Ευρετήριο 
 Προηγούμενο 
 Επόμενο 
 Πλήρες κείμενο 
Πληρη πρακτικα των συζητησεων
Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2005 - Στρασβούργο Έκδοση ΕΕ

4. Ανθρώπινα δικαιώματα στη δυτική Σαχάρα
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. Κυρίες και κύριοι, πριν αρχίσουμε τις ψηφοφορίες πρέπει να θέσω ένα συγκεκριμένο θέμα στο Σώμα: στη συνεδρίασή της χθες, η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε να προτείνει ότι, κατ’ εξαίρεση, η συζήτηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Δυτική Σαχάρα δεν πρέπει να περατωθεί με την ψηφοφορία επί μιας πρότασης ψηφίσματος, προκειμένου να μην υπονομευτεί η επίσκεψη της ad hoc Αντιπροσωπείας σε αυτήν την περιοχή από τις 11 ως 15 Ιανουαρίου του επόμενου έτους.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό μας, πρέπει να υποβάλω αυτή την έκτακτη απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων στο Σώμα, και θα δώσω τον λόγο σε έναν βουλευτή υπέρ και σε έναν κατά αυτής της πρότασης.

 
  
MPphoto
 
 

  Hans-Gert Poettering (PPE-DE).(DE) Κύριε Πρόεδρε, θέλω να υποστηρίξω την πρόταση να τεθεί σε ψηφοφορία το ψήφισμα. Στη Διάσκεψη των Προέδρων θεώρησα σωστό να υποστηρίξω να μην υπάρξει ψήφισμα, πιστεύοντας ότι θα ήταν καλύτερο να περιμένουμε το αποτέλεσμα της αντιπροσωπείας πριν από την κατάρτισή του.

Ως Πρόεδρος, βεβαίως, χρειάζομαι την υποστήριξη της Ομάδας μου, και έτσι τους το ανέφερα σήμερα το πρωί. Η Ομάδα μου αποφάσισε ομόφωνα ότι πρέπει να καταρτίσουμε σήμερα το ψήφισμα. Αυτό σημαίνει –και δεν ντρέπομαι να το παραδεχθώ– ότι η άποψη της Ομάδας μου ήταν διαφορετική από τη δική μου.

(Χειροκροτήματα)

Έχω την υποχρέωση να ενεργήσω σύμφωνα με την ψήφο της Ομάδας μου και επομένως, σαν καλός δημοκράτης, υποστηρίζω...

(Διακοπή)

... ναι, και θα ήθελα και οι άλλοι να πράττουν το ίδιο και να δηλώνουν ότι αποδέχονται ό,τι ζητάει η Ομάδα από τον Πρόεδρό της. Η Ομάδα μας πιστεύει ότι δεν χρειάζεται να περιμένουμε το αποτέλεσμα της αντιπροσωπείας, αλλά να εκφράσουμε τώρα την άποψή μας. Ως εκ τούτου, η Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Χριστιανοδημοκράτες) και των Ευρωπαίων Δημοκρατών υποστηρίζει να αποφασίσουμε σήμερα για το ψήφισμα.

(Χειροκροτήματα)

 
  
MPphoto
 
 

  Francis Wurtz (GUE/NGL). – (FR) Κύριε Πρόεδρε, η κατάσταση έχει αλλάξει, αφού ο βουλευτής της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Χριστιανοδημοκράτες) και των Ευρωπαίων Δημοκρατών, κ. Poettering, συμφώνησε τελικά με τη θέση της ομάδας του, την ίδια θέση που είχα υποστηρίξει και εγώ στην Διάσκεψη των Προέδρων και που συνίσταται στη δήλωση ότι κανένας λόγος τακτικής δεν θα έπρεπε να εμποδίσει το Κοινοβούλιο να εκφραστεί σχετικά με τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Δυτική Σαχάρα

(Χειροκροτήματα)

και ότι θα ήταν πιο λογικό, πριν σταλεί εκεί αντιπροσωπεία, να εκφράσει το Κοινοβούλιο τη θέση του, ιδίως για τις πολύ σημαντικές αποκαλύψεις που έγιναν πρόσφατα, με την ανακάλυψη ομαδικών τάφων, για να διαφωτιστεί αυτό το ζήτημα και για να καλέσουμε τις αρχές του Μαρόκου μαζί με όλον τον κόσμο να συνεργαστούν με τον νέο εκπρόσωπο του ΟΗΕ. Χαιρετίζω, συνεπώς, τη θέση που μόλις εκφράστηκε και που θα είναι σίγουρα η θέση του συνόλου της Συνέλευσής μας, δηλαδή να ψηφίσουμε σχετικά με το θέμα στο τέλος της συζήτησής μας σήμερα το απόγευμα.

 
  
  

(Το Σώμα απορρίπτει την πρόταση τροποποίησης της ημερησίας διάταξης)

 
Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου - Πολιτική απορρήτου