Uskon, että ymmärrätte, mitä tarkoitan!

(Suosionosoituksia)

On näin ollen vaikeaa toteuttaa terveydenhuoltoalan uudistusta, koska ainoastaan sairaaloiden potilaat eivät ole järjestäytyneitä ja ainoastaan heidän puolestaan meidän on puhuttava. Uudistus tuo näin ollen mukanaan suunnattoman uudistuksen perusterveydenhuollon hyväksi. Voimme taata tänä päivänä Chilessä 25 sairauden osalta – pian 56 sairauden osalta, jotka edustavat 80 prosenttia sairaalassa tehtävistä hoitotoimenpiteistä – kolme asiaa: korkeatasoisen hoitoympäristön, hoitoon pääsyn aikarajan ja sen, että jos potilas on varaton, 15 miljoonaa chileläistä hoitaa tämän maksut. Tämä uudistusprosessi oli pitkä, mutta se kuuluu yhteiskunnalliseen yhteenkuuluvuuteen, mikä on olennaisen tärkeää.

Ymmärrämme terveydenhuollon ja sosiaaliturvan alalla käymäänne keskustelua. Haluan huomauttaa, että keskimääräinen elinikä on Chilessä hyvin saman pituinen kuin täällä Euroopassakin, eroa on vain muutama kuukausi. On hyvin tärkeää, että tarjoamme sosiaaliturvapalveluita ikääntyvälle väestölle.

Olemme samanaikaisesti onnistuneet luomaan hyvän makrotaloudellisen tilanteen, ja haluan panna merkille, että Chile täyttää kaikki Maastrichtin kriteerit.

Käymme joskus toisin sanoen samaa keskustelua kuin tekin. Seuraamme siksi hyvin tarkoin keskusteluanne ja haluamme myös ottaa opiksi siitä, mitä te olette tehneet. Miksi sitä ei voisi sanoa ääneen? Eurooppa tarjoaa monella alalla tärkeän esimerkin nykymaailmalle, ja joskus kun olette niin kiinni omissa keskusteluissanne, ette ymmärrä olevanne esimerkki yhteiskunnasta, jollaista maailmassa nykypäivänä tavoitellaan.

Tiedämme, että voidaksemme jatkaa tasapuolista kasvua myös tulevaisuudessa ja välttääksemme sen, että jäämme toistamaan samaa kaavaa, johon kuuluu raaka-aineiden vienti sekä uusien työpaikkojen vähäinen määrä ja alhainen sosiaaliturva, meidän on panostettava voimakkaasti innovaatioihin, tieteeseen ja tekniikkaan. Olemme nelinkertaistaneet rahalliset panoksemme, mutta olemme perustaneet innovaatiorahaston, jota rahoitetaan hyvin pieneltä osin kuparituloilla.

Kupari on uusiutumaton luonnonvara, joka muodostaa suuren osan Chilen tuloista. Nämä valtavat tulot muodostavat tieteen ja tekniikan avulla perustan tulevaisuutta varten. Laskemme tällä alalla Euroopan kanssa tehtävän yhteistyön varaan. Euroopan kanssa tekemämme sopimuksen ansiosta voimme myös käyttää Euroopan tämän alan voimavaroja.

Haluamme myös yhdentyä tiiviimmin maailmantalouteen. Olemme vakuuttuneita siitä, että valtiot edistyvät, kun ne havaitsevat koko maapallon tarjoamat mahdollisuudet. Meidän ei tule pelätä maailmanlaajuistumista.

Meidän tapauksessamme maailmanlaajuistuminen on avannut uusia mahdollisuuksia muun muassa pienille talouksille, jotka sijaitsevat kaukana kansainvälisistä keskuksista. Maailmanlaajuistumisen mukanaan tuomaa eriarvoisuutta, epävakautta ja kriisejä ei tietenkään voida poistaa millään automaattisella menetelmällä. Meillä on kuitenkin oltava sääntöjä ja hallintoelimiä, joilla voidaan hallita maailmanlaajuistumisprosessia. Jotta voimme muodostaa sellaiset, meidän on osoitettava valmiutemme selvitä tällä hetkellä yhteiskunnan hallinnointiin mukaan tulevasta maailmanlaajuisesta politiikasta.

Haluan todeta tässä yhteydessä, että olemme suoraan sanottuna huolissamme maailmanlaajuistumisen uskomattoman nopeasta etenemisestä, sillä tässä vauhdissa monenväliset hallintoelimet eivät ehdi pitämään maailmanlaajuistumisprosessin sääntelyä ajan tasalla.

(Suosionosoituksia)

Täällä Euroopassa pidämme ratkaisevana tekijänä entistä oikeudenmukaisempien kauppasääntöjen vahvistamista, maailmanlaajuisten julkisten hyödykkeiden perustamista, kansainvälisten järjestöjen uudelleenjärjestelyä ja maailman tärkeimpien talousmahtien makroekonomista yhteensovittamista.

Kenen puoleen minun pitäisi kääntyä, kun otsonikerros heikkenee Chilen eteläisimmissä kolkissa ja auringonsäteet ovat siellä aiempaa voimakkaampia pohjoisen pallonpuoliskon kaasupäästöjen vuoksi? Jotkut eivät pidä Kioton sopimuksista. Olen todennut näiden maiden johtajille: "Onhan se hyvä asia, mutta kertokaa, minne voin valittaa siitä, mitä maailmassa tapahtuu?" Se, mitä kotimaassani tapahtuu, johtuu maan ulkopuolelta peräisin olevasta ongelmasta.

(Suosionosoituksia)

Haluan tämän vuoksi kertoa teille asian, jota pidän keskeisenä: Chilen kaltaiselle maalle monenvälisestä tulee lopulta paikallista. Tämän vuoksi uskomme Yhdistyneisiin Kansakuntiin, jonka perustajajäseniä me olemme. Tämän vuoksi uskomme, että turvallisuusneuvosto on ainoa elin, joka on oikeutettu käyttämään voimakeinoja ihmisrodun puolesta.

(Suosionosoituksia)

Sen vuoksi silloin, kun Chile oli turvallisuusneuvoston jäsen, vastustimme Irakin miehitystä, jos siitä päätettäisiin muualla kuin turvallisuusneuvostossa.

(Suosionosoituksia)

Koska olimme johdonmukaisia, suostuimme ryhtymään kolmen vuorokauden kuluessa toimiin ja lähettämään aseelliset joukkomme Haitiin, koska uskoimme, että latinalaisamerikkalaisina me olimme siihen pakotettuja tai velvoitettuja turvallisuusneuvoston sitä meiltä pyytäessä, koska Latinalaisen Amerikan ja Karibian alueen maa oli syvissä vaikeuksissa.

Olen näin ollen vakuuttunut, että Euroopan ja kehitysmaiden ongelmat ratkaistaan yhdessä. Kuten eurooppalainen professori huomautti, jos haluamme välttämättä sulkeutua muurien sisään, tuhoudumme sisä- ja ulkopuolelta tuleviin hyökkäyksiin.

Nämä yhteiset arvot ja tavoitteet muodostavat Chilen ja Euroopan unionin 18. marraskuuta 2002 allekirjoittaman assosiaatiosopimuksen perustan.

Euroopan parlamentti hyväksyi sopimuksen yksimielisesti. Chile panee merkille tämän poliittisen eleen ja on siitä kiitollinen. Tänään juhlaistuntoon osallistuvat siten kanssani Chilen senaatin ja kongressin puhemiehet, joista toinen on hallitukseni opposition merkittävä jäsen Chilessä, mutta tässä asiassa valtion politiikka yhdistää kaikki chileläiset.

Assosiaatiosopimus on laajin ja kattavin sopimus, jonka Chile on koskaan allekirjoittanut, ja se saattaa olla myös Euroopan unionin kunnianhimoisin sopimus. Kehitämme kumppanuuttamme. Vahvistamme yhteyksiämme kaikilla assosiaatiosopimuksen kattamilla aloilla. Kuten puhemies Borrell huomautti, kanssakäynnistämme tulee jatkuvasti dynaamisempaa. Euroopan unioni on lisännyt merkitystään Chilen talouden suurimpana ulkomaisena sijoittajana, ja EU:n osuus ulkomaisista investoinneista on nyt 42 prosenttia Chilessä.

Kauppamme on maantieteellisesti hyvin tasapainoista: 30 prosenttia siitä suuntautuu Eurooppaan, 25 prosenttia Aasiaan, 18 prosenttia Yhdysvaltoihin ja loput Latinalaiseen Amerikkaan. Olemme allekirjoittaneet lentoliikennettä koskevan horisontaalisen sopimuksen, josta toivottavasti syntyy pian Chilen ja Euroopan unionin välinen niin sanottu open skies -sopimus.

Olemme sopimuksen yhteydessä käyneet suoraa ja tiivistä vuoropuhelua Euroopan kanssa, todellisten liittolaisten välistä vuoropuhelua, ja vaikka toisinaan saatammekin olla eri mieltä joistakin politiikan aloista – en halua tässä yhteydessä puhua maataloustuista – meillä on yhteinen lähestymistapa. Olemme tässä yhteydessä osallistuneet Euroopan unionin Althea-operaatioon Bosnia ja Hertsegovinassa: chileläiset ovat turvaamassa rauhaa eurooppalaisessa valtiossa.

Koska tunnemme vastuumme, olemme läsnä myös Haitilla, kuten totesin, ja toivomme voivamme tehdä tiiviimpää yhteistyötä Euroopan unionin kanssa Haitin vaalien jälkeisessä uudessa tilanteessa.

Teemme aktiivista yhteistyötä julkisten hallintoelintemme uudistamiseksi, haluamme vahvistaa ympäristöasioissa tekemäämme yhteistyötä ja haluamme vaihtaa kokemuksia ja hyviä käytänteitä vahvistaaksemme edelleen Chilen yhteiskunnallista yhteenkuuluvuutta.

Hyvät kuulijat, Euroopassa nykypäivänä esillä oleva moninaisuus on tuttua meille latinalaisamerikkalaisille. Jotkut veljistämme ja sisaristamme tekevät päinvastaisen matkan kuin sata vuotta sitten, jolloin Euroopasta tuli valtavat muuttovirrat maanosaamme, eikä pelkästään espanjalaisia. 1900-luvun puolivälissä monista tämän alueen maista, joilla on kasvuvaikeuksia, lähti valtavia määriä työvoimaa Amerikkaan. Jotkut heistä ovat nyt palaamassa tänne.

Olemme vahvasti sitoutuneita lujittamaan Euroopan sekä Latinalaisen Amerikan ja Karibian alueen välistä strategista assosiaatiota. Haluamme, että Eurooppa on voimakkaammin läsnä tällä alueella. Pidämme assosiaatiosopimusta merkittävänä askeleena eteenpäin. Seuraamme Euroopan unionin Mercosur-maiden kumppaniemme kanssa käymiä neuvotteluja kiinnostuneina ja toivoa täynnä. Toivomme, että perinpohjaiset neuvottelut käydään pian, ja toivon, että seuraavassa, Wienissä ensi vuonna pidettävässä EU:n ja Latinalaisen Amerikan välisessä huippukokouksessa perustetaan alueiden välinen strateginen kumppanuus siihen liittyvine käytännön toimineen.

Me latinalaisamerikkalaiset käytämme joskus turhan paljon retoriikkaa, mutta näihin sopimuksiin haluamme konkreettisia faktoja.

Olen maininnut useammin kuin kerran Euroopan eri johtajille tarpeesta ymmärtää Kolumbian tapahtumia ja toimia, joilla siellä pyritään löytämään rauha. Meidän kaikkien on varmistettava tukemme Kolumbialle sen parhaillaan toteuttamissa toimissa, joilla pyritään edistämään kansallista rinnakkaineloa.

Koska menneisyys yhdistää meitä sekä sitä, mitä me olemme ja mihin me pyrimme, haluamme tehdä paljon nykyistä enemmän yhteistyötä Euroopan kanssa. Sellaisen Euroopan kanssa, joka on vahva, joka toimii yhtenäisesti ulkopolitiikassa ja joka edistää määrätietoisesti oikeudenmukaisuutta maailmassa. Sellaisen Euroopan kanssa, joka on sitoutunut vapaaseen kauppaan ja joka edistää Dohan neuvottelukierroksen onnistumista. Sellaisen Euroopan kanssa, joka pyrkii lisäämään koheesiota omalla alueellaan ja maailmanlaajuisesti. Sellaisen Euroopan kanssa, joka kannattaa monenvälisyyttä ja pyrkii antamaan maailmanlaajuistumiselle inhimilliset kasvot. Sellaisen Euroopan kanssa, joka edistää eri kulttuuristen, uskonnollisten ja maallisten perinteiden välistä vuoropuhelua ja sopua niin sanotun sivilisaatioiden allianssin yhteydessä.

Hyvät kuulijat, 3 500 vuotta sitten eurooppalainen sanoi Odysseiassa: "Kerro minulle Runotar, älykkäästä miehestä, joka harhaili kauan hävitettyään Troian pyhän kaupungin; joka näki monien kansain asuinsijat ja tutustui ihmisten tapoihin…"

Olen tullut Euroopan parlamenttiin kysymään teiltä ja kertomaan meille tämän tarinan, sillä tämä 3 500 vuoden matka on myös meidän matkamme. Joskus olemme lähteneet eri suuntiin, useastikin. On aina mahdollista, että niin tapahtuu tulevaisuudessakin.

Meidän on kuitenkin pyrittävä saavuttamaan menestyksekkäästi yhteinen päämäärämme tutustumalla toistemme tapoihin ja käytäntöihin ja arvostamalla kaupunkien moninaisuutta. Te tuitte meitä vaikeina aikoina. Olemme ylpeitä voidessamme olla jälleen yhdessä kumppaneita ja pidämme toisiamme aina ystävinä, joita yhdistävät yhteisten etujen lisäksi myös yhteiset ihanteet ja yhteinen identiteetti.

Tämän keskeisen arvon haluamme säilyttää jatkossakin, ja juuri siksi olen tullut tänne puhumaan teille. Paljon kiitoksia siitä, että kutsuitte minut.

(Jatkuvia suosionosoituksia)

(Parlamentti osoittaa Chilen tasavallan presidentille suosiota seisaallaan.)

 
  
MPphoto
 
 

  Puhemies. Arvoisa presidentti, paljon kiitoksia, että muistutitte meitä Euroopan tärkeydestä. Kiitos, että kerrotte meille, että joskus omiin ongelmiimme uppoutuneina me unohdamme hankkeemme merkityksen. Eurooppa ei itse asiassa ole vain Euroopan vuoksi toteutettava hanke, vaan sillä vastataan koko maailman tarpeisiin. Kiitos, että toitte tämän esiin täällä Euroopan parlamentissa, jolle on suuri kunnia saada Teidät vieraakseen.

 
  
  

Puhetta ryhtyi johtamaan
varapuhemies MAURO

 
Oikeudellinen huomautus - Tietosuojakäytäntö